The Departed (2006)
3 posters
Stranica 1 / 1.
The Departed (2006)
The Departed (2006)
imdb: [You must be registered and logged in to see this link.]Pokojni (eng. The Departed) je kriminalistički film Martina Scorsesea iz 2006, dobitnik Oscara za najbolji film 2007. U glavnim ulogama pojavljuju se Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen, Alec Baldwin i Ray Winstone. Film je obrada poznatog hongkoškog kriminalističkog trilera Pakleni poslovi. Radnja filma odvija se u Bostonu gdje Frank Costello, irski mafijaš, ubacuje Colina Sullivana kao krticu u policiju države Massachusetts. Istodobno, Billy Costigan je policajac koji se infiltrira u Costellovu ekipu. Kad dvije struje shvaćaju situaciju, prisiljeni su otkriti identitet onog drugoga.
Film je osvojio četiri Oscara na 79. dodjeli za najbolji film, najboljeg redatelja (Martin Scorsese), najbolju montažu (Thelma Schoonmaker) i najbolji adaptirani scenarij (William Monahan). Mark Wahlberg je naknadno nominiran za najboljeg sporednog glumca. Pokojni se nalazi i na listi 250 najboljih filmova kinematografije na IMDb-u.
[You must be registered and logged in to see this image.]
- Leonardo DiCaprio - William M. "Billy" Costigan, policajac na tajnom zadatku
- Matt Damon - Detektiv Colin Sullivan, Costellov doušnik u policiji
- Jack Nicholson - Francis "Frank" Costello, šef bostonske irske mafije
- Mark Wahlberg - Narednik Sean Dignam, zamjenik šefa Odjela za tajne zadatke
- Martin Sheen - Kapetan Oliver "Charlie" Queenan, šef Odjela za tajne zadatke
- Ray Winstone - G. French, Costellova desna ruka
- Vera Farmiga - Dr. Madolyn Madden, policijska psihijatrica i Sullivanova djevojka
- Anthony Anderson - Policajac Brown, član Odjela za posebne istrage
- Alec Baldwin - Kapetan George Ellerby, šef Odjela za posebne istrage
- James Badge Dale - Policajac Barrigan, član Odjela za posebne istrage
- Kevin Corrigan - Sean Costigan, Billyjev rođak
- David O'Hara - Fitzy, jedan od Costellovih ljudi
- Mark Rolston - Timothy Delahunt, jedan od Costellovih ljudi
- Robert Wahlberg - Agent FBI-ja Frank Lazio, FBI-jev časnik za vezu s Odjelom za posebne istrage
Popularni kritičar James Berardinelli dao je filmu četiri od četiri zvjezdice i nazvao ga "američkom epskom tragedijom". Film mu je poslužio za napad na banalnosti koje su američki studiji nudili u prethodnim godinama. "Filmovi su bili toliko apatični da su Pokojni došli kao prijeko potrebno osvježenje", napisao je. Ustvrdio je još kako film zaslužuje da ga se svrsta uz Scorseseove prijašnje uspješnice kao što su Taksist, Razjareni bik i Dobri momci.
Andrew Lau, jedan od redatelja Paklenih poslova, u intervjuu za hongkonške novine Apple Daily je rekao, "Naravno da smatram da je verzija koju sam ja snimio bolja, ali i holivudska je prilično dobra. Scorsese je holivudsku verziju prilagodio američkom kulturnom okruženju." Andy Lau, jedan od glavnih glumaca u Paklenim poslovima, nakon što su ga pitali da usporedi film s originalom, rekao je, "Pokojni su bili predugi i mislim da je Hollywood iskombinirao sva tri nastavka Paklenih poslova."[5] Lau je istaknuo da se u obradi našlo nekoliko "zlatnih citata" iz originala, ali i mnogo više psovki. Na kraju je Pokojne ocijenio s 8/10 i rekao da vrijedi pogledati holivudska obrada, iako "učinak spajanja dvije junakinje iz izvornika u jednu nije dobar kao u izvorniku. Izvor: wikipedia
Jel netko gledao film? Dojmovi? Kritike? Recenzije? Pozitivne i negativne strane?
Broj postova : 86925
Reputacija : 4929
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
Re: The Departed (2006)
uh, ovo sam gledao, doličan film
(CloneBuster, Pipica, Sitni) - Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova : 16211
Reputacija : 1608
Započeo/la tema :
Mom cimeru najbolji film ikad, meni osobno korejski izvornik ima više snage u odnosu dva glavna lika, ali zato ova američka inačica ima Jacka s onim vražijim osmijehom. Dosta dobar film.
Prop- Domaćin foruma Prop
(Filmofil, provokator, švaler) - Registriran/a : 09.03.2009
Broj postova : 28432
Reputacija : 2403
Godina imam : 38
Započeo/la tema :
Korejski? Zar i to postoji?
Gledala sam davno film i pamtim ga kao dobra, sjećam se da su na kraju filma svi živi mrtvi ali moram ga ponovo pogledati kako bih se prisjetila dobrih i loših strana filma.
I koliko je tebi od 1-10?
Gledala sam davno film i pamtim ga kao dobra, sjećam se da su na kraju filma svi živi mrtvi ali moram ga ponovo pogledati kako bih se prisjetila dobrih i loših strana filma.
I koliko je tebi od 1-10?
Broj postova : 86925
Reputacija : 4929
Započeo/la tema :
Nekih 7.5/10 je poštena ocjena...
Prop- Domaćin foruma Prop
(Filmofil, provokator, švaler) - Registriran/a : 09.03.2009
Broj postova : 28432
Reputacija : 2403
Godina imam : 38