Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

1. siječnja ukinut mali ribolov

+2
histrion
Neu
6 posters

Go down

1. siječnja ukinut mali ribolov Empty 1. siječnja ukinut mali ribolov

Postaj by Neu sub sij 03, 2015 10:44 pm

"Od 1. siječnja mali ribolov za osobne potrebe, odnosno dnevni izlov do pet kilograma riba i morskih organizama, ukida se", prenosi Radio Dalmacija. U Ministarstvu poljoprivrede ističu kako trenutačno rade na Pravilniku o malom obalnom ribarstvu, kojim bi mali ribolov postao gospodarska djelatnost, što znači da će oni koji prijeđu u kategoriju malog obalnog ribolova moći prodavati 5 kilograma dnevnog ulova ribe, i to isključivo u mjestu prebivališta. » IndexPermalink

što velite?

CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Registriran/a : 19.12.2008
Broj postova : 86925
Reputacija Reputacija : 4929
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
1. siječnja ukinut mali ribolov Empty999 / 999999 / 9991. siječnja ukinut mali ribolov Empty

[Vrh] Go down

1. siječnja ukinut mali ribolov Empty Re: 1. siječnja ukinut mali ribolov

Postaj by histrion ned sij 04, 2015 12:19 am

Banana republika !

U normalnim vremenima ribolov s obale bio je dozvoljen svima. Za ostale tehnike i alate dozvola je bila jeftina.
Pa su uveli dozvolu za sportski ribolov koja je ograničila uporabu alata (dozvoljena je bila puška, dvije panule, dvije tunje, 100 udica na parangalu, dvije vrše, tri trapule ...). Dozvola je omogućavala 5 kila plus jednu ribu i 5 kila svih ostalih organizama.
Pa su sportsku dozvolu podijelili na sportsku i rekreativnu i ograničili alate za pojedine dozvole. Dozvoljene količine ostale su iste ali su dozvole izdavali tek krajem drugog ili početku trećeg mjeseca (čime su ustvari za ta dva mjeseca zabranili ribolov).

Zanimljivo je da sve to čine zbog podvodne puške koja je najselektivniji, najpošteniji i najhumaniji način ribolova.
histrion
histrion
Jako aktivni forumaš
Jako aktivni forumaš

Registriran/a : 02.02.2013
Broj postova : 2392
Reputacija Reputacija : 473
Godina imam : 61
Započeo/la tema :
1. siječnja ukinut mali ribolov Empty0 / 9990 / 9991. siječnja ukinut mali ribolov Empty

[Vrh] Go down

Postaj by tanuki ned sij 04, 2015 12:02 pm

histrion je napisao/la:Banana republika !

U normalnim vremenima ribolov s obale bio je dozvoljen svima. Za ostale tehnike i alate dozvola je bila jeftina.
Pa su uveli dozvolu za sportski ribolov koja je ograničila uporabu alata (dozvoljena je bila puška, dvije panule, dvije tunje, 100 udica na parangalu, dvije vrše, tri trapule ...). Dozvola je omogućavala 5 kila plus jednu ribu i 5 kila svih ostalih organizama.
Pa su sportsku dozvolu podijelili na sportsku i rekreativnu i ograničili alate za pojedine dozvole. Dozvoljene količine ostale su iste ali su dozvole izdavali tek krajem drugog ili početku trećeg mjeseca (čime su ustvari za ta dva mjeseca zabranili ribolov).

Zanimljivo je da sve to čine zbog podvodne puške koja je najselektivniji, najpošteniji i najhumaniji način ribolova.

banana država, dobro rečeno-
jebu se za 5 kg ribe.
i pogotovo izlov podvodnom puškom , gdje su na meti veći primjerci, koji su gotovo završili svoj prirodni ciklus.
da ne govorimo o visokom moralu ljudi koji su u sportskim udrugama,

nikada se nisam bavio ribolovom, ali znam da postoje ribolovna društva, a iz uvodnog posta mi nije jasno dali se ovo odnosi i na riječni ribolov hmm
ali sve naginje dreku kad se ministarstva upletu.
lovom se bave velike zvjerke, pa njih ne diraju, jer eto lovačka društva i HR šume su usko povezani, ali će zato najebati skupljač gljiva ili šparoga, ako nema dozvolu otkopne firme d.o.o. osnovanu za 1 kn,
možda malo šaram po temi ali sve je povezano s banana republikom i ministarstvom poljoprivrede koja bi htjela sve ukalupiti jer sve i građane gleda kroz svoju prizmu lopovštine.
sada naravno potiču krivolov, jer navike se ne mijenjaju lako, a banana republika će iz prihoda poreznih obveznika izdvojiti ogromne količine novaca za kontrolore koji će onemogućiti krivolov i za 10- 20 godina stvoriti poslušnike koji se neće usuditi baciti udicu.
i to bi bilo u redu, da je u interesu prirode i ribljeg fonda,
ali kapital će i dalje izvlačiti iz mora sve što je utrživo, a vi ribolovci jebi te se, svježu ribu će te moći kupiti jedino na tržnici, a živu nikada,
dolaze crna orvelovska vremena velikog brata Wink
tanuki
tanuki
Domaćin foruma Tanuki
(Gastronom, fotograf, polemičar)
Domaćin  foruma Tanuki   (Gastronom, fotograf, polemičar)

Registriran/a : 07.01.2009
Broj postova : 27688
Reputacija Reputacija : 1996
Započeo/la tema :
1. siječnja ukinut mali ribolov Empty700 / 999700 / 9991. siječnja ukinut mali ribolov Empty

[Vrh] Go down

Postaj by histrion ned sij 04, 2015 1:40 pm

tanuki je napisao/la:
... u interesu prirode i ribljeg fonda,
ali kapital će i dalje izvlačiti iz mora sve što je  utrživo, a vi ribolovci jebi te se ...

Tko je rekao da se ti i ja ne slažemo ???!!!???

Prošle godine jedan je ribarski brod u jednoj noći mrežom izvukao 3 tone orada. Te noći na području Rovinja (oko 5 milja od obale) izvučeno je gotovo 10 tona orada. Veleprodajna cijena iznosila je (vjerovali ili ne) 5 kuna ... više od pola ulovljene količine otišlo je u Italiju.

Ali to nije najtužnija priča.
Najtužnija priča je kako su Talijani uništili more na svoj strani Jadrana pa nama prodali koče da smo u dvije-tri godine uništili i našu stranu.
Danas usred dana koče love u Novigradskom moru, u Pašmanskom kanalu više nema ribe, na vanjskoj strani Dugog otoka moram satima roniti da bih opazio (izdaleka) ribu težu od dvije kile ....

I onda mi ministar sere da zbog malih ribolovaca nema ribe.
histrion
histrion
Jako aktivni forumaš
Jako aktivni forumaš

Započeo/la tema :
1. siječnja ukinut mali ribolov Empty0 / 9990 / 9991. siječnja ukinut mali ribolov Empty

[Vrh] Go down

Postaj by tanuki ned sij 04, 2015 2:11 pm

pa ti i ja smo se oduvijek slagali, možda mala zavist koju sam ja provocirao, ali tvoji svi napisi su na mjestu, (osim kada si malo isprovociran pa se ljutiš : lol : )
grozno je čime se bavi ministarstvo poljoprivrede, ali rekao bi da je to globalni trend pod čiji utjecaj je ušla i RH ulaskom u EU,
skrećem s teme,ali recimo pečenje rakije u vlastitoj organizaciji sada mora biti prijavljeno i količina ( a ti budi iskren- ali će te prisiliti da budeš prijestupnik da skrivaš)
i ako država ima mogućnosti kontrolirati tijek robe i novca, ona se ograničava na donošenje novih zakona koje će pod kontrolom držati sve ljude,
uloviti ribu sam i pojesti je, je za jedan novi poredak neprihvatljivo,
nisi u sistemu poreza nisi u statistikama ( jer statistika mora znati koliko ribe su hrvati pojeli godišnje) i zbog toga jesu takve odluke i zakoni nametnuti idejom jednog novog sistema, gdje će uskoro svaki čovjek biti čipiran i to nema veze s očuvanjem prirode!
sve manje mi se sviđa ovakva Hrvatska, rastrgana između EU koncepcije i podložnosti katoličkoj crkvi,
ali očito život ide svojim tijekom i tu se ništa ne može promijeniti,
ja ću uvijek biti buntovnik, koji se nikada neće uklopiti!
tanuki
tanuki
Domaćin foruma Tanuki

Započeo/la tema :
1. siječnja ukinut mali ribolov Empty700 / 999700 / 9991. siječnja ukinut mali ribolov Empty

[Vrh] Go down

Postaj by RobinUd ned sij 04, 2015 4:07 pm

Priznajem da nisam imao blage veze, sta ovaj zakon hoce, niti kakve su posljedice.
Sad sam, poslije ovih objasnjenja (histrion, thx), "malo pametniji".

Cim sam procitao temu, u sjecanje mi se vratio razgovor s jednim starosjediocem (nemam pojma povodom cega smo zapoceli razgovor), dok sam bio na moru, na odmoru.
Kaze on, ja sam penzic, idem svaki dan camcem na more, uhvatim par riba za rucak.

Jel´ taj covjek sad postaje kriminalac ??
Ili mora i on, kao i oni, koji na autima imaju natpis "prijevoz za vlastite potrebe", prijaviti firmu "za vlastite potrebe".
RobinUd
RobinUd
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Registriran/a : 06.01.2009
Broj postova : 1799
Reputacija Reputacija : 205
Godina imam : 72
Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by histrion ned sij 04, 2015 5:38 pm

RobinUd je napisao/la:
Jel´ taj covjek sad postaje kriminalac ??

Malo sam pogledao novi zakon ....
Ipak nije sve tako crno kao što je na početku izgledalo.

I po zadnja dva zakona bio je "kriminalac" ako nije kupio godišnju ribolovnu dozvolu.
Cijena je za mene bila simbolična ... zajedno s članarinom u klubu (ako nisi bio učlanjen u neki klub nisi mogao kupiti dozvolu) 500 kuna.
Ali ... nažalost ... u Hrvatskoj ima dosta ljudi kojima je tih 500 kuna puno (tim više što ih moraju dati odjednom).
Toliko je koštala sportska dozvola.
Mala dozvola izdavala se je na osnovu ekonomskog položaja ... cijena takve dozvole nije mi poznata ali znam da je bila puno jeftinija.

Malu dozvolu lani je dobilo 25 000 ribolovaca.
Svi koji su lani imali malu dozvolu moraju predati zahtjev za izdaju nove dozvole za obalni ribolov ... ali samo će njih 3500 dobiti nove dozvole.
Ostalima će besplatno dodijeliti sportske dozvole.

(Koliko sam shvatio) pravila za izdavanje dozvole za sportski ribolov ostaju ista.
histrion
histrion
Jako aktivni forumaš
Jako aktivni forumaš

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by histrion ned sij 04, 2015 6:01 pm

Nisam objasnio razliku između sportske i male dozvole (po starom zakonu).

Sportska dozvola podijeljena je na dvije dozvole ... jedna dozvoljava pušku, tunju, panulu i trapulu ... druga dozvoljava parangal, vršu, tunju i panulu.
Dnevno je dozvoljeno uloviti 5 kg plus jednu ribu (to ću objasniti kasnije) i 5 kg svih ostalih organizama (to su rakovi, školjke, sipe, lignje, hobotnice ...). Ulov je zabranjeno prodavati.

Mala dozvola dozvoljavala je korištenje svih alata osim onih koji su zakonom zabranjeni zbog mogućeg izlova. Dozvoljene dnevne  količine bile su iste kao i kod sportske dozvole. Prodaja ulova bila je dozvoljena.

Po novom zakonu sportska dozvola ostaje ista.
Mala dozvola postaje dozvola za obalno područje ribolova ... ograničava se broj takvih dozvola (namijenjene su prije svega otočanima) ... prodaja je dozvoljena samo u mjestu stalnog boravka.

I još par riječi o onih "5 kg plus jedna riba".
Recimo da sam ulovio 9 riba od kojih svaka ima pola kile ... to je 4,5 kg ... bez onih "plus jedna riba" imao bih pravo na još pola kile ... ali ono "plus jedna riba" znači da mogu uloviti i brancina od 8 kila.
No to ne znači da mogu uloviti tunu od 50 kila jer tune nije dozvoljeno loviti na sportsku dozvolu.
histrion
histrion
Jako aktivni forumaš
Jako aktivni forumaš

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by tanuki ned sij 04, 2015 6:44 pm

dobro, to mi je sve više manje jasno i naravno nitko tko se bavi sportskim ribolovom neće svaki dan izloviti 5 kg ribe za svoje potrebe.
smatram da bi izlov ribe u amaterskoj domeni trebali određivati sportske udruge, jer zakon kao takav je glup jer ga je nemoguće provesti,
npr, izlovom 5 kg ribe, odnesem doma, ponovo se vratim i tako desetak puta, ako me pri tome i zaustavi nekakav kontrolor, u što čisto sumnjam , taj dan prestajem, a sutra ponovo iz početka!
dakle strukture se bave zakonima koje u praksi ne mogu kontrolirati.
eto npr. ja sam gljivar, iako član (neaktivne) gljivarske udruge i eto smijem ubrati 2 kg vrganja dnevno za vlastite potrebe, što je notorna glupost, jer gljive su plodovi, isto kao što su to kruške, šljive i jabuke, samo se treba paziti da im se ne uništava micelij.
gljive berem koliko smatram da mi je potrebno, a to je uvijek premalo, jer većinu podijelim svojoj djeci i prijateljima.
mislim da je najveće zlo kada o tako malim stvarima odlučuju političari koji nemaju znanja za donošenje ispravnih zakona.
samo kompliciraju život ljudima praveći se da nešto rade Wink
tanuki
tanuki
Domaćin foruma Tanuki

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by Neu ned sij 04, 2015 10:05 pm

Čekajte, sada ako sam dobro skužila, se nesmije pecati? ni kilogram?

CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Registriran/a : 19.12.2008
Broj postova : 86925
Reputacija Reputacija : 4929
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
1. siječnja ukinut mali ribolov Empty999 / 999999 / 9991. siječnja ukinut mali ribolov Empty

[Vrh] Go down

Postaj by histrion ned sij 04, 2015 10:44 pm

Neu je napisao/la:Čekajte, sada ako sam dobro skužila, se nesmije pecati? ni kilogram?

Jasno da smiješ.
Kupiš dozvolu ... i pecaš.

Taj zakon vrijedi već dvadesetak godina*** ... samo se mijenja dozvoljena količina ulova, dozvoljeni alati i cijena dozvole.

*** - možda i duže. Ja sam svojim klincima kupovao dozvole kad su bili stari 5-6 godina (sad su stari 23).
histrion
histrion
Jako aktivni forumaš
Jako aktivni forumaš

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by RobinUd pon sij 05, 2015 12:43 am

histrion je napisao/la: ....brancina od 8 kila.....

Postoji brancin od 8 (slovima: osam) kila ??

Jebate, sta je kontinetalac, neuk i bez orijentacije.....
RobinUd
RobinUd
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Registriran/a : 06.01.2009
Broj postova : 1799
Reputacija Reputacija : 205
Godina imam : 72
Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by histrion pon sij 05, 2015 6:58 am

RobinUd je napisao/la:
Postoji brancin od 8 (slovima: osam) kila ??

I od 15 ... ali su oni teži od 10 rijetkost.

Proše je godine brancin od 11 kila ulovljen kod Medulina.
Cijena? Prava sitnica! 2500 kuna - direktno u oštariju.
histrion
histrion
Jako aktivni forumaš
Jako aktivni forumaš

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by FALKON 2 pon sij 05, 2015 7:06 am

Pa iskreno nevidim neki problem oko toga, sve se mora regulirati pa tako i ribolov.

Jer kada to nebi imalo malo kontrole (a već je netko spominjao taj problem) ribari bi doslovno izlovili ribu ... znači ipak moraš nešta malo i uložiti da bi mogao poslije zaraditi ili jednostavno uživati .

Neznam kako se kreću cijene dozvola na jadranu ali u kontinetalnom dijelu za riječni ribolov cijena je cca 450-500 kn godišnje (govorim za svoju okolicu i ribolovnu udrugu kojoj pripadaju okolne rijeke) .
FALKON 2
FALKON 2
Doktor foruma
Doktor foruma

Registriran/a : 03.03.2009
Broj postova : 11695
Reputacija Reputacija : 580
Godina imam : 47
Započeo/la tema :
1. siječnja ukinut mali ribolov Empty9 / 9999 / 9991. siječnja ukinut mali ribolov Empty

[Vrh] Go down

Postaj by eva kant pon sij 05, 2015 7:18 am

histrion je napisao/la:

I od 15 ... ali su oni teži od 10 rijetkost.

Proše je godine brancin od 11 kila ulovljen kod Medulina.
Cijena? Prava sitnica! 2500 kuna - direktno u oštariju.
tamo se uvijek nađe neka dobra riba..Laughing

Domaćica foruma Eva
(Organizatorica Foto natječaja)
Domaćica  foruma Eva   (Organizatorica Foto natječaja)

Registriran/a : 09.06.2009
Broj postova : 18713
Reputacija Reputacija : 1519
Godina imam : 24
Započeo/la tema :
1. siječnja ukinut mali ribolov Empty92 / 99992 / 9991. siječnja ukinut mali ribolov Empty

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics