Logori za vrijeme Domovinskog rata
+10
evitaa
Dorian Gray
Porotnica
tanuki
Neukrotivi pastuh
neven
eva kant
BAGIRA
scorpio57
Neu
14 posters
Stranica 4 / 5.
Stranica 4 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Logori za vrijeme Domovinskog rata
Neukrotiva je napisao/la:To su gluposti naravno, ali nije uvreda upućena tebi,meni,nekom.
Ako tebi ni uvreda da bi spavala sa mamutima i jetijima onda ga jebaji
scorpio57- Dipl.ing.foruma
- Registriran/a : 06.01.2010
Broj postova : 9559
Reputacija : 520
Godina imam : 67
Započeo/la tema :
jasim je napisao/la:Pricajte vi gluposti koliko vam volja a sta bi drugo kad se zna sa kog ste podneblja.
Da nije bilo Srba vi bi sad ziveli na Himalajima sa mamutima i jetijem
To nam je najveca greska u istoriji.Zasto smo branili hrvatsku od hrvata ? Sta nam je to trebalo ?
Narodna izreka kaze "hrani kuce da te bolje ujede" ?
Istina živa daq nije bilo srba mi bi živjeli sa jetijem jer bi hrvatska sezala do tibeta i bila bi to zemlja blagostanja, ali ne možeš ti protiv neandertalaca i budaletina tu pomoći nema, da izm,isle vakcinu protiv strpske gluposti ne bi uspela a i uvodimo novu jedinicu za glupost u našoj psihologiji zove se srbin i rezultati psiho testova govore glup si 3 srbina ili glup si 5 srbina i mogu ti reći napokon je znanost pronašla pravu jedoinicu za mjerenje gluposti.
pustinja- Jako aktivni forumaš
- Registriran/a : 27.01.2010
Broj postova : 2596
Reputacija : 386
Započeo/la tema :
U logoru "Lora" koji se nalazio u sastavu i pod nadzorom organa vojne policije Republike Hrvatske u celom periodu ratnih dejstava na teritoriji Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine i to počev od 1991. godine pa sve do 1997. godine zarobljeni Srbi - civilno, neboračko stanovništvo (muškarci i žene) su bili kontinuirano, sistematski izloženi najrazličitijim vidovima mučenja, nečovečnog, nehumanog, surovog, ponižavajućeg postupanja pri čemu su im nanošene teške telesne povrede, teško narušavanje zdravlja, fizičke i duševne patnje trajnog karaktera, sa doživotnim posledicama.
Praktično su logorske vlasti razradile čitav sistem mera i postupanja za uništenje (fizičko-telesno i psihičko) i istrebljenje srpskog naroda koji je u ovom logoru dobio različite vidove i oblike svog pojavnog ispoljavanja i manifestovanja.
Svi načini i postupci mučenja, maltretiranja, bestijalnog, gotovo animalnog, nečovečnog odnosa prema zatočenim Srbima praktično pokazuju da je neiscrpna mašta u funkciji mržnje prema drugom narodu i pripadnicima druge veroispovesti. Kroz ubistva, mučenja, telesna povređivanja, nanošenja telesnih i duševnih patnji i trauma, premlaćivanja svih delova tela vaskrsavaju ustaški duhovi iz perioda Drugog svetskog rata i zamisli ustaške ideologije na ovim prostorima.
Zločini protiv civilnog stanovništva - pripadnika srpskog naroda i pravoslavne veroispovesti, koji su i preduzimani upravo u nameri da se na ovaj način uništi srpski narod i njegovo prisustvo na području Republike Hrvatske, ali i određenih krajeva u Bosni i Hercegovini, ispoljili su se na sledeće načine:
batinanje zatvorenika rukama, nogama, gumenim crevima, palicama, bezbol palicama, vodovodnim cevima, lancima, elektroprovodnicima;
"telefoniranje" u vidu priključivanja pojedinih, naročito osetljivih, delova tela zatvorenika (uši, prsti na nogama i rukama, polni organi) na indukovanu električnu struju iz poljskog telefona;
prolazak zatvorenika kroz špalir batinaša;
prisiljavanje zatvornika da jedan drugog nose po zatvorskom krugu, da se čučeći trkaju;
pretnja da će biti ubijeni, da će biti bačeni u more, da će ih pojesti ribe, pretnja smrću klanjem ili puštanjem dresiranih pasa vučjaka;
prisiljavanje zatvorenika da pevaju ustaške pesme, hrvatsku himnu, pesme u kojima se vređa srpski narod;
prisiljavanje zatvorenika da po tri dana i tri noći ne smeju da sednu niti legnu, već da sve vreme provedu stojeći;
prisiljavanje zatvorenika da sami sebi kopaju rake u dvorištu logora;
psovanje, vređanje, zlostavljanje zatvorenika, nazivanje pogrdnim imenima;
polivanje zatvorenika hladnom vodom iz šmrka koji je povezan za hidrant;
prisiljavanje zatvorenika da jašu jedan drugoga četvoronoške i da se tako trkaju;
prisiljavanje zatvorenika da do iznemoglosti trče po logorskom krugu, a potom tako zagrejane i oznojene polivaju hladnom vodom iz šmrka;
prisiljavanje zatvorenika da se međusobno udaraju otvorenim dlanom, pesnicama, nogama, da se šamaraju;
prisiljavanje zatvorenika da ližu i ljube "lijepu" hrvatsku zemlju, zatim pod i šolju u VC-u;
pretnja ubistvom zatvorenika na taj način da se oni prisiljavaju da glavu stave na panj dok su stražari zamahivali sekirom;
psovanje četničke majke;
držanje zatvorenika po celu noć u buretu sa vodom;
prisiljavanje zatvorenika da mokri leže goli na žicama od gvozdenog kreveta po celu noć;
prisiljavanje zatvorenika da ljube pse vučjake;
čupanje ili brijanje na suvo brade zatvorenika i potom prisiljavanje zatvorenika da istu pojede;
pretnja zatvoreniku da neće izaći živ iz logora, a ako i izađe, da će biti kao biljka u kolicima;
dozvoljavanje građanima Splita i bolničkom osoblju i pacijentima u bolnici Firule da tuku zatvorenike na razne načine;
organizovanje lažnih ili fingiranih streljanja zatvorenika;
prilikom vožnje zatvorenika u kombiju ili na kamionu u punoj brzini naglo zaustavljanje pri čemu se se oni valjali i udarali u vozilu jedan o drugoga;
gašenje cigareta po telu, glavi i ustima zatvorenika;
prisiljavanje zatvorenika da rade sklekove ili gimnastiku do iznemoglosti;
gaženje čizmama po leđima zatvorenika koji leži na podu;
gnječenje čizmama prstiju ruku i nogu zatvorenika;
prisiljavanje zatvorenika da kopaju rupe, da rade u kamenolomu bez potrebnog alata, golim rukama;
onemogućavanje zatvorenicima da fiziološke potrebe redovno obavljaju;
uskraćivanje zatvorenicima vode za piće;
prisiljavanje zatvorenika da jedu žive puževe, školjke, crve, gliste;
prisiljavanje zatvorenika na javno vršenje međusobnih seksualnih odnosa, perverzija, homoseksualnih odnosa i masturbacije;
prisiljavanje zatvorenika da po ceo dan gledaju u sunce;
huškanje pasa vučjaka na zatvorenike;
prisiljavanje zatvorenika da ulaze u kućice za pse i da laju;
prisiljavanje zatvorenika da imitiraju pojedine životinje: pse, mačke, bika;
stavljanje cevi pištolja u usta zatvorenika uz pretnju ubistvom na ovaj način;
prisiljavanje zatvorenika da goli leže na užarenom betonu u dvorištu po suncu ceo dan;
bacanje komada hleba među gladne zatvorenike koji se otimaju četvoronoške kao psi;
prisiljavanje zatvorenika da jedu tucani kamen i pesak;
"traženje četnika" - uvlačenje ruke čuvara u analni otvor zatvorenika u cilju "traženja četnka" u njegovom telu;
prisiljavanje zatvorenika da pužu po betonu i da se međusobno trkaju, a ko stigne na cilj poslednji bio bi pretučen do besvesti;
"imitiranje aviona" - posebna vrsta mučenja koja se sastojala u prinuđavanju zatvorenika da trče po logorskom krugu sa raširenim rukama kao avioni u bombardovanju, a drugi zatvorenici su imitirali pucanje na avione kako bi ih oborili;
prisiljavanje zatvorenika da zubima pregrizu svoje vojničke čizme;
dovođenje u logor muške dece od 7-8 godina starosti koja su mokrila po zatvorenicima;
prisiljavanje zatvorenika da jedu fekalije iz VC-a;
"ruski rulet" - prisiljavanje zatvorenika da pucaju u sebe iz revolvera;
O pojedinim oblicima nanošenja telesnih povreda i teškog narušavanja zdravlja, mučenja, zlostavljanja, bestijanog, surovog i animalnog postupanja od strane zatvorskih stražara i uprave zatvora "Lora" prema uhapšenim Srbima - civilima govore iskazi pojedinih svedoka. No, jasno je potpuno da, prvo, to nisu svi oblici mučenja i ponižavanja kojima su zatvoreni Srbi bili podvrgnuti za vreme svog boravka u ovom surovom logoru, kao što ni navedeni iskazi svedoka koji su potkrepljeni i odgovarajućom medicinskom dokumentacijom nisu i jedini. Sigurno je da su kroz ovaj zloglasni hrvatski vojni logor prošli mnogi drugi Srbi koji, ili još nisu dostupni zvaničnim organima koji se bave prikupljanjem i proučavanjem građe o počinjenim zločinima na našim prostorima za vreme ratnih sukoba u periodu 1991. do 1995. godine, ili nisu u mogućnosti da iskazuju o periodu boravka u ovim "fabrikama smrti i poniženja", smatrajući da vreme pomaže zaboravu, te beže od ponovnog diranja u stare rane.
1) Svedok 103/96-2 navodi: "Posle boravka u logoru u Duvno (Tomislavgradu) u aprilu 1992. godine nas 15 Srba je potrpano u jedan kamion i odvedeno u Split. Kada smo stigli u Split bila je već noć, pa su nas izveli ispred jedne zgrade koja se nalazila u okviru luke "Lora" i tu su nas hrvatski vojnici tukli oko sat i po vremena. Posle su nas ponovo potrpali u kamion i odvezli u Zadar".
2) Svedok 160/96-3 navodi: "U logoru "Lora" bio sam samo tri dana u martu 1992. godine. Tu su nas pripadnici vojne policije ispitivali na razne načine i mučili. Meni je jedan od vojnih policajaca stavio nekakve žice na slepoočnice dok je islednik koji je sedeo za stolom okretao dugme na aparatu koji je stajao pred njim, pa sam prilikom okretanja tog dugmeta osećao strujne udare. Takva mučenja su trajala po desetak minuta, a kada se završilo moje ispitivanje nastavili bi sa ispitivanjem drugih zarobljenika. Svaki put sam čuo njihove jauke. U ovom logoru su nas tukli i električnim palicama".
3) Svedok 160/96-4 navodi: "U Splitu smo bili u "Lori" tri dana u martu mesecu 1992. godine i za to vreme ispitivanje je trajalo neprekidno tri dana i tri noći. U tom logoru su nas tukli rukama, nogama, električnim palicama, kundacima od oružja i na druge načine. Pomoću nekog aparata na koji su bile prikačene žice puštali su nam struju. Tu su dovodili i građane sa ulice da bi nas i oni tukli. Dovodili su i pse i puštali ih u ćelije gde smo se mi nalazili".
Praktično su logorske vlasti razradile čitav sistem mera i postupanja za uništenje (fizičko-telesno i psihičko) i istrebljenje srpskog naroda koji je u ovom logoru dobio različite vidove i oblike svog pojavnog ispoljavanja i manifestovanja.
Svi načini i postupci mučenja, maltretiranja, bestijalnog, gotovo animalnog, nečovečnog odnosa prema zatočenim Srbima praktično pokazuju da je neiscrpna mašta u funkciji mržnje prema drugom narodu i pripadnicima druge veroispovesti. Kroz ubistva, mučenja, telesna povređivanja, nanošenja telesnih i duševnih patnji i trauma, premlaćivanja svih delova tela vaskrsavaju ustaški duhovi iz perioda Drugog svetskog rata i zamisli ustaške ideologije na ovim prostorima.
Zločini protiv civilnog stanovništva - pripadnika srpskog naroda i pravoslavne veroispovesti, koji su i preduzimani upravo u nameri da se na ovaj način uništi srpski narod i njegovo prisustvo na području Republike Hrvatske, ali i određenih krajeva u Bosni i Hercegovini, ispoljili su se na sledeće načine:
batinanje zatvorenika rukama, nogama, gumenim crevima, palicama, bezbol palicama, vodovodnim cevima, lancima, elektroprovodnicima;
"telefoniranje" u vidu priključivanja pojedinih, naročito osetljivih, delova tela zatvorenika (uši, prsti na nogama i rukama, polni organi) na indukovanu električnu struju iz poljskog telefona;
prolazak zatvorenika kroz špalir batinaša;
prisiljavanje zatvornika da jedan drugog nose po zatvorskom krugu, da se čučeći trkaju;
pretnja da će biti ubijeni, da će biti bačeni u more, da će ih pojesti ribe, pretnja smrću klanjem ili puštanjem dresiranih pasa vučjaka;
prisiljavanje zatvorenika da pevaju ustaške pesme, hrvatsku himnu, pesme u kojima se vređa srpski narod;
prisiljavanje zatvorenika da po tri dana i tri noći ne smeju da sednu niti legnu, već da sve vreme provedu stojeći;
prisiljavanje zatvorenika da sami sebi kopaju rake u dvorištu logora;
psovanje, vređanje, zlostavljanje zatvorenika, nazivanje pogrdnim imenima;
polivanje zatvorenika hladnom vodom iz šmrka koji je povezan za hidrant;
prisiljavanje zatvorenika da jašu jedan drugoga četvoronoške i da se tako trkaju;
prisiljavanje zatvorenika da do iznemoglosti trče po logorskom krugu, a potom tako zagrejane i oznojene polivaju hladnom vodom iz šmrka;
prisiljavanje zatvorenika da se međusobno udaraju otvorenim dlanom, pesnicama, nogama, da se šamaraju;
prisiljavanje zatvorenika da ližu i ljube "lijepu" hrvatsku zemlju, zatim pod i šolju u VC-u;
pretnja ubistvom zatvorenika na taj način da se oni prisiljavaju da glavu stave na panj dok su stražari zamahivali sekirom;
psovanje četničke majke;
držanje zatvorenika po celu noć u buretu sa vodom;
prisiljavanje zatvorenika da mokri leže goli na žicama od gvozdenog kreveta po celu noć;
prisiljavanje zatvorenika da ljube pse vučjake;
čupanje ili brijanje na suvo brade zatvorenika i potom prisiljavanje zatvorenika da istu pojede;
pretnja zatvoreniku da neće izaći živ iz logora, a ako i izađe, da će biti kao biljka u kolicima;
dozvoljavanje građanima Splita i bolničkom osoblju i pacijentima u bolnici Firule da tuku zatvorenike na razne načine;
organizovanje lažnih ili fingiranih streljanja zatvorenika;
prilikom vožnje zatvorenika u kombiju ili na kamionu u punoj brzini naglo zaustavljanje pri čemu se se oni valjali i udarali u vozilu jedan o drugoga;
gašenje cigareta po telu, glavi i ustima zatvorenika;
prisiljavanje zatvorenika da rade sklekove ili gimnastiku do iznemoglosti;
gaženje čizmama po leđima zatvorenika koji leži na podu;
gnječenje čizmama prstiju ruku i nogu zatvorenika;
prisiljavanje zatvorenika da kopaju rupe, da rade u kamenolomu bez potrebnog alata, golim rukama;
onemogućavanje zatvorenicima da fiziološke potrebe redovno obavljaju;
uskraćivanje zatvorenicima vode za piće;
prisiljavanje zatvorenika da jedu žive puževe, školjke, crve, gliste;
prisiljavanje zatvorenika na javno vršenje međusobnih seksualnih odnosa, perverzija, homoseksualnih odnosa i masturbacije;
prisiljavanje zatvorenika da po ceo dan gledaju u sunce;
huškanje pasa vučjaka na zatvorenike;
prisiljavanje zatvorenika da ulaze u kućice za pse i da laju;
prisiljavanje zatvorenika da imitiraju pojedine životinje: pse, mačke, bika;
stavljanje cevi pištolja u usta zatvorenika uz pretnju ubistvom na ovaj način;
prisiljavanje zatvorenika da goli leže na užarenom betonu u dvorištu po suncu ceo dan;
bacanje komada hleba među gladne zatvorenike koji se otimaju četvoronoške kao psi;
prisiljavanje zatvorenika da jedu tucani kamen i pesak;
"traženje četnika" - uvlačenje ruke čuvara u analni otvor zatvorenika u cilju "traženja četnka" u njegovom telu;
prisiljavanje zatvorenika da pužu po betonu i da se međusobno trkaju, a ko stigne na cilj poslednji bio bi pretučen do besvesti;
"imitiranje aviona" - posebna vrsta mučenja koja se sastojala u prinuđavanju zatvorenika da trče po logorskom krugu sa raširenim rukama kao avioni u bombardovanju, a drugi zatvorenici su imitirali pucanje na avione kako bi ih oborili;
prisiljavanje zatvorenika da zubima pregrizu svoje vojničke čizme;
dovođenje u logor muške dece od 7-8 godina starosti koja su mokrila po zatvorenicima;
prisiljavanje zatvorenika da jedu fekalije iz VC-a;
"ruski rulet" - prisiljavanje zatvorenika da pucaju u sebe iz revolvera;
O pojedinim oblicima nanošenja telesnih povreda i teškog narušavanja zdravlja, mučenja, zlostavljanja, bestijanog, surovog i animalnog postupanja od strane zatvorskih stražara i uprave zatvora "Lora" prema uhapšenim Srbima - civilima govore iskazi pojedinih svedoka. No, jasno je potpuno da, prvo, to nisu svi oblici mučenja i ponižavanja kojima su zatvoreni Srbi bili podvrgnuti za vreme svog boravka u ovom surovom logoru, kao što ni navedeni iskazi svedoka koji su potkrepljeni i odgovarajućom medicinskom dokumentacijom nisu i jedini. Sigurno je da su kroz ovaj zloglasni hrvatski vojni logor prošli mnogi drugi Srbi koji, ili još nisu dostupni zvaničnim organima koji se bave prikupljanjem i proučavanjem građe o počinjenim zločinima na našim prostorima za vreme ratnih sukoba u periodu 1991. do 1995. godine, ili nisu u mogućnosti da iskazuju o periodu boravka u ovim "fabrikama smrti i poniženja", smatrajući da vreme pomaže zaboravu, te beže od ponovnog diranja u stare rane.
1) Svedok 103/96-2 navodi: "Posle boravka u logoru u Duvno (Tomislavgradu) u aprilu 1992. godine nas 15 Srba je potrpano u jedan kamion i odvedeno u Split. Kada smo stigli u Split bila je već noć, pa su nas izveli ispred jedne zgrade koja se nalazila u okviru luke "Lora" i tu su nas hrvatski vojnici tukli oko sat i po vremena. Posle su nas ponovo potrpali u kamion i odvezli u Zadar".
2) Svedok 160/96-3 navodi: "U logoru "Lora" bio sam samo tri dana u martu 1992. godine. Tu su nas pripadnici vojne policije ispitivali na razne načine i mučili. Meni je jedan od vojnih policajaca stavio nekakve žice na slepoočnice dok je islednik koji je sedeo za stolom okretao dugme na aparatu koji je stajao pred njim, pa sam prilikom okretanja tog dugmeta osećao strujne udare. Takva mučenja su trajala po desetak minuta, a kada se završilo moje ispitivanje nastavili bi sa ispitivanjem drugih zarobljenika. Svaki put sam čuo njihove jauke. U ovom logoru su nas tukli i električnim palicama".
3) Svedok 160/96-4 navodi: "U Splitu smo bili u "Lori" tri dana u martu mesecu 1992. godine i za to vreme ispitivanje je trajalo neprekidno tri dana i tri noći. U tom logoru su nas tukli rukama, nogama, električnim palicama, kundacima od oružja i na druge načine. Pomoću nekog aparata na koji su bile prikačene žice puštali su nam struju. Tu su dovodili i građane sa ulice da bi nas i oni tukli. Dovodili su i pse i puštali ih u ćelije gde smo se mi nalazili".
jasim- Aktivni forumaš
- Registriran/a : 20.02.2010
Broj postova : 1285
Reputacija : 35
Godina imam : 40
Započeo/la tema :
N emoj tako to je opis preventivno-reptresivnih mera u srpskim logorima dok je lora bila samo zatvor, čista bajbokana za četnike i simpatizere, ali tko je kriv budalama što su ostavili svedoke, mene nitko ne može optužiti , ja sam svoje sve krumpire uništio.
Započeo/la tema :
kao prvo jasim nije jasim, mladić od 25 g koji je spreman na diskusiju i polemiku, na prihvaćanje suprotnih stavova,nije spreman konstruktivne razgovore i polemike, već je jasmin, ekipa ekipa iz srbije koja širi demagogiju i propagandu na hr forumima-
ja ga stavljam u ignore, a to preporućam i ostalima!
ja ga stavljam u ignore, a to preporućam i ostalima!
Zadnja promjena: tanuki; sri oľu 03, 2010 6:17 pm; ukupno mijenjano 1 put.
tanuki- Domaćin foruma Tanuki
(Gastronom, fotograf, polemičar) - Registriran/a : 07.01.2009
Broj postova : 27688
Reputacija : 1996
Započeo/la tema :
Takvog te volim NATUKI,povlacis se kad si video da si tanak za raspravu.Ali nista cudno........BAJ-BAJ.
Znam da si dosta naucio od mene mada sam siguran da si mnogo toga vec znao samo sto si hrvat pa ne mozes da priznas.
Sad nastavi da glumis velicinu i objasnjavaj detetu od 12 godina kako treba da mrzi
Znam da si dosta naucio od mene mada sam siguran da si mnogo toga vec znao samo sto si hrvat pa ne mozes da priznas.
Sad nastavi da glumis velicinu i objasnjavaj detetu od 12 godina kako treba da mrzi
jasim- Aktivni forumaš
Započeo/la tema :
Nije baš tako jasmin/joco rastumačuje velikosrpsku početnicu ali ne može nikako objasniti kako su to htrabri junacu pobjegli i nisu pružili civilima priliku da se izvuku to ne piše u početnici pa sad mora pitati prvog nadređenog.
Započeo/la tema :
Žalosno je kada se zlo uzima kao opravdanje za drugo zlo!
2 svj rt je bio zlo-
u jasenovcu su pobijeni srbi, židovi, cigani i hrvati, koji su bili nepočudni fašističkom sistemu-
u sloveniji su bili isti takvi logori- ali unatoć tom što je tito kao hrvat pokrenuo antifašistićku borbu, danas nam srbi i dalje predbacuju jasenovac, uzimaju ga kao alibi za pokušaj otuđenja hrvatskog teritorija!
dali to smijemo tolerirati?
2 svj rt je bio zlo-
u jasenovcu su pobijeni srbi, židovi, cigani i hrvati, koji su bili nepočudni fašističkom sistemu-
u sloveniji su bili isti takvi logori- ali unatoć tom što je tito kao hrvat pokrenuo antifašistićku borbu, danas nam srbi i dalje predbacuju jasenovac, uzimaju ga kao alibi za pokušaj otuđenja hrvatskog teritorija!
tanuki- Domaćin foruma Tanuki
(Gastronom, fotograf, polemičar) - Registriran/a : 07.01.2009
Broj postova : 27688
Reputacija : 1996
Započeo/la tema :
To nije tacno,ovde pricamo o logorima u vasem ratu i to je to ?
Ja Jasenovac nisam pomenuo pa tako ne dozvoljavam da bilo ko prica umesto mene.
Sto se mene licno tice SVI koji su cinili zlocine treba da budu kaznjeni elektricnom stolicom bez obzira da li su ove ili one nacionalnosti i ja tu nemam nikakvu dilemu ..
Ja Jasenovac nisam pomenuo pa tako ne dozvoljavam da bilo ko prica umesto mene.
Sto se mene licno tice SVI koji su cinili zlocine treba da budu kaznjeni elektricnom stolicom bez obzira da li su ove ili one nacionalnosti i ja tu nemam nikakvu dilemu ..
jasim- Aktivni forumaš
Započeo/la tema :
Jasmine isto pitanje kao i u nekoliko drugih tema, zašto je srbska vojska pobjegla bez da štiti izvlačenje civila i zašto je pobjegla sa teritorija bez ispaljenog metka.
Započeo/la tema :
Zbog potpisanog primirja koje je trajalo pune 3 godine izuzev Medackog Dzepa.
Zato je Oluja genocid i jedva cekam sudjenje
Zato je Oluja genocid i jedva cekam sudjenje
jasim- Aktivni forumaš
Započeo/la tema :
Logor Stajićevo
Započeo/la tema :
Sta da kazem..... Ruzno je ko god da je i ciji god da su zatvorenici...... Ko je covek taj ce to biti i u ratu a ko je smrad taj ce to pokazati...... pogotovo kad je u situaciji da gospodari nad nemocnim........
Nemojte biti nerealni....... Mnoge stvari ne znamo i trebace mnogo vremena da se odkrije prava istina...... U ovom ratu su Srbi ispali samo vece budale, ali daleko od toga da Hrvati bili cvecke i humani domoljubi......
Stvarno mislim da je ova tema promasena jer cemo se samo svadjati bez ikakve koristi....... Ljudi probajte da shvatite do vas nisu dolazile informacije sa druge strane isto tako i do nas........ Na kraju krajeva suvise smo samo pijonu u tudjoj partiji saha......
Glupo je svadjati se a nema nikakve koristi.......
Nemojte biti nerealni....... Mnoge stvari ne znamo i trebace mnogo vremena da se odkrije prava istina...... U ovom ratu su Srbi ispali samo vece budale, ali daleko od toga da Hrvati bili cvecke i humani domoljubi......
Stvarno mislim da je ova tema promasena jer cemo se samo svadjati bez ikakve koristi....... Ljudi probajte da shvatite do vas nisu dolazile informacije sa druge strane isto tako i do nas........ Na kraju krajeva suvise smo samo pijonu u tudjoj partiji saha......
Glupo je svadjati se a nema nikakve koristi.......
bokaso1- Inžinjer foruma
- Registriran/a : 09.04.2010
Broj postova : 8239
Reputacija : 663
Započeo/la tema :
pustinja je napisao/la:Jasmine isto pitanje kao i u nekoliko drugih tema, zašto je srbska vojska pobjegla bez da štiti izvlačenje civila i zašto je pobjegla sa teritorija bez ispaljenog metka.
Ako se ne ljutis probao bih ja da ti odgovorim.....
Srpska Vojska je pobegla zbog izdaje jer je vasom operacijom rukovodila jedna stana sila koja je uradila celu logistiku i organizaciju Hrvati su samo usetali ....... Da je bilo kako je trebalo prvo Hrvati nebi smeli napasti zbog UN a Jugoslavija je trebala intrvrnisati vojno...... Kakav bi ishod bio onda to je diskutabilno..... Ovako je to za Hrvate dan pobede a za Srbe genocid jer je kompletno stanovnistvo pobeglo..... (Pamtili su 41....).... Po meni se rat nije meo desiti i trebao se spreciti..... Zao mi naroda koji je stradao na obe strane...... Na moju veliku zalost mislim da ovo nije kraj i da je samo predah pred sledecu utakmicu.... Daj boze da gresim..... Jedino me tesi sto se crkve zblizavaju pa mozda bude manje mrznje.......
bokaso1- Inžinjer foruma
Započeo/la tema :
tanuki je napisao/la:Žalosno je kada se zlo uzima kao opravdanje za drugo zlo!
2 svj rt je bio zlo-
Postujem tvoj stav ali ako mogu izneti moje misljenje...... Slazem se sa tobom za uzimanje zla..... Takodje mislim da je WW2 bio zlo..... I za zrtve Jasenovca se slazem da su bile te ali verovatno se ne slazemo oko brojke....... Jasenovac sam malo proucavao iz licne znatizelje, cak sam isao do spomen obelezja...... TO STO SI REKAO DALJE JE BLAGO RECENO GLUPOST...... Verujem da nisi imao losu nameru i da ne poznajes dosta cinjenica ali ruzno je to sto si rekao...... Pstovati zrtve bilo cije...... Znam za stratista u Skofja loki , Kocanskom rogu, Foci, Blajburg....... Velika sramota komunistickog rezima...... Ali ni jedan se od tih svih stratista ne moze porediti sa Jasenovcem prvenstveno po broju ztrava a po svireposti da ne govorimo....... Pa Ausvic i Dahau jesu veci ali ne uporedivo humaniji logori od Jasenovca...... Jasenovac se more po svireposti delimicno uporediti sa Turskim pokoljem nad Kurdima..... (Mada je ruzno porediti takve stvari....)
Prvo je Draza Mihajlovic podigao ustanak protiv Nemaca pa posle KPJ-u na celi sa Titom..... U pocetku su cak saradjivali u borbi ali su se razisli oko daljih planova...... (da te ne smaram oko toga sumljam da te interesuje)..... To da li je to Hrvatska teritorija je malo diskutabilno....... U opste malo bi bio obazriviji sa teritorijama jer je to na Balkanu malo relativno...... Da me ne shvatis pogresno ne prisvajam nicije,ja znam da moje nije ali stvarno mislim da su teritorije nebulozno podeljene i da ce biti izvor nekih novih sukoba....... Cim se promeni odnos snaga u svetu nazalost opet cemo se sukobljavati..... I ne treba da vas Srbi prozivaju za Jasnovac treba normalni Hrvati da sami osude zlocin, tek tada cemo moci dalje......
Izvini ako sam te necim uvredio ili nesto rekao sto nije po volji...... Dosao sam na vas forum ali rekao sam moje misljenje bez zelje da nekoga uvredim...... Prihvatam sve argumentovane cinjenice bez zelje da se svadjamo..... (od toga nemamo nista......).....
bokaso1- Inžinjer foruma
Započeo/la tema :
bokaso1 je napisao/la:pustinja je napisao/la:Jasmine isto pitanje kao i u nekoliko drugih tema, zašto je srbska vojska pobjegla bez da štiti izvlačenje civila i zašto je pobjegla sa teritorija bez ispaljenog metka.
Ako se ne ljutis probao bih ja da ti odgovorim.....
Srpska Vojska je pobegla zbog izdaje jer je vasom operacijom rukovodila jedna stana sila koja je uradila celu logistiku i organizaciju Hrvati su samo usetali ....... Da je bilo kako je trebalo prvo Hrvati nebi smeli napasti zbog UN a Jugoslavija je trebala intrvrnisati vojno...... Kakav bi ishod bio onda to je diskutabilno..... Ovako je to za Hrvate dan pobede a za Srbe genocid jer je kompletno stanovnistvo pobeglo..... (Pamtili su 41....).... Po meni se rat nije meo desiti i trebao se spreciti..... Zao mi naroda koji je stradao na obe strane...... Na moju veliku zalost mislim da ovo nije kraj i da je samo predah pred sledecu utakmicu.... Daj boze da gresim..... Jedino me tesi sto se crkve zblizavaju pa mozda bude manje mrznje.......
Uvijek ste VI izdani,pomoći je bilo a to je da se dozvolila legitimna vojno-
redarstvena operacija oslobađanja teritorije međunarodno priznate države.Ishod bi bio isti jer četnici su poznati po izdajama vlastitog naroda.Ovo šta kažeš da
misliš da nije kraj,znači da još težite nemogućoj misiji.Jel čekate novoga Slobu da vam šalje salate?Rat se mogao sprečiti ali vjekovna težnja i san o Velikoj Srbiji neda vam mira-nikada je nećete imati.Da mi slavimo a vi tugujte jer su vas izdali vaši voždovi.
Usput nije Draža digao prvi ustanak,prvi organizirani ustanak protv fašizma u
Europi su digli Hrvati 22.lipnja(6)1941.g.u okolini Siska,Srb je bio klaonica četnika
nad Hrvatima i tamo da se u ovo doba recesije diže spomenik vrijedan 2 mil.kn.
Sramota Hrvatskog državnog vrha
Započeo/la tema :
scorpio57 je napisao/la:
Usput nije Draža digao prvi ustanak,prvi organizirani ustanak protv fašizma u
Europi su digli Hrvati 22.lipnja(6)1941.g.
Ovo moram da uramim
Scorpi, je l' radis i decje rodjendane ? Mislim, zabavan si
BAGIRA- Aktivni forumaš
- Registriran/a : 06.04.2009
Broj postova : 1329
Reputacija : 129
Godina imam : 44
Započeo/la tema :
Gologuzi to je istina,nije bradonja digao ustanak on je klao Hrvate evo ti
malo novije povijesti.Vođa pobunjenih srba u zap.slavoniji Veljko Đakula
odgovoran za logor Bučje kukavički se predaje uostalom kao i svi četnici
kada snage budu približno ravnopravne.
malo novije povijesti.Vođa pobunjenih srba u zap.slavoniji Veljko Đakula
odgovoran za logor Bučje kukavički se predaje uostalom kao i svi četnici
kada snage budu približno ravnopravne.
Započeo/la tema :
E Pustinja sad si me razocarao...... Procitam onaj tvoj post da si ti svoje krompire sakrio......
Kod nas takve price zovu Taksisticke price ili price za malu decu.... Ako cemo da se mastimo.....:
Jedno jutro sneg do brade, i ja zarobim 100 Hrvata 50 Muslimana i 2 Siptara i posto me mrzelo dalje da zarobljavam ja odem na burek, jebg.... nisam doruckovao.... Popodne ih pustim kuci jer sta sutra da zarobljavam.....
Stvarno sam ocekivao bar iskrenost...... U naj manju ruku ne pricaj gluposti....... Ljudi koji su te stvari prosli i tako nesto uradili retko pricaju on tome a jos redje se hvale...... I ako si video rata i mozda bio u nekom okrsaju (usta licno sumljam zbog tvog stava) sumljam da si nesto tako uradio.......
Kod nas takve price zovu Taksisticke price ili price za malu decu.... Ako cemo da se mastimo.....:
Jedno jutro sneg do brade, i ja zarobim 100 Hrvata 50 Muslimana i 2 Siptara i posto me mrzelo dalje da zarobljavam ja odem na burek, jebg.... nisam doruckovao.... Popodne ih pustim kuci jer sta sutra da zarobljavam.....
Stvarno sam ocekivao bar iskrenost...... U naj manju ruku ne pricaj gluposti....... Ljudi koji su te stvari prosli i tako nesto uradili retko pricaju on tome a jos redje se hvale...... I ako si video rata i mozda bio u nekom okrsaju (usta licno sumljam zbog tvog stava) sumljam da si nesto tako uradio.......
bokaso1- Inžinjer foruma
Započeo/la tema :
Logor Begejci-inače na teritoriju srbije
Započeo/la tema :
Dalj
Dalj se nalazi u Republici Hrvatskoj u istočnoj Slavoniji blizu ušća Drave u Dunav. U Dalju je još u 9. mjesecu načinjen masakr nad nesrpskim življem i već tada se otvaraju logori u hangarima poljoprivrednog dobra, podrumima privatnih kuća preko ceste u zgradi M.Z. Mjesta zatočenja Kao u većini srpskih sela tako su i u Dalju postojali logori koje je otvarala JNA i oni koje su otvarali četnici , srpski dobrovoljci, arkanovci, šešeljevci i drugi. Tako su pod zapovjedništvom JNA bili sljedeći objekti i zgrade:
1. Zgrada Mjesnog odbora
2. Privatna kuća Ivanović Marinka
3. Privatna kuća Zlatka Štajbera
4. Skladište željezničke postaje
5. IPK-mehanička radiona
6. "žuta kuća"
Kroz te objekte prošlo je oko tisuću ljudi, koji su premlaćivani, iznuđivana su od njih priznanja, a dio je njih ubijeno. Ovi su logori otvoreni 01.08.1991., a zatvoreni tijekom 1993. godine. Pod zapovjedništvom paravojnih srpskih postrojbi, a uglavnom je to bila Arkanova jedinica koja je vodila logor i to:
1. Stara zgrada Zadruge IPK
2. Stara Osnovna škola
3. Tvornica opeke - Ciglana Dalj
Dalj se nalazi u Republici Hrvatskoj u istočnoj Slavoniji blizu ušća Drave u Dunav. U Dalju je još u 9. mjesecu načinjen masakr nad nesrpskim življem i već tada se otvaraju logori u hangarima poljoprivrednog dobra, podrumima privatnih kuća preko ceste u zgradi M.Z. Mjesta zatočenja Kao u većini srpskih sela tako su i u Dalju postojali logori koje je otvarala JNA i oni koje su otvarali četnici , srpski dobrovoljci, arkanovci, šešeljevci i drugi. Tako su pod zapovjedništvom JNA bili sljedeći objekti i zgrade:
1. Zgrada Mjesnog odbora
5. IPK-mehanička radiona
6. "žuta kuća"
Kroz te objekte prošlo je oko tisuću ljudi, koji su premlaćivani, iznuđivana su od njih priznanja, a dio je njih ubijeno. Ovi su logori otvoreni 01.08.1991., a zatvoreni tijekom 1993. godine. Pod zapovjedništvom paravojnih srpskih postrojbi, a uglavnom je to bila Arkanova jedinica koja je vodila logor i to:
2. Stara Osnovna škola
Započeo/la tema :
Ej Skorio da se ne mastimo...... Nemam takva saznanja i da me ne shvatis pogresno ne prepucavam se sa tobom..... Da li mislis da kad kazes Vi Srbi nikad necete ovo ili ono pricas gluposti..... Ti si izneo tvoje konstatacije na koje samo mogu da protivrecim ili da se slozim.... Nema od toga selameta..... Licno mislim da baratas sa dosta informacija ali ne i da su one tacne...... Mogu i tebi da napricam sta sam citao u citanci ili u casopisu Velika Srbija (Radikali dele po kucama)... i ajde opovrgni..... ( da me ne shvatis pogresno imam dosta prijatelja Hrvata odlicno se druzimo godinama) to ti pricam jer mi para usi VI, VASI itd.... Batali svadju....
Odgovori mi na pitanje kako stojis sa WW2 na ovim prostorima......?
Odgovori mi na pitanje kako stojis sa WW2 na ovim prostorima......?
bokaso1- Inžinjer foruma
Započeo/la tema :
scorpio57 je napisao/la:Dalj
1. Zgrada Mjesnog odbora
5. IPK-mehanička radiona
6. "žuta kuća"
2. Stara Osnovna škola
Za ovu Zutu kucu sam cuo ali neverujem da je toliko proslo ljudi...... I neverujem da su to bili Arkanovci.... (Oni su retko imali zarobljenike)... mozda neka druga formacija.... Mozda su oni dolazili u taj logor i maltretirali zarobljene..... nemoj gledati sve Srbe kroz tu prizmu......
Sad cu te malo iznenaditi.... Neki od Seseljevih Dobrovoljaca su recimo spasili neke Hrvate da ih ne poubijaju bas u Vukovaru..... (Navodim svedocenje Hrvatskog vojnika koji je zarobljen, koga su spasili i koji je dosao na sudjenje u Beogradu za Ovcaru i svedocio u korist njh.....)....
Kao covek mogu reci da je strasno ako je tacno bez obzira ko je zarobljenik..... Ako ces mi verovati stvarno mi je to ruzno i gadno....... Nikada nebi mucio nekoga a da za to nemam debeo razlog.....
bokaso1- Inžinjer foruma
Započeo/la tema :
scorpio57 je napisao/la:Gologuzi to je istina,nije bradonja digao ustanak on je klao Hrvate evo ti
malo novije povijesti.
Ne zanima me preterano ta Franjova istorija (vise volim Cartoon network jer ima pametniju publiku) pogotovo jer nema pojma da Draza nije ni video Hrvatsku.
To su neke lekcije napoznate ljudima koji misle da je Draza komandovao van Ravnogorskog pokreta.
Nego, zasto dobi Draza francuska i americka odlikovanja za "klanje Hrvata"? Zar se i to nagradjivalo? Nece biti..
BAGIRA- Aktivni forumaš
- Registriran/a : 06.04.2009
Broj postova : 1329
Reputacija : 129
Godina imam : 44
Započeo/la tema :
pod VI mislim i ostajem pri tome stavu na većinu Srba,pajdo bio sam 5 g. u Nišu
poznam mentalitet,po tvojim postovima zaključujem da nisi među tom populacijom,cijenim kada netko brani svoj narod,jer tko ne voli svoje -ne voli ni tuđe.
Šta se tiče Arkanovaca istina je,ali ono su samo prolazili i malo se iživljavali,njima je baza bila Đeletovci(normalno UDBIN egzekutor Hrvata u inozemstvu Arkan)i njegova
para-vojska se nastavila baviti kriminalom jer su je večinom i činili kriminalci.Zarobljenici-sretao sam mnoge srbske zarobljenike(ranjene)kojima je HV
dala medicinsku pomoć po svim ratnim pravima.Osobno nikada nisam niti jednog zarobljenika prstom dirnio dapače kada su mene vidili znali su da će biti i pljuge
i klope.U ratu se ubija i gine to ne poričem.
9
poznam mentalitet,po tvojim postovima zaključujem da nisi među tom populacijom,cijenim kada netko brani svoj narod,jer tko ne voli svoje -ne voli ni tuđe.
Šta se tiče Arkanovaca istina je,ali ono su samo prolazili i malo se iživljavali,njima je baza bila Đeletovci(normalno UDBIN egzekutor Hrvata u inozemstvu Arkan)i njegova
para-vojska se nastavila baviti kriminalom jer su je večinom i činili kriminalci.Zarobljenici-sretao sam mnoge srbske zarobljenike(ranjene)kojima je HV
dala medicinsku pomoć po svim ratnim pravima.Osobno nikada nisam niti jednog zarobljenika prstom dirnio dapače kada su mene vidili znali su da će biti i pljuge
i klope.U ratu se ubija i gine to ne poričem.
9
Započeo/la tema :
Stranica 4 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Similar topics
» Gdje ste bili za vrijeme domovinskog rata?
» Koje su posljedice Domovinskog rata?
» Razdoblje - vrijeme filma - koje vrijeme (razdoblje) je imalo najbolje filmove?
» Vrijeme kad je glazba bila dobra
» Motiv fotografiranja: Nagrizao ih zub vremena....
» Koje su posljedice Domovinskog rata?
» Razdoblje - vrijeme filma - koje vrijeme (razdoblje) je imalo najbolje filmove?
» Vrijeme kad je glazba bila dobra
» Motiv fotografiranja: Nagrizao ih zub vremena....
Stranica 4 / 5.