Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Novosti iz informatike

Stranica 6 / 7. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Opasne poruke u Facebooku

Postaj by Gost on uto stu 23, 2010 10:28 pm

Opasne poruke u Facebooku

Prema podacima koje je prikupio BitDefender, 20% korisnika Facebooka dobiva poruke s zloćudnim sadržajem

Tvrtka BitDefender objavila je neke statističke podatke prikupljene uz pomoć svojeg sigurnosnog alata za socijalne mreže Safego.

Najvažniji podatak je da 20% korisnika Facebooka imaju poruke s zloćudnim sadržajem među novostima i informacijama o aktivnostima prijatelja. Ukoliko se klikne na takvu poruku, račun korisnika je "otet", a zloćudni sadržaj se automatski šalje njihovim prijateljima.

Informacije su prikupljene na osnovu analize novosti koje je dobivalo 14.000 korisnika Facebooka koji su imali instaliranu aplikaciju Safego. Obzirom da Facebook ima 500 milijuna korisnika širom svijeta, ovo je vrlo mali uzorak, no s druge strane obzirom da su instalirali sigurnosni softver, to su i korisnici svjesniji sigurnosnih opasnosti koje im prijete na socijalnim mrežama od većine "običnih" korisnika.

Približno 60% napada dolazi kroz obavijesti od zloćudnih nezavisnih aplikacija za Facebookovu platformu. Također se navodi kako je najpopularniji podskup napada (21,5%) vezan uz izvođenje funkcija koje Facebook normalno zabranjuje, poput informacija tko je pogledao vaš profil ili tko vas je maknuo s liste prijatelja.

U BitDefenderu navodi kako se njihova statistika temelji samo na podacima koji su vidljivi među novostima na stranicama korisnika, no ističu kako su jednako izložene napadima i privatne poruke korisnika.

Novosti iz informatike - Page 6 121be2e9541fee6920a41d3eaf8c3cfc
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Patentni terorizam

Postaj by Gost on pet stu 26, 2010 3:04 pm

Patentni terorizam

Vjerovali ili ne, ali Facebook je dobio odgovor američkog patentnog ureda, da može zaštititi riječ "Face".

Novosti iz informatike - Page 6 5f7528e3d4e8025b25d532c95d40d628

Ono što se dešava na polju patentne zaštite, slobodno bismo mogli nazvati patentnim terorizmom®™.
Facebook je već napao Teachbook, socijalnu mrežu profesora i učitelja, za korištenje riječi "book" u nazivu, a 2005. godine je podnio zahtjev za zaštitom riječi "face" i dobio dozvolu za proces patentiranja riječi za:

Telekomunikacijske servise, točnije, mrežne chat sobe, elektroničke oglasne ploče, za prijenos poruka među korisnicima u području općeg interesa i zabave, s isključenjem automobilizma ili automobila.

Tom potezu suprotstavio se Zuckenbergov razredni kolega, Aaron Greenspan, zatraživši odgodu postupka odobravanja, s obzirom da je vlasnik tvrtke koja nudi proizvod FaceCash, imena nezgodno sličnog Facebooku, Teachbooku, i sličnima.

Međutim, u narednim mjesecima, Facebook će, nakon dokazivanja upotrebe i plaćanja naknade, vjerojatno dobiti patent, što je prema mišljenju mnogih i smiješno i strašno istovremeno.

Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Opasan propust u Windowsima

Postaj by Gost on pet stu 26, 2010 3:05 pm

Opasan propust u Windowsima

Sigurnosni stručnjaci upozoravaju na opasan sigurnosni propust u Windowsima koji omogućuje izvršavanje proizvoljnog koda na napadnutom računalu

Sigurnosna tvrtka Prevx upozorava na novi opasan sigurnosni propust u Windowsima koji potencijalnim napadačima omogućuje izvršavanje proizvoljnog koda.

Tehnički detalji vezani uz mogućnosti zloupotrebe propusta već su objavljeni na kineskim internetskim forumima, tako da se očekuje kao će se uskoro početi zloupotrebljavati za sigurnosne napade. Problem je vezan uz datoteku win32k.sys koja je dio kernela operativnog sustava i API NtGdiEnableEUDC koji u određenim okolnostima krivo provjerava ulazne podatke omogućujući preljev stoga, odnosno prepisivanje povratne adrese pohranjene u stogu. Ta se povratna adresa može zloupotrijebiti u zloćudnom kodu za njegovo izvršavanje s privilegijama na razini kernela operativnog sustava. Stoga sigurnosni stručnjaci ocjenjuju propust izrazito opasnim obzirom da ga se može zloupotrijebiti i ukoliko napadnuti korisnik ima samo ograničena prava na napadnutom stroju.

Propust pogađa sve verzije Windowsa XP, Vista i 7 u 32- i 64-bitnim inačicama, no za sada nema informacija o njegovim zloupotrebama.

Više informacija može se pronaći na Prevxovim stranicama.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Udvostručena internetska zaraza

Postaj by Gost on pet stu 26, 2010 3:07 pm

Udvostručena internetska zaraza

Broj legitimnih internetskih stranica zaraženih zloćudnim softverom udvostručio se u odnosu na godinu ranije

Novosti iz informatike - Page 6 6ef44d355f76200070126998b9355ba6

Prema rezultatima istraživanja tvrtke Dasient, broj legitimnih internetskih stranica zaraženih zloćudnim softverom udvostručio se u odnosu na godinu ranije i dosegnuo brojku od 1,2 milijuna.

Među napadnutim nisu samo stranice za socijalno umrežavanje, već se sve češće napadaju i stranice raznih državnih institucija i agencija. Također se navodi kako se svaki dan poslužuje više od 1,5 milijun oglasa s zloćudnim sadržajem, uključujući reklame za lažne antivirusne alate i drugi softver koji se lažno predstavlja. Naime, presnimavanje s legitimnih stranica je postala najpopularnija metoda za širenje zloćudnog softvera, prestižući neželjenu poštu (spam) i privitke poruka elektroničke pošte.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Dostupan Chrome 8

Postaj by Gost on pet pro 03, 2010 2:56 pm

Dostupan Chrome 8

Google je izdao stabilnu verziju Internet preglednika Chrome 8 s ispravljenim brojnim bugovima i integriranim preglednikom PDF-ova

Google je pustio u distribuciju stabilnu verziju Internet preglednika Chrome 8. Verzija nosi punu oznaku 8.0.552.215, a ima ispravljeno preko 800 raznoraznih uočenih bugova za još stabilniji i sigurniji rad. Chrome 8 uz to donosi i podršku za web aplikacije, koje Google zainteresiranima uskoro namjerava ponuditi putem online trgovine Chrome Web Store.

Google Chrome 8 sada ima integrirani preglednik PDF dokumenata, koji se zbog sigurnosnih razloga i stabilnosti izvodi u sandboxu. Stabilno izdanje Chromea 8 moguće je instalirati kroz sustav nadogradnje unutar samog preglednika ili preuzeti na službenim stranicama.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Potpuno probijena zaštita iPhonea

Postaj by Gost on pon svi 30, 2011 12:26 am

Potpuno probijena zaštita iPhonea

ElcomSoft je razvio sustav koji omogućuje probijanje zaštite datotečnog sustava najnovije generacije Appleovih uređaja temeljenih na iOS-u 4

Ruska tvrtka ElcomSoft, specijalizirana za računalnu forenziku, objavila je kako je razvila alat koji policiji i vladinim agencijama omogućuje brz pristup kriptiranom datotečnom sustavu na Appleovom iPhoneu.

Naime, pristup datotečnom sustavu iPhonea nije lagan zadatak obzirom da se koristi hardverska enkripcija temeljena na standardu AES-256. Takvu zaštitu koriste iPhone 3GS i 4, iPad i zadnja generacija iPoda Touch, a njome je zaštićena većina podataka na korisnikovom uređaju, uključujući SMS i poruke elektroničke pošte, zapise o pozivima, povijest pregledavanja Interneta, lozinke, fotografije i razne druge sadržaje.

Za probijanje zaštite potreban je fizički pristup uređaju, a cijeli proces traje oko 20 minuta. Obzirom da je zaštitu AES-256 praktično nemoguće probiti "sirovom snagom" za otkrivanje ključa se koristi napad na razini hardvera, odnosno ElcomSoft svojim alatom ne "napada" same podatke, već čip koji ih šifrira. Naime, podaci su šifrirani ključem koji se izvodi iz šifre od četiri znaka koja se koristi za pristup uređajima temeljenim na iOS-u 4, što znači da ima samo oko 10.000 mogućih ključeva za šifriranje. Stoga ElcomSoft koristi sam čip uređaja kako bi napao podatke "sirovom snagom" i pronašao odgovarajući ključ.
U ElcomSoftu ističu kako ukoliko je dostupna i vezana instalacija iTunesa na računalu, tada se uz pomoć ključa (escrow key) pohranjenog među datotekama iTunesa podacima može pristupiti praktično trenutno.

Obzirom da se uz pomoć ElcomSoftovog alata može doći do praktično svih podataka na iPhoneu, u tvrtki su vrlo oprezni u pogledu komercijalnih planova. Tako ga za sada nude samo policiji, sigurnosnim službama i raznim drugim vladinim organizacijama.

http://www.bug.hr/vijesti/potpuno-probijena-zastita-iphonea/108969.aspx
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Predstavljen Windows 8

Postaj by Gost on sub lip 04, 2011 1:28 pm

Predstavljen Windows 8

Microsoft je jučer napokon predstavio novi Windows operativni sustav čije sučelje je uistinu znatna promjena u odnosu na dosad viđeno

Na "All Things D" konferenciji, Microsoft je jučer napokon i predstavio novo sučelje idućeg Windows operativnog sustava, kojeg znamo pod radnim nazivom Windows 8. Iako je sučelje tehnički tek skin za klasični operativni sustav, donosi mnoge novosti ponajprije inspirirane idejama i rješenjima koja već nalazimo na Windows Phoneu.

Ekran prijave nije puno drugačiji (osim vizualno), ali je zato dodan novi "start ekran" na kojem imamo s telefonske verzije sustava poznate "pločice" (tiles) koje označavaju pojedine aplikacije i služe kao linkovi za pokretanje (nešto kao ikone), ali istovremeno i aktivno prikazuju podatke. Tako ćemo na pločici za aplikaciju vremenske prognoze imati temperaturu i prognozu vremena za iduća 3 dana, bez da otvaramo aplikaciju. Pločica burzovnog preglednika prikazivat će nam potencijalnu zaradu ili gubitke na dionicama, dok će aplikacije za društvene mreže ili elektroničku poštu prikazivati posljednje poruke.

Cijelo novo sučelje Windowsa 8 dizajnirano je u Metro stilu i s velikom pažnjom za dodirna sučelja poput onih na tabletima. Baratanje aplikacijama je vrlo jednostavno i ugodno, a cijelo sučelje potpuno je personalizirano i posvećeno sadržaju. Tako ćemo sve aplikacije po difoltu gledati u punom ekranskom prikazu, a možemo koristiti i dvije aplikacije istovremeno, gdje će dominantna aplikacija preuzeti 3/4 ekrana, a mjesta se mogu zamijeniti ili prisutnom drugom aplikacijom ili nekom drugom otvorenom koju na radnu površinu dovlačimo jednostavnom gestom povlačenja sa strane. Virtualna tipkovnica koja je na nekim drugim sustavima nezgrapno prevelika i teška za korištenje na velikim ekranima, na Windows 8 sustavu ima i manju ergonomsku verziju gdje je podijeljena na dva manja dijela i pozicionirana u kuteve ekrana.

Iako je novo sučelje zabavno, lijepo i korisno, moguće je bez problema koristiti i klasični desktop način rada s uobičajenim aplikacijama, ako se ukaže potreba.

Cijelo sučelje je brzo i responsivno, sadrži mnoge hrabre, ali i dobre inovacije kakve nismo navikli vidjeti kod Microsofta i čini se kao odličan put prema osvajanju tržišta koje su iz Microsofta opasno zapostavili. Velike jasne površine, nenametljive, a opet prisutne opcije i jednostavan i efektan dizajn, mogli bi u kombinaciji s kvalitetnim hardverom zaista postati bitan igrač na tržištu kojim trenutno dominira Apple svojim iPadovima.

Kako biste dobili dojam kako to sve izgleda, najbolje je da sami pogledate novi OS u akciji.

Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Chrome nastavlja ubrzano rasti

Postaj by Gost on sub lip 04, 2011 1:39 pm

Chrome nastavlja ubrzano rasti

U svibnju je Googleov preglednik Interneta povećao udio na globalnom tržištu na 12,5%, sa 11,9% u travnju

Prema najnovijim statističkim podacima koje je objavila tvrtka Net Applications, Googleov Chrome je povećao svoj udio na globalnom tržištu preglednika Interneta sa 11,9% u travnju na 12,5% u svibnju.

Microsoftov Internet Explorer i dalje je uvjerljivo vodeći preglednik Interneta, iako nastavlja gubiti udio na tržištu, sa 55,1% u travnju na 54,3% u svibnju. Drugi je Mozillin Firefox koji je zabilježio minimalan rast sa 21,6% na 21,7%. Četvrtu poziciju drži Appleov Safari koji je također ostvario lagani rast sa 7,2 na 7,3%, dok je na Opera na petom mjestu pala sa 2,1 na 2%.

Novosti iz informatike - Page 6 F359de147eba9d8ee5f6f8cb55ab81aa

Među novim izdanjima preglednika, Firefox 4 je uspio prestići Firefox 3.6 u svibnju osvojivši 10,1% tržišta, naspram 9,1% koliko je držao Firefox 3.6. I Microsoftov novi preglednik, Internet Explorer 9, bilježi značajan rast, sa 2,4% u travnju na 4,2% u ožujku. No Microsoft želi gledati udio svog novog preglednika na znatno manjem tržištu, odnosno prvenstveno na sustavima temeljenim na Windows 7, obzirom da IE9 ne podržava Windows XP, Macove niti razne mobilne uređaje. Ukoliko se gleda samo taj segment tržišta, tada je udio IE9 u svibnju bio 12,2%.

No još uvijek se relativno dobro drži i prastari Internet Explorer 6, posebice u Kini, Južnoj Koreji i Indiji, iako mu je udio u svibnju pao sa 11,4 na 10,9%.

Novosti iz informatike - Page 6 Ba58a080a03b6cfb3f39c578ea5fcc7e
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Potvrđeno dijeljenje fotografija na Twitteru

Postaj by Gost on sub lip 04, 2011 1:40 pm

Potvrđeno dijeljenje fotografija na Twitteru

Twitter je službeno potvrdio kako će integrirati u svoju uslugu i mogućnost dijeljenja slika, te je najavio i poboljšanja u sustavu za pretraživanje

Nakon neslužbenih najava, Twitter je i službeno potvrdio na konferenciji D9 kako unutar narednih nekoliko tjedana namjerava omogućiti dijeljenje fotografija na Twitteru.

Nova usluga većini korisnika trebala bi olakšati dijeljenje fotografija na Twitteru i osigurati da oni ostanu vlasnici fotografija koje postavljaju, što nije slučaj kod svih nezavisnih rješenja koja nude slične mogućnosti. Video sadržaji će i dalje biti posluživani od strane nezavisnih tvrtki.

Najavljena su i poboljšanja u Twitterovom sustavu za pretraživanje koji bi trebao nuditi relevantnije i personalizirane rezultate.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Napadi na Gmail iz Kine?

Postaj by Gost on sub lip 04, 2011 1:42 pm

Napadi na Gmail iz Kine?

Google je otkrio nove sigurnosne napade na korisnike Gmaila za koje navodi kako izvorište imaju u Kini

Novosti iz informatike - Page 6 3526bf99191ff2858ad3bfa5e6284203

Google je objavio kako je otkrio i poremetio planove za pristup stotinama računa na Gmailu uz pomoć lažiranih internetskih stranica.

Napadi, za koje Google navodi da izvorište imaju u kineskom gradu Jinan, ciljani su na sigurnosne informacije vezane uz korisničke račune uz pomoć kojih se može doći do osobnih podataka, uključujući kontakte i komunikaciju putem elektroničke pošte. Među ciljevima napada nalaze se korisnički računi američkih i vladinih dužnosnika nekoliko azijskih zemalja, kako i računi političkih aktivista, novinara i vojnog osoblja.

Izgleda da je glavni cilj napada bio nadzor sadržaja elektroničke pošte žrtava, a napadači su iskorištavali ukradena korisnička imena i lozinke kako bi mijenjali postavke vezane uz prosljeđivanje i upravljanje elektroničkom poštom.
Kineske vlasti su oštro reagirale na ove optužbe, navodeći kako su one neprihvatljive. U izjavi kineskog ministarstva vanjskih poslova ističe se kako je računalni kriminal međunarodni problem, a Kina je također žrtva. Tvrdnje kako pružaju podršku računalnim kriminalcima su potpuno neutemeljene, te imaju druge motive, navodi se u izjavi.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Motorola i loše aplikacije za Android

Postaj by Gost on sub lip 04, 2011 1:43 pm

Motorola i loše aplikacije za Android

Prema riječima koje stižu iz Motorole, glavni uzrok povrata njihovih mobitela s Androidom su loše napisane aplikacije

Razlog većine vraćenih Motorolinih mobitela s Androidom su loše aplikacije, poručili su iz kompanije. Čak se 70% smartphonea vraća uglavnom zbog prevelike potrošnje baterije, te usporavanja rada, a svemu su uzrok nekvalitetno napisane aplikacije, naveo je kompanijin šef Sanjay Jha.

Googleov liberalni pristup kontroli aplikacija na Android Marketu veći dio posla ostavlja Motoroli. Naime, kompanijina sučelja Blur i Motoblur prate korištenje aplikacija, te proizvođač na taj način dobiva informacije o tome koje aplikacije previše troše bateriju mobitela. Buduća izdanja sučelja će označavati takve aplikacije, kako bi korisnik mogao vidjeti koja mu aplikacija troši bateriju.

Konkretni podaci o povratu Motorolinih smartphonea s Androidom nisu objavljeni.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Nema više nadogradnji Firefoxa 4

Postaj by Gost on sub lip 04, 2011 1:45 pm

Nema više nadogradnji Firefoxa 4

Obzirom na planirano skoro izdavanje Firefoxa 5, Mozilla je objavila kako ne namjerava izdavati nove nadogradnje Firefoxa 4

Mozilla je objavila kako ne namjerava izdavati nove verzije Firefoxa 4, već će sve eventualno uočene probleme ispraviti u Firefoxu 5, koji je u srijedu došao do treće bete.

Obzirom da za sada sve ide po planu s razvojem Firefoxa 5, u Mozilli ne planiraju izdavati Firefox 4.0.2. Novo veliko izdanje Mozillinog preglednika Interneta trebalo bi biti službeno izdano 22. lipnja, a u najnovijoj beti ispravljeno je 25 problema vezanih uz sigurnosti i stabilnost.

Firefox 5 ne donosi puno velikih novosti u odnosu na verziju 4, a kompletna lista promjena može se pronaći na ovoj adresi: https://wiki.mozilla.org/Features/Release_Tracking

Novosti iz informatike - Page 6 91f082d63e579d2a387f114c264c454f
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Verbatimovi SSD-ovi

Postaj by Gost on sub lip 04, 2011 1:46 pm

Verbatimovi SSD-ovi

Tvrtka Verbatim koja nam je do sad bila poznata po optičkim medijima i vanjskim čvrstim diskovima predstavila je danas vlastite SSD-ove

Novosti iz informatike - Page 6 39ae0d132eef50c0a4093bb05b3e8dc2

Verbatimovi novi SSD-ovi izvedeni su u klasičnom 2,5-inčnom formatu, a imaju kapacitet od 64, 128 i 256 GB. Za najmanji model potrebno je izdvojiti oko 1.050 kn, za srednji oko 1.800 kn, a najveći oko 3.500 kn. Što se tiče performansi, uređaji nude sekvencijalno pisanje brzine do 250 MB/s odnosno čitanja brzine do 220 MB/s. Performanse pri nasumičnom pisanju i čitanju malih datoteka (4 kB) nisu navedene, a u službenom priopćenju tvrtka nije istaknula niti tip SSD kontrolera koji osigurava spomenute sekvencijalne performanse.

Uređaji se na računalo spajaju putem SATA sučelja druge generacije, a korištenje u klasičnim stolnim računalima olakšano je činjenicom da se dodatna oprema sastoji od 3,5-inčnog adaptera i naponskog adaptera molex/SATA. Novi SSD-ovi već su sada dostupni sistemskim integratorima i sastavljačima računala dok će maloprodajne verzije proizvoda u dućane stići u četvrtom kvartalu ove godine.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Intel Z68 u Bugu

Postaj by Gost on sub lip 04, 2011 1:48 pm

Intel Z68 u Bugu

U lipanjskom broju Buga imali smo se prilike pozabaviti s najnovijim Intelovim čipsetom Z68 i tehnologijom Intel Smart Response

Najnoviji Intelov čipset za procesore Sandy Bridge omogućuje korisnicima overklokiranje, ali i korištenje procesorske grafike. Ipak, entuzijastima je vjerojatno najzanimljivija podrška za novu tehnologiju kombiniranja SSD-a i klasičnog diska. Intel ovu tehnologiju naziva Smart Response Technology, a sa svrhom njene popularizacije čak je predstavljen i novi model SSD-a kapaciteta 20 GB. Novu tehnologiju isprobali smo u sklopu testa dvije matične ploče temeljene na Z68 čipsetu - Asus P8Z68-V PRO i Gigabyte Z68X-UD3H-B3. Više o njima kao i o tehnologiji Smart Response možete saznati u lipanjskom broju Buga.

U virtualnoj sekciji Bug laba pak možete pogledati detaljniji prikaz mjerenja performansi tehnologije Smart Response odnosno screenshotove alata HD Tune Pro u različitim testnim scenarijima.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Sigurnije tipkanje

Postaj by Gost on sub lip 04, 2011 1:49 pm

Sigurnije tipkanje

Microsoftova Wireless Desktop 2000 kombinacija tipkovnice i miša bežičnu vezu s računalom štiti AES enkripcijom

Novosti iz informatike - Page 6 908f9ec86493bb8eda81f437b4eb2713

Microsoft predstavlja bežičnu kombinaciju tipkovnice i miša Wireless Desktop 2000, koja pored klasičnog dizajna nudi i neke nesvakidašnje mogućnosti. Sama tipkovnica ima nekoliko dodatnih multimedijalnih tipki i posebne tipke za prečace u Windows 7 taskbaru te odmorište za dlanove drugačije teksture od ostatka uređaja.

Simetrični miš koji prati ovu tipkovnicu ima samo osnovne tipke i Microsoftovu BlueTrack tehnologiju koja omogućava normalan rad na različitim podlogama. Ono po čemu se ova tipkovnica izdvaja od ostalih je bežična veza s računalom kriptirana 128-bitnom AES enkripcijom, što će se zasigurno svidjeti onima koji paze na svoju privatnost. Preporučena cijena iznosi 39,95 dolara.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Dvoglavi Radeon HD 6870

Postaj by Gost on sub lip 04, 2011 1:50 pm

Dvoglavi Radeon HD 6870

Powercolor nastavlja s predstavljanjem dvoprocesorskih grafičkih kartica vlasitog dizajna s modelom zasnovanim na čipovima Barts

Novosti iz informatike - Page 6 Cb0f37bdfc76ecbd7343a7307912e5d6

Powercolor uz već najavljeni Radeon HD 6970 X2 ovog mjeseca u prodaju pušta i nešto slabiji model zasnovan na Barts čipovima. Powercolor Radeon HD 6870 X2 također je dvoprocesorska kartica s ukupno 2.240 stream procesora i 2 GB GDDR5 memorije te posebnim dizajnom PCB-a i sustava hlađenja.

Hladnjak ima pet toplovodnih cijevi i ventilatore različitih promjera, nužnih za kvalitetno hlađenje dva GPU-a takta 900 MHz i memorije koja radi na efektivnih 4,2 GHz. Kartica ima po dva DVI i mini DisplayPort konektora i jedan HDMI dok je dodatno napajanje ostvareno kroz dva 8-pinska naponska priključka. Dostupnost se očekuje krajem lipnja po cijeni od 449 dolara.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty 100 milijuna Atoma

Postaj by Gost on sub lip 04, 2011 4:48 pm

100 milijuna Atoma

Intel je do sada isporučio 100 milijuna procesora Atom, najzaslužnijih za stvaranje tržišta jeftinih prijenosnika i nettop računala

Novosti iz informatike - Page 6 880f3809f1792008ae41556cd18ab074

Intel je objavio tržišne uspjehe procesora Atom, koje je kompanija prvi puta predstavila na IDF-u 2008. godine. Intel je u protekle tri godine isporučio 100 milijuna ovih procesora koji su najzaslužniji za eksploziju tržišta jeftinih netbook prijenosnika i stolnih nettopa.

Prvi modeli nosili su kodne nazive Silverthorne i Diamondville, a bili su sastavni dio netbooka svih proizvođača. Rastom zastupljenosti tableta zasnovanih na ARM čipovima Intel u posljednje vrijeme gubi na popularnosti Atoma, no kompanija ulaže značajna sredstva u razvoj novih procesora namijenjenih tabletima, smartphoneima i sličnim uređajima.

Procesore i dalje možemo očekivati u netboocima, no Intel na tom području sada ima i konkurenciju u vidu AMD-ovih Brazos čipova niske potrošnje i s kvalitetnijom grafičkom jezgrom.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Cedar Trail iz Asusa

Postaj by Gost on sub lip 04, 2011 4:49 pm

Cedar Trail iz Asusa

Asusova kompaktna mini-ITX matična ploča zasnovana je na novoj generaciji procesora Atom, platformi kodnog naziva Cedar Trail

Novosti iz informatike - Page 6 13cb7ab76bf7ac42149f6a91a181e976

Asus je ovih dana na Computexu predstavio zanimljivu matičnu ploču mini-ITX formata koja bi mogla biti dobra osnova za HTPC sustav. Ploča standardno maštovite službene oznake D27NM10-I IPC ima pasivno hlađenje procesora i čipseta, dva utora za DDR3 memoriju SO-DIMM formata te jedan PCIe x1 utor.

Osnova ovog rješenja je novi 32-nanometarski Atom D2700 (platforma Cedar Trail) s dvije fizičke i četiri logičke jezgre te radnim taktom od 2,13 GHz. Platforma ima dovoljno snage za glatki prikaz 1080p videa i podršku za Blu-ray 2.0, a ploča dolazi s 5.1-kanalnim zvukom te DVI i VGA video priključcima. Od ostale opreme tu su dva Ethernet konektora, četiri USB 2.0 i dva SATA 3.0 Gbps priključka dok cijena još nije poznata.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Sony opet na udaru hackera

Postaj by Gost on sub lip 04, 2011 11:00 pm

Sony opet na udaru hackera

Hackeri su objavili na Internetu osobne podatke 150.000 korisnika Sonyjevih usluga u Belgiji i Nizozemskoj

Novosti iz informatike - Page 6 51c94319d52721a952b766fbdd324a19

Sony je potvrdio kako su neke od njegovih internetskih stranica opet bile napadnute od strane računalnih kriminalaca.

Naime, prije nekoliko dana grupa hackera koja sebe naziva Lulzsec zaprijetila je Sonyu na Twitteru da će "osramotiti" tvrtku objavljujući podatke ukradene s poslužitelja tvrtke. Nekoliko sati kasnije grupa je objavila na internetu 150.000 zaporki, imena, adresa elektroničke pošte, fizičkih adresa, brojeva telefona sa stranica SonyPictures.com i Sony BMG u Belgiji i Nizozemskoj. Hackeri tvrde kako je vrlo malo vještine trebalo za probijanje zaštitnih mehanizama na stranicama.

U izjavi za javnost CEO i predsjednik upravnog odbora Sony Picturesa, Michael Lynton, ispričao se korisnicima i objavio kako je tvrtka kontaktirala FBI u pokušaju da otkrije tko stoji iza tih napada. Sony je također unajmio i vlastite stručnjake koji istražuju napad.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Odlična prodaja Xboxa 360

Postaj by Gost on ned lip 05, 2011 4:22 pm

Odlična prodaja Xboxa 360

Microsoft je u prva četiri mjeseca ove godine prodao 29% više Xboxa 360 nego u istom razdoblju prije godinu dana

Novosti iz informatike - Page 6 C1945b96bf55abd3c7a7501994026426

Microsoft je objavio kako je do sada od izdavanja 2005. širom svijeta prodao 55 milijuna Xboxa 360.

No za Microsoft je vjerojatno još značajnija činjenica da se prodaja "ubrzava", odnosno u prva četiri mjeseca ove godine prodano je 29% više Xboxa 360 nego u istom razdoblju prošle godine. Taj uspjeh je u suprotnosti s uobičajenim trendovima u industriji igraćih konzola gdje prodaja obično u petoj i šestoj godini prodaje počinje padati. No i Sonyjev PlayStation 3 također bilježi rast prodaje, a do sada je od predstavljanja konzole 2006. ukupno prodano oko 50 milijuna komada uređaja.

Microsoft je također istaknuo kako 35 milijuna ljudi širom svijeta sada aktivno koristi njegovu internetsku platformu za igranje i zabavu. Ti korisnici provedu u prosjeku gotovo 60 sati svakog mjeseca na usluzi, odnosno ukupno 2,1 milijardi sati.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Tableti uskoro ispred računala

Postaj by Gost on ned lip 05, 2011 4:24 pm

Tableti uskoro ispred računala

Appleov glavni operativni direktor Tim Cook izjavio je kako će tržište tableta u narednih nekoliko godina nadmašiti tržište klasičnih računala

Novosti iz informatike - Page 6 A05c252c1543441d9896ef011144e938

Appleov glavni operativni direktor Tim Cook izjavio je kako je iznimno optimističan u vezi potražnje za iPadom i dugoročnim mogućnostima razvoja tržišta tableta.

Cook ističe kako ne vidi razloga zašto tržište tableta ne bi prestiglo tržište standardnih računala u narednih nekoliko godina.

Prema procjenama analitičara tokom tekućeg kvartala Apple će prodati 8,1 milijun iPada, što je rast od 72% u odnosu na isti kvartal prošle godine. U prvom kvartalu Apple je prodao "samo" 4,69 milijuna iPada, što je bilo manje od očekivanja analitičara, no tada se tvrtka suočavala s velikim problemima vezanim uz opskrbu tržišta koji su sada navodno riješeni.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty HTC drugi razvijatelj softvera za Android

Postaj by Gost on ned lip 05, 2011 4:25 pm

HTC drugi razvijatelj softvera za Android

HTC-ov CEO tvrdi kako su oni drugi najveći razvijatelj softvera za Android, odmah iza Googlea

HTC-ov CEO, Peter Chou, izjavio je na Qualcommovoj konferenciji Uplinq u San Diegu kako je HTC drugi najveći razvijatelj softvera za Android, odmah iza Googlea.

U svojem govoru na konferenciji HTC-ov CEO također se pohvalio kako je tvrtka tokom 2010. isporučila 25 milijuna "pametnih" mobilnih telefona, te nastavlja s rastom i u ovoj godini, isporučivši već u prvom kvartalu 9,7 milijuna "pametnih" mobilnih telefona. Tvrtka je sada vodeća po isporukama uređaja temeljenih na Androidu, a nalazi se i među vodećih pet na cjelokupnom tržištu "pametnih" mobilnih telefona.

Uz uspjeh s uređajima temeljenim na Androidu, HTC-ov CEO je istaknuo i kako ostaju vjerni i Microsoftovoj platformi Windows Phone. Do sada je HTC već isporučio šest modela temeljenih na novom Microsoftovom mobilnom operativnom sustavu.

Sa softverske HTC-ov CEO je istaknuo kako su oni drugi najveći razvijatelj softvera za Android, odmah iza Googlea. HTC je predstavio i nov paket za razvoj softvera (SDK) koji će omogućiti razvijateljima dobivanje "izgleda i osjećaja" njegovog sučelja HTC Sensation. SDK nazvan HTC OpenSense korisnicima daje i pristup 3D funkcijama na HTC-ovim uređajima, a trebao bi biti dostupan unutar narednih nekoliko tjedana na stranicama htcdev.com.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Lenovo Essential G575

Postaj by Gost on ned lip 05, 2011 4:25 pm

Lenovo Essential G575

Prijenosnici iz nove linije Essential zasnovani su na AMD-ovoj platformi Brazos, a jedna odlika im je i niska cijena

Lenovo je predstavio novu liniju prijenosnika Essential. Trenutno je dostupan model Essential G575 s ekranom dijagonale 15,6 inča.

Zasnovan je na AMD-ovoj platformi Brazos, a dolazi s APU-om E-350 koji ima dvije 1,6-gigahercne jezgre, te integriranu grafiku Radeon HD 6310 s podrškom za DirectX 11. Ugrađeno je 4 GB RAM-a, 500- ili 750-gigabajtni disk, DVD pogon, te 6-ćelijska baterija. Prijenosnik se isporučuje sa 64-bitnim Windowsima 7 Home Premium.

Preporučena prodajna cijena početno opremljenog prijenosnika za američko tržište iznosi 550 dolara. Računalo se isporučuje s garancijom u trajanju od godinu dana.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Ograničen broj aplikacija na Marketplaceu

Postaj by Gost on ned lip 05, 2011 4:26 pm

Ograničen broj aplikacija na Marketplaceu

Najviše 20 aplikacija dnevno može biti odobreno pojedinim razvijateljima na Windows Phone Marketplaceu

Microsoft je objavio kako će ograničiti broj aplikacija koji može odobriti pojedinom razvijatelju na dvadeset dnevno.

Na službenom blogu Microsoftovi predstavnici ističu kako ovim postupkom žele smanjiti masovno objavljivanje aplikacija kojim se može zagušiti Windows Phone Marketplace. Naime, u Microsoftu se boje kako masovnom objavom aplikacija mogu biti istisnute druge aplikacije iz kategorije "What's New", te time degradirati uslugu.

Microsoft je ograničio broj aplikacija koje se mogu prijaviti dnevno na 20 na temelju povratnih informacija od krajnjih korisnika i razvijatelja. Iako samo 20 aplikacija može biti odobreno dnevno, razvijatelji i dalje mogu prijaviti više aplikacija, samo što neće biti odobrene isti dan.

Kako bi se i dalje nosio s problemom masovne objave aplikacija, Microsoft je objavio kako je već uklonio dio aplikacija s Windows Phone Marketplacea, dajući razvijateljima priliku da pročiste svoje aplikacije u pokušaju da se smanji njihov ukupni broj. Microsoft je također ponudio da radi s razvijateljima kako bi im pomogao da umjesto velikog broja aplikacija slične funkcionalnosti predstave nekoliko individualnih aplikacija.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by Neu on uto lis 04, 2011 9:08 am

Do kraja godine Chrome prestiže Firefox?

Prema informacijama analitičke kompanije StatCounter, Googleov preglednik internetskih stranica Chrome do kraja ove godine mogao bi prestići Mozillin Firefox te postati drugi najpopularniji browser na svijetu, nakon Microsoftovog Internet Explorera. Podaci za rujan ove godine pokazali su da je Internet Explorer i dalje nedodirljiv s 41,7 posto tržišta web preglednika, na drugom mjestu i dalje je Vatrena lisica koja drži 26,8 posto ovog tržišta, dok njoj sad za vratom puše Chrome čiji se udio popeo na 23,6 posto.

Kada uspoređujemo ove podatke s onima prije godinu dana, vidljivo je koliki je porast napravio Chrome u posljednjih dvanaest mjeseci pa je tako u listopadu 2010. Chrome imao samo 12,4 post tržišta, Firefox je držao – prema podacima StatCountera, 31,2 posto, a Explorer je bio malo ispod 50 posto. Od vodećeg trojca samo je Chrome zabilježio porast udjela i to za velikih 11,2 posto te će, uz ovakav rast, do kraja godine prestići Firefox.

No, ove brojke ipak trebamo uzeti s rezervom jer podaci Net Applicationsa za kolovoz ove godine ukazuju na poprilično drugačiju situaciju – Explorer je držao 55,3 posto tržišta, Firefox 22.6, a Chrome samo 15,5 posto. (hj)

Izvor: pcchip.hr

_________________
Upoznao sam neke čudne, predivne ljude među kojima i sebe – nekoga koga mnogi nikada ne upoznaju.Charles Bukowski
Neu
Neu
CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Registriran/a : 19.12.2008
Broj postova : 86925
Reputacija Reputacija : 4928
Godina imam : 31
Započeo/la tema :
Novosti iz informatike - Page 6 Empty999 / 999999 / 999Novosti iz informatike - Page 6 Empty

[Vrh] Go down

Novosti iz informatike - Page 6 Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 6 / 7. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.