Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Novosti iz informatike

Stranica 1 / 7. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Go down

Novosti iz informatike Empty File server iz kućne radinosti

Postaj by Gost on sri lip 10, 2009 12:03 am

Novosti iz informatike Az6x9h3dv8awquo3p9fd

Osnova podatkovnog poslužitelja - diskovi

Već duže vrijeme sa vama želimo podijeliti naša iskustva u sklapanju podatkovnog poslužitelja koji smo još prošle godine sastavili za kućnu upotrebu. Kao i većina vas, tijekom vremena sakupili smo impresivnu kolekciju podataka - dokumenata, slika u digitalnom obliku, glazbe, filmova i drugih multimedijalnih sadržaja u različitim formatima, programa, uputa i tko zna čega sve ne. Isprva smo ih držali na CD medijima, pojavom DVD-a smo zahvaljujući njihovom većem kapacitetu donekle smanjili broj medija, no problem katalogiziranja i pronalaska informacija je i dalje postajao sve veći. Rješenje se već godinama nameće samo od sebe - uvođenje podatkovnog poslužitelja većeg kapaciteta na koji ćemo preseliti sve podatke raspršene po drugim medijima i pristupati im putem lokalne mreže na najjednostavniji mogući način.

Novosti iz informatike I9mvfb1xgkinixt9ids2
8-portni Super Micro SAT-MV8 PCI-X SATA kontroler koji smo koristili

Iako je problem i rješenje vrlo lako definirati, način na koji to napraviti baš i nije. Isprva smo pratili situaciju na tržištu NAS (Network Attached Storage) uređaja u nadi da će se pojaviti neki koji će svojim karakteristikama, ali i cijenom, zadovoljiti naše potrebe i mogućnosti. Bez obzira na sve veću ponudu takvih uređaja većina ih ima mane sa kojima nismo mogli živjeti. Prije svega to je mala brzina pristupa podacima što je problem koji muči praktički sve ovakve uređaje cijene pristupačne za osobnu upotrebu. Nadalje, to je kapacitet - većina jeftinijih uređaja podržava maksimalno dva diska, a cijena onih koji podržavaju više diskova jednostavno nije opravdana. Zna se tu pojaviti i drugih problema, no ova dva su najveća i najčešća, te su nas u potpunosti odvratili od takvog rješenja. Umjesto toga odlučili smo se za sastavljanje vlastitog podatkovnog poslužitelja, pri čemu kao osnovu planiramo iskoristiti hardver koji već posjedujemo uz nužne nadogradnje i proširenja.


Novosti iz informatike Sjayi7ksko89ya7422rp

Napajanje koje će pogoniti poslužitelj mora biti dovoljno jako i pouzdano

Što je podatkovni poslužitelj valjda ne treba posebno objašnjavati, no ipak recimo par riječi o teoriji obzirom da će nam ona poslužiti za planiranje i dimenzioniranje našeg poslužitelja. Podatkovni poslužitelj ili File Server je kao i svaki drugi poslužitelj, zapravo računalo kao i svako drugu uz par specifičnih karakteristika. Od njega se prije svega očekuje da posjeduje dovoljno kapaciteta za podatke, znači dovoljno mjesta za ugradnju diskova, priključaka za diskove i na kraju samih diskova odgovarajućeg kapaciteta. Da se radi o zahtjevnijoj primjeni kao što je obrada videa ili posluživanje više korisnika, u specifikaciju bi ugradili i zahtjev za brzinom, no u ovom slučaju to nije od presudne važnosti. Nadalje ti podaci moraju biti odgovarajuće zaštićeni što podrazumijeva kreiranje RAID polja, odgovarajuće hlađenje i napajanje (redundantno napajanje je pretjerivanje za kućnu upotrebu, ali nabava odgovarajućeg UPS uređaja nije). Ostatak hardvera nije od presudne važnosti - brza mrežna kartica se podrazumijeva, dok brzina procesora nije od kritične važnosti. Nije loše opremiti takvo računalo sa malo više memorije zbog keširanja pristupa podacima, no obzirom na niske cijene memorije, to ne bi trebalo predstavljati problem. Drugim riječima poslužit će praktički bilo koje staro računalo koje radi stabilno i pouzdano (imajte na umu da se podatkovni poslužitelj neće gasiti osim u iznimnim situacijama), jedino ćemo ga možda morati opremiti dodatnim diskovnim kontrolerom. Na kraju ostaje i odabir operativnog sustava, no o tome više malo kasnije. No krenimo redom.

Novosti iz informatike Dyrn5f4se84uewp110w

CoolerMaster Stacker kavez za diskove sa 120-milimetarskim ventilatorom

Prva stvar koju moramo odrediti je diskovni kapacitet takvog računala jer o njemu ovisi nabava drugih komponenti. Prema našoj procijeni trebalo nam je cca 4TB prostora za podatke uz određenu količinu praznog prostora za buduće potrebe. U trenutku nabave hardvera najpovoljniji omjer cijene i kapaciteta davali su 500GB diskovi koji su uz cijenu od 500ak kuna davali omjer od 1kn po 1GB. Odlučili smo se za nabavku 12 diskova ovog kapaciteta što ukupno daje 6TB, no kako proizvođači specificiraju kapacitet u dekadskom brojevnom sustavu, koristan kapacitet je nešto manji te iznosi oko 5,46TB. Nadalje, kako bi izbjegli neugodna iznenađenja i gubitka podataka u slučaju kvara diska, za zaštitu podataka planiramo koristiti RAID5 polje diskova. Prednost korištenja RAID5 polja je veća sigurnost podataka (u slučaju kvara jednog od diskova, podaci su još uvijek dostupni), ali i činjenica da na njemu možemo kreirati jedan volumen ("particiju"), te su svi podaci logički objedinjeni i nalaze se na jednom mjestu. Nedostatak je potreba da osiguramo diskovni kontroler ili operativni sustav koji zna kreirati i koristiti RAID5 polje, te da u slučaju kvara dva ili više diska gubimo sve podatke na svim diskovima. Obzirom da RAID5 podatke raspoređuje ravnomjerno po 3 ili više diskova na način da na jednom od njih čuva informaciju o paritetu, koristan kapacitet se time dodatno smanjuje na 5TB. Našu konfiguraciju smo odlučili još malo prilagoditi našim potrebama pa smo jedan od diskova izdvojili da radi zasebno kao radni disk - na njemu čuvamo nove podatke koje nismo pripremili (preimenovali, provjerili i odlučili da ćemo ih trajno zadržati) za spremanje na naše RAID5 polje. Obzirom da ćemo sam operativni sustav instalirati na poseban disk koji posjedujemo od ranije u konačnici govorimo o slijedećoj konfiguraciji:
- sistemski disk kapaciteta 36GB
- radni disk kapaciteta 500GB (koristan prostor 465,76GB)
- RAID5 polje od 11 diskova kapaciteta 500GB ukupnog korisnog kapaciteta 4,55TB

Novosti iz informatike 33ihnx53gyomk3jv6aq

Diskovi ugrađeni u kaveze

Znači ukupno imamo 13 SATA diskova, a kako planiramo zadržati i SATA DVD-R uređaj koji posjedujemo od ranije, potrebno nam je i 14 SATA priključaka, odgovarajući broj utora u kućištu, te napajanje odgovarajuće snage i broja priključaka. Ostatak sustava već posjedujemo, a radi se o Gigabyte GA-K8NXP-SLI matičnoj ploči za AMD s939 sa x2 3800 procesorom i 2GB RAM memorije. Obzirom da ploča u pitanju već posjeduje 8 SATA priključaka i dva gigabitna mrežna kontrolera, te je provjerena u svakodnevnom radu, predstavlja idealan izbor za naše potrebe. Ipak, kako "samo" 8 SATA priključaka za ovaj sustav nije dovoljno, potrebno je nabaviti i jedan ili više dodatnih SATA kontrolera. Ovdje smo se odlučili za SuperMicro PCI-X kontroler SAT-MV8 koji nam za prihvatljivih 650 kuna nudi dodatnih 8 SATA priključaka. Neka vas ne zbuni što se radi o PCI-X kontroleru (PCI-X je ekstenzija PCI sabirnice koja nudi 64-bitnu propusnost i veće brzine rada), jer su PCI i PCI-X međusobno kompatibilni tj. moguće je PCI-X kartice koristiti u PCI utoru i obrnuto - višak pinova na konektoru visi u zraku, a kartica radi u 32-bitnom režimu na standardnoj PCI frekvenciji od 33MHz.


Zadnja promjena: Gabrijel; čet lis 15, 2009 8:53 pm; ukupno mijenjano 1 put.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by Gost on pet lip 12, 2009 1:52 pm

Novosti iz informatike Adi8vh1x6872lyfwwl5

Capice između utora za 5,25" uređaje koje su nam smetale za ugradnju kaveza

Obzirom da nam treba i odgovarajuće kućište, proučili smo ponudu na tržištu i odlučili se za Sharkoon Rebel 12 Economy čija cijena od 680kn predstavlja idealan izbor u ovoj kategoriji. Ovo kućište nudi čak dvanaest 5,25" utora te ležišta za dodatnih šest 3,5" diskova, što bi nam trebalo biti više nego dovoljno. Naravno, potrebno je riješiti i ugradnju 3,5" diskova u 5,25" utore, za što smo nabavili dva CoolerMaster Stacker okvira za diskove koji nam omogućuju da u tri 5,25" utora ugradimo četiri diska (120kn komad). Dodatna prednost ovih okvira je što dolaze za tihim 12-centimetarskim ventilatorom za hlađenje diskova koji je nužan za njihov dugotrajan i pouzdan rad. Znači 8 diskova ćemo ugraditi u dva okvira, a preostalih 4 u originalna ležišta u kućištu, isto kao i sistemski disk. Jedini problem sa kojim smo se susreli je ugradnja okvira u kućište. Naime, okviri su predviđeni za ugradnju u CoolerMaster Stacker koji nema nosače uređaja između ležišta za 5,25" uređaje, dok naše kućište ima što nas sprečava da okvire jednostavno umetnemo. Problem je riješio naš vjerni Dremel - proces rezanja je bio gotov za par desetaka minuta i okviri su nakon toga savršeno sjeli. Od ostale opreme nabavili smo još i Corsair VX 550W napajanje (iako bi i znatno slabije bilo dovoljno), kao i 1000VA UPS.

Novosti iz informatike Ck9dvw8aevk02wr62ki


Kavezi ugrađeni u kućište - obratite pažnju da su svi diskovi i kablovi numerirani

Prije nego se pozabavimo sklapanjem, recimo par riječi o odabiru operativnog sustava - obzirom da posjedujemo licencu odlučili smo se za korištenje MS Windows 2008 servera, prvenstveno zbog ugrađene podrške za kreiranje tzv. softverskih RAID5 polja. To znači da ovaj OS zna kreirati RAID5 polje na bilo kojoj kombinaciji diskova bez obzira na njihov kapacitet, sučelje ili kontroler na koji su spojeni (naravno, uz ograničenja veličine i brzine u odnosu na najmanji i najsporiji disk u polju). Obzirom da se zbog cijene nismo odlučili za nabavku diskovnog kontrolera koji bi podržavao ovu funkcionalnost, mogućnost kreiranja RAID5 polja u operativnom sustavu nam je bila imperativ. Alternativa je korištenje Linuxa, no kako sa njime nemamo iskustva, a cijena licence za MS Windows 2008 server nije bila problem, odluka je bila jasna. Dodatna prednost korištenja softverskog RAID5 polja je dostupnost podataka u slučaju kvara hardvera. Obzirom da ne ovisimo o tipu kontrolera koji koristimo, u slučaju njegova ili kvara matične ploče možemo ih zamijeniti sa praktički bilo kojom kombinacijom sa dovoljno SATA priključaka bez gubitka podataka. Nedostatak bi mogao biti nešto sporija brzina prilikom čitanja i pisanja podataka (hardverski RAID kontroleri mogu biti brži, no brzina je ovdje često funkcija cijene), no iz iskustva smo znali da nam to neće biti problem.

Novosti iz informatike 80zt67m7utrbtz22qg73


Sklopljeni i operativni podatkovni poslužitelj (OK, ova 8800GT je viška)

Kada smo skupili sve dijelove krenuli smo u sklapanje. Obzirom da je sa kontrolerom došlo i 8 SATA kablova imali smo sve što nam treba, pa je samo sklapanje proteklo bez problema. Posebnu pažnju smo posvetili označavanju diskova i kablova kako bi u slučaju kvara mogli identificirati i zamijeniti pokvareni disk bez puno razmišljanja. Najveći problem je bio u provođenju kablova, a dodatno smo morali nabaviti i nekoliko splitera za napajanje sa Molex na par SATA priključaka. Niti instalacija operativnog sustava nije donijela nikakvih iznenađenja - ukoliko ste ikada instalirali MS Windows Vista OS, 2008 server vam neće biti problem. Malo smo zapeli prilikom potrage za odgovarajućim upravljačkim programom za dodatni diskovni kontroler, pri čemu nam web stranice proizvođača nisu bile od puno koristi, ali smo se snašli uz pomoć informacija na Internetu (64-bitnu verziju drivera koja radi sa MS Windows 2008 serverom nismo pronašli, no sa 32-bitnom nema problema). Konfiguracija RAID5 polja se radi iz Disk Managment alata - nakon što smo inicijalizirali diskove, sa desnim klikom miša otvorimo izbornik iz kojeg odabiremo opciju New RAID-5 Volume, te kroz jednostavan čarobnjak odaberemo bitne parametre kao što su izbor samih diskova i veličina polja. Ovdje jedino treba biti strpljiv, jer sinkronizacija polja ove veličine traje - više od cijelog dana! Ovo je ujedno i najveći problem u korištenju terabajtnog RAID5 polja, jer se sinkronizacija pokreće svaki put kada se sustav sruši ili nasilno ugasi i uvijek traje jednako dugo. Zato je poželjno imati UPS, kao i stabilan sustav koji možemo ostaviti da radi mjesecima ili čak godinama…

Novosti iz informatike Fso376fzbvrinmnxifvx


Diskovi prije konfiguracije RAID5 polja u Disk Managment alatu

Slijedi provjera napravljenog. Iako je na prvi pogled sve radilo kako treba uočili smo da se diskovi ugrađeni u ležišta od kućišta pretjerano griju. Iako je pored njih moguće ugraditi 8-centimetarske ventilatore, odlučili smo se za nabavku dodatnog CoolerMaster okvira za diskove, pa smo u konačnici imali tri okvira za svih 12 diskova koji su zauzeli devet 5,25" utora. Od preostalih tri, dva smo popunili sa optičkim pogonom i sistemskim diskom. Također, kako bi dodatno pospješili hlađenje ugradili smo i dodatna dva 12-centimetarska ventilatora na bočnoj stranici koja smo spojili da rade na 5V i izvlače ugrijani zrak iz kućišta (moguće je dodati i još jedan 14-centimetarski ventilator na stražnju stranicu kućišta). Ovdje bi još jednom pohvalili konstrukciju kućišta koje je opremljeno filterom prašine na svim 5,25" maskama i koji odlično obavlja svoj posao!

Sustav smo ponovo uključili i napravili zadnje provjere: temperatura diskova nije prelazila 38C, a brzina čitanja i pisanja se kretala između 24MBps i 40MBps. Obzirom da je to brže od naše 100mbps lokalne mreže, zadovoljni smo rezultatom iako je ujedno i dosta sporiji od brzine koju nam može pružiti svaki od diskova pojedinačno. Kako u tom trenutku još nismo imali spremno drugo računalo da radi kao klijent, napravilo smo nešto što se sa poslužiteljima inače ne radi: instalirali smo jaču grafičku karticu (nVidia 8800GT), te ga privremeno koristili kao radnu stanicu, za svakodnevni rad ali i pokretanje novijih igara. Niti ovdje nije bilo problema, osim sa starijim verzijama upravljačkih programa za grafičku karticu koji su znali srušiti sustav. Nadogradnjom na novije verzije i taj problem je nestao tako da računalo već duže vrijeme radi pouzdano na duže staze (po nekoliko mjeseci bez gašenja). Prije upotrebe preostao je još jedan nimalo trivijalan zadatak: preseljenje svih podataka na sustav. To je trajalo oko dva mjeseca i uzela nam veći dio slobodnog vremena u tom periodu Sad

Obzirom da sustav aktivno koristimo u svakodnevnom radu već više mjeseci, možemo reći da smo sa ovim rješenjem iznimno zadovoljni. Pristup podacima nikada nije bio jednostavniji, a našu kolekciju optičkih medija više uopće ne koristimo. Napokon su nam svi podaci nadohvat ruke! Naravno, može i bolje, pod uvjetom da nam financije to dopuštaju. Na primjer mislimo da bi sustav mogao brže čitati podatke kada bi umjesto kombinacije integriranih i dodatnog SATA kontrolera nabavili 16-portni (4x4) SAS kontroler koji podržava hardverski RAID5. No, njegova je cijena oko 3600kn, što nam je u ovom trenu ipak previše... Nadalje, sustav bi bio nešto fleksibilniji da smo nabavili hot swap ladice za diskove, npr. varijanta od pet diskova u tri 5,25" utora po cijeni od oko 800kn komad. Takve ladice bi omogućavale lakšu izmjenu pokvarenog diska (trenutno za to moramo rastaviti veći dio računala), no nadamo se da to neće biti potrebno tako skoro. Za kreiranje i upravljanje RAID5 poljem bolje rješenje predstavlja Veritas Storage Foundation Basic (http://www.symantec.com/business/theme.jsp?themeid=sfbasic). Radi se o besplatnom softveru za Windows server operativne sustave koji između ostaloga može skratiti vrijeme sinkronizacije u slučaju inkonzistentnosti RAID polja. Danas bi odabrali veće diskove iz jednostavnog razloga boljeg odnosa cijene i kapaciteta, što bi nam ujedno omogućilo postizanje većeg kapaciteta ili niže troškove sklapanja poslužitelja, što zbog uštede na samim diskovima, a što zbog uštede na drugim dijelovima (manje kućište, kavezi za diskove, slabije napajanje i UPS). Također, ovakvo računalo nije baš tiho, te ga je preporučljivo izdvojiti u zasebnu prostoriju i podacima pristupati putem lokalne mreže. Na kraju moramo spomenuti da nismo zadovoljni niti sa UPS uređajem. Iako smo ga dobili izuzetno povoljno (1000kn za snažni 1000VA uređaj), softver koji je došao sa njime i koji bi trebao moći napraviti čisti shutdown u slučaju nestanka struje na MS Windows server 2008 jednostavno ne radi.

Nadamo se da smo vam u ovom tekstu uspjeli predočiti razloge i prednosti sklapanja podatkovnog poslužitelja, te vam dali par ideja za vlastito rješenje. Imajte na umu da ovakav poslužitelj može obavljati i druge poslove, kao što je usmjeravanje Internet prometa ili rad na P2P mrežama bez da time opterećujete računalo na kojem svakodnevno radite. Naravno, možete ga koristiti i kao jedino računalo u kući, no to vam ipak ne preporučamo, barem ne kao trajno rješenje - imajte na umu da ćete na njemu čuvati i važne podatke, pa nikako ne želite da eksperimentiranjem sa novim aplikacijama, igrama i upravljačkim programima onemogućite pristup podacima!
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Devetogodišnjak postao inženjer Microsofta

Postaj by Neu on ned sij 24, 2010 11:22 pm

Marko Čalasan iz Skopja je proglašen Mozartom kompjutora nakon što je postao najmlađi IT stručnjak dobivši Microsoftov certifikat za sistemskog administratora.
Sudeći prema izvještaju Timesa prošli tjedan, Microsoft je nagradio malog genijalca Marka Čalasana s gomilom videoigrica i DVD-a, a Marko se zahvalio iako ga 'takve stvari ne zanimaju'.

Marko je čitao i pisao s dvije godine, a s četiri je tečno govorio engleski. Njegov prirodni interes za matematiku i fiziku ga je usmjerio prema kompjtorskim znanostima.


U videu Marko objašnjava kako su kompjutori jedanostavna primjena matematike i određenih naredbi. Zbog njegove genijalnosti premijer Makedonije Nikola Gruevski mu je ponudio vlastiti IT laboratorij.

Genijalčevi roditelji planiraju izdati knjigu za malu djecu o kompjutorima, a temeljit će se na Markovim iskustvima.

Izvor:net.hr


Što reći,ja sam iznenađena. klanjanje

_________________
Upoznao sam neke čudne, predivne ljude među kojima i sebe – nekoga koga mnogi nikada ne upoznaju.Charles Bukowski
Neu
Neu
CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Registriran/a : 19.12.2008
Broj postova : 86925
Reputacija Reputacija : 4928
Godina imam : 31
Započeo/la tema :
Novosti iz informatike Empty999 / 999999 / 999Novosti iz informatike Empty

[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by tanuki on pon sij 25, 2010 7:14 am

pa microsoft može spasiti jedino "deux ex makina"
pa kad nemaju ništa pametnije, onda im je zanimljiv i ovakav populizam, samo da se spominje ime i besplatna reklama!
mocart je bio genije, ali ipak svoja remek djela nije napravio s 8 godina!
teret obaveza bi moglo slomiti ovo djete, jer to je ipak djete!
zanima me iskreno što će biti s tim najmlađim ingenerom za 5 g-
jer djetinjstvo se nemože preskočiti!
tanuki
tanuki
Domaćin foruma Tanuki
(Gastronom, fotograf, polemičar)
Domaćin foruma Tanuki  (Gastronom, fotograf, polemičar)

Registriran/a : 07.01.2009
Broj postova : 27688
Reputacija Reputacija : 1996
Započeo/la tema :
Novosti iz informatike Empty700 / 999700 / 999Novosti iz informatike Empty

[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by Gost on pon sij 25, 2010 8:16 am

u tome će ključnu ulogu odigrat ipak njegovi roditelji,
mislim da mu trebaju pružit šansu da radi što voli i
da napreduje u tome,ali i da mu trebaju at mogućnost da to
odbaci ako/kad mu dosadi.inače mali je za svaku pohvalu.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by tanuki on pon sij 25, 2010 8:23 am

Gabrijel je napisao/la:u tome će ključnu ulogu odigrat ipak njegovi roditelji,
mislim da mu trebaju pružit šansu da radi što voli i
da napreduje u tome,ali i da mu trebaju at mogućnost da to
odbaci ako/kad mu dosadi.inače mali je za svaku pohvalu.
mali je za svaku pohvalu, ali roditelji nisu-
mislim da je ipak lova u pitanju!
djete od 9 g. ko fol ne zanimaju igre?
pa kroz igru se razvija kreativnost i učenje i ne samo kod čovijeka, već i u životinjskom svijetu!
tanuki
tanuki
Domaćin foruma Tanuki
(Gastronom, fotograf, polemičar)
Domaćin foruma Tanuki  (Gastronom, fotograf, polemičar)

Registriran/a : 07.01.2009
Broj postova : 27688
Reputacija Reputacija : 1996
Započeo/la tema :
Novosti iz informatike Empty700 / 999700 / 999Novosti iz informatike Empty

[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by eva kant on pon sij 25, 2010 8:36 am

nigdje ne piše da ga ne zanimaju igre, već samo videoigrice koje je dobio od microsofta.
a ti mali genijalci se zabavljaju na svoj način, i ono što je njihovim vršnjacima zanimljivo, ovi su odavno to "prerasli".

_________________
srednji prst vrijedi tisuću riječi..
eva kant
eva kant
Domaćica foruma Eva
(Organizatorica Foto natječaja)
Domaćica foruma Eva  (Organizatorica Foto natječaja)

Registriran/a : 09.06.2009
Broj postova : 18713
Reputacija Reputacija : 1519
Godina imam : 20
Započeo/la tema :
Novosti iz informatike Empty92 / 99992 / 999Novosti iz informatike Empty

[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by tanuki on pon sij 25, 2010 8:43 am

eva kant je napisao/la:nigdje ne piše da ga ne zanimaju igre, već samo videoigrice koje je dobio od microsofta.
a ti mali genijalci se zabavljaju na svoj način, i ono što je njihovim vršnjacima zanimljivo, ovi su odavno to "prerasli".
nije bitno-
meni se ovo čini senzacionalističkim!
dali će mediji i dalje prtiti napredovanje tog djeteta?
-
evo stavite u "memoriju" ovo čudo od djeteta, i da se čujemo o toj temi za godinu dana Wink
tanuki
tanuki
Domaćin foruma Tanuki
(Gastronom, fotograf, polemičar)
Domaćin foruma Tanuki  (Gastronom, fotograf, polemičar)

Registriran/a : 07.01.2009
Broj postova : 27688
Reputacija Reputacija : 1996
Započeo/la tema :
Novosti iz informatike Empty700 / 999700 / 999Novosti iz informatike Empty

[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by eva kant on pon sij 25, 2010 8:48 am

pratit će ga u onolikoj mjeri, koliko im bude zanimljiv.

_________________
srednji prst vrijedi tisuću riječi..
eva kant
eva kant
Domaćica foruma Eva
(Organizatorica Foto natječaja)
Domaćica foruma Eva  (Organizatorica Foto natječaja)

Registriran/a : 09.06.2009
Broj postova : 18713
Reputacija Reputacija : 1519
Godina imam : 20
Započeo/la tema :
Novosti iz informatike Empty92 / 99992 / 999Novosti iz informatike Empty

[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by tanuki on pon sij 25, 2010 8:57 am

eva kant je napisao/la:pratit će ga u onolikoj mjeri, koliko im bude zanimljiv.
da, u pravu si-
ali ja sam 99% siguran da im više neće biti zanimljiv!
ispunio je svoju funkciju senzacionalizma!
djete sa 9 g je kao mlada biljka, a čini mi se da su plodovi prerano ubrani!
tanuki
tanuki
Domaćin foruma Tanuki
(Gastronom, fotograf, polemičar)
Domaćin foruma Tanuki  (Gastronom, fotograf, polemičar)

Registriran/a : 07.01.2009
Broj postova : 27688
Reputacija Reputacija : 1996
Započeo/la tema :
Novosti iz informatike Empty700 / 999700 / 999Novosti iz informatike Empty

[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by scorpio57 on pon sij 25, 2010 10:11 am

Čitao sam o malom geniju ali slažem se sa tanukijem
da će roditelji zbog love možda uništiti život djeteta.
Forsirat će ga tako da neće upoznati sve one radosti
za dijete njegove dobi
scorpio57
scorpio57
Dipl.ing.foruma
Dipl.ing.foruma

Registriran/a : 06.01.2010
Broj postova : 9559
Reputacija Reputacija : 520
Godina imam : 62
Započeo/la tema :
Novosti iz informatike Empty65 / 99965 / 999Novosti iz informatike Empty

[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by THUNDER_DINIX on pon sij 25, 2010 10:34 am

taj klinjo cak ni ne razmislja ko dijete vec ko neki odrasli strucnjak. kad sam vidio da matrice rjesava želudac mi se okrenio Novosti iz informatike Suspect

_________________
Sva pravila CroFriends foruma|Istekao rok trajanja kartona|Knjiga pohvala CroFriends foruma i forumaša| Knjiga žalbe|Mišljenje forumaša o kartonima i banovima| Upute za forumaše |CroFriends Team|
THUNDER_DINIX
THUNDER_DINIX
Moderator foruma Dinix
(Filmofil, kolekcionar)
Moderator foruma Dinix  (Filmofil, kolekcionar)

Registriran/a : 21.12.2008
Broj postova : 35853
Reputacija Reputacija : 3228
Godina imam : 30
Započeo/la tema :
Novosti iz informatike Empty889 / 999889 / 999Novosti iz informatike Empty

[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Novosti iz informatike

Postaj by Gost on čet tra 29, 2010 4:09 pm

Glupa mi je ona tema gdje se može pisati novosti samo o hardveru, pa evo tema za sve novosti iz informatike (softver, hardver, igre, konzole...) kao

Obnova Windows Live Messengera

Nova verzija Windows Live Messengera donosi konverzaciju u tabovima, HD video, i uključivanje novosti s drugih stranica za socijalno umrežavanje

Microsoftov je predstavio je neke od mogućnosti koje bi trebale biti uključene u novu verziju Windows Live Messengera. Među novostima se ističu mogućnost vođenja konverzacija u odvojenim karticama (tabovima), video komunikacija u visokoj razlučivosti, dijeljenje internetskih stranica, napredne mogućnosti pretraživanja, te uključivanje novosti s drugih stranica za socijalno umrežavanje. Microsoft trenutno ispituje novu verziju Live Messengera interno, a prva javna ispitna verzija (beta) trebala bi biti dostupna unutar narednih nekoliko mjeseci, dok se konačna verzija očekuje prije kraja godine. Više informacija o novostima može se pronaći na Microsoftovim stranicama.

Novosti iz informatike 2ff0f53ee6961c79124e15cf4ad5183b

Novosti iz informatike B8d482634da6728d43e66b22df8c9760Izvor: Bug
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by Neu on pet tra 30, 2010 9:39 am

Stalno ga obnavljaju. Najgore mi je kad me traži update.

_________________
Upoznao sam neke čudne, predivne ljude među kojima i sebe – nekoga koga mnogi nikada ne upoznaju.Charles Bukowski
Neu
Neu
CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Registriran/a : 19.12.2008
Broj postova : 86925
Reputacija Reputacija : 4928
Godina imam : 31
Započeo/la tema :
Novosti iz informatike Empty999 / 999999 / 999Novosti iz informatike Empty

[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by Gost on pet tra 30, 2010 9:41 am

Eee PC 1218

Nove informacije govore o netbooku kojeg bi se malo tko posramio, barem ako su dizajn i kvaliteta izrade u pitanju

Iz Asusa i prije službenog lansiranja stižu fotografije novog netbooka – Eee PC 1218. Kućište prijenosnika izrađeno je od brušenog aluminija, a dijagonala ugrađenog ekrana iznosi (za netbook) pozamašnih 12 inča. Službenih specifikacija još uvijek nema, no s fotografija se može vidjeti da će prijenosnik imati ugrađene VGA, HDMI, tri USB-a, te Ethernet priključke. Proizvođač se sjetio na otvor web kamere ugraditi klizni pokrov kojeg je po potrebi moguće skloniti, a to sve navodno služi za "zaštitu privatnosti". Podataka o dostupnosti i o cijenama još uvijek nema, a netbook će biti dostupan u dvije boje.

Novosti iz informatike Ac0b57f094cecae9194f2b916311d02eIzvor: Bug
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by Gost on pet tra 30, 2010 9:45 am

Google Street View uskoro će snimiti i ulice hrvatskih gradova

U petak završava potraga za zaljubljenicima u bicikle koji će se zaposliti na četiri mjeseca i triciklima na kojima su pričvršćene kamere obilaziti čitavu zemlju kako bi napravili snimke s ulica naših gradova.

Pogled iz zemaljske perspektive, kako Google zove svoju populanu inačicu Street View, uskoro će na tome internetskom pretraživaču plasirati i prve slike s hrvatskih ulica.

30 kandidata

U petak završava potraga za zaljubljenicima u bicikle koji će se zaposliti na četiri mjeseca i triciklima na kojima su pričvršćene kamere obilaziti čitavu zemlju kako bi napravili snimke s ulica naših gradova. Na oglas za takav posao koji je već mjesec dana objavljen na internetu javilo se tridesetak zainteresiranih.

– Zaposlit ćemo samo jednu osobu koja će s radom započeti s prvim danom lipnja. Danas završavamo s prijavama i onda radimo selekciju. Jasno je da će posao dobiti osoba koja je aktivni vozač i koja je u dobroj fizičkoj formi jer će se tricikl voziti pet do šest sati dnevno – rekla je Martina Vukušić iz Adecca, tvrtke za privremeno zapošljavanje koja će i odabrati kandidate.

Burne reakcije diljem Europe

Street View koji je u Europi među korisnicima interneta i te kako popularan izazvao je i burne reakcije. Prije tri godine, kada je Google započeo s masovinim slikanjem "zemaljske perspektive”, prvo su na noge skočile udruge za zaštitu privatnosti Velike Britanije naglašavajući kako takve snimke prolaznike snimljene uz cestu ili puteve kojima prolaze Googlovi snimatelji dovode u neugodne situacije.

Na to su ih navele brojne tužbe, a najbolji primjer je engleski bračni par koji se zbog snimaka objavljenih na Street Viewu sada i razvodi. Naime supruga neimenovanog bračnog partnera, surfajući ulicama Londona, ulovila je kako se “provodi” s ljubavnicom.

Poznat je i slučaj stanovnika sela Broughton u Velikoj Britaniji koji su automobilu s kamerom Google Street Viewa zabranili da snimi njihovo mjesto bojeći se da bi fotografije i podatke mogli iskoristiti potencijalni pljačkaši. Vođa pobune upitao je snimatelje:

- Kako se usuđujete bez pitanja snimati moju kuću i to objavljivati na internetu?

Grčka rekla ne

Iako Google u zemljama u kojima angažira snimatelje surađuje i s udrugama za zaštitu privatnosti, a već godinu dana zamućuje lica ljudi i registarskih tablica, neke zemlje su takvom pogledu rekle "ne".

Grčka je zabranila djelovanje toga servisa te od Googlea zatražila da lokalno stanovništvo informira o njihovim pravima ako se nađu na tim snimkama. Upravo te snimke korisnicima Street Viewa nude kompletan pogled od 360 stupnjeva u gradovima koje je mapirao. U većini istočnoeuropskih zemalja također je postojala zabrinutost zbog privatnosti građana.

Protiv te popularne Googlove inačice glas je podigao i Gordon Rayner, 54- godišnji mljekar iz Zapadnog Yorkshirea, koji Street View smatra odgovornim za krađu bicikla iz garaže.

– Na fotografiji je zatamnjeno moje lice, ali kako su garažna vrata bila otvorena, jasno se vidjelo što držim u garaži – izjavio je mljekar za britanski list Telegraph.

Google u Njemačkoj neobjašnjivo popisuje privatne WLAN mreže

U Njemačkoj su stvari otišle i korak dalje jer je Google navodno počeo popisivati sve WLAN priključke za korištenje bežičnog interneta, a nikome nije posve jasno zbog čega to čini. Jedino što je poznato jest da je i to dio projekta Street View, piše Deutsche Welle.

Peter Schaar, savezni opunomoćenik sa zaštitu podataka, zgrožen je Googleovim postupkom zbog čega je zatražio da moćna tražilica odmah izbriše podatke o privatnim bežičnim mrežama i da prekine realizaciju svoga Street Viewa u Njemačkoj.

Google u cijeloj priči ne vidi problem jer tvrdi da se putem naziva WLAN mreže nikoga ne može identificirati. Dodaju i da oni prikupljaju samo legalne podatke te da popis privatnih mreža koje se mogu uhvatiti u određenoj ulici nije zadiranje u privatnost.

Pretpostavlja se da Google popis WLAN mreža treba zbog lokalizacije korisnika i njegove navigacije. Naime, oni koji na svojim mobilnim uređajima nemaju GPS mogli bi putem WLAN mreže biti locirani i tako bi im mogao biti prikazan put do željene lokacije.

Slovenija tražila najavu

I susjedna nam Slovenija nije objeručke dočekala taj servis. Postavili su uvijet - Googlovi snimatelji prije ulaska u zemlju, pa zatim i u određeni grad, moraju se najaviti kako bi se zaštitili privatnost i ljudsko dostojanstvo. Hoće li i kako Hrvatska reagirati na taj popularni servis, zasad nije poznato, jer osim objave za posao “ terenskog vozača bicikla” o tome nitko nije obaviješten.

Street View dostupan od 2007.

Google Street View je besplatna usluga koju je tvrtka pustila u pogon 27. svibnja 2007. Fotografirane su najprije sve ulice i ceste u SAD-u, a od ljeta 2008. prekriveni su Italija, Francuska, Novi Zeland i Australija. Od tada se Googleovo fotografiranje ulica, u paketu s još mnoštvom korisnih lokalnih informacija kao što su detektirani WiFi spotovi i područja 3G telefonskih mreža (koje su u SAD-u još rijetkost izvan velikih gradova), nezadrživo širi svijetom pa je, eto, stiglo i do nas.

Koliko bi zbog toga ministar turizma Damir Bajs bio sretan, toliko je Street View neke učinio nesretnima. Na fotografijama se, dakako, zateknu i ljudi, kao i drugi razotkrivajući predmeti.

- Kakav ti je to auto bio parkiran u vrtu dok me nije bilo kod kuće? Na slici se vidiš s nekim u parku? - iznenađenja su koja su nekima zagorčala život. Ali to su epizode. Mediji su, pogotovo u Velikoj Britaniji, unaprijed mnoge kojih se njihova privatnost tiče upozoravali da pripaze kada na ulici vide automobil ili tricikl s gljivolikim stupićem. Na njegovu je vrhu osmosmjerna kamera. Vozilo u polaganoj vožni prolazi ulicama, prilazima, trgovima, pješačkim zonama... i na križanjima ili na otprilike svakih pedesetak metara snima fotografije u svim smjerovima. One se, uz pomoć podataka sa satelita o tome gdje su točno snimljene, postavljaju u bazu podataka i postaju dostupne svima.

Novosti iz informatike 162178Izvor: Večernji
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by stitch on pet tra 30, 2010 10:55 am

Ivek, rep+ za temu gore

Kad smo već kod informatike, Steve Jobs je javno iznio svoja mišljenja o Adobeovom Flashu. Sad će padat sjekire:

http://www.apple.com/hotnews/thoughts-on-flash/
stitch
stitch
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Registriran/a : 09.02.2010
Broj postova : 1021
Reputacija Reputacija : 429
Započeo/la tema :
Novosti iz informatike Empty15 / 99915 / 999Novosti iz informatike Empty

[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by Turrican on pet tra 30, 2010 3:30 pm

rep+ iveku na temi, i stitchu što je postao vrlo zanimljiv link (kako kome), svaka čast dečki! gore

Turrican
Tehničar foruma Tury
(Informatičar, zajebant)
Tehničar foruma Tury (Informatičar, zajebant)

Registriran/a : 22.02.2009
Broj postova : 5443
Reputacija Reputacija : 1188
Započeo/la tema :
Novosti iz informatike Empty55 / 99955 / 999Novosti iz informatike Empty

[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by Gost on pet tra 30, 2010 11:20 pm

Microsoft podržava Apple

Microsoft podržava Apple u tranziciji na HTML5 i H.264 video te najavljuje podršku za ove standarde u Internet Exploreru 9

Novosti iz informatike 5f90df66a959dc414aab9c388c415f57

Glavni Microsoftov menadžer za razvoj Internet Explorera, Dean Hachamovitch, podržava Apple u tvrdnjama oko napuštanja Flasha i okretanju modernijim tehnologijama. On se slaže da je budućnost weba HTML5, a Microsoft (kao i Apple) radi u suradnji s W3C-om na razvoju standarda.

Dean ističe i da je H.264 izvrstan format i industrijski standard za prikaz videa, te kako će Internet Explorer 9 u sklopu implementacije HTML-a 5 podržavati isključivo prikazivanje videa pomoću ove tehnologije. Kao prednosti za H.264 navodi fleksibilnost i potpunu otvorenost standarda, očekivano bolju multiplatformsku podršku u budućnosti te bolje performanse putem hardverske akceleracije.

U pozadini cijele priče su slične tvrdnje protiv Flasha kao i kod Applea – zatvoren standard na koji prava drži Adobe te problem lošijih performansi, sigurnosti i stabilnosti sustava.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by stitch on sub svi 01, 2010 12:14 am

Da, ovaj naslov ekipi iz Buga stvarno nije trebao - jedan menadžer za IE9 predstavlja Microsoft? smajlić

Kako se već priča, H.264 je također debelo patentiran standard,kao i Flash. Opet ista priča, drugo pakovanje. Joj, taj marketing - Microsoft ovakvim postupcima pokušava povećati udio Silverlighta, koji je konkurent Flashu, i istovremeno "podsvjesno" skrenuti pažnju na mogućnosti novog IE9.

A Adobe može samo gutat >.< - da idu iz inata (metodom: ti mene s kamenom, ja ću tebe s dva) ukidat razvoj CS paketa za OS X, gadno bi popušili, jer velik broj dizajnera radi upravo na Macovima.
stitch
stitch
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Registriran/a : 09.02.2010
Broj postova : 1021
Reputacija Reputacija : 429
Započeo/la tema :
Novosti iz informatike Empty15 / 99915 / 999Novosti iz informatike Empty

[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by stitch on sub svi 01, 2010 1:30 pm

Lucid Lynx u distribuciji

Novosti iz informatike 1004header

Nova verzija popularne Linux distribucije Ubuntu dostupna je za preuzimanje sa službenih stranica

Canonical je pustio u distribuciju LTS izdanje nove verzije popularne Linux distribucije Ubuntu 10.04, ovog puta pod umjetničkim nazivom Lucid Lynx. Pored kozmetičkih promjena poput dotjeranog sučelja, nova verzija donosi i druge novosti kao što su brže podizanje sustava i bolja integracija s društvenim mrežama.

Potonje je objedinjeno pod menijem Me Menu gdje korisnici mogu na brz i jednostavan način pristupati i uređivati sadržaj na servisima poput Facebooka, Twittera, Digga i slično. Sinkronizacija podataka s onima u "oblaku" obavlja se funkcijom Ubuntu One, a tu su još integrirana online trgovina glazbom Ubuntu One Music Store te Ubuntu Software Centre 2.0, novi klijent za preuzimanje programa i ažuriranje softvera.

Postoji i posebna verzija za netbook računala, a zainteresirani Lucid Lynx mogu preuzeti na ovim stranicama.


IZVOR: BUG Online
stitch
stitch
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Registriran/a : 09.02.2010
Broj postova : 1021
Reputacija Reputacija : 429
Započeo/la tema :
Novosti iz informatike Empty15 / 99915 / 999Novosti iz informatike Empty

[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Procvat lažnih antivirusa

Postaj by Gost on ned svi 02, 2010 11:33 pm

Procvat lažnih antivirusa

Prema rezultaima Googleovog istraživanja, 15% svog zloćudnog softvera na internetskim stranicama širom svijeta su lažni antivirusi

Novosti iz informatike 1991b15380169b6ccced74e1e80313cc
Lažna upozorenja postaju sve profinjenija, tako da često u potpunosti oponašaju izgled prozora i dijaloških okvira pripadajućeg operativnog sustava

Veliki porast broj lažnih antivirusnih rješenja pokazuje kako razni računalni prevaranti i kradljivci umjesto sigurnosnih propusta sve više koriste socijalni inženjering kako bi postavili zloćudni softver na računala korisnika.

Prema rezultatima 13-mjesečne analize (PDF dokument) koju je Google provodio od siječnja 2009. do veljače 2010., lažna upozorenja o virusima, odnosno ponude za njihovo učinkovito uklanjanje, predstavljaju 15% svog zloćudnog softvera na brojnim internetskim stranicama širom svijeta. Google je analizirao 240 milijuna internetskih stranica na kojima je otkrio 11.000 domena povezanih s distribucijom lažnih antivirusa.

Google također ističe kako lažni antivirusi predstavljaju polovicu zloćudnog softvera koji se isporučuje putem oglasa na internetskim stranicama. Naime, to postaje sve veći problem za ugledne stranice koje su oglašavanje prepustile specijaliziranim tvrtkama za koje vjeruju kako se brinu o sigurnosti oglasa, no često se putem tih oglasa distribuira zloćudni softver.

Također se ističe kako rezultati studije pokazuju da su domene preko kojih se distribuira zloćudni softver aktivne sve kraće vrijeme čime se uvelike otežava rad sigurnosnih funkcija, poput Googleove tehnologije Safe Browsing, koje bi trebale upozoriti na takve stranice. I sama lažna upozorenja postaju sve profinjenija, tako da često u potpunosti oponašaju izgled prozora i dijaloških okvira pripadajućeg operativnog sustava.

Jednom kad su instalirani, takvi lažni antivirusi se vrlo teško uklanjanju, tako da je često najjednostavnije u potpunosti instalirati operativni sustav iz početka.

Više informacija može se pronaći na službenom Googleovom blogu.IZVOR: BUG
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by Gost on pon svi 03, 2010 6:19 am

ovakav sam slučaj nedavno rješavao,i nikako nije bilo moguće
maknut te obavjesti niti radit nešto drugo,iako je odbijena instalacija,
tek nakon restarta se maknuo,a zanimljivo,pojavio se kod klikanja na jednu sliku,
kad sam ja sa svog kompa kliknuo na tu istu sliku nije se dogodilo ništa..heh
ivek rep+
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by gio_deluxe on pon svi 03, 2010 6:41 am

nisam skužio , kakav slučaj si rješavao ?
lažni antivirus ?
gio_deluxe
gio_deluxe
Obožavatelj foruma
Obožavatelj foruma

Registriran/a : 23.01.2009
Broj postova : 4911
Reputacija Reputacija : 228
Godina imam : 39
Započeo/la tema :
Novosti iz informatike Empty41 / 99941 / 999Novosti iz informatike Empty

[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by Gost on pon svi 03, 2010 4:02 pm

da,prijateljica kliknula na sliku,na google-u i pojavi joj se ponuda za taj neki
besplatan antivirus scan,i ja joj rekao da odbije to međutm nije ga mogla maknut
pa sam ja pokušao preko msn-a, daljinske pomoći i isto nisam mogao maknut,niti bilo
što otvorit,pokrenut..uopće ništa,a jednako kao dna slici je skroz dojavljivao
da je komp zaražen,sve ove mape bile crvene...i slično..i onda je restartala komp
i više se nije pojavio.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

Novosti iz informatike Empty Re: Novosti iz informatike

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 1 / 7. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.