Ustav Republike Hrvatske
+4
FALKON 2
H[a]D
Prop
Hell
8 posters
Stranica 3 / 4.
Stranica 3 / 4. • 1, 2, 3, 4
Re: Ustav Republike Hrvatske
ne ustavne promjene ti piše VLADIMIR ŠEKS, i to radi nevezano za političku vlast, to je radio i za vrijeme sdp-a mandata, a ono što on napiše o tome raspravljaju ostali koje si naveo
FALKON 2- Doktor foruma
- Registriran/a : 03.03.2009
Broj postova : 11695
Reputacija : 580
Godina imam : 47
Započeo/la tema :
Evo ti gledaj novu tv sada i vidi crnu rupu u ustavu
uvukla se novoj u guzicu
uvukla se novoj u guzicu
Neukrotivi pastuh- Diplomat foruma
- Registriran/a : 23.08.2009
Broj postova : 7641
Reputacija : 281
Godina imam : 55
Započeo/la tema :
on je imao ovlasti pisati prvi ustav, i kada mu daju ovlasti, on te ovlasti više nema, i on nemože pisati ustav, jer iznad premijera, i parlamenta je USTAVNI SUD, bog i batina.. on odlučuje, citirat ću ti ustav:)..ako ga nađem..FALKON 2 je napisao/la:ne ustavne promjene ti piše VLADIMIR ŠEKS, i to radi nevezano za političku vlast, to je radio i za vrijeme sdp-a mandata, a ono što on napiše o tome raspravljaju ostali koje si naveo
Hell- Domaćin foruma Hell
(Grof od Crofriendsa) - Registriran/a : 11.01.2009
Broj postova : 20779
Reputacija : 702
Godina imam : 34
Započeo/la tema :
daj se skuliraj i nemoj mi sada prodavati se kao i josipov u ovoj kampanje,
ja ti kažem tko ga piše, tko ga je napisao , i tko ima ovlasti i dan danas, a da ti malo pratiš to bi znao, a pošto je on iz redova hdz-a ćeš to opovrgavati i to iz razloga što toliko uzdižeš svoje "pozavanje" ustava a duša te boli što ga je napisao jedan hdz-vac
ja ti kažem tko ga piše, tko ga je napisao , i tko ima ovlasti i dan danas, a da ti malo pratiš to bi znao, a pošto je on iz redova hdz-a ćeš to opovrgavati i to iz razloga što toliko uzdižeš svoje "pozavanje" ustava a duša te boli što ga je napisao jedan hdz-vac
FALKON 2- Doktor foruma
Započeo/la tema :
Članak 128.
Ustavni sud Republike Hrvatske:
– odlučuje o suglasnosti zakona s Ustavom,
– odlučuje o suglasnosti drugih propisa s Ustavom i zakonom,
– može ocjenjivati ustavnost zakona te ustavnost i zakonitost drugih propisa koji su prestali važiti ako od tog prestanka do podnošenja zahtjeva ili prijedloga za pokretanje postupka nije prošlo više od godine dana,
– odlučuje povodom ustavnih tužbi protiv pojedinačnih odluka državnih tijela, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te pravnih osoba s javnim ovlastima kad su tim odlukama povrijeđena ljudska prava i temeljne slobode, kao i pravo na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu zajamčeni Ustavom Republike Hrvatske,
– prati ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti te o uočenim pojavama neustavnosti i nezakonitosti izvješćuje Hrvatski sabor,
– rješava sukob nadležnosti između tijela zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti,
– odlučuje, u skladu s Ustavom, o odgovornosti Predsjednika Republike,
– nadzire ustavnost programa i djelovanja političkih stranaka i može, u skladu s Ustavom, zabraniti njihov rad,
– nadzire ustavnost i zakonitost izbora i državnog referenduma i rješava izborne sporove koji nisu u djelokrugu sudova,
– obavlja druge poslove određene Ustavom.
Članak 142.
Pravo da predloži promjenu Ustava Republike Hrvatske ima najmanje jedna petina zastupnika u Hrvatskom saboru, Predsjednik Republike i Vlada Republike Hrvatske.
Članak 143.
Hrvatski sabor odlučuje da li će pristupiti promjeni Ustava većinom glasova svih zastupnika.
Nacrt promjene Ustava Hrvatski sabor utvrđuje većinom glasova svih zastupnika.
Članak 144.
O promjeni Ustava odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika.
Članak 145.
Promjenu Ustava proglašava Hrvatski sabor.
Ustavni sud Republike Hrvatske:
– odlučuje o suglasnosti zakona s Ustavom,
– odlučuje o suglasnosti drugih propisa s Ustavom i zakonom,
– može ocjenjivati ustavnost zakona te ustavnost i zakonitost drugih propisa koji su prestali važiti ako od tog prestanka do podnošenja zahtjeva ili prijedloga za pokretanje postupka nije prošlo više od godine dana,
– odlučuje povodom ustavnih tužbi protiv pojedinačnih odluka državnih tijela, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te pravnih osoba s javnim ovlastima kad su tim odlukama povrijeđena ljudska prava i temeljne slobode, kao i pravo na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu zajamčeni Ustavom Republike Hrvatske,
– prati ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti te o uočenim pojavama neustavnosti i nezakonitosti izvješćuje Hrvatski sabor,
– rješava sukob nadležnosti između tijela zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti,
– odlučuje, u skladu s Ustavom, o odgovornosti Predsjednika Republike,
– nadzire ustavnost programa i djelovanja političkih stranaka i može, u skladu s Ustavom, zabraniti njihov rad,
– nadzire ustavnost i zakonitost izbora i državnog referenduma i rješava izborne sporove koji nisu u djelokrugu sudova,
– obavlja druge poslove određene Ustavom.
Članak 142.
Pravo da predloži promjenu Ustava Republike Hrvatske ima najmanje jedna petina zastupnika u Hrvatskom saboru, Predsjednik Republike i Vlada Republike Hrvatske.
Članak 143.
Hrvatski sabor odlučuje da li će pristupiti promjeni Ustava većinom glasova svih zastupnika.
Nacrt promjene Ustava Hrvatski sabor utvrđuje većinom glasova svih zastupnika.
Članak 144.
O promjeni Ustava odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika.
Članak 145.
Promjenu Ustava proglašava Hrvatski sabor.
Započeo/la tema :
FALKON 2 je napisao/la:daj se skuliraj i nemoj mi sada prodavati se kao i josipov u ovoj kampanje,
To Falki, prodaje sa kao josipan
Započeo/la tema :
čitaj ustav:)FALKON 2 je napisao/la:daj se skuliraj i nemoj mi sada prodavati se kao i josipov u ovoj kampanje,
Započeo/la tema :
dali ti uopće čitaš što ti ja pišem ?
oni odlučuju, ali ga ne pišu...........
pa ti si i goriji od josipovića,
oni odlučuju, ali ga ne pišu...........
pa ti si i goriji od josipovića,
FALKON 2- Doktor foruma
Započeo/la tema :
..piše ga onaj koji je ovlašten, ali odlučuje Sabor..pa to i ja tupim...ja kažem da nitko nemože pošeti pisati bez suglasnosti svih nadležnih tijela..
Započeo/la tema :
pa ja sam ti rekao tko je ovlašten od kada je zasnovana Republika Hrvatska ,
FALKON 2- Doktor foruma
Započeo/la tema :
ja govorim o procesu pisanja, ne tko ga piše..
Započeo/la tema :
to je proces usuglašavanja o čemu ti pišeš,
FALKON 2- Doktor foruma
Započeo/la tema :
ako ne čini ništa protuzakonito, koriucija, borba protiv korupcije da bide još veća i ljudi ostaju bez posla, smanjivanje plaće, hrvatski problemi, efekti u politici, financijski paketi, administrativni kapaciteti, treba pod hitno edicurati kako bi se dobili novi stručnjaci, javne tvrtke, štednje, javnost, antikorupcijski planovi za 2010, netko tko je vodio u ponor, hehehe, rekonstrukcija, treba ići sa novim ljudiman, ministri su za početak, promjena vlade, i trla baba lan
Započeo/la tema :
..da ali sve kaj si ti naveo, nema veze s Ustavom..hahaha nego o vladi i fikciju moći vlasti...
...nemože ga niti pisati bez potpore , ..nema tu piši pa lobiraj....treba lobirati, pisati pa opet lobirati za večinu u Saboru, da stupi promjena na snagu..ili odmah ili vakacijom..
...nemože ga niti pisati bez potpore , ..nema tu piši pa lobiraj....treba lobirati, pisati pa opet lobirati za večinu u Saboru, da stupi promjena na snagu..ili odmah ili vakacijom..
Započeo/la tema :
Da a tko donosi ustav? Vlada
Ako nije, dokaži
Ako nije, dokaži
Započeo/la tema :
pa donosi, uz 1/5 početnih zastupnika, ali kada ga i napiše bez 2/3 zastupnika u parlamenta i podrške ustavnoga suda ,nemogu ništa..nemože stupiti na snagu, i takav ustav se baca...
Započeo/la tema :
USTAVNE PROMJENE
Dijaspora glasuje, a vladu sastavljaju stranke koje pobijede u Hrvatskoj?
Neće biti podjele zastupnika, ali vladu će formirati ona stranka koja pobijedi u Hrvatskoj
Posljednjih se tjedana, u kontekstu rasprave o ustavnim promjenama, u vodstvu Socijaldemokratske partije ponovo počelo razgovarati o glasovanju dijaspore.
Čini se da je SDP spreman predložiti donekle modificiran sustav računanja glasova iz dijaspore, koji hrvatskim građanima izvan Hrvatske ne bi oduzeo pravo glasa, ali istodobno ne bi ni dopustio da glasovi iz Bosne i Hercegovine presuđuju o hrvatskoj vladi. Taj bi se sustav morao temeljiti na dogovoru svih parlamentarnih stranaka, koji bi trebao dobiti određeni pravni okvir. Najvjerojatnije je da će SDP predložiti da ona stranka koja na izborima u Hrvatskoj osvoji najviše glasova dobije pravo da prva pokuša sastaviti vladu. Početni prijedlog, o kojem se u SDP-u prije nekoliko dana diskutiralo, bio je donekle radikalniji.
Razmišljalo se, naime, o tome da se dijaspori zadrži pravo glasa, ali da zastupnici koji su izabrani na listi za dijasporu nemaju pravo sudjelovati u formiranju parlamentarne većine koja predlaže vladu.
Taj se prijedlog na prvi pogled činio idealnim jer zadržava pravo glasa za dijasporu, a istodobno isključuje mogućnost da glasovi iz iseljeništva odlučuju o tome tko će u Hrvatskoj biti na vlasti. No, taj je prijedlog, prema mišljenju stručnjaka bliskih SDP-u, pravno i politički neodrživ jer uvodi dvije kategorije zastupnika. - Ako već imamo zastupnike iz dijaspore, ne možemo ih proglasiti zastupnicima drugog reda i onemogućiti im da sudjeluju u formiranju većine koja podržava ovu ili onu vladu. Naprosto, u parlamentu ne možete imati zastupnike prvog i drugog reda - smatra jedan od najutjecajnijih SDP-ovih pravno-političkih stručnjaka.
Razumno rješenje
Kako bi se izbjegla podjela zastupnika na one prvog i drugog reda, što je, vjerojatno, i pravno teško održivo, SDP bi mogao predložiti da se sve stranke obvežu da će pravo na formiranje vlade na idućim parlamentarnim izborima dobiti ona stranka koja osvoji najviše glasova na biračkim mjestima u Hrvatskoj. Ta se opcija čini razumnim rješenjem za vrlo složeno i osjetljivo pitanje glasovanja hrvatskih državljana izvan Hrvatske. S jedne strane, sasvim je jasno da u samoj Hrvatskoj već godinama raste nezadovoljstvo činjenicom da glasovi izvan Hrvatske mogu odlučivati o vlasti u Hrvatskoj.
S druge strane, podjednako je razumljivo da u ovom trenutku, kada se ni približno ne zna što će biti s BiH i kada Hrvati, objektivno, jesu najslabiji politički čimbenik u susjednoj državi nije realno ni politički oportuno dijaspori ukidati pravo glasa. Time se, naprosto, šalje poruka da se Zagreb odrekao bosanskohercegovačkih Hrvata. U današnjim okolnostima Zagreb ne bi smio poslati takvu poruku.
Izvor:jutarnji.hr
Dijaspora glasuje, a vladu sastavljaju stranke koje pobijede u Hrvatskoj?
Neće biti podjele zastupnika, ali vladu će formirati ona stranka koja pobijedi u Hrvatskoj
Posljednjih se tjedana, u kontekstu rasprave o ustavnim promjenama, u vodstvu Socijaldemokratske partije ponovo počelo razgovarati o glasovanju dijaspore.
Čini se da je SDP spreman predložiti donekle modificiran sustav računanja glasova iz dijaspore, koji hrvatskim građanima izvan Hrvatske ne bi oduzeo pravo glasa, ali istodobno ne bi ni dopustio da glasovi iz Bosne i Hercegovine presuđuju o hrvatskoj vladi. Taj bi se sustav morao temeljiti na dogovoru svih parlamentarnih stranaka, koji bi trebao dobiti određeni pravni okvir. Najvjerojatnije je da će SDP predložiti da ona stranka koja na izborima u Hrvatskoj osvoji najviše glasova dobije pravo da prva pokuša sastaviti vladu. Početni prijedlog, o kojem se u SDP-u prije nekoliko dana diskutiralo, bio je donekle radikalniji.
Razmišljalo se, naime, o tome da se dijaspori zadrži pravo glasa, ali da zastupnici koji su izabrani na listi za dijasporu nemaju pravo sudjelovati u formiranju parlamentarne većine koja predlaže vladu.
Taj se prijedlog na prvi pogled činio idealnim jer zadržava pravo glasa za dijasporu, a istodobno isključuje mogućnost da glasovi iz iseljeništva odlučuju o tome tko će u Hrvatskoj biti na vlasti. No, taj je prijedlog, prema mišljenju stručnjaka bliskih SDP-u, pravno i politički neodrživ jer uvodi dvije kategorije zastupnika. - Ako već imamo zastupnike iz dijaspore, ne možemo ih proglasiti zastupnicima drugog reda i onemogućiti im da sudjeluju u formiranju većine koja podržava ovu ili onu vladu. Naprosto, u parlamentu ne možete imati zastupnike prvog i drugog reda - smatra jedan od najutjecajnijih SDP-ovih pravno-političkih stručnjaka.
Razumno rješenje
Kako bi se izbjegla podjela zastupnika na one prvog i drugog reda, što je, vjerojatno, i pravno teško održivo, SDP bi mogao predložiti da se sve stranke obvežu da će pravo na formiranje vlade na idućim parlamentarnim izborima dobiti ona stranka koja osvoji najviše glasova na biračkim mjestima u Hrvatskoj. Ta se opcija čini razumnim rješenjem za vrlo složeno i osjetljivo pitanje glasovanja hrvatskih državljana izvan Hrvatske. S jedne strane, sasvim je jasno da u samoj Hrvatskoj već godinama raste nezadovoljstvo činjenicom da glasovi izvan Hrvatske mogu odlučivati o vlasti u Hrvatskoj.
S druge strane, podjednako je razumljivo da u ovom trenutku, kada se ni približno ne zna što će biti s BiH i kada Hrvati, objektivno, jesu najslabiji politički čimbenik u susjednoj državi nije realno ni politički oportuno dijaspori ukidati pravo glasa. Time se, naprosto, šalje poruka da se Zagreb odrekao bosanskohercegovačkih Hrvata. U današnjim okolnostima Zagreb ne bi smio poslati takvu poruku.
Izvor:jutarnji.hr
Broj postova : 86925
Reputacija : 4929
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
hm..nisam potpuno zadovoljan,a li ok, za početak..
Započeo/la tema :
Ustav RH bi trebao pročitat svaki građanin/ka RH.
Meni se jedino u njemu ne sviđaju članak 61 stavka 2 i članak 21 stavka 2.
Meni se jedino u njemu ne sviđaju članak 61 stavka 2 i članak 21 stavka 2.
Nemo- Jako aktivni forumaš
- Registriran/a : 10.01.2015
Broj postova : 2099
Reputacija : 163
Godina imam : 32
Započeo/la tema :
Nema apsolutno ništa - ponavljam, APSOLUTNO NIŠTA - loše sa čl. 21 i 61. Ustava.
damfisk- Inžinjer foruma
- Registriran/a : 01.01.2009
Broj postova : 8250
Reputacija : 696
Započeo/la tema :
Meni ima.
Započeo/la tema :
To je zato šta griješiš.
damfisk- Inžinjer foruma
Započeo/la tema :
Ne griješim nego je to onako kako ja mislim i kako ću uvijek misliti. Brak iako je na referendumu odlučeno da je zajednica žena i muškarca po meni to NIKAD neće biti niti joj je mjesto u Ustavu, iako poštujem tu referendumsku oduku.
A drugo je što mi se ne sviđa je to da u RH nema smrtne kazne, a trebalo bi je biti, po meni.
Ali to je samo moje mišljenje
A drugo je što mi se ne sviđa je to da u RH nema smrtne kazne, a trebalo bi je biti, po meni.
Ali to je samo moje mišljenje
Započeo/la tema :
Čl. 61 nema veze sa brakom.
Članak 61.
(1) Jamči se pravo na štrajk.
(2) U oružanim snagama, redarstvu, državnoj upravi i javnim službama određenima zakonom može
se ograničiti pravo na štrajk.
Link: http://www.zakon.hr/z/94/Ustav-Republike-Hrvatske
A smrtna kazna je toliko temeljito, fundamentalno, načelno i iskonski loša da svatko onaj tko se naziva razumnim a podržava smrtnu kaznu bi se trebao iste sekunde samoubit.
Članak 61.
(1) Jamči se pravo na štrajk.
(2) U oružanim snagama, redarstvu, državnoj upravi i javnim službama određenima zakonom može
se ograničiti pravo na štrajk.
Link: http://www.zakon.hr/z/94/Ustav-Republike-Hrvatske
A smrtna kazna je toliko temeljito, fundamentalno, načelno i iskonski loša da svatko onaj tko se naziva razumnim a podržava smrtnu kaznu bi se trebao iste sekunde samoubit.
damfisk- Inžinjer foruma
Započeo/la tema :
Ja sam čitao pročićeni tekst od 15.1.2015, očito sam krivo pročitao , znači onda članak 62.st.2
Zašto bi se trebao netko tko to mislis samoubit?
Zašto bi se trebao netko tko to mislis samoubit?
Započeo/la tema :
Stranica 3 / 4. • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Odluka o zaduženju Republike Hrvatske deviznim kreditom sindiciranim kod domaćih banaka u iznosu od 500.000.000,00 EUR NN/ 41
» HDZ
» Digitalni TV prijemnik
» ORaH - Održivi razvoj Hrvatske
» Hoćete li dizati kredit van Hrvatske
» HDZ
» Digitalni TV prijemnik
» ORaH - Održivi razvoj Hrvatske
» Hoćete li dizati kredit van Hrvatske
Stranica 3 / 4.