Uništavanje podataka
4 posters
Stranica 1 / 1.
Uništavanje podataka
Čekić kao jedini pouzdani alat za uništavanje podataka
Prema nedavno provedenom istraživanju (University of Glamorgan) odbačeni diskovi predstavljaju vrlo opasan izvor važnih podataka. Oko 23 % diskova sadržavalo je informacije po kojima je bilo moguće otkriti bivšeg vlasnika računala, a na čak 5 % diskova i dalje su bile spremljene važne poslovne informacije.
Zbog toga istraživači predlažu dvije metode za sprečavanje sličnih postupaka vraćanja podataka. Prvi je stalno šifriranje svih osjetljivih informacija na disku, tako da one ostanu zaštićene nakon odbacivanja diska. Druga metoda je korištenje grube sile, to jest fizičko uništavanje diska nakon prestanka korištenja.
Budući da su istraživaći već pokazali (Priceton University) da je moguće uz dovoljno napora i alata probiti i prvi način zaštite, kao jedini pravi alat za zaštitu podataka administratorima ostaje dobri stari čekić.
Nisu napisali dal može sa običnim..pa evo prijedlog kakav čekić treba..
THORS HAMMER...
Zadnja promjena: Gabrijel; čet lis 15, 2009 7:56 pm; ukupno mijenjano 1 put.
Gost- Gost
Re: Uništavanje podataka
Ma, hitiš disk u peć za kremiranje i bez brige si
Turrican- Tehničar foruma Tury
(Informatičar, zajebant) - Registriran/a : 22.02.2009
Broj postova : 5443
Reputacija : 1188
Započeo/la tema :
neki ljudi kad gledam filmove bacaju komp u vodu,al opet podatci npr ostanu neki
Broj postova : 86925
Reputacija : 4929
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
neka ga onda spale...........
mala_plava- Trajno baniran/a
- Registriran/a : 11.04.2009
Broj postova : 174
Reputacija : 4
Godina imam : 34
Započeo/la tema :
Općenito kada obrišete fajl, barem u Windowsima niste ga fizički obrisali nego jednostavno odregistrirali u filesystemu.
On je fizički još na hard disku i moguće je doći do njega bez neke velike muke (jeste čuli za one "undelete" programe?)
E sad postoji i način da se datoteka prebriše tako da se popuni nulama, no površina unutarnje "ploče" hard diska je na tom mjestu još uvijek mrvicu namagnetizirana i moguće je specijaliziranim programima ipak pročitati datoteku.
Zato postoje programi (ima ih i besplatnih) kojima možete obrisati fajlove ili pak cijeli disk koji rade na način da prepišu preko istog fajla više puta "nule" i "jedinice" te pišu po tom mjestu nekoliko puta svakakvo "smeće" (razne brojke, slova i znakove) i tek onda ga na kraju ispune sa "nulama" (obrišu)
I ako bi netko pokušao doći do tako uništenih podataka, nemoguće je, jer se sve pomiješalo i "spasiti" se nemože nikakva smislena informacija.
(kao da ste riječ na papiru temeljito pošarali i onda papir zalili bojom)
On je fizički još na hard disku i moguće je doći do njega bez neke velike muke (jeste čuli za one "undelete" programe?)
E sad postoji i način da se datoteka prebriše tako da se popuni nulama, no površina unutarnje "ploče" hard diska je na tom mjestu još uvijek mrvicu namagnetizirana i moguće je specijaliziranim programima ipak pročitati datoteku.
Zato postoje programi (ima ih i besplatnih) kojima možete obrisati fajlove ili pak cijeli disk koji rade na način da prepišu preko istog fajla više puta "nule" i "jedinice" te pišu po tom mjestu nekoliko puta svakakvo "smeće" (razne brojke, slova i znakove) i tek onda ga na kraju ispune sa "nulama" (obrišu)
I ako bi netko pokušao doći do tako uništenih podataka, nemoguće je, jer se sve pomiješalo i "spasiti" se nemože nikakva smislena informacija.
(kao da ste riječ na papiru temeljito pošarali i onda papir zalili bojom)
Turrican- Tehničar foruma Tury
(Informatičar, zajebant) - Registriran/a : 22.02.2009
Broj postova : 5443
Reputacija : 1188
Započeo/la tema :
hogar_grozni- Upravo mi ošla nevinost
- Registriran/a : 09.03.2009
Broj postova : 451
Reputacija : 34
Godina imam : 70
Započeo/la tema :
ajd fala.......možda ti vratim.......il da nabavim pan
Započeo/la tema :
:pop:
:jelo:
:jelo:
Započeo/la tema :
Similar topics
» Koju periferiju imate? Vaši ulazno/izlazni uređaji/uređaji za pohranu podataka!
» Najbolji medij za pohranu podataka...?
» Najbolja marka CD/DVD-a za pohranu podataka
» Instrukcije iz matematike, fizike, informatike, baza podataka, programiranja, logike
» Pržilica, prženje, problemi oko prženja, programi za prženje - snimanje podataka na dvd, cd...
» Najbolji medij za pohranu podataka...?
» Najbolja marka CD/DVD-a za pohranu podataka
» Instrukcije iz matematike, fizike, informatike, baza podataka, programiranja, logike
» Pržilica, prženje, problemi oko prženja, programi za prženje - snimanje podataka na dvd, cd...
Stranica 1 / 1.