Pravopis, gramatika, pismenost, zatipci
+43
Pomona
µFUCK3R
nikolina
zbracun
Mass
sunce
damfisk
Angie
Purgy
Hunnerkongen
Teo
RobinUd
stitch
Stevo Largo
Hate
evitaa
shakti
Layla
Optimyst
Neukrotivi pastuh
Sasuke
H[a]D
Lilly Marlene
walter
tanuki
Amyicha
eva kant
Hrc@
THUNDER_DINIX
m
Shtiriputanac
Neu
Hitman
FALKON 2
Prop
Love
Sinister
Hell
goc
Dedli Minđa
bittersweet
ager
47 posters
:: Kultura i Zabava :: Knjige, časopisi, stripovi, književnost i gramatika :: Gramatika, pravopis, jezikoslovlje
Stranica 14 / 29.
Stranica 14 / 29. • 1 ... 8 ... 13, 14, 15 ... 21 ... 29
Pravopis
Boraveći godinama po raznim forumima, zapazila sam da mnogi imaju problema sa pravopisom. Čudi me da generacije koje su informatički pismene, sa svojim materinjim jezikom nisu baš na ti. Koji je razlog i zašto se tome pridaje premalo pažnje?
Broj postova : 18713
Reputacija : 1519
Godina imam : 24
Započeo/la tema :
Re: Pravopis, gramatika, pismenost, zatipci
ja na forumu ne vodim brigu o pravopisu,sve pišem malim slovima,tu i tamo se i zeznem u pokojem slovu i tako..ali kad pišem u RL nešto,onda sve pišem pravopisno točno.
Broj postova : 86925
Reputacija : 4929
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
ja vodim i ne volim kad netko ne pise kako spada
Broj postova : 35853
Reputacija : 3228
Godina imam : 34
Započeo/la tema :
pravopis nisu samo mala i velika slova. i ja uvijek pišem malim slovima na forumu, iz navike. no znam kad se piše č ili ć, ij ili j. znam kad treba upotrijebiti nego, a kad već, itd.
ne mogu se npr. pohvaliti da znam ta pravila napamet, ali ih većinu u praksi znam primijeniti.
ne mogu se npr. pohvaliti da znam ta pravila napamet, ali ih većinu u praksi znam primijeniti.
Započeo/la tema :
pa normalno da nisu, ne pisem ni ja vamo velikim pocetnim slovom
Broj postova : 35853
Reputacija : 3228
Započeo/la tema :
ja samo u školi pazim na pravopis. a ovak. ma da nebi moža
Amyicha- Domaćica foruma Amy
(Pozerica, fan od Britney) - Registriran/a : 23.08.2009
Broj postova : 19365
Reputacija : 910
Godina imam : 30
Započeo/la tema :
na netu ne pazim pretjerano na pravopis,nije mi to toliko bitno osim kad se neke situacije gdje mi treba za isprintat
Love- Domaćica foruma Love
(Brineta, kuvar'ca, seksica) - Registriran/a : 19.12.2008
Broj postova : 28855
Reputacija : 1211
Godina imam : 37
Započeo/la tema :
pravopis je okvir-
umijeće komuniciranja pismenim putem je pismenost-
mnogi pisci namjerno izlaze iz okvira pravopisa, da bi lakše prenjeli misao ( što bi rekli na pisce koji pišu slengom- ili kako bi izgledao prijevod knjige -lovac u raži kad a bi se prevelo pravopisno?)
pravopis je ok, ali za komunikaciju na vebu, ipak je bitnija pismenost!
umijeće komuniciranja pismenim putem je pismenost-
mnogi pisci namjerno izlaze iz okvira pravopisa, da bi lakše prenjeli misao ( što bi rekli na pisce koji pišu slengom- ili kako bi izgledao prijevod knjige -lovac u raži kad a bi se prevelo pravopisno?)
pravopis je ok, ali za komunikaciju na vebu, ipak je bitnija pismenost!
tanuki- Domaćin foruma Tanuki
(Gastronom, fotograf, polemičar) - Registriran/a : 07.01.2009
Broj postova : 27688
Reputacija : 1996
Započeo/la tema :
meni je jednom jedan tip rekao da ne znam virtualno komunicirati. :=U:
Započeo/la tema :
ovdje si eva kant otvorila pandorinu kutiju...iz osobnog iskustva često sam raspravljao na tu temu...zašto se neki ne služe dobro slovima č i ć...zašto se piše gupca...a ne gubca.....i sam moram priznati kako nisam od tih koji će paziti na č i ć...jer želeći završiti neku misao...usredotočim se na nju a ne na kvačicu slova.
Sudjelujući na jednom seminaru došlo se do zaključka kako puno ljudi u Hrvatskoj griješi na slovima č i ć...iz jednog razloga...a to je raznolikost hrvatskih regija, odnosno povjesni elementi...
Tako i pri izradi Hrvatskog pravopisa nemamo ustaljena mišljenja...pogledaj pravopise Babić-Finka -Moguš i pravopis gđe prof. Ham...dva različita pravopisa za Hrvatski jezik....i što je onda ispravno napisati GUPCA ili GUBCA...ustaljeno je GUPCA....međutim kada tu riječ pogledamo kao nečije prezime i dekliniramo ju....dolazimo do jednog zaključka da je isto tako ispravno i GUBCA...povjesno gledano- nije Matija GUPAC...nego Matija GUBEC...ili ako to ime promatramo kao naziv ulice pišemo ulica Matije Gupca...a treba pisati ulica M.GUBCA...ili nije GUPČEVA ulica već GUBČEVA ulica...slijedom svega...unazad par godina uzeta je zlatna sredina te odluka kako je pravopisno ispravno bez obzira koji izraz koristili i GUPCA i GUBCA...
GDJE SMO...ČINI MI SE KAKO JOŠ NEMAMO SVOJ IDENTITET U HRVATSKOM JEZIKU...još kada se sjetim da sam dobio keca zbog GUBCA...
Sudjelujući na jednom seminaru došlo se do zaključka kako puno ljudi u Hrvatskoj griješi na slovima č i ć...iz jednog razloga...a to je raznolikost hrvatskih regija, odnosno povjesni elementi...
Tako i pri izradi Hrvatskog pravopisa nemamo ustaljena mišljenja...pogledaj pravopise Babić-Finka -Moguš i pravopis gđe prof. Ham...dva različita pravopisa za Hrvatski jezik....i što je onda ispravno napisati GUPCA ili GUBCA...ustaljeno je GUPCA....međutim kada tu riječ pogledamo kao nečije prezime i dekliniramo ju....dolazimo do jednog zaključka da je isto tako ispravno i GUBCA...povjesno gledano- nije Matija GUPAC...nego Matija GUBEC...ili ako to ime promatramo kao naziv ulice pišemo ulica Matije Gupca...a treba pisati ulica M.GUBCA...ili nije GUPČEVA ulica već GUBČEVA ulica...slijedom svega...unazad par godina uzeta je zlatna sredina te odluka kako je pravopisno ispravno bez obzira koji izraz koristili i GUPCA i GUBCA...
GDJE SMO...ČINI MI SE KAKO JOŠ NEMAMO SVOJ IDENTITET U HRVATSKOM JEZIKU...još kada se sjetim da sam dobio keca zbog GUBCA...
walter- Domaćin foruma
- Registriran/a : 27.08.2009
Broj postova : 5451
Reputacija : 584
Godina imam : 55
Započeo/la tema :
a zato govorim o pismenosti- pismenost je sposobnost komunikacije putem pisane riječi!- pravopis je okvir i zakonitost jezika- ali za prenos misli ipak nije kljućan pravopis, već pismenost!
Započeo/la tema :
slažem se i sa tobom tanuki i sa walterom da je misao važnija od pravopisa, i kako se mnoge greške u pravopisu dešavaju i zbog brzine i zbog nepažnje. no ako neku riječ znamo kako se piše, rijetko kad ćemo pogriješiti. npr. ja znam da se uvijek piše uvijek i nikad je neću napisati uvjek, koliko god bila nepažljiva ili brza u tipkanju.
ono što meni nije jasno je to zašto se u hr školama toliko malo pažnje posvećuje pravopisu. hej, mladi ljudi idu na faks, a ne znaju svoj pravopis. zar je to vama prihvatljivo?
ono što meni nije jasno je to zašto se u hr školama toliko malo pažnje posvećuje pravopisu. hej, mladi ljudi idu na faks, a ne znaju svoj pravopis. zar je to vama prihvatljivo?
Započeo/la tema :
ma ustvari, šta se i ja čudim kad je pola ispita i diploma kupljeno.
Započeo/la tema :
eva kant je napisao/la:ma ustvari, šta se i ja čudim kad je pola ispita i diploma kupljeno.
svaka čast.....nego eva..pa današnja djeca provedu više na kompu i internetu vremena nego u školi....za učenje se nema vremena....ali nije samo i do djece....ma ni učitelji više neznaju kako što rasčlaniti...kad im se podmeće sve i sva....a diplome...kupio bih i ja jednu....znate li cjenu...
walter- Domaćin foruma
Započeo/la tema :
znam..uči..i imat češ je...
Hell- Domaćin foruma Hell
(Grof od Crofriendsa) - Registriran/a : 11.01.2009
Broj postova : 20779
Reputacija : 702
Započeo/la tema :
ok je što djeca provode vrijeme za compom- ali žalosno je što profesori nemaju pojma o compovima i tu novu tehnologiju ne uvode u edukacijuwalter je napisao/la:eva kant je napisao/la:ma ustvari, šta se i ja čudim kad je pola ispita i diploma kupljeno.
svaka čast.....nego eva..pa današnja djeca provedu više na kompu i internetu vremena nego u školi....za učenje se nema vremena....ali nije samo i do djece....ma ni učitelji više neznaju kako što rasčlaniti...kad im se podmeće sve i sva....a diplome...kupio bih i ja jednu....znate li cjenu...
katastrofa je da profesori završavaju svoju edukaciju sa dobivanjem diplome! i naravno da su izvrgnuti ruglu i nepoštovanju učenika!- pa svi profesori, nastavnici bi morali baratati informatikom- jer ovo je novo vrijeme!
svaki profesor bi u svojo domeni trebao uputiti učenike na web stranice! ali žalosno je da ta stara garda nezna štaje to comp, a još manje edukativne mogučnosti!
moja djeca su odrasla uz comp- a ja sam relativno star- šokira me spoznaja da se danas u većini škola ne koristi comp u smislu edukacije!
ogromna lova za uđbenike- p a za to se može kupiti laptop- al prøfesor b se morali tome prlagoditi!
ali očito je hrvatska zemlja ljenih ljudi- pročitao sam da nastavnici u hr, najmanje rade u eu!
ovdje je pravilo- ne talasaj!
Započeo/la tema :
tanuki je napisao/la:ok je što djeca provode vrijeme za compom- ali žalosno je što profesori nemaju pojma o compovima i tu novu tehnologiju ne uvode u edukacijuwalter je napisao/la:eva kant je napisao/la:ma ustvari, šta se i ja čudim kad je pola ispita i diploma kupljeno.
katastrofa je da profesori završavaju svoju edukaciju sa dobivanjem diplome! i naravno da su izvrgnuti ruglu i nepoštovanju učenika!- pa svi profesori, nastavnici bi morali baratati informatikom- jer ovo je novo vrijeme!
svaki profesor bi u svojo domeni trebao uputiti učenike na web stranice! ali žalosno je da ta stara garda nezna štaje to comp, a još manje edukativne mogučnosti!
moja djeca su odrasla uz comp- a ja sam relativno star- šokira me spoznaja da se danas u većini škola ne koristi comp u smislu edukacije!
ogromna lova za uđbenike- p a za to se može kupiti laptop- al prøfesor b se morali tome prlagoditi!
ali očito je hrvatska zemlja ljenih ljudi- pročitao sam da nastavnici u hr, najmanje rade u eu!
ovdje je pravilo- ne talasaj!
je stvarno je to tako...zamisli ne samo škole kompletna administracija...primjer...danas u bolnici...doktorica piše na običnu mehaničku pisaću mašinu...deset minuta 4 rečenice....katastrofa i žalosno...mlada je i vjerujem da zna raditi na računalu....ali nema se love za takve alatke
walter- Domaćin foruma
Započeo/la tema :
da, to je zaista neobično. a znam iz iskustva svog klinca (ne školuje se u hr) koliko je olakšano i ubrzano učenje kroz takav način rada.tanuki je napisao/la:
ok je što djeca provode vrijeme za compom- ali žalosno je što profesori nemaju pojma o compovima i tu novu tehnologiju ne uvode u edukaciju.
Započeo/la tema :
je stvarno je to tako...zamisli ne samo škole kompletna administracija...primjer...danas u bolnici...doktorica piše na običnu mehaničku pisaću mašinu...deset minuta 4 rečenice....katastrofa i žalosno...mlada je i vjerujem da zna raditi na računalu....ali nema se love za takve alatke[/quote]
i to je posebna prića- u srednjoj ekonomskoj se ući daktilografija- a doktori nakon 5 g studiranja pišu na tipkovnici sa dva prsta
stvarno je čudno naše školstvo!
i to je posebna prića- u srednjoj ekonomskoj se ući daktilografija- a doktori nakon 5 g studiranja pišu na tipkovnici sa dva prsta
stvarno je čudno naše školstvo!
Započeo/la tema :
Love je napisao/la:na netu ne pazim pretjerano na pravopis,nije mi to toliko bitno osim kad se neke situacije gdje mi treba za isprintat
ma koliko kod ne pazila na pravopis, gramatiku... NE možeš.. jednostavno NE možeš napisati kuČa, neČu.."Če" i takve stvari.
Kosa na glavi mi se diže od toga. A i vidim da je pola ljudi s ovog foruma (i općenito foruma) polupismeno
Lilly Marlene- Trajno baniran/a
- Registriran/a : 15.09.2009
Broj postova : 186
Reputacija : 12
Godina imam : 38
Započeo/la tema :
Mislim da sam ja više-manje dobar što se toga tiče
Prop- Domaćin foruma Prop
(Filmofil, provokator, švaler) - Registriran/a : 09.03.2009
Broj postova : 28432
Reputacija : 2403
Godina imam : 38
Započeo/la tema :
A znam pisati,valjda
H[a]D- Aktivni forumaš
- Registriran/a : 21.08.2009
Broj postova : 1277
Reputacija : 73
Započeo/la tema :
Ne koristim c,c,d i dz xDD
U RL koristim, al tu ne :O
U RL koristim, al tu ne :O
Sasuke- Aktivni forumaš
- Registriran/a : 03.01.2009
Broj postova : 1853
Reputacija : 83
Godina imam : 29
Započeo/la tema :
nepismet definitivno, čak sam imao i par žustrih rasprava zbog toga , jer je pojedine članove to živciralo..........al mi čist svejedno....
FALKON 2- Doktor foruma
- Registriran/a : 03.03.2009
Broj postova : 11695
Reputacija : 580
Godina imam : 47
Započeo/la tema :
Stranica 14 / 29. • 1 ... 8 ... 13, 14, 15 ... 21 ... 29
:: Kultura i Zabava :: Knjige, časopisi, stripovi, književnost i gramatika :: Gramatika, pravopis, jezikoslovlje
Stranica 14 / 29.