Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Za nedovršenu fasadu uskoro bi mogli plaćati 3.000 kuna kazne na mjesec!

Go down

Za nedovršenu fasadu uskoro bi mogli plaćati 3.000 kuna kazne na mjesec! Empty Za nedovršenu fasadu uskoro bi mogli plaćati 3.000 kuna kazne na mjesec!

Postaj by Neu sri svi 29, 2013 7:54 am

Za nedovršene fasade građani bi uskoro mogli plaćati 3 tisuće kuna kazne na mjesec.

Prijedlog je to novih Zakona o gradnji i građevinskoj inspekciji, kojima Ministarstvo graditeljstva želi uvesti reda u prostor, ali i stati na kraj lošoj hrvatskoj praksi. A to je život u nedovršenim kućanstvima s neuređenim vrtovima.

Nema! Financijski je nemoguće! Svatko bi volio da mu je ljepša kuća izvana', rekao je Nediljko. Ukoliko budu izglasani, Zakoni o gradnji i građevinskoj inspekciji kuću bez fasade neće tolerirati. Fasada obiteljske kuće morat će biti dovršena 5 godina od početka gradnje. U protivnom bi mogle uslijediti novčane kazne.

Ako investitor, odnosno, vlasnik ne postupi po rješenju, na izvršenje će ga se prisiliti upravnom mjerom u iznosu od 3.000 kuna (...) koju komunalni redar izriče rješenjem u istom iznosu jednom mjesečno do izvršenja rješenja. 'Da se momentalno to uvede, to nema, ja mislim da je to glupost jer ljudi nemaju novaca', rekao je Vlado iz Zadra.

'Kuća bez fasade kao glava bez kape na kiši'

'Fasada je izolacija, gubite toplinu i stvaraju vam se troškovi, a kuća bez fasade vam je kao, recimo, moja glava bez kape dok pada kiša', smatra Zadranin Željko. Probleme u financijama vide i stručnjaci. No, prijedlog Zakona, kažu, ima prednosti. 'Dobro je to da nam grad lijepo izgleda. I to kad odete vani, kad odete prvenstveno prema zapadnom dijelu bogatijeg svijeta, onda vam upada u oči čistoća', rekao je arhitekt i urbanist Željko Predovan.

Htio je to dovršenjem fasada zgrada prije nekoliko godina učiniti i Grad Zadar, ali projekt je propao. 'Revizija je dala primjedbu da Grad kao lokalna samouprava ne može potrošiti na taj način novce u privatno vlasništvo', istaknuo je Matko Segarić, pročelnik UO za graditeljstvo Grada Zadra. Prijedlog Zakona odnosit će se na novu gradnju. Za stare građevine bez fasade uredba će biti donesena naknadno.

Kazne nisu jednokratne, već stižu na mjesečnoj bazi - sve do ispunjenja zahtjeva!

Prema prijedlogu zakona od dobivanja građevinske dozvole do početka gradnje trebalo bi proći maksimalno 3 godine. Dakle, od dobivanja građevinske dozvole do fasade ukupno 8 godina, i ni dana više. Kazne bi trebale biti dosta visoke i neće se dobivati jednokratno, nego svaki mjesec sve dok vlasnik kuće ne ispuni zahtjev. U Ministarstvu graditeljstva kažu da su fasade u nacrtu zakona dobile na važnosti zbog energetske uštede, ali i estetskog uređenja prostora.

Naravno, sve je ovo još uvijek samo prijedlog, zakon tek treba ići na izglasavanje. Upravo je zato po hrvatskim gradovima u tijeku javna rasprava, koja će trajati do 20. lipnja.(dnevnik.hr)

Što kažete na ovaj prijedlog zakona? jeste za ili protiv?

_________________
Upoznao sam neke čudne, predivne ljude među kojima i sebe – nekoga koga mnogi nikada ne upoznaju.Charles Bukowski
Neu
Neu
CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Registriran/a : 19.12.2008
Broj postova : 86925
Reputacija Reputacija : 4928
Godina imam : 32
Započeo/la tema :
Za nedovršenu fasadu uskoro bi mogli plaćati 3.000 kuna kazne na mjesec! Empty999 / 999999 / 999Za nedovršenu fasadu uskoro bi mogli plaćati 3.000 kuna kazne na mjesec! Empty

[Vrh] Go down

Za nedovršenu fasadu uskoro bi mogli plaćati 3.000 kuna kazne na mjesec! Empty Re: Za nedovršenu fasadu uskoro bi mogli plaćati 3.000 kuna kazne na mjesec!

Postaj by tanuki sri svi 29, 2013 8:24 am

kakva je fasada?
valjda izolacija nije presudna samo u fasadi?
ok i ja bih htio urediti fasadu , ali onda neka i grad participira u izgledu moje fasade,
ako sam u vlasništvu objekta, onda je to moj objekt i moj ponos ili sramota, ako nemam sretstava, dakle kaznit će me se još dodatno?
sramotan je taj stav političara koji misle da netko ne želi urediti fasadu, pa ga treba kazniti!
koji normalni čovijek ne bi želio urediti svoju fasadu?
sada će mo se uspoređivati sa ekonomski razvijenim zemljama sa visokim standardom i kaznama natjerati ljude da urede fasade kako bi nam gradovi bili ljepi hmm
tanuki
tanuki
Domaćin foruma Tanuki
(Gastronom, fotograf, polemičar)
Domaćin  foruma Tanuki   (Gastronom, fotograf, polemičar)

Registriran/a : 07.01.2009
Broj postova : 27688
Reputacija Reputacija : 1996
Započeo/la tema :
Za nedovršenu fasadu uskoro bi mogli plaćati 3.000 kuna kazne na mjesec! Empty700 / 999700 / 999Za nedovršenu fasadu uskoro bi mogli plaćati 3.000 kuna kazne na mjesec! Empty

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.