Promjene u trudnoći
3 posters
:: Kutak forumaša :: Ženski kutak :: Trudnice
Stranica 1 / 1.
Promjene u trudnoći
U normalnoj trudnoći dolazi do slijedećih promjena kardiovaskularnog sustava:
Povećan je volumena krvi za 50% u odnosu prije trudnoće;
Povećana je sklonost zgrušavanju krvi;
Povećan je minutni volumen krvi;
Povećana je frekvencija rada srca za oko 15 otkucaja u minuti;
Snižen je krvni tlaka u prvom tromjesečju trudnoće. U trećem tromjesečju trudnoće krvni tlak se postupno vraća na vrijednost prije trudnoće;
Za vrijeme poroda u truda se oko 500 mL krvi iz uterusa vraća u sistemsku cirkulaciju.
U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi, a krvne žile trudnica su proširene i relaksirane. Kardiovaskularni sustav se adaptira na trudnoću. Cirkulirajući hormoni kao što su estrogeni, progesteron i prostaglandini su odgovorni za promjene kardiovaskularnog sustava. Prvenstveno ovi hormoni dovode do dilatacije krvnih žila što omogućava potrebni dovod kisika i hranjivih tvari svim tkivima. Maternica, posteljica i vaše dijete ovise o dovoljnom dotoku hrane i kisika. Nadalje, progesteron, hormon zaštitnik trudnoće, omogućava stalnu relaksaciju maternice, što omogućava konstantni dovoljan protok krvi kroz posteljicu te brzi rast i razvoj vašeg djeteta.
Povećan je volumena krvi za 50% u odnosu prije trudnoće;
Povećana je sklonost zgrušavanju krvi;
Povećan je minutni volumen krvi;
Povećana je frekvencija rada srca za oko 15 otkucaja u minuti;
Snižen je krvni tlaka u prvom tromjesečju trudnoće. U trećem tromjesečju trudnoće krvni tlak se postupno vraća na vrijednost prije trudnoće;
Za vrijeme poroda u truda se oko 500 mL krvi iz uterusa vraća u sistemsku cirkulaciju.
U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi, a krvne žile trudnica su proširene i relaksirane. Kardiovaskularni sustav se adaptira na trudnoću. Cirkulirajući hormoni kao što su estrogeni, progesteron i prostaglandini su odgovorni za promjene kardiovaskularnog sustava. Prvenstveno ovi hormoni dovode do dilatacije krvnih žila što omogućava potrebni dovod kisika i hranjivih tvari svim tkivima. Maternica, posteljica i vaše dijete ovise o dovoljnom dotoku hrane i kisika. Nadalje, progesteron, hormon zaštitnik trudnoće, omogućava stalnu relaksaciju maternice, što omogućava konstantni dovoljan protok krvi kroz posteljicu te brzi rast i razvoj vašeg djeteta.
Love- Domaćica foruma Love
(Brineta, kuvar'ca, seksica) - Registriran/a : 19.12.2008
Broj postova : 28855
Reputacija : 1211
Godina imam : 37
Započeo/la tema :
Re: Promjene u trudnoći
sve ovo stoji ali opet nema konkretnog pitanja......
mrkyblu- Aktivni forumaš
- Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova : 1482
Reputacija : 40
Godina imam : 43
Započeo/la tema :
Zanima me kakvo su to raspoloženja?Kako je tebi mrky bilo,ti to najbolje znaš?
Započeo/la tema :
ja msilim da su žene stalno ko da imaju pms
Broj postova : 86925
Reputacija : 4929
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
i meni se čini,mora se sve oko nas vrtit,i najgore mi je da nekog ne povrijedim namjerno zbog svog stanja
Započeo/la tema :
iskreno nije tako.Ima dana kada je tako, kada smo kao u pms-u no nisu svi dani takvi.Meni je trudnoca bilo prekrasn doba jer nisam ni povracala ni imala nizak tlak....sve sam mogla (dok se nije zakompliciralo) i nisam imala ni neke posebne zelje ni nista.To vam ovisi od osobe do osobe.a i o tome koliko osoba razmazi trudnicu......
mrkyblu- Aktivni forumaš
- Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova : 1482
Reputacija : 40
Godina imam : 43
Započeo/la tema :
Similar topics
» Važni vitamini u trudnoći
» Seks u trudnoći?
» Strije u trudnoći
» Pušenje u trudnoći
» Malo o debljanju u trudnoći