In Memoriam (velika imena 7. FILMSKE umjetnosti koji su nas nažalost napustili)
+18
Jørgen
Chulpan
zbracun
nikolina
Jakovina
Prop
tanuki
scorpio57
evitaa
THUNDER_DINIX
House
Neu
x_wayfarer_x
Iron Man
Mass
bokaso1
Hate
22 posters
:: Kultura i Zabava :: Filmovi
Stranica 3 / 5.
Stranica 3 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
scorpio57- Dipl.ing.foruma
- Registriran/a : 06.01.2010
Broj postova : 9559
Reputacija : 520
Godina imam : 67
Započeo/la tema :
Umrla Olivera Marković
Poznata srbijanska glumica Olivera Marković preminula je danas u Beogradu, nakon duge i teške bolesti u 87. godini života, objavilo je Narodno pozorište u Beogradu, prenijela je Srna. Diva srpskog i jugoslovenskog glumišta Olivera Marković rođena je u Beogradu 3. svubnja 1925. godine. Ljubav prema teatru pokazivala je u najranijem djetinjstvu da bi za vrijeme okupacije, s grupom vršnjaka-gimnazijalaca i studenata, počela spremati predstave na Kolarčevom sveučilištu i u beogradskim stanovima. Prvi film "U planinama Jugoslavije" snima već 1945. godine. Bila je član Omladinskog, pa Akademskog pozorišta, a 1948. postaje jedan od studenata prve generacije Pozorišne akademije, u klasi Mate Miloševića.
Sljedeće godine postala je članicom Beogradskog dramskog pozorišta, u kojem igra i diplomsku predstavu, "Poslednji" Maksima Gorkog (1952). Nakon kraćeg angažmana u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu, 1967. godine postaje član Narodnog pozorišta u Beogradu, gdje je ostvarila više od trideset značajnih uloga, počev od Darje u "Tihom Donu", preko Maše u Tolstojevom "Živom lešu", Agafje u Gogoljevoj "Ženidbi" pa do Brehtove Majke Hrabrosti, Nušićeve Živke ministarke i Stankovićeve Koštane.
U mirovinu je otišla 1989. godine, a posljednju premijeru na matičnoj sceni igrala je 1998. godine - uloga Mame u Makdoninom komadu "Sakati Bili sa Inišmora".
Nagradu Narodnog pozorišta dobila je dva puta, za uloge Majka Hrabrost (1972) i Klara ("Leda", 1978). Najveće priznanje koje dodjeljuje nacionalni teatar, Plaketu, dobila je 1988. godine.
Olivera Marković je i na drugim kazališnim scenama širom bivše Jugoslavije ostvarila veliki broj uloga. Pored priznanja u matičnom Teatru, dobitnica je i Specijalne nagrade na Danima Komedije, Oktobarske nagrade grada Beograda, Plakete "Mata Milošević" i "Dobrica Milutinović" te Dobričin prsten.
U impozantnom opusu od 63 snimljena filma, posebno zapažene uloge ostvarila je u "Sumnjivom licu", "Vlak bez voznog reda", "Uzavreli grad", "Kozara", "Put oko sveta", "Nacionalna klasa", "Petrijin venac", "Majstori, majstori", "Moj tata na određeno vreme", "Balkan ekspres", "Već viđeno", "Braća po materi", "Sabirni centar", "Urnebesna tragedija".
Među filmskim nagradama ističu se Srebrna i dvije Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli, te "Slavica" za ukupni doprinos razvoju filmske umjetnosti.
Za televiziju je snimila 13 drama, 26 serija i više show-programa, a ostvarila je i pedesetak uloga u radio-dramama. Najšira publika je pamti kao vrsnu, prema mišljenju mnogih, najbolju pjevačicu ruskih romansi i šlagera.
bitno.ba
Teo- Diplomat foruma
- Registriran/a : 17.12.2010
Broj postova : 7200
Reputacija : 1201
Godina imam : 47
Započeo/la tema :
Re: In Memoriam (velika imena 7. FILMSKE umjetnosti koji su nas nažalost napustili)
Preminuo Josip Bobi Marotti
Josip Bobi Marotti, veliki kazališni, televizijski i filmski glumac, umro je u noći sa subote na nedjelju u Zagrebu u 89. godini života, izvijestila je glumačka družina Histrion.
Josip Bobi Marotti rođen je u Mariboru, u Sloveniji, 18. prosinca 1922. godine. 1941. godine upisao je glumačku školu, na kojoj je diplomirao 1943., nakon čega se priključio partizanskoj glumačkoj družini. Od 1946. do 1949. godine radio je u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, a od 1949. do 1953. godine i zagrebačkom HNK-u.
Jedan je od osnivača Gradskog dramskog kazališta Gavella, u kojem je radio od 1953. godine. Predavao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu od 1958. do 1972. godine. Umirovljen je 1981. godine, no i dalje je radio u kazalištu, na televiziji, radiju i filmu, javlja HTV.
Članom glumačke družine Histrion postao je 1986. u kojoj je odigrao svoju posljednju kazališnu ulogu u prosincu prošle godine u predstavi Zagrebački orkestar. Značajnije kazalište uloge imao je u Ibsenovoj Divljoj patki, Gogoljevu Revizoru, Držićevu Dundi Maroju, Shakespeareovu Othellu i Hamletu, Krležinom Vučjaku te, između ostalog, Kraljevu.
Snimio je više od 100 televizijskih serija (U registraturi, Putovanje u Vučjak, Nepokoreni grad, Obećana zemlja, Odmori se, zaslužio si...) i 38 filmova. Osobitu je popularnost stekao dječjom serijom Dvadeset slavnih, a proslavio se posuđivanjem glasa Fredu Kremenku u popularnom crtiću Obitelj Kremenko, Gargamelu u Štrumpfovima te u dugometražnom crtanom filmu Čudesna šuma gdje je udahnuo život Kaktus caru.
Izvor: net.hr
Josip Bobi Marotti, veliki kazališni, televizijski i filmski glumac, umro je u noći sa subote na nedjelju u Zagrebu u 89. godini života, izvijestila je glumačka družina Histrion.
Josip Bobi Marotti rođen je u Mariboru, u Sloveniji, 18. prosinca 1922. godine. 1941. godine upisao je glumačku školu, na kojoj je diplomirao 1943., nakon čega se priključio partizanskoj glumačkoj družini. Od 1946. do 1949. godine radio je u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, a od 1949. do 1953. godine i zagrebačkom HNK-u.
Jedan je od osnivača Gradskog dramskog kazališta Gavella, u kojem je radio od 1953. godine. Predavao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu od 1958. do 1972. godine. Umirovljen je 1981. godine, no i dalje je radio u kazalištu, na televiziji, radiju i filmu, javlja HTV.
Članom glumačke družine Histrion postao je 1986. u kojoj je odigrao svoju posljednju kazališnu ulogu u prosincu prošle godine u predstavi Zagrebački orkestar. Značajnije kazalište uloge imao je u Ibsenovoj Divljoj patki, Gogoljevu Revizoru, Držićevu Dundi Maroju, Shakespeareovu Othellu i Hamletu, Krležinom Vučjaku te, između ostalog, Kraljevu.
Snimio je više od 100 televizijskih serija (U registraturi, Putovanje u Vučjak, Nepokoreni grad, Obećana zemlja, Odmori se, zaslužio si...) i 38 filmova. Osobitu je popularnost stekao dječjom serijom Dvadeset slavnih, a proslavio se posuđivanjem glasa Fredu Kremenku u popularnom crtiću Obitelj Kremenko, Gargamelu u Štrumpfovima te u dugometražnom crtanom filmu Čudesna šuma gdje je udahnuo život Kaktus caru.
Izvor: net.hr
Broj postova : 86925
Reputacija : 4929
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
Re: In Memoriam (velika imena 7. FILMSKE umjetnosti koji su nas nažalost napustili)
Ante Čedo Martinić igrao je u brojnim predstavama splitskog HNK, u kojem je vršio i dužnost ravnatelja Drame.
Popularnost je stekao ulogama u hrvatskim serijama i sapunicama, a zapažene su njegove role u serijama 'Villa Maria', 'Odmori se, zaslužio si', 'Ne daj se, Nina', 'Ponos Ratkajevih' te još uvijek aktualnim 'Ruža vjetrova' i 'Loza'.
Glumio je i u brojnim filmovima, između ostalih u 'Haloa – praznik kurvi', 'Da mi je biti morski pas', 'Četverored', 'Trešeta' i 'Iza stakla'.
Ante Čedo Martinić umro je nakon teške bolesti u Splitu u noći s ponedjeljka na utorak, piše Večernji list.
Popularnost je stekao ulogama u hrvatskim serijama i sapunicama, a zapažene su njegove role u serijama 'Villa Maria', 'Odmori se, zaslužio si', 'Ne daj se, Nina', 'Ponos Ratkajevih' te još uvijek aktualnim 'Ruža vjetrova' i 'Loza'.
Glumio je i u brojnim filmovima, između ostalih u 'Haloa – praznik kurvi', 'Da mi je biti morski pas', 'Četverored', 'Trešeta' i 'Iza stakla'.
Ante Čedo Martinić umro je nakon teške bolesti u Splitu u noći s ponedjeljka na utorak, piše Večernji list.
Teo- Diplomat foruma
Započeo/la tema :
Glumac Richard Lynch , poznat po ulogama u filmovima horora i znanstvene fantastike te licu izbrazdanom ožiljcima, umro je u 76. godini, izjavio je njegov glasnogovornik Mike Baronas.Baronas je rekao za Reuters da je glumac umro u svom domu u Palm Springsu u Kaliforniji.
Lynch, rođen 1936. godine u New Yorku, postao je poznat po ulogama negativaca u filmovima »Strašilo«, »Mala Nikita« i franšizi »Noć vještica« iz 2007.
Također je glumio u nizu televizijskih serija tijekom svoje 50-godišnje karijere, a zapažene su mu uloge u znanstveno fantastičnim serijama »Battlestar Galactica« i »Galactica 1980« te "Star Trek: The Next Generation".
Lynchovo lice izbrazdano ožiljcima bilo je posljedica nezgode iz 1967. godine kada je uzeo drogu LSD i zapalio se.
Posljednju ulogu je imao u hororu »Lords of Salem« koji bi se trebao pojaviti u kinima kasnije ove godine.
Lynch, rođen 1936. godine u New Yorku, postao je poznat po ulogama negativaca u filmovima »Strašilo«, »Mala Nikita« i franšizi »Noć vještica« iz 2007.
Također je glumio u nizu televizijskih serija tijekom svoje 50-godišnje karijere, a zapažene su mu uloge u znanstveno fantastičnim serijama »Battlestar Galactica« i »Galactica 1980« te "Star Trek: The Next Generation".
Lynchovo lice izbrazdano ožiljcima bilo je posljedica nezgode iz 1967. godine kada je uzeo drogu LSD i zapalio se.
Posljednju ulogu je imao u hororu »Lords of Salem« koji bi se trebao pojaviti u kinima kasnije ove godine.
Teo- Diplomat foruma
Započeo/la tema :
Richard Zanuck producent kakav je se rodi samo jednom i, s obzirom na korporativnu prirodu suvremenog Hollywooda, možda se netko kao on više nikada neće pojaviti.
Imati uvid u njegov opusu znači pregledati pola stoljeća američke filmske industrije. Svaki se njegov film čini kao nešto što je obilježilo cijelu jednu eru, sve dok ne uključite idući.
Dok je još bio u svojim dvadesetim godinama, Zanuck je vodio produkciju studija 20th Century Fox gdje je oblikovao velike filmove i filmaše te pomogao da studio prikupi pregršt Oscara. Tada je i sam postao producent i stvarao filmove s one strane kamere, prilikom čega se sprijateljio s mladim Stevenom Spielbergom, kao i sa glumačkim ikonama poput Paula Newmana i Roberta Redforda. Kao da to nije bilo dovoljno, Zanuck je većinu proteklog desetljeća proveo u suradnji s još jednom filmskom legendom, Timom Burtonom.
Zanuck je umro u petak, 13. srpnja, u dobi od 77 godina, iznenada, od posljedica srčanog udara. Bio je usred produciranja filma, trilera pod nazivom Hidden, ovoga put s novom generacijom talenata koji su uključivali glumce Alexandera Skarsgarda i Andreu Riseborough. Umro je usred rada na projektu nečeg što je volio i što je radio možda najbolje od ikoga u povijesti Hollywooda.
Sa svim tim na umu, donosimo vam pregled šest filmova koji su obilježili ne samo njegovu karijeru, već i filmsku kulturu.
Moje pjesme, moji snovi
Bi li filmski mjuzikli bili išta približno onom što su danas bez avantura obitelji Von Trapp? Kao mladi šef u Fox studiju, Zanuck je oblikovao priču o pjevanju i bijegu na setu Drugog svjetskog rata. Film je osvojio Oscara za najbolji film i u to vrijeme je proglašen filmom koji je zaradio najviše novca na kino blagajnama, čime je potukao čak i uspjeh filma Zameo ih vjetar.
Butch Cassidy i Sundance Kid
Vesterni više nisu bili toliko popularni kada je ovaj film 1969. godine ugledao svjetlo dana, no to ga nije spriječilo da postane miljenik kritike i veliki hit na kino blagajnama. Ujedno, ovaj je film zaslužan za proboj Roberta Redforda i bio velika uspješnica u karijeri Paula Newmana. Realizam ovog filma postavio je ton filmova koji su se sedamdesetih godina snimali u Hollywoodu, a kasnije i američki filmski nezavisni pokret.
Francuska veza
Samo imena glumaca ovog filma (koji prati radnju policajaca iz New Yorka koji saznaju za francusku operaciju krijumčarenja droge), poput Genea Hackmana i Williama Friedkina, su impresivna, baš kao i utjecaj koji je ovaj film ostavio na cijelu industriju. Teško je zamisliti kada bi se uopće dogodio onaj boom internacionalnih trilera koji su nam golicali maštu i davali dozu adrenalina da nije bilo Francuske veze.
Ralje
Dok se mase polako okupljaju na ovogodišnjem Comic-Conu, prigodno se sjetiti i filma Ralje. Zanuckova produkcija ovog sada već filmskog klasika pomogla je u stvaranju kultnog statusa tada mlađahnog redatelja Stevena Spielberga, ali i zauvijek promijenila našu percepciju morskih pasa. 'Zanuck me naučio sve što danas znam o produkciji. On je jedan od najčasnijih i najodanijih ljudi u našem poslu, borio se zubima i noktima za svoje filmove', kazao je jednom prilikom Spielberg.
Driving Miss Daisy
Kada je ova priča o nevjerojatnom odnosu udovice i jednog šofera ugledala svjetlo dana 1989. godine, mnogo se toga promijenilo zbog nje jer je do tada malo tko javno pričao o vezama između pripadnika bijele i neke druge rase. Osim što je ispričao nježnu priču o jednoj ljubavi, prokrčio je put filmovima kao što su Mississippi u plamenu i Tajni život kućnih pomoćnica, kao i ostalim filmovima iz modernog Hollywooda koji su obradili ovu temu.
Krupna riba
Nije da se radi o prvom filmu na koji ćete pomisliti kada se sjetite opusa Tima Burtona, a još manje da ovaj film znatno odskače od ostalih Zanuckovih filmova. No, dirljiva priča o ljubavi oca i sina primjer je kako producent ne samo da njeguje redatelje, već im pomaže da zagaze u domenu nekog novog senzibiliteta.
Hot.hr
Imati uvid u njegov opusu znači pregledati pola stoljeća američke filmske industrije. Svaki se njegov film čini kao nešto što je obilježilo cijelu jednu eru, sve dok ne uključite idući.
Dok je još bio u svojim dvadesetim godinama, Zanuck je vodio produkciju studija 20th Century Fox gdje je oblikovao velike filmove i filmaše te pomogao da studio prikupi pregršt Oscara. Tada je i sam postao producent i stvarao filmove s one strane kamere, prilikom čega se sprijateljio s mladim Stevenom Spielbergom, kao i sa glumačkim ikonama poput Paula Newmana i Roberta Redforda. Kao da to nije bilo dovoljno, Zanuck je većinu proteklog desetljeća proveo u suradnji s još jednom filmskom legendom, Timom Burtonom.
Zanuck je umro u petak, 13. srpnja, u dobi od 77 godina, iznenada, od posljedica srčanog udara. Bio je usred produciranja filma, trilera pod nazivom Hidden, ovoga put s novom generacijom talenata koji su uključivali glumce Alexandera Skarsgarda i Andreu Riseborough. Umro je usred rada na projektu nečeg što je volio i što je radio možda najbolje od ikoga u povijesti Hollywooda.
Sa svim tim na umu, donosimo vam pregled šest filmova koji su obilježili ne samo njegovu karijeru, već i filmsku kulturu.
Moje pjesme, moji snovi
Bi li filmski mjuzikli bili išta približno onom što su danas bez avantura obitelji Von Trapp? Kao mladi šef u Fox studiju, Zanuck je oblikovao priču o pjevanju i bijegu na setu Drugog svjetskog rata. Film je osvojio Oscara za najbolji film i u to vrijeme je proglašen filmom koji je zaradio najviše novca na kino blagajnama, čime je potukao čak i uspjeh filma Zameo ih vjetar.
Butch Cassidy i Sundance Kid
Vesterni više nisu bili toliko popularni kada je ovaj film 1969. godine ugledao svjetlo dana, no to ga nije spriječilo da postane miljenik kritike i veliki hit na kino blagajnama. Ujedno, ovaj je film zaslužan za proboj Roberta Redforda i bio velika uspješnica u karijeri Paula Newmana. Realizam ovog filma postavio je ton filmova koji su se sedamdesetih godina snimali u Hollywoodu, a kasnije i američki filmski nezavisni pokret.
Francuska veza
Samo imena glumaca ovog filma (koji prati radnju policajaca iz New Yorka koji saznaju za francusku operaciju krijumčarenja droge), poput Genea Hackmana i Williama Friedkina, su impresivna, baš kao i utjecaj koji je ovaj film ostavio na cijelu industriju. Teško je zamisliti kada bi se uopće dogodio onaj boom internacionalnih trilera koji su nam golicali maštu i davali dozu adrenalina da nije bilo Francuske veze.
Ralje
Dok se mase polako okupljaju na ovogodišnjem Comic-Conu, prigodno se sjetiti i filma Ralje. Zanuckova produkcija ovog sada već filmskog klasika pomogla je u stvaranju kultnog statusa tada mlađahnog redatelja Stevena Spielberga, ali i zauvijek promijenila našu percepciju morskih pasa. 'Zanuck me naučio sve što danas znam o produkciji. On je jedan od najčasnijih i najodanijih ljudi u našem poslu, borio se zubima i noktima za svoje filmove', kazao je jednom prilikom Spielberg.
Driving Miss Daisy
Kada je ova priča o nevjerojatnom odnosu udovice i jednog šofera ugledala svjetlo dana 1989. godine, mnogo se toga promijenilo zbog nje jer je do tada malo tko javno pričao o vezama između pripadnika bijele i neke druge rase. Osim što je ispričao nježnu priču o jednoj ljubavi, prokrčio je put filmovima kao što su Mississippi u plamenu i Tajni život kućnih pomoćnica, kao i ostalim filmovima iz modernog Hollywooda koji su obradili ovu temu.
Krupna riba
Nije da se radi o prvom filmu na koji ćete pomisliti kada se sjetite opusa Tima Burtona, a još manje da ovaj film znatno odskače od ostalih Zanuckovih filmova. No, dirljiva priča o ljubavi oca i sina primjer je kako producent ne samo da njeguje redatelje, već im pomaže da zagaze u domenu nekog novog senzibiliteta.
Hot.hr
Započeo/la tema :
VELIKI DIV IZGUBIO BITKU
Glumac Michael Clarke Duncan umro u bolnici u Los Angelesu
Michael Clarke Duncan umro je u 54. godini u bolnici u Los Angelesu, prenosi CNN. Glumac koji je za ulogu Johna Coffeyja u filmu “Zelena milja” bio nominiran za Oscara u bolnici je završio prije sedam tjedana kada je doživio infarkt.
Tada mu je život spasila djevojka Omarosa Manigault-Stallworth (38) jer mu je dala umjetno disanje i masirala mu srce. Osim u “Zelenoj milji” Duncan je glumio i u “Armageddonu” te u serijama "Kosti", "Dva i pol muškarca" a svoj glas je posudio u animiranoj seriji "Family Guy".
Izvor:www.vecernji.hr
Glumac Michael Clarke Duncan umro u bolnici u Los Angelesu
Michael Clarke Duncan umro je u 54. godini u bolnici u Los Angelesu, prenosi CNN. Glumac koji je za ulogu Johna Coffeyja u filmu “Zelena milja” bio nominiran za Oscara u bolnici je završio prije sedam tjedana kada je doživio infarkt.
Tada mu je život spasila djevojka Omarosa Manigault-Stallworth (38) jer mu je dala umjetno disanje i masirala mu srce. Osim u “Zelenoj milji” Duncan je glumio i u “Armageddonu” te u serijama "Kosti", "Dva i pol muškarca" a svoj glas je posudio u animiranoj seriji "Family Guy".
Izvor:www.vecernji.hr
evitaa- Simpica pipica
- Registriran/a : 26.08.2009
Broj postova : 15250
Reputacija : 1499
Godina imam : 52
Započeo/la tema :
DANAS je nakon duge i teške bolesti u Zagrebu u dobi od 79 godina preminuo slavni redatelj i scenarist Krsto Papić,
da legenda i rado bi ponovo pogledao neke njegove filmove,
njegov film izbavitelj mi je duboko upisan u sjećanje i pogledat ću ga ponovo i poklonit se tom čovjeku koji je zadužio svjetsku filmsku umjetnost!
da legenda i rado bi ponovo pogledao neke njegove filmove,
njegov film izbavitelj mi je duboko upisan u sjećanje i pogledat ću ga ponovo i poklonit se tom čovjeku koji je zadužio svjetsku filmsku umjetnost!
tanuki- Domaćin foruma Tanuki
(Gastronom, fotograf, polemičar) - Registriran/a : 07.01.2009
Broj postova : 27688
Reputacija : 1996
Započeo/la tema :
Ođe Krsto, "Priča iz Hrvatske" mi je ugodna dječačka uspomena, ljubav Ivana i Marine prvi su znaci romantike koju sam motrio.
Prop- Domaćin foruma Prop
(Filmofil, provokator, švaler) - Registriran/a : 09.03.2009
Broj postova : 28432
Reputacija : 2403
Godina imam : 38
Započeo/la tema :
R.I.P. Ray Harryhausen.
Ray Harryhausen (Los Angeles, 29. lipnja 1920. - London UK, 7. svibnja 2013), američki filmski producent i slavni kreator specijalnih efekata uz pomoć animacije stop motion.
Nakon što je pogledao film King Kong 1933., Harryhausen je postao fasciniran izradom specijalnih efekata uz pomoč minijatura. Nakon 2. svjetskog rata snimio je scenu vanzemaljca kako izlazi iz ratne mašine u jednom neostvarenom projektu filma "Rat svijetova". Nakon što je pokazao svoje radove Willisu O'Brienu, odmah je dobio angažman kao pomočnik na filmu "Moćni Joe Young" iz 1949. godine.
1953. Harryhausen je ostvario svoj prvi samostalni projekt, "Čudovište iz dubine", koji je postao ogroman komercijalni uspjeh u kinima. u 50-ima i 60-ima ostvario je najveći uspjeh sa slavnim filmovima "Jazon i argonauti", "Gwangijeva dolina", "Sedmo Sinbadovo putovanje" i drugim, u kojima je izrađivao efekte za dinosaure, kiklope i divovska čudovišta. 1981. snimio je svoj zadnji film, "Sukob titana". Nijedan od njegovih filmova nikada nije nominiran za Oscara za specijalne efekte, vjerojatno zbog toga što nije radio u Hollywoodu, nego u Londonu, gotovo pod uvjetima nezavisnih filmova, što je razljutilo njegove obožavatelje koji su prigovarali akademiji.
1992. godine osvojio je Oscara za životno djelo.Izvor: wikipedia
Ray Harryhausen (Los Angeles, 29. lipnja 1920. - London UK, 7. svibnja 2013), američki filmski producent i slavni kreator specijalnih efekata uz pomoć animacije stop motion.
Nakon što je pogledao film King Kong 1933., Harryhausen je postao fasciniran izradom specijalnih efekata uz pomoč minijatura. Nakon 2. svjetskog rata snimio je scenu vanzemaljca kako izlazi iz ratne mašine u jednom neostvarenom projektu filma "Rat svijetova". Nakon što je pokazao svoje radove Willisu O'Brienu, odmah je dobio angažman kao pomočnik na filmu "Moćni Joe Young" iz 1949. godine.
1953. Harryhausen je ostvario svoj prvi samostalni projekt, "Čudovište iz dubine", koji je postao ogroman komercijalni uspjeh u kinima. u 50-ima i 60-ima ostvario je najveći uspjeh sa slavnim filmovima "Jazon i argonauti", "Gwangijeva dolina", "Sedmo Sinbadovo putovanje" i drugim, u kojima je izrađivao efekte za dinosaure, kiklope i divovska čudovišta. 1981. snimio je svoj zadnji film, "Sukob titana". Nijedan od njegovih filmova nikada nije nominiran za Oscara za specijalne efekte, vjerojatno zbog toga što nije radio u Hollywoodu, nego u Londonu, gotovo pod uvjetima nezavisnih filmova, što je razljutilo njegove obožavatelje koji su prigovarali akademiji.
1992. godine osvojio je Oscara za životno djelo.Izvor: wikipedia
Započeo/la tema :
JAMES GANDOLFINI, popularni glumac najpoznatiji po ulozi mafijaškog šefa Tonyja Soprana iz HBO-ove serije "Obitelj Soprano", iznenada je preminuo u dobi od 51 godine.
Gandolfini je umro za vrijeme odmora u Italiji od posljedica srčanog udara, objavio je njujorški Daily News. "Svi smo u suzama", kazao je za Daily News izvor blizak obitelji slavnog glumca.
Iako je na velikim i malim ekranima prisutan od 1987. godine, Gandolfini se proslavio relativno kasno. Prepoznatljivo ime za publiku diljem svijeta postao je 1999. godine, kada je prvi put utjelovio Tonyja Soprana. Ta uloga mu je donijela tri Emmyja.
Megapopularni "Sopranosi" emitirali su se sve do 2007. godine, a ova je rola Gandolfiniju otvorila brojna vrata pa ja tako ostvario zapažene uloge u hvaljenim filmovima poput "In the Loop" i "Zero Dark Thirty". Zadnju filmsku ulogu ostvario je u još neimenovanoj komediji redateljice Nicole Holofcener, koja bi trebala biti puštena u distribuciju krajem godine.
Osim na filmu i televiziji, Gandolfini je zapažene uloge imao i u kazalištu. Najzapaženiju ulogu na "daskama koje život znače" ostvario je 2009. u komediji "God of Carnage" na Broadwayu, koja je ovjenčana prestižnom kazališnom nagradom Tony.(index.hr)
Gandolfini je umro za vrijeme odmora u Italiji od posljedica srčanog udara, objavio je njujorški Daily News. "Svi smo u suzama", kazao je za Daily News izvor blizak obitelji slavnog glumca.
Iako je na velikim i malim ekranima prisutan od 1987. godine, Gandolfini se proslavio relativno kasno. Prepoznatljivo ime za publiku diljem svijeta postao je 1999. godine, kada je prvi put utjelovio Tonyja Soprana. Ta uloga mu je donijela tri Emmyja.
Megapopularni "Sopranosi" emitirali su se sve do 2007. godine, a ova je rola Gandolfiniju otvorila brojna vrata pa ja tako ostvario zapažene uloge u hvaljenim filmovima poput "In the Loop" i "Zero Dark Thirty". Zadnju filmsku ulogu ostvario je u još neimenovanoj komediji redateljice Nicole Holofcener, koja bi trebala biti puštena u distribuciju krajem godine.
Osim na filmu i televiziji, Gandolfini je zapažene uloge imao i u kazalištu. Najzapaženiju ulogu na "daskama koje život znače" ostvario je 2009. u komediji "God of Carnage" na Broadwayu, koja je ovjenčana prestižnom kazališnom nagradom Tony.(index.hr)
Započeo/la tema :
RIP Dennis Farina, 1944-2013, umro je u 69. godini života.
Farina je bio holivudska legenda koji se pojavio u mnogim filmskim klasicima ali i TV serijama uključujući 'Get Shorty', 'Snatch', 'Midnight Run', a glumio je i u seriji HBO-a 'Luck'.(dnevnik.hr)
Farina je bio holivudska legenda koji se pojavio u mnogim filmskim klasicima ali i TV serijama uključujući 'Get Shorty', 'Snatch', 'Midnight Run', a glumio je i u seriji HBO-a 'Luck'.(dnevnik.hr)
Započeo/la tema :
Dolores Lambaša (Šibenik, 29. ožujka 1981. - Slavonski Brod, 23. listopada 2013.) je hrvatska televizijska, filmska i kazališna glumica
Glumila je u televizijakim ulogoma: "Ruža vjetreova", "Najbolje godine"," Zauvjek susjedi", "Dobre namjere", "Odmori se zaslužio si", filmske uloge: "Tumor", "Vjerujem u anđele", "Pravo čudo", Kazališne uloge: Federico Garcia Lorca: Dom Bernarde Albe
Teo- Diplomat foruma
Započeo/la tema :
Jesen je fatalno doba za medijske zvijezde s autima, i Toše Proeski je otišao u listopadu.
Počivaj u miru, Dolores.
Počivaj u miru, Dolores.
Jakovina- Trajno baniran/a
- Registriran/a : 05.10.2013
Broj postova : 346
Reputacija : 27
Godina imam : 63
Započeo/la tema :
Šteta,bila je dobra glumica...
Čitam po portalima kometare,užas kakvih sve ljudi ima....
Čitam po portalima kometare,užas kakvih sve ljudi ima....
nikolina- Obožavatelj foruma
- Registriran/a : 30.06.2012
Broj postova : 4639
Reputacija : 482
Godina imam : 41
Započeo/la tema :
Paul William Walker IV (Glendale, Kalifornija, 12. rujna 1973.- 1.12.2013.), američki filmski glumac. Prvi zapaženi uspjeh na filmu ostvario je 1999. godine filmom Varsity Blues. Najpoznatiji je po ulozi u filmu Brzi i žestoki (2001.) i njegovim nastavcima Prebrzi i prežestoki (2003.), Brzi i žestoki: Povratak (2009.) i Brzi i žestoki 5 (2011.). Među njegovim ostalim filmovima istaknutiji su Running Scared i Into the Blue.
Rođen je na području doline San Fernardo u općini Los Angelesa u obitelji bivše manekenke Cheryl i Paula Walkera III, vodoinstalatera. Ima četvero mlađe braće i sestara i odgojen je kao pripadnik mormonske Crkve.
Po završetku Village Christian School 1991. godine[1], pohađao je nekoliko koledža i diplomirao na maritimnoj biologiji.[2]
Na televiziji je debitirao još kao dvogodišnji dječak u reklami za Pampers, a stvarni debut imao je 1985. godine manjim ulogama u serijama Highway to Heaven, Who's the Boss?, The Young and the Restless i Touched by an Angel.
Na filmskom platnu debitirao je 1987. godine u horor komediji Monster in the Closet, a s vremenom je počeo ostvarivati značajnije uloge u filmovima Varsity Blues, Ona je sve to i The Skulls. Veliki uspjeh ostvario je 2001. godine glavnom ulogom, uz Vina Diesela, u akcijskom filmskom hitu Brzi i žestoki.
S bivšom djevojkom Rebeccom ima kćer Meadow Rain Walker (r. 4. studenog 1999.) koja živi s majkom na Havaiima. Poginuo je u automobilskoj nesreći 1.12.2013.
Rođen je na području doline San Fernardo u općini Los Angelesa u obitelji bivše manekenke Cheryl i Paula Walkera III, vodoinstalatera. Ima četvero mlađe braće i sestara i odgojen je kao pripadnik mormonske Crkve.
Po završetku Village Christian School 1991. godine[1], pohađao je nekoliko koledža i diplomirao na maritimnoj biologiji.[2]
Na televiziji je debitirao još kao dvogodišnji dječak u reklami za Pampers, a stvarni debut imao je 1985. godine manjim ulogama u serijama Highway to Heaven, Who's the Boss?, The Young and the Restless i Touched by an Angel.
Na filmskom platnu debitirao je 1987. godine u horor komediji Monster in the Closet, a s vremenom je počeo ostvarivati značajnije uloge u filmovima Varsity Blues, Ona je sve to i The Skulls. Veliki uspjeh ostvario je 2001. godine glavnom ulogom, uz Vina Diesela, u akcijskom filmskom hitu Brzi i žestoki.
S bivšom djevojkom Rebeccom ima kćer Meadow Rain Walker (r. 4. studenog 1999.) koja živi s majkom na Havaiima. Poginuo je u automobilskoj nesreći 1.12.2013.
Teo- Diplomat foruma
Započeo/la tema :
jako mi je žao
počivao u miru
bio je veliki glumac
počivao u miru
bio je veliki glumac
Započeo/la tema :
Legendarni irski glumac Peter O'Toole umro je u subotu, 14. 12., u 81. godini života.
Zvijezda filmskog klasika "Lawrence od Arabije" preminuo je nakon što je u petak prevezen u bolnicu. Iza sebe je ostavio dvije kćeri, Kate i Patriciu, i sina Lorcana Patricka.
- Zahvaljujemo iz dubine srca na velikoj podršci na ovaj tužni dan. Sprovod će biti ispunjen pjesmom i dobrim rasopoloženjem, baš kako bi on to htio. U međuvremenu bili bi zahvalni ako biste mom ocu izrazili poštovanje koje zaslužuje i dopustili nam da oplakujemo u privatnosti. Hvala vam svima na dobrim riječima - napisala je kćer Kate u kratkom priopćenju.
Tužna vijest stigla je svega godinu dana otkako se Irac službeno oprostio od glume na svoj 80. rođendan.
O'Toole je osam puta nominiran za Oscara za glavnog glumca i to u filmovima Lawrence od Arabije, Becket, Zima jednog lava, Vladajuća klasa, Zbogom gospodine Chips, Kaskader, Moja omiljena godina i Venus. Dobitnik je Oscara za životno djelo (2003.) kao i 33 ostalih filmskih nagrada.
Peter O'Toole rođen je 2. kolovoza 1932. u Connemari, u grofoviji Galway u Irskoj, ali je odrastao u Engleskoj.
izvor: Jutarnji.hr
- Zahvaljujemo iz dubine srca na velikoj podršci na ovaj tužni dan. Sprovod će biti ispunjen pjesmom i dobrim rasopoloženjem, baš kako bi on to htio. U međuvremenu bili bi zahvalni ako biste mom ocu izrazili poštovanje koje zaslužuje i dopustili nam da oplakujemo u privatnosti. Hvala vam svima na dobrim riječima - napisala je kćer Kate u kratkom priopćenju.
Tužna vijest stigla je svega godinu dana otkako se Irac službeno oprostio od glume na svoj 80. rođendan.
O'Toole je osam puta nominiran za Oscara za glavnog glumca i to u filmovima Lawrence od Arabije, Becket, Zima jednog lava, Vladajuća klasa, Zbogom gospodine Chips, Kaskader, Moja omiljena godina i Venus. Dobitnik je Oscara za životno djelo (2003.) kao i 33 ostalih filmskih nagrada.
Peter O'Toole rođen je 2. kolovoza 1932. u Connemari, u grofoviji Galway u Irskoj, ali je odrastao u Engleskoj.
izvor: Jutarnji.hr
- Registriran/a : 01.01.1970
Započeo/la tema :
OSKAROVKA Joan Fontaine, glumica zlatnog doba Hollywooda koja je najvažnije uloge ostvarila u filmovima Alfreda Hitchcocka umrla je u nedjelju 15.12.2013. u dobi od 96 godina, objavili su američki mediji.
Njezina asistentica Susan Pfeiffer kazala je da je glumica umrla prirodnom smrću u svojem domu u Carmelu u Kaliforniji.
Hitchcock joj je dao ulogu u svom prvom američkom filmu, "Rebecca", za koji je bila nominirana za Oscara. Dvije godine kasnije i dobila ga je za ulogu u filmu "Sumnja" (1942.) s Caryjem Grantom. Nakon 1950. glumačka joj karijera počinje blijediti, okreće se televiziji, a nekoliko puta se pojavljuje i na Broadwayu.
Fontaine je bila sestra Olivije de Havilland s kojom je imala konfliktan odnos obilježen profesionalnim rivalstvom.
Osim u profesionalnom životu, Fontaine i de Havilland bile su konkurentice i u privatnom - ekscentrični milijarder Howard Huges, koji je jedno vrijeme bio partner Olivie de Havilland, u nekoliko je navrata ponudio brak Joan Fontaine.
Fontaine nije bila samo uspješna glumica, bila je i pilotkinja, odlično je igrala golf, a imala je i diplomu iz unutarnjeg uređenja.
Teo- Diplomat foruma
Započeo/la tema :
James Avery 27.11.1945 - 31.12.2013
Jamesovu smrt je potvrdio njegov glasnogovornik, a kao uzrok se navode koplikacije koje su se pojavile tijekom operacije srca.
James Avery je tumačio dobrog, ali ponekad i strogog ujaka Phila u hit komediji '90-ih godina koji je morao preodgojiti i naučiti lijepom ponašanju mladića kojeg je glumio Will Smith.
Školovani glumac i pjesnik, Avery je odrastao u Atlantic Cityju (New Jersey), a odgojila ga je samohrana majka. Služio je u marincima tijekom rata u Vijetnamu, a prvi put se na ekranu pojavio kao plesač 1980. godine u filmu 'The Blues Brothers'.
Nakon povratka iz vojske, preselio se u San Diego (Kalifornija) gdje se počeo baviti pisanjem.
'Znao sam da volim umjetnost. Želio sam postati pisac no teatar je nešto u što sam bio uvučen prije toga', izjavio je jednom prilikom u intervjuu.
Pojavio se u mnogim televizijskim emisijama, a dao je i glas poznatom zločincu Shredderu u 'Teenage Mutant Ninja Turtles'.
Pojavljivao se u serijama Uvod u anatomiju, Harryjev zakon, Star Trek: Enterprise te u nizu filmova. No, ipak će zauvijek ostati zapamćen po ulozi ujaka Phila u Princu iz Bel Aira.
Iza njega su ostali supruga Barbara, s kojom je bio u braku 26 godina, posinak Kevin te majka Florence.
Teo- Diplomat foruma
Započeo/la tema :
Baš sam to pročitao danas, šteta
(CloneBuster, Pipica, Sitni) - Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova : 16211
Reputacija : 1608
Započeo/la tema :
Uvijek je prerano ali ovo je bas prerano.
RIP
RIP
Chulpan- Trajno baniran/a
- Registriran/a : 02.06.2013
Broj postova : 5273
Reputacija : 89
Godina imam : 43
Započeo/la tema :
Osoba i glumac za pamćenje.
zbracun- Jako aktivni forumaš
- Registriran/a : 29.12.2011
Broj postova : 2526
Reputacija : 662
Godina imam : 69
Započeo/la tema :
Legendarni i nezamijenjivi britanski glumac Roger Lloyd-Pack(8.02.1944 – 15.01.2014), najpoznatiji kao Trigger iz klasične britanske komedije Mućke, preminuo je sinoć sa 69. godina života. Njegova agentica Maureen Vincent objavila je kao je preminuo u svom domu u Londonu, okružen obitelji, nakon teške borbe sa rakom gušterače.
Nakon skoro pedeset godina duge kazališne i filmske karijere, osim kao Triggera, pamtit ćemo ga i po ulogama u serijama Vikarica iz Dibleya i Doctor Who. Među posljednjim filmskim ulogama u kojima je glumio nalaze se i uloga Bartyja Croucha u filmu Harry Potter i plameni pehar te uloga u filmu Dečko, dama, kralj, špijun.
Osim u filmskom i televizijskom svijetu, bio je i zakleti socijalist te ga se često moglo vidjeti na političkim marševima i prosvjedima protiv nuklearnog oružja i za ljevičarske ideje.
Gluma ga je oduševljavala od malih nogu, vjerojatno pod utjecajem oca Charlesa Lloyda-Packa, koji je također bio glumac, a njihovim stopama je krenula i Triggerova kćer Emily Lloyd koja je već poznato ime među britanskim glumačkim krugovima.
Teo- Diplomat foruma
Započeo/la tema :
Chulpan- Trajno baniran/a
- Registriran/a : 02.06.2013
Broj postova : 5273
Reputacija : 89
Godina imam : 43
Započeo/la tema :
Stranica 3 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Similar topics
» Filmske transformacije
» Velika imena 7.umjetnosti koja danas imaju rođendan
» Programski jezik - koji Vam je najdraži - koji znate - koji bi htjeli znati?
» Koji tablet bi htjeli imati - koji posjedujete - Koji je najbolji?
» Filmske preporuke
» Velika imena 7.umjetnosti koja danas imaju rođendan
» Programski jezik - koji Vam je najdraži - koji znate - koji bi htjeli znati?
» Koji tablet bi htjeli imati - koji posjedujete - Koji je najbolji?
» Filmske preporuke
:: Kultura i Zabava :: Filmovi
Stranica 3 / 5.