Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...

+18
Amyicha
Purgy
eva kant
pustinja
H[a]D
Angie
evitaa
KaTe
mala_lutkica
caty
goc
Sinister
bittersweet
stidljiva ljubičica
mala_ninchy
Love
ylangylang
Neu
22 posters

Stranica 5 / 5. Previous  1, 2, 3, 4, 5

Go down

Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty Re: Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...

Postaj by Angie sub srp 17, 2010 9:00 pm

ja se isto sunčam, al dok radim Very Happy Laughing kiša
Angie
Angie
Jako aktivni forumaš
Jako aktivni forumaš

Registriran/a : 11.01.2009
Broj postova : 2785
Reputacija Reputacija : 296
Godina imam : 33
Započeo/la tema :
Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty14 / 99914 / 999Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty

[Vrh] Go down

Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty Re: Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...

Postaj by Purgy sub srp 17, 2010 9:32 pm

Neukrotiva je napisao/la:uskoro ću bit baš brončana. Smile

Ja sam zlatan.
jao

Inače, ja moram koristiti nekakvu specijalnu kremu, jer imam jebenu alegiju na sunce.
kiša
Purgy
Purgy
Domaćin foruma Purgy
(Paint slikar i bacač stihova)
Domaćin foruma Purgy   (Paint slikar i bacač stihova)

Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova : 14047
Reputacija Reputacija : 1669
Godina imam : 15
Započeo/la tema :
Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty142 / 999142 / 999Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty

[Vrh] Go down

Postaj by Neu ned srp 18, 2010 5:33 am

ajoj. to je gadno. kakvu kremu koristiš? i koliko se često sunčaš? nisam još čula da neko ima alergiju baš na sunce. jel dobiješ onda osip ili šta?

CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Registriran/a : 19.12.2008
Broj postova : 86925
Reputacija Reputacija : 4929
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty999 / 999999 / 999Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty

[Vrh] Go down

Postaj by Amyicha ned srp 18, 2010 8:59 am

nikada nisam bila niti ću ikada ić u solarij. ma fuj.
Amyicha
Amyicha
Domaćica foruma Amy
(Pozerica, fan od Britney)

Registriran/a : 23.08.2009
Broj postova : 19365
Reputacija Reputacija : 910
Godina imam : 30
Započeo/la tema :
Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty113 / 999113 / 999Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty

[Vrh] Go down

Postaj by Neu ned srp 18, 2010 9:02 am

zašto fuj? kako mužeš suditi o nečemu što nisi probala?

CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Započeo/la tema :
Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty999 / 999999 / 999Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty

[Vrh] Go down

Postaj by Neu pet srp 23, 2010 1:56 pm

Istine o solariju koje vam nisu rekli

Ako su i postojale neke dvojbe oko toga je li sunčanje u solariju opasno, sada ih više definitivno nema: Međunarodna agencija za istraživanje raka u izvještaju od kolovoza 2009. klasificirala solarije kao karcinogene. K tome, upozoravaju u izvještaju, ako posjećujete solarij prije 30. godine, izgledi da dobijete rak kože povećavaju se za čak 75 posto!

No, nijednu od ovih informacija nećete čuti u salonu u koji odlazite da biste dobili ono što smatrate lijepom, preplanulom bojom. Servirat će vam uobičajene bajke o tome kako solarij priprema kožu za sunčanje, kako pomaže stvaranju vitamina D te daje blistav i zdrav izgled. Zato smo vam odlučili otkriti pravu istinu o djelovanju UV zraka i jednom zauvijek raspršiti zablude o solariju.

Doznali smo i što misle dermatolozi: “Nepobitna je činjenica da UV zrake izazivaju karcinom. Tko god to pokušava zanijekati, nepošten je ili neznalica, ili i jedno i drugo”, jasan je dr. David J. Leffell s američkog sveučilišta Yale.

Dermatologinja dr. Ivana Nola, u online časopisu Vaše zdravlje, na pitanje čitateljice je li solarij opasan odgovorila je: “Solarij, kao umjetni izvor ultraljubičastog zračenja, svakako je štetan ako u njega idete često, jer oštećuje stanice kože, uzrokuje pojavu prekanceroza, karcinoma kože i malignog melanoma.”

Evo najčešćih zabluda vezanih uz tobožnju dobrobit umjetnog sunčanja.

Zabluda 1
Solarij i melanom nisu izravno povezani

U mnogim solarijima reći će vam da nema dokaza o izravnoj povezanosti umjetnih UV zraka i melanoma – najsmrtonosnijeg raka kože, koji je ujedno i drugi najčešći oblik raka kod žena u dvadesetim godinama te treći u tridesetim godinama života.

Često ćete čuti i kako je trenutačni porast broja oboljelih od karcinoma kože posljedica neumjerenog izlaganja suncu te neredovite upotrebe zaštitnih sredstava u zadnjih 20 do 40 godina, kad se o štetnosti sunčevih zraka još nije previše govorilo.

Ali medicinska istraživanja, uključujući i izvještaj koji smo spomenuli u uvodu, pokazuju da UV zrake mogu izazvati melanom, posebno ako im se izlažete u tinejdžerskoj te u dobi između 20 i 30 godina.

I dermatolozi upozoravaju na to da porast broja melanoma ne treba pripisivati lošim navikama iz prošlosti, nego upravo činjenici da se sve češće sunčamo na umjetnom suncu u solariju.
Zato se melanom sve više javlja upravo kod mladih žena – jer one osam puta češće posjećuju solarije od svojih vršnjaka muškoga spola.

Osim toga, danas se melanom nerijetko pojavljuje na dijelovima tijela koji se obično ne izlažu direktnom suncu, ali izloženi UV zrakama u solariju – recimo, vanjski dio vagine.

Zabluda 2
Sunčanje u solariju odličan je izvor tijelu neophodnog vitamina D

Vitamin D ima veoma važnu ulogu u izgradnji kostiju i mišića. (Zato ga pedijatri i prepisuju bebama do druge godine života.)
Tijelo odrasla čovjeka sintetizira potrebnu dnevnu dozu izlaganjem UV zrakama koje potiču prirodnu proizvodnju tog važnog vitamina. Zato u salonima i tvrde da je solarij zdrav – jer potiče stvaranje vitamina D.

Ali nije. Osim što oštećuje kožu, u solariju teško možete znati koliko ste UV zraka upili i hoće li se ta količina pretvoriti u dovoljno vitamina D; sprave u solariju ne mogu izmjeriti koliko se u vašem tijelu stvorilo vitamina tijekom sunčanja.

Mnogo je pametnije da potrebe za vitaminom D zadovoljite boravkom pod vedrim nebom – dovoljno je desetak minuta na dan, tri puta tjedno, sa ili bez kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom, savjetuju dermatolozi. Ili ga unesite hranom – na slici lijevo su najbogatiji prirodni izvori vitamina D.

Zabluda 3
“Podloga” koju dobijete u solariju štiti vas od štetnih sunčevih zraka

U mnogim će vam solarijima ustvrditi da će vas podloga koju dobijete kod njih zaštititi od daljnjih oštećenja kože kad se izložite snažnim zrakama sunca.

Točno je da potamnjela koža pruža minimalnu zaštitu. Ali problem je u tome što već i minimalna preplanulost znači da vam je koža oštećena, a ako vas i štiti od budućih oštećenja, to nije dovoljno da ublaži nanesenu štetu.

Kad izlažete kožu UV zračenju, vaše tijelo to doživljava kao napad i kreće u obranu proizvodnjom melanina, pigmenta koji stvaraju stanice kože, da bi se zaštitilo. Pigment je znak da vam je koža već traumatizirana i oštećena.

Osim toga, ne mogu svi dobiti boju. Mnogi ljudi svijetle i nježne puti mogu na suncu isključivo pocrvenjeti kao rakovi. Da takva osoba ode u solarij, koža bi joj se nepovratno spržila.

Zabluda 4
Solarij je manje opasan od sunca jer sami kontroliramo UV zračenje

Logika ove tvrdnje otprilike je ovakva: ovisno o tipu naše kože i snazi opreme, sami ćemo odrediti optimalno vrijeme koje ćemo provesti u solariju. Drugim riječima, izložimo li se zračenju nižeg intenziteta, dobit ćemo željenu boju, ali nećemo izgorjeti.

No, to je mnogo teže kontrolirati nego što mislite. Intenzitet UV zračenja se neprestano mijenja, osoblje ga uglavnom ne nadzire, a mušterija obično nema pojma što se događa. I zato su, slažu se dermatolozi, opekline od solarija veoma česta pojava.

Osim toga, lampe u solariju u pravilu su dva do tri puta snažnije od prirodnog sunčeva svjetla. U praksi to znači da vam se u samo jednoj minuti u solariju koža može spržiti kao u dvije do tri minute na jakom podnevnom suncu.

Najopasnije je što takve tvrdnje zamagljuju ključnu činjenicu: da čak i najkraće i najblaže izlaganje UV zračenju dramatično povećava šanse da dobijete opasni rak kože.

A ako i izbjegnemo bolest, nećemo pobjeći borama, objašnjava dr. Neira Puizina-Ivić s Klinike za kožne i spolne bolesti u splitskom KBC-u te upozorava: “Djevojke koje su u mladosti odlazile u solarij u kasnijim će godinama izgledati znatno starije od svojih vršnjakinja koje to nisu radile.” Pa zar doista želite izgledati starije nego što jeste?

Zabluda 5
Solarij pozitivno utječe na psihu

Često se čuje da izlaganje UV zrakama solarija potiče lučenje endorfina, hormona koji podiže raspoloženje, te serotonina, kemijskog spoja povezanog s osjećajem zadovoljstva. Mnogi se saloni upravo tako i reklamiraju, navodeći kako solarij “popravlja raspoloženje i poboljšava zdravlje”.

Iako neke žene koje redovito idu u solarij kažu da se osjećaju zdravije i privlačnije kad su preplanule, povoljan psihološki učinak solarija nije znanstveno dokazan.

Američki Cosmo na tajnom zadatku:
Kako solariji zamagljuju istinu

Kako bi otkrili govore li u solarijima istinu o opasnostima od UV zračenja, ekipa američkog Cosma udružila se s novinarima TV postaje ABC i krenula u tajnu operaciju. Posjetili su desetke salona predstavljajući se kao potencijalni klijenti i raspitivali se o tome koliko je solarij zdrav. Skrivena kamera snimila je tvrdnje osoblja i vlasnika solarija koji su mahom iskrivljavali istinu kako bi privukli mušterije.

Cosmo: “Izazivaju li solariji rak?”
Istina: Da. No, rekli su:

“Sva istraživanja koja su potvrdila povezanost raka i solarija provedena su na ljudima koji se zapravo uopće ne bi smjeli sunčati – osobama svijetle puti koje žive na sjeveru i inače se rijetko izlažu suncu. To se ne odnosi na vas.”

“Dermatolozi su se udružili s velikim tvrtkama kako bi promovirali njihove proizvode – kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom. Doista nemate razloga za brigu.”

Cosmo: “Je li tamnjenje u solariju bezopasno?”
Istina: Nije. No, rekli su:

“Možemo vam preporučiti losion ako se bojite da ćete izgorjeti. Nanosi se u debelom sloju i štiti kožu od opeklina.”

“Ovo sredstvo će vam pomoći da ljepše potamnite, a hidratantno je pa nećete izgorjeti. Nema zaštitni faktor jer je on već ugrađen u solarij. Nemate se zbog čega brinuti.”

Strašni postoci u Hrvatskoj

Učestalost malignog melanoma u Hrvatskoj povećala se od 1968. do 2005. za vrtoglavih 309 posto, a mortalitet za 310 posto. Od melanoma je 1968. godine umrlo 44 ljudi, a 2005. bitku s tom bolešću izgubile su 154 osobe.

Izvor: Registar za rak Republike Hrvatske

CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by scorpio57 ned srp 25, 2010 8:46 pm

sada se kvarcajte kavica
scorpio57
scorpio57
Dipl.ing.foruma
Dipl.ing.foruma

Registriran/a : 06.01.2010
Broj postova : 9559
Reputacija Reputacija : 520
Godina imam : 67
Započeo/la tema :
Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty65 / 99965 / 999Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty

[Vrh] Go down

Postaj by Angie sri srp 28, 2010 7:05 am

nek svak radi šta ga je volja sa svojim tijelom....
Angie
Angie
Jako aktivni forumaš
Jako aktivni forumaš

Započeo/la tema :
Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty14 / 99914 / 999Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty

[Vrh] Go down

Postaj by Neu pet kol 20, 2010 2:44 pm

Neukrotiva je napisao/la:eo

takav ten je nenadjebiv. takva i ja budem kad budem na moru

Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Tamnop10

imam ovakav ten trenutno. klanjanje klanjanje

8 dana sunčanja na moru po 8 sati dnevno i evo me prepranule. klanjanje

CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by Amyicha pet kol 20, 2010 2:45 pm

Neukrotiva je napisao/la:zašto fuj? kako mužeš suditi o nečemu što nisi probala?

zato sta ja ne volim preplanulu kozu koja nije pirodnim putem preplanula ili osuncanu ma kako oces XD uglavnom. ne volim ja take gluposti poput solarija i slicno
Amyicha
Amyicha
Domaćica foruma Amy
(Pozerica, fan od Britney)

Registriran/a : 23.08.2009
Broj postova : 19365
Reputacija Reputacija : 910
Godina imam : 30
Započeo/la tema :
Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty113 / 999113 / 999Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty

[Vrh] Go down

Postaj by Angie ned oľu 27, 2011 8:07 pm

meni se ide na solarij.....nekako se u tih nekoliko minuta osjećam kao da se sunčam, i kasnije sam nekako sretnija....mmm smajlić da bar nije štetan :/ a štaš
Angie
Angie
Jako aktivni forumaš
Jako aktivni forumaš

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by Teo pon oľu 28, 2011 8:30 am

ne hodam u solarij više volim prirodno sunce, a i njega izbjegavam kad su velike vrućine ljeti. S obzirom da mi je koža osjetljiva faktor kreme za sunčanje nikad nije manji od 30 inače pocrvenim k'o rak
Teo
Teo
Diplomat foruma
Diplomat foruma

Registriran/a : 17.12.2010
Broj postova : 7200
Reputacija Reputacija : 1201
Godina imam : 47
Započeo/la tema :
Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty0 / 9990 / 999Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty

[Vrh] Go down

Postaj by Neu sri svi 11, 2011 11:39 am

Danas sam se sunčala 10 min u TURBO solariju. Čisto da malo dobijem bojice. smajlić

CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by m sri svi 11, 2011 12:01 pm

krasno ,
m
m
Faca foruma
Faca foruma

Registriran/a : 03.03.2009
Broj postova : 12875
Reputacija Reputacija : 1114
Godina imam : 42
Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by Gost sub pro 10, 2011 12:32 am

Kratak video o raku melanom. Da vidite što prekomjerno izlaganje UV zračenju radi vašoj koži. Ne želim vas plašiti, ili nešto. Samo, eto,to će biti vaša dobra volja.. Ako zanima nekoga, neka pogleda. smajlić
Anonymous
Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by boudicca sub pro 10, 2011 2:03 pm

solarij je preštetan. pogledajte, ako imate koga, tko ide u solarije, nakon par godina korištenja....koža im je puno puta starija i naborana. a to se ne vidi odmah....koža pamti takva štetna izlaganja suncu i uv zrakama, te može reagirati i do 10 godina kasnije.
zato, cure, budite oprezne....ako vam koža izgleda super, ne znači da joj nije naškodilo....to ćete vidjeti kasnije.
a osim toga, čula sam od većine cura koje se kvarcaju u solariju ( i njihovih dečkiju ) da im koža užasno smrdi nakon toga....zar je to dobro onda?

ja sam se uvjerila da je za dobru boju super početi jesti svježu mrkvu, i to tamo od travnja, svaki dan po jednu do dvije. to je priodan izvor beta karotena.
i preko ljeta ćete uhvatit super prirodnu boju. sigurno! Like

boudicca
Trajno baniran/a

Registriran/a : 06.11.2011
Broj postova : 547
Reputacija Reputacija : 56
Godina imam : 39
Započeo/la tema :
Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty3 / 9993 / 999Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty

[Vrh] Go down

Postaj by evitaa sub ruj 08, 2012 8:10 pm

Ne idem vise u solarij uopce.
evitaa
evitaa
Simpica pipica
Simpica pipica

Registriran/a : 26.08.2009
Broj postova : 15250
Reputacija Reputacija : 1499
Godina imam : 52
Započeo/la tema :
Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty0 / 9990 / 999Solarij / sunčanje /kreme za samotamljenje...  - Page 5 Empty

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 5 / 5. Previous  1, 2, 3, 4, 5

[Vrh]

- Similar topics