Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bogataš i Lazar - Isusova priča

+2
modestyblase
Neu
6 posters

Go down

Bogataš i Lazar - Isusova priča Empty Bogataš i Lazar - Isusova priča

Postaj by Neu sub kol 23, 2014 9:49 pm

Prispodoba o siromašnom Lazaru i bogatašu (Lk 16,19-30) nalazi se u Novom zavjetu.

U prispodobi, Lazar je umro i njega su anđeli odnijeli u naručje Abrahamovo. A bogataš, koji nije mario za Lazara došao je u pakao.[1]

Evanđelje po Luki 16:19 Bio je neki bogataš koji se odijevao u najfinije tkanine, u grimiz i tanki lan, i svakoga se dana obilno gostio. Pred njegovim je vratima sav u čirovima ležao siromah Lazar čeznući da se najede ostataka s bogataševa stola. Dok je tako ležao, psi su dolazili i lizali mu čirove.  Siromah napokon umre te ga anđeli odnesu k Abrahamu.

A bio je neki bogat čovek koji se oblačio u skerlet i skupoceno platno i veselio se sjajno svaki dan. A pred njegovim vratima ležao je jedan siromah po imenu Lazar, pun čireva, želeći da se nasiti onim što je padalo sa bogataševe trpeze; uz to su i psi dolazili i lizali njegove rane. A kad umre siromah, anđeli ga odneše u Avraamovo naručje. Umro je i bogataš i sahraniše ga. I kad se mučio u adu, podiže svoje oči i vide izdaleka Avraama i Lazara u njegovom naručju. Tada povika: oče Avraame, smiluj se na mene i pošalji Lazara da umoči vrh svoga prsta u vodu i da mi rashladi jezik, jer se mučim u ovom plamenu.

A Avraam reče: sinko, seti se da si primio svoja dobra u svom životu, a Lazar isto tako zla; on se sad ovde teši, a ti se mučiš. A preko svega toga postavljena je velika provalija između nas i vas, da ne mogu da pređu oni koji žele odavde k vama, niti da pređu k nama oni odande. Tada reče: molim te onda, oče, da ga pošalješ u kuću moga oca, jer imam petoro braće; neka ih uveri - da ne bi i oni došli na ovo mesto mučenja. Ali Avraam reče: oni imaju Mojsija i proroke, neka poslušaju njih. On pak reče: ne, oče Avraame, nego ako im ko iz mrtvih dođe, pokajaće se. Reče mu: ako ne slušaju Mojsija i proroke, neće ih pridobiti ni onaj ko vaskrsne iz mrtvih.

wikipedia

po vašem sudu, potvrđuje li ova priča postojanje raja i pakla? znači li to da su u raju svi siromašni ljudi? jesu li siromašni ljudi po vašem sudu bolji od bogatih?

Prema Fromu, ona izražava mržnju prema vlastima — bogatima, učenima i moćnima.[11] Bogataš je bezosećajan za potrebe siromaha, i njegovo evenutalno poštovanje zakona ne može biti nadoknada za nedostatak milosrđa.[12] Isus neprestano ponavlja da je božje carstvo unutar duše a ne u zakonu, nasuprot farisejskom poimanju. Uobičajeno hrišćansko tumačenje poslednje rečenice („ako ne slušaju Mojsija i proroke, neće ih pridobiti ni onaj ko vaskrsne iz mrtvih“) se uslavnom odnosi na Hristovo vaskrsenje.

CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Registriran/a : 19.12.2008
Broj postova : 86925
Reputacija Reputacija : 4929
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
Bogataš i Lazar - Isusova priča Empty999 / 999999 / 999Bogataš i Lazar - Isusova priča Empty

[Vrh] Go down

Bogataš i Lazar - Isusova priča Empty Re: Bogataš i Lazar - Isusova priča

Postaj by modestyblase uto kol 26, 2014 5:21 am

tko je to Avraam...u mojoj bibliji nema tog imena

modestyblase
Trajno baniran/a

Registriran/a : 15.04.2012
Broj postova : 6
Reputacija Reputacija : 1
Započeo/la tema :
Bogataš i Lazar - Isusova priča Empty0 / 9990 / 999Bogataš i Lazar - Isusova priča Empty

[Vrh] Go down

Postaj by Teo uto kol 26, 2014 2:58 pm

modestyblase je napisao/la:tko je to Avraam...u mojoj bibliji nema tog imena

Kopirala je srpski prijevod nije se potrudila naći hrvatski prjevod. Avram je Abraham da skratim
Teo
Teo
Diplomat foruma
Diplomat foruma

Registriran/a : 17.12.2010
Broj postova : 7200
Reputacija Reputacija : 1201
Godina imam : 47
Započeo/la tema :
Bogataš i Lazar - Isusova priča Empty0 / 9990 / 999Bogataš i Lazar - Isusova priča Empty

[Vrh] Go down

Postaj by zbracun uto kol 26, 2014 4:29 pm

Nema tu puno mudrolije. Vrlo dobro se zna da se nitko ne može pošteno obogatit svojim rukama. Svaki bogataš je stekao bogatstvo na tuđem radu i muci. A ako to bogatstvo drži za sebe, tim bogatstvom je plaćen za svoja zemaljska djela. Ako pak to bogatstvo iskoristi da bi i siromašni dobro živjeli (isključivo iskreno, sa namjerom da radi dobro), onda se odrekao velikog djela te svoje "plaće", i time zaslužio i "plaću" na nabu. Takog čeka i tamo dobro. Na Zemlji mu se dalo da se vidi dali će ostati pošten, ili će postati pohlepan. Onda dolazi presuda.
zbracun
zbracun
Jako aktivni forumaš
Jako aktivni forumaš

Registriran/a : 29.12.2011
Broj postova : 2526
Reputacija Reputacija : 662
Godina imam : 69
Započeo/la tema :
Bogataš i Lazar - Isusova priča Empty3 / 9993 / 999Bogataš i Lazar - Isusova priča Empty

[Vrh] Go down

Postaj by damfisk sri kol 27, 2014 11:15 am

zbracun je napisao/la:Nema tu puno mudrolije. Vrlo dobro se zna da se nitko ne može pošteno obogatit svojim rukama.

Ma je li? Zna se? A kako se to zna?

zbracun je napisao/la: Svaki bogataš je stekao bogatstvo na tuđem radu i muci.

I opet - na osnovu čega se to "zna"? Tko to kaže? Isus? Bog? Sveti Frane?

zbracun je napisao/la:
A ako to bogatstvo drži za sebe, tim bogatstvom je plaćen za svoja zemaljska djela. Ako pak to bogatstvo iskoristi da bi i siromašni dobro živjeli (isključivo iskreno, sa namjerom da radi dobro), onda se odrekao velikog djela te svoje "plaće", i time zaslužio i "plaću" na nabu. Takog čeka i tamo dobro. Na Zemlji mu se dalo da se vidi dali će ostati pošten, ili će postati pohlepan. Onda dolazi presuda.

Kakvo sranje.
damfisk
damfisk
Inžinjer foruma
Inžinjer foruma

Registriran/a : 01.01.2009
Broj postova : 8250
Reputacija Reputacija : 696
Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by Teo sri kol 27, 2014 4:50 pm

zbracun je napisao/la:Nema tu puno mudrolije. Vrlo dobro se zna da se nitko ne može pošteno obogatit svojim rukama. Svaki bogataš je stekao bogatstvo na tuđem radu i muci.

Ne slažem se, npr. Abraham, Jakov, Job, ... su bili bogati pa se nigdje ne može iščitati da su stekli bogatstvo na nezakonit način i tuđoj muci.
Teo
Teo
Diplomat foruma
Diplomat foruma

Registriran/a : 17.12.2010
Broj postova : 7200
Reputacija Reputacija : 1201
Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by Mihael12 pon ruj 29, 2014 2:26 pm

Pravo bogatsvo se ne stjece tamo, gdje ga mogu moljci unistiti, nego tamo gdje je postojano.
Ako se uzme u obzir, da je Isus kod te prispodobe mislio na "lihvarsko" i neposteno stjecanje bogatsva, onda je jasno, da su bogatasi izgubljeni za kraljevstvo Bozje. Svi oni ljudi, koji su svojim postenim radom dosli do nekog "bogatstva", jednaki su onima koji ga svojim postenim radom nisu stekli, ako su inace posteni ljudi.

Medjutim, ni za Isusa u ono doba nije bila tajna, da su se bogatasi uvjek bogatili na racun siromaha, pa ako nisu svoje bogatstvo bili spremni podijeliti i sa siromasnima, onda su bili izgubljeni za Kraljevstvo Bozje.

Ni danas covjek nije u stanju postenim radom postati milioner, ako ne osteti nekog drugog. Zato ce oni, koji su druge ostetili i postali bogati platiti za tu nepravednost, pred licem Pravde, Pred Bogom, a to Isus zeli predociti ljudima.

Mihael12
Privremeno baniran/a

Registriran/a : 11.05.2013
Broj postova : 503
Reputacija Reputacija : 42
Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics