Vodopadi - slapovi - slike slapova - na kojim ste slapovima bili - koje slapove želite vidjeti?
+4
Sahataba
Iron Man
tanuki
Neu
8 posters
Stranica 1 / 1.
Vodopadi - slapovi - slike slapova - na kojim ste slapovima bili - koje slapove želite vidjeti?
Zadnja promjena: Neu; uto lis 02, 2012 8:12 am; ukupno mijenjano 2 put/a.
Broj postova : 86925
Reputacija : 4929
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
Re: Vodopadi - slapovi - slike slapova - na kojim ste slapovima bili - koje slapove želite vidjeti?
Započeo/la tema :
Re: Vodopadi - slapovi - slike slapova - na kojim ste slapovima bili - koje slapove želite vidjeti?
Mali ali močan- slap Perićnik!
tanuki- Domaćin foruma Tanuki
(Gastronom, fotograf, polemičar) - Registriran/a : 07.01.2009
Broj postova : 27688
Reputacija : 1996
Započeo/la tema :
Vodopadi
]Niagarini vodopadi
Nijagarini vodopadi (43° 4' 54,7” sgš, 79° 4' 19,5” zgd) predstavljaju niz masivnih vodopada koji se nalaze na rijeci Nijagari u istočnom dijelu Sjeverne Amerike, na granici između Sjedinjenih Država i Kanade. Nijagarini vodopadi se sastoje iz tri odvojena vodopada i, iako nisu jako visoki, oni su prilično široki. Sa preko 168.000 kubnih metara vode u minutu, ovi vodopadi su jedni od najmoćnijih i najpoznatijih u svijetu.
Nikola Tesla imao je velike zasluge za izgradnju prve hidrocentrale na Nijagarimnim vodopadima.
Angel vodopad
Angel Falls ili Salto Angel (Kerepakupay Vena) je najviši vodopad na našoj planeti. Nalazi se u Nacionalnom parku Canaima u Venezueli na rijeci Churunna, na visini od 979 m.
Otkrio ga je istraživač Ernesto Sanchez La Cruz početkom dvadesetog stoljeća, ali je vodopad postao poznat zapadnom svijetu 1935. godine, kada ga je preletio američki pilot James Crawford Angel, po kome je vodopad i dobio ime. Prije toga ovaj vodopad je bio poznat pod imenom „Devil's Mouth".
Nakon uspješnog spuštanja na nepristupačni teren, James i njegova ekipa su uspjeli da nakon 11 dana pronađu put nazad u civilizaciju. Avion je ostao narednih 33 godine na vrhu vodopada. Prenesen je helikopterom i sada se nalazi u Aviation Museum u Maracay.
Viktorijini vodopadi
Viktorijini vodopadi spadaju među najljepše vodopade na svijetu. Nalaze se na Zambeziju, graničnoj rijeci između Zambije i Zimbabvea.
Vodopadi su široki preko 1,5 km sa padom od 128 metara. David Livingstone, škotski istraživač, otkrio je vodopade 1855. godine i nazvao ih po kraljici Viktoriji, iako je lokalno ime vodopada “Dim koji grmi” (Mosi-oa-Tunya). Vodopadi se nalaze na teritoriji dva nacionalna parka Mosi-oa-Tunya National Park u Zambiji i Viktorijini Vodopadi u Zimbabveu i predstavljaju jednu od najvećih turističkih atrakcija na jugu Afrike.
Viktorijini vodopadi imaju status Svjetske baštine (World Heritage) po UNESKO konvenciji o Svjetskoj baštini (UNESCO World Heritage convention).
Nijagarini vodopadi (43° 4' 54,7” sgš, 79° 4' 19,5” zgd) predstavljaju niz masivnih vodopada koji se nalaze na rijeci Nijagari u istočnom dijelu Sjeverne Amerike, na granici između Sjedinjenih Država i Kanade. Nijagarini vodopadi se sastoje iz tri odvojena vodopada i, iako nisu jako visoki, oni su prilično široki. Sa preko 168.000 kubnih metara vode u minutu, ovi vodopadi su jedni od najmoćnijih i najpoznatijih u svijetu.
Nikola Tesla imao je velike zasluge za izgradnju prve hidrocentrale na Nijagarimnim vodopadima.
Angel vodopad
Angel Falls ili Salto Angel (Kerepakupay Vena) je najviši vodopad na našoj planeti. Nalazi se u Nacionalnom parku Canaima u Venezueli na rijeci Churunna, na visini od 979 m.
Otkrio ga je istraživač Ernesto Sanchez La Cruz početkom dvadesetog stoljeća, ali je vodopad postao poznat zapadnom svijetu 1935. godine, kada ga je preletio američki pilot James Crawford Angel, po kome je vodopad i dobio ime. Prije toga ovaj vodopad je bio poznat pod imenom „Devil's Mouth".
Nakon uspješnog spuštanja na nepristupačni teren, James i njegova ekipa su uspjeli da nakon 11 dana pronađu put nazad u civilizaciju. Avion je ostao narednih 33 godine na vrhu vodopada. Prenesen je helikopterom i sada se nalazi u Aviation Museum u Maracay.
Viktorijini vodopadi
Viktorijini vodopadi spadaju među najljepše vodopade na svijetu. Nalaze se na Zambeziju, graničnoj rijeci između Zambije i Zimbabvea.
Vodopadi su široki preko 1,5 km sa padom od 128 metara. David Livingstone, škotski istraživač, otkrio je vodopade 1855. godine i nazvao ih po kraljici Viktoriji, iako je lokalno ime vodopada “Dim koji grmi” (Mosi-oa-Tunya). Vodopadi se nalaze na teritoriji dva nacionalna parka Mosi-oa-Tunya National Park u Zambiji i Viktorijini Vodopadi u Zimbabveu i predstavljaju jednu od najvećih turističkih atrakcija na jugu Afrike.
Viktorijini vodopadi imaju status Svjetske baštine (World Heritage) po UNESKO konvenciji o Svjetskoj baštini (UNESCO World Heritage convention).
Iron Man- Moderator foruma Ajron
(CloneBuster, Pipica, Sitni) - Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova : 16211
Reputacija : 1608
Započeo/la tema :
Volim slapove i vodopade.
Sahataba- Nevina dušica
- Registriran/a : 30.12.2008
Broj postova : 115
Reputacija : 8
Godina imam : 37
Započeo/la tema :
Iron Man- Moderator foruma Ajron
(CloneBuster, Pipica, Sitni) - Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova : 16211
Reputacija : 1608
Započeo/la tema :
Evo videa Angel Fallsa u Venezueli.prekrasno nešto obavezno pogledajte
evitaa- Simpica pipica
- Registriran/a : 26.08.2009
Broj postova : 15250
Reputacija : 1499
Godina imam : 52
Započeo/la tema :
Slapovi u Argentini
slapovi-velike-paklenice
slapovi-velike-paklenice
evitaa- Simpica pipica
Započeo/la tema :
evitaa- Simpica pipica
Započeo/la tema :
Nessie- Aktivni forumaš
- Registriran/a : 12.12.2009
Broj postova : 1962
Reputacija : 138
Godina imam : 26
Započeo/la tema :
Slapovi nacionalnog parka Iguazu u Argentini.
evitaa- Simpica pipica
Započeo/la tema :
Diniks i ja smo ove godine htjeli ić na slapove Krke ali na žalost nismo imali vremena.
Započeo/la tema :
Trebli ste otici.Prava steta , slapovi Krke su pravo cudo prirode.
evitaa- Simpica pipica
Započeo/la tema :
Zimi su slapovi zanimljiviji.
Tvrdnju sam mislio poduprijeti slikom ... ali ...
Tvrdnju sam mislio poduprijeti slikom ... ali ...
histrion- Jako aktivni forumaš
- Registriran/a : 02.02.2013
Broj postova : 2392
Reputacija : 473
Godina imam : 61
Započeo/la tema :
Na Plitvičkim jezerima sam bio i vidio dosta slapova, Slapovima Krke, Slap Savice na Bohinju i to je to.
Htio bih još vidjeti Viktorijine slapove, Nijagarin slap i slapove u Novom zelandu gdje se snimao Gospodar prstena
Htio bih još vidjeti Viktorijine slapove, Nijagarin slap i slapove u Novom zelandu gdje se snimao Gospodar prstena
Teo- Diplomat foruma
- Registriran/a : 17.12.2010
Broj postova : 7200
Reputacija : 1201
Godina imam : 47
Započeo/la tema :
Similar topics
» Planine - na kojim ste planinama bili - volite li planine - slike planina - Koje su vaše omiljene planinarske lokacije? Gdje ste sve do sada planinarili?
» Sportski referendum - Koga ne želite vidjeti u 2014. godini
» Slike kamera koje se vama sviđaju i koje bi htjeli imat
» Prirodne ljepote - slike iz prirode koje ste vi uslikali i koje se Vama sviđaju s neta
» Na kojim (čijim) ste sve koncertima bili do sada?
» Sportski referendum - Koga ne želite vidjeti u 2014. godini
» Slike kamera koje se vama sviđaju i koje bi htjeli imat
» Prirodne ljepote - slike iz prirode koje ste vi uslikali i koje se Vama sviđaju s neta
» Na kojim (čijim) ste sve koncertima bili do sada?
Stranica 1 / 1.