Zakoni i propisi za vatrene navijače
5 posters
:: Sport :: Ostali sportovi :: Navijači
Stranica 1 / 1.
Zakoni i propisi za vatrene navijače
Specijalni propisi i savjeti za navijače koji su vezani uz nasilje na športskim natjecanjima i javne sigurnosti
Specijalni propisi vezani su uz nasilje na športskim natjecanjima i javne sigurnosti:
I. Zakon o sprječavanju nasilja na športskim natjecanjima, koji regulira preventivne i represivne mjere i radnje na športskim natjecanjima.
II. Zakon br. 8 iz 1997. godine predviđa kaznene odredbe za posjedovanje, uporabu i nošenje oružja pogodnog za napad ili vatrometa na športska natjecanja ugrožavajući život ili fizički integritet osoba
Specijalni propisi vezani su uz nasilje na športskim natjecanjima i javne sigurnosti:
I. Zakon o sprječavanju nasilja na športskim natjecanjima, koji regulira preventivne i represivne mjere i radnje na športskim natjecanjima. Sukladno tom Zakonu u kaznena djela, između ostalog,
spada:
- preprodaja ulaznica za što je predviđena kazna zatvora do 3 godine ili novčana kazna u iznosu do 500 dana zatvora (napomena: 1 dan zatvora može iznositi od 1 do 500 € ovisno o odluci suda;
- oštećenje ili uništenje tuđe stvari tijekom putovanja na ili s utakmice za što je predviđena kazna zatvora od 1 do 5 godina ili novčana kazna u iznosu do 600 dana zatvora;
- sudjelovanje u tučnjavi tijekom putovanja na ili nakon utakmice za što je predviđena kazna zatvora od 6 mjeseci do 3 godine ili novčana kazna;
- bacanje "projektila" za što je predviđena kazna zatvora do 1 godine ili novčana kazna;
- ulazak u zabranjeno područje za što je predviđena kazna zatvora do 1 godine ili novčana kazna;
- narušavanje javnog reda i mira većih razmjera za što je predviđena kazna zatvora od 6 mjeseci do 3 godine ili novčana kazna u iznosu do 500 dana zatvora.
Zakonom je, isto tako, predviđeno:
- izricanje zaštitnih mjera zabrane dolaska na nogometne utakmice kao mjere predostrožnosti u slučajevima kad dokazi o kaznenim djelima mogu biti potkrijepljeni izvješćima policije prema sudu na dan utakmice;
- izricanje zaštitnih mjera zabrane dolaska na nogometne utakmice kao dopunske mjere presudi za kazneno djelo za što je predviđena kazna zatvora u trajanju od 1 do 5 godina;
- uvođenje nacionalne baze podataka o izrečenim zaštitnim mjerama;
- izricanje mjere rada za opće dobro umjesto kazne zatvora do 1 godine – pod uvjetom.
Zakon o sprječavanju nasilja na športskim natjecanjima predviđa i ponašanja koja se smatraju prekršajima:
- prodaja i konzumacija alkoholnih pića,
- unos ili prodaja posuda izrađenih od tvrdih materijala,
- unos, prodaja, posuđivanje ili dijeljenje podložaka za sjedenje od tvrdih materijala,
- poticanje na nasilje, rasizam, ksenofobiju ili druge oblike diskriminacije;
- uporaba zračnih sirena ili drugih uređaja za buku,
- unos ili uporaba eksplozivnih naprava ili vatrometa.
Za sve prekršaje predviđene su visoke novčane kazne.
II. Zakon br. 8 iz 1997. godine predviđa kaznene odredbe za posjedovanje, uporabu i nošenje oružja pogodnog za napad ili vatrometa na športska natjecanja ugrožavajući život ili fizički integritet osoba:
- posjedovanje, nošenje ili raspačavanje oružja za napad (noževi, bacanje ili ispaljivanje toksičnih ili drugih korozivnih supstanci) ili vatrometa na športskim stadionima kažnjava se kaznom zatvora do 1 godine ili novčanom kaznom u iznosu do 120 dana zatvora;
- uporaba takvog oružja ili vatrometa na športskim stadionima kažnjava se kaznom zatvora do 2 godine ili novčanom kaznom u iznosu do 240 dana zatvora;
- presude ovise o težini posljedica kažnjivog ponašanja;
- uz glavnu presudu mogu se izreći i pomoćne presude, odnosno mogu se izreći sigurnosne mjere zabrane dolaska na utakmice od 1 do 5 godina.
Izvor: MUP.hr
šta mislite o ovim zakonima? jeste li upoznati s njima?
I. Zakon o sprječavanju nasilja na športskim natjecanjima, koji regulira preventivne i represivne mjere i radnje na športskim natjecanjima.
II. Zakon br. 8 iz 1997. godine predviđa kaznene odredbe za posjedovanje, uporabu i nošenje oružja pogodnog za napad ili vatrometa na športska natjecanja ugrožavajući život ili fizički integritet osoba
I. Zakon o sprječavanju nasilja na športskim natjecanjima, koji regulira preventivne i represivne mjere i radnje na športskim natjecanjima. Sukladno tom Zakonu u kaznena djela, između ostalog,
spada:
- preprodaja ulaznica za što je predviđena kazna zatvora do 3 godine ili novčana kazna u iznosu do 500 dana zatvora (napomena: 1 dan zatvora može iznositi od 1 do 500 € ovisno o odluci suda;
- oštećenje ili uništenje tuđe stvari tijekom putovanja na ili s utakmice za što je predviđena kazna zatvora od 1 do 5 godina ili novčana kazna u iznosu do 600 dana zatvora;
- sudjelovanje u tučnjavi tijekom putovanja na ili nakon utakmice za što je predviđena kazna zatvora od 6 mjeseci do 3 godine ili novčana kazna;
- bacanje "projektila" za što je predviđena kazna zatvora do 1 godine ili novčana kazna;
- ulazak u zabranjeno područje za što je predviđena kazna zatvora do 1 godine ili novčana kazna;
- narušavanje javnog reda i mira većih razmjera za što je predviđena kazna zatvora od 6 mjeseci do 3 godine ili novčana kazna u iznosu do 500 dana zatvora.
Zakonom je, isto tako, predviđeno:
- izricanje zaštitnih mjera zabrane dolaska na nogometne utakmice kao mjere predostrožnosti u slučajevima kad dokazi o kaznenim djelima mogu biti potkrijepljeni izvješćima policije prema sudu na dan utakmice;
- izricanje zaštitnih mjera zabrane dolaska na nogometne utakmice kao dopunske mjere presudi za kazneno djelo za što je predviđena kazna zatvora u trajanju od 1 do 5 godina;
- uvođenje nacionalne baze podataka o izrečenim zaštitnim mjerama;
- izricanje mjere rada za opće dobro umjesto kazne zatvora do 1 godine – pod uvjetom.
Zakon o sprječavanju nasilja na športskim natjecanjima predviđa i ponašanja koja se smatraju prekršajima:
- prodaja i konzumacija alkoholnih pića,
- unos ili prodaja posuda izrađenih od tvrdih materijala,
- unos, prodaja, posuđivanje ili dijeljenje podložaka za sjedenje od tvrdih materijala,
- poticanje na nasilje, rasizam, ksenofobiju ili druge oblike diskriminacije;
- uporaba zračnih sirena ili drugih uređaja za buku,
- unos ili uporaba eksplozivnih naprava ili vatrometa.
Za sve prekršaje predviđene su visoke novčane kazne.
II. Zakon br. 8 iz 1997. godine predviđa kaznene odredbe za posjedovanje, uporabu i nošenje oružja pogodnog za napad ili vatrometa na športska natjecanja ugrožavajući život ili fizički integritet osoba:
- posjedovanje, nošenje ili raspačavanje oružja za napad (noževi, bacanje ili ispaljivanje toksičnih ili drugih korozivnih supstanci) ili vatrometa na športskim stadionima kažnjava se kaznom zatvora do 1 godine ili novčanom kaznom u iznosu do 120 dana zatvora;
- uporaba takvog oružja ili vatrometa na športskim stadionima kažnjava se kaznom zatvora do 2 godine ili novčanom kaznom u iznosu do 240 dana zatvora;
- presude ovise o težini posljedica kažnjivog ponašanja;
- uz glavnu presudu mogu se izreći i pomoćne presude, odnosno mogu se izreći sigurnosne mjere zabrane dolaska na utakmice od 1 do 5 godina.
Izvor: MUP.hr
šta mislite o ovim zakonima? jeste li upoznati s njima?
Zadnja promjena: Neukrotiva; sub vel 13, 2010 5:13 pm; ukupno mijenjano 1 put.
Broj postova : 86925
Reputacija : 4929
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
Re: Zakoni i propisi za vatrene navijače
majketi ga, bome je puno toga prekršeno kad je tolko pravila, a mogu se svrstat u 4 jednostavna:
Rad, Red, Mir, Disciplina
Rad, Red, Mir, Disciplina
House- Trajno baniran/a
- Registriran/a : 21.12.2008
Broj postova : 6097
Reputacija : 435
Godina imam : 36
Započeo/la tema :
^^uf mir je nemoguća misija na tekmi,zar ne?
Broj postova : 86925
Reputacija : 4929
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
pa ono moš se radova i derat kad je gol, al u engleskim klubovima sam vidio da svi mirno sjede, stroga pravila
House- Trajno baniran/a
- Registriran/a : 21.12.2008
Broj postova : 6097
Reputacija : 435
Započeo/la tema :
zato sto su jednom napravili veliko sranje..nekoliko godina se nisu mogli natjecati nigdje i sad vidis koliko je to zapravo bilo dobro za njih
Mass- Faca foruma
- Registriran/a : 11.01.2009
Broj postova : 12410
Reputacija : 1473
Započeo/la tema :
ma o taj papir i zakon si mogu guzicu obrisati kada ga policija i zastitari ne provode pa im dopustaju :S:
Gost- Gost
Mislim da zakona ima previše,kako House kaže sve može stati u četiri riječi.Mislim da je veči problem što je na utakmicama preslabo osiguranje,te zato i dolazi do masovnog unosa na stadion a isto tako i izazivanja sukoba.Mislim da tu zakon nemože uraditi,koliko može dobro osiguranje.
evitaa- Simpica pipica
- Registriran/a : 26.08.2009
Broj postova : 15250
Reputacija : 1499
Godina imam : 52
Započeo/la tema :
Zakona nije nikad previše.
9- Junior
- Registriran/a : 25.02.2010
Broj postova : 724
Reputacija : 49
Godina imam : 37
Započeo/la tema :
Similar topics
» Koji klub ima najbolje navijače?
» Smiješni textovi,članci,citati
» Zakoni u Hrvatskoj
» Poanta PPEZ/ZAKONI U RH / IZVOR :NN
» Zašto se donose zakoni koji se ne provode?
» Smiješni textovi,članci,citati
» Zakoni u Hrvatskoj
» Poanta PPEZ/ZAKONI U RH / IZVOR :NN
» Zašto se donose zakoni koji se ne provode?
:: Sport :: Ostali sportovi :: Navijači
Stranica 1 / 1.