Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

U Srbiji legalan seks s maloljetnicima

+13
Sibila
jasim
damfisk
m
tomtomy
Neu
eva kant
tanuki
Prop
Stevo Largo
The Guardian
Purgy
Teo
17 posters

Stranica 1 / 3. 1, 2, 3  Next

Go down

U Srbiji legalan seks s maloljetnicima Empty U Srbiji legalan seks s maloljetnicima

Postaj by Teo sub srp 23, 2011 10:02 am

BEOGRAD31. 05. 2009

PRESS

Verovali ili ne: U SRBIJI LEGALAN SEKS SA DECOM!

U Srbiji je zakonska granica za stupanje u seksualni odnos 14 godina. Država ćuti, a Savet Evrope i stručnjaci apeluju da se zbog iskorišćavanja maloletnika granica pomeri na 16 godina

Neznanje... Čak 90 odsto građana Srbije misli da je granica 18 godina

U Srbiji je zakonska granica za stupanje u seksualni odnos - 14 godina! To znači da neko ko ima seks sa detetom koje je napunilo 14 godina krivično ne odgovara, ako je seksualni čin bio na dobrovoljnoj bazi!

Poznato je da su mladi danas sve slobodniji po pitanju seksa, da sve ranije stupaju u odnose, a nisu retke i veze između maloletnika i puno starijih partnera. Većina stručnjaka se zbog toga slaže da bi zakonsku granicu za stupanje u seksualne odnose sa 14 trebalo pomeriti barem na 16 godina, kako bi se sprečile zloupotrebe i iskorišćavanje dece.

Nevladina organizacija „Beosuport", koja se bavi zaštitom dece od seksualnog iskorišćavanja i trgovine, još 2004. je Skupštini Srbije podnela inicijativu sa 30.000 potpisa da se granica stupanja u seksualne odnose sa 14 podigne na 16 godina, kao i da najveća razlika između deteta i partnera bude pet godina. Sonja Kecmanović iz „Beosuporta" kaže da su deca svi do 18. godine i da je preporuka Saveta Evrope da se zakonska granica stupanja u odnose pomeri na 16 godina.

Zakon za makroe

- Svi pričaju o zaštiti dece, a niko se ne bavi njima. Pomeranje ove granice je neophodno kako bi se deca zaštitila, jer dete sa 14 godina, iako fizički jeste, nije psihički zrelo da ima seksualni odnos, nije svesno posledica, traume koju može da doživi, prenosivih bolesti, HIV-a i neželjene trudnoće. Istraživanje koje smo sproveli pokazalo je da u Srbiji 90 odsto ljudi uopšte i ne zna da je kod nas zakonska granica za stupanje u seksualne odnose 14 godina, jer većina punoletstvo poistovećuje sa seksualnom slobodom! Među njima su i roditelji i profesori. Aktuelni zakon, koji je iz četrdesetih godina, odgovara jedino makroima i trgovcima decom, koji to iskorišćavaju. Tako neko ko ima 14 godina i sedam dana i prostituiše se, ako izjavi da to čini svesno, onaj sa kim je imao odnos uopšte ne odgovara pred zakonom - objašnjava Sonja Kecmanović i dodaje da su dva puta slali zahtev komisiji koja se bavi izmenama zakona pri Ministarstvu pravde da se postojeći zakon promeni. Nisu dobili čak ni odgovor.

Starosna granica do koje dete, prema mišljenu stručnjaka, nije sposobno ni zrelo da proceni rizike i posledice stupanja u seksualni čin razlikuje se od zemlje od zemlje i kreće se od od 12 do 20 godina. U Hrvatskoj je nedavno, zbog sve učestalijih pritužbi roditelja maloletne dece koji traže savet kako zaštiti dete od seksualnog iskorišćavanja, odnosno veze sa puno starijim partnerima, dečji pravobranilac Mila Jelavić tražila da se poveća zakonska granica za legalni seksualni odnos sa 14 na 16 godina. Hrvatska, kao i Srbija, nalazi se među zemljama u svetu kod kojih je ova granica niža.

Dr Milošević: Neko je zreo već sa 12 godina

Dr Aleksandar Milošević, urolog i seksolog, smatra da granice ne bi trebalo da se postavljaju, kao i da je teško odgovoriti na pitanje da li je seks krivično delo, bez obzira na obostrano zadovoljstvo.

- Vreme stupanja u seksualne odnose je individualna stvar. Zrelost je relativna stvar. Neko je zreo već sa 12, a neko nije zreo ni sa 50 godina. Većina žena je fizički spremna od 14. godine, tačnije po ulasku u pubertet. U tom, fizičkom smislu je moguće postaviti granicu. Normalan seksualni odnos retko dovodi do fizičkih oštećenja kod osobe koja je fiziološki zrela. Ali što se tiče psihološke zrelosti, nije lako odrediti gde bi trebalo da bude granica, i to je pitanje za psihijatre i psihologe - smatra Milošević.

Tamara Lukšić-Orlandić, zamenica ombudsmana za prava deteta, smatra da je zahtev da se i u Srbiji pomeri starosna granica za stupanje u seksualne odnose opravdana, imajući u vidu veliki broj namernih prekida trudnoće kod maloletnica.

- Ovo je važno i zbog učestalih problema koji se javljaju zloupotrebom elektronskih medija, u kojima su žrtve deca, i slučajeva lažnog predstavljanja odraslih muškaraca na takozvanim društvenim mrežama, kao što je „Fejsbuk". Zato su potrebne izmene Krivičnog zakona u smislu podizanja starosne granice za gonjenje i sankcionisanje kada je reč o stupanju u seksualne odnose sa maloletnicima, sa 14 na 16 godina - kaže zamenica zaštitnika građana za prava deteta.

Međutim, zaštitnik građana Saša Janković se do sada nije bavio ovim pitanjem. Iako, kao institucija, ima zakonska ovlašćenja za pokretanje zakonodavnih inicijativa u smislu predlaganja novih zakona ili izmena i dopuna postojećih, kada je reč o pravima deteta ombudsman do sada nije imao inicijative od strane trećih lica, niti je bilo pritužbi u tom smislu, objašnjava naša sagovornica.

Žrtve zlostavljanja

Dečji psiholog Mileva Marinković, koja ima i dugogodišnje iskustvo sudskog veštaka u slučajevima gde su maloletnici bili žrtve zlostavljanja i nasilja, smatra da se granica za seks mora pomeriti na 16 godina, jer deca sa 14 nisu zrela.

- Ne možemo od bića tog uzrasta očekivati da prosuđuje sa punom svešću, jer je nezrelo. Sa razvojnog aspekta, dete je tada u fazi puberteta i tek bi trebalo da uđe u zrelo doba. Deca su sa 14, 15, 16 godina neformirane ličnosti, nemaju uvid u svoje postupke i ne mogu da sagledaju posledice koje mogu biti kobne, počevši od zaraznih bolesti, trudnoće, pa do psihičkih poremećaja - kaže ona.

ANA MITIĆ

Teo
Teo
Diplomat foruma
Diplomat foruma

Registriran/a : 17.12.2010
Broj postova : 7200
Reputacija Reputacija : 1201
Godina imam : 47
Započeo/la tema :
U Srbiji legalan seks s maloljetnicima Empty0 / 9990 / 999U Srbiji legalan seks s maloljetnicima Empty

[Vrh] Go down

U Srbiji legalan seks s maloljetnicima Empty Re: U Srbiji legalan seks s maloljetnicima

Postaj by Purgy sub srp 23, 2011 10:33 am

To je i u hrvatskoj.
Ne kužim di je problem.
Purgy
Purgy
Domaćin foruma Purgy
(Paint slikar i bacač stihova)
Domaćin foruma Purgy   (Paint slikar i bacač stihova)

Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova : 14047
Reputacija Reputacija : 1669
Godina imam : 15
Započeo/la tema :
U Srbiji legalan seks s maloljetnicima Empty142 / 999142 / 999U Srbiji legalan seks s maloljetnicima Empty

[Vrh] Go down

U Srbiji legalan seks s maloljetnicima Empty Re: U Srbiji legalan seks s maloljetnicima

Postaj by Teo sub srp 23, 2011 11:48 am

ako ti je to normalno onda normalno da ne vidiš problem.

U Hrvatskoj nije legalno s maloljetnicima imati seksualne odnose zna se granica punoljetnosti.
Teo
Teo
Diplomat foruma
Diplomat foruma

Započeo/la tema :
U Srbiji legalan seks s maloljetnicima Empty0 / 9990 / 999U Srbiji legalan seks s maloljetnicima Empty

[Vrh] Go down

Postaj by The Guardian sub srp 23, 2011 12:40 pm

Teo je napisao/la:ako ti je to normalno onda normalno da ne vidiš problem.

U Hrvatskoj nije legalno s maloljetnicima imati seksualne odnose zna se granica punoljetnosti.

kiša kiša

I meni je normalno.

Znaci decko 17 i cura 15 god (ili obrnuto) su u vezi i oni bi trebali cekati po tebi jos 3 godine da bi imali odnos?? dole dole

Kod nas je isto granica za sex ako oba partnera pristaju 14 godina!!

18 godina u Europi imaju samo dvije drzave TURSKA i MALTA, a jedna drzava cak ima tu granicu spustenu na 12 godina
The Guardian
The Guardian
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Registriran/a : 07.11.2009
Broj postova : 1186
Reputacija Reputacija : 130
Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by Purgy sub srp 23, 2011 12:48 pm

Istina.
Kaj, cura od 16 godina nebi smjela reć da bi sex sa svojim "dragim"?

Jbmu mater...

Ako neće, nitko ju ne tjera. Ako hoće, ni jedan zakon ju u tome spriječiti neće.
Purgy
Purgy
Domaćin foruma Purgy
(Paint slikar i bacač stihova)
Domaćin foruma Purgy   (Paint slikar i bacač stihova)

Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova : 14047
Reputacija Reputacija : 1669
Godina imam : 15
Započeo/la tema :
U Srbiji legalan seks s maloljetnicima Empty142 / 999142 / 999U Srbiji legalan seks s maloljetnicima Empty

[Vrh] Go down

Postaj by The Guardian sub srp 23, 2011 12:57 pm

Purgy je napisao/la:Istina.
Kaj, cura od 16 godina nebi smjela reć da bi sex sa svojim "dragim"?

Jbmu mater...

Ako neće, nitko ju ne tjera. Ako hoće, ni jedan zakon ju u tome spriječiti neće.

gore gore

Upravo to. gore
The Guardian
The Guardian
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by Teo sub srp 23, 2011 2:13 pm

Brkate seks između maloljetnika i maloljetnika i seks između malojetne i punoljetne osobe.

Nigdje u svijet ako obje maloljetne osobe pristanu na seks nemožeš kontrolirati ako sami se ne kontroliraju. Možda jednino u onim konzervativnim sredinama di ih može doć glave.

Teo
Teo
Diplomat foruma
Diplomat foruma

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by The Guardian sub srp 23, 2011 2:16 pm

a to o cem ti pricas zakon ne pozna, znaci bitno je da bude osoba starija od 14 i sve je legalno....
The Guardian
The Guardian
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by Teo sub srp 23, 2011 2:19 pm

Znači normalno recimo seks između 30 godišnjaka i seks između 14 godišnjakinje. sw7
Teo
Teo
Diplomat foruma
Diplomat foruma

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by The Guardian sub srp 23, 2011 4:30 pm

Teo je napisao/la:Znači normalno recimo seks između 30 godišnjaka i seks između 14 godišnjakinje. sw7

ma zaboli mene qurac oce neki majmun trazit curu od 14-15-16 godina. Ako je bez prisile nit ja nit zakon tu ne mozemo nista.

Ali to je daleko od tvoje tvrdnje da je ilegalno.

Teo je napisao/la:
The Guardian
The Guardian
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by Stevo Largo ned srp 24, 2011 1:52 am

kaj sad... jel se smijem zabavljat legalno il ne?? kao
Stevo Largo
Stevo Largo
Obožavatelj foruma
Obožavatelj foruma

Registriran/a : 15.02.2010
Broj postova : 4115
Reputacija Reputacija : 371
Godina imam : 31
Započeo/la tema :
U Srbiji legalan seks s maloljetnicima Empty20 / 99920 / 999U Srbiji legalan seks s maloljetnicima Empty

[Vrh] Go down

Postaj by Teo ned srp 24, 2011 7:58 am

The Guardian je napisao/la:
Teo je napisao/la:Znači normalno recimo seks između 30 godišnjaka i seks između 14 godišnjakinje. sw7

ma zaboli mene qurac oce neki majmun trazit curu od 14-15-16 godina. Ako je bez prisile nit ja nit zakon tu ne mozemo nista.

Ali to je daleko od tvoje tvrdnje da je ilegalno.

Teo je napisao/la:

jel bi ti bilo svejedno da je ta maloljetna cura tvoja kćer isto bez prisile
Teo
Teo
Diplomat foruma
Diplomat foruma

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by Prop ned srp 24, 2011 8:15 am

The Guardian je napisao/la: jedna drzava cak ima tu granicu spustenu na 12 godina

Vatikan U Srbiji legalan seks s maloljetnicima 398466 U Srbiji legalan seks s maloljetnicima 398466 U Srbiji legalan seks s maloljetnicima 398466 U Srbiji legalan seks s maloljetnicima 398466

Inače, vidim da je ode Teu problem u seksu između 30ogodišnjaka i 14ogodišnjakinje? Obratno je, valjda, u redu. Nikome nije gadljivo kad se dečkić od 14 uvati žene od 30. Svi smo mi maštali o pokojoj profesorici/susjedi/tako to....

A što ako cura ima 18, a frajer 34? Jel' to opravdavamo?

Opet, ako smo dobro odgojili dijete, valjda bu i ono znalo kad je pametno stupati u seksualne odnose?

Ah, toliko reklama i dilema....
Prop
Prop
Domaćin foruma Prop
(Filmofil, provokator, švaler)
Domaćin foruma Prop   (Filmofil, provokator, švaler)

Registriran/a : 09.03.2009
Broj postova : 28432
Reputacija Reputacija : 2403
Godina imam : 38
Započeo/la tema :
U Srbiji legalan seks s maloljetnicima Empty108 / 999108 / 999U Srbiji legalan seks s maloljetnicima Empty

[Vrh] Go down

Postaj by The Guardian ned srp 24, 2011 11:21 am

Stevo Largo je napisao/la:kaj sad... jel se smijem zabavljat legalno il ne?? kao

naravno da smijes, samo nemoj ispod 14...
The Guardian
The Guardian
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by Teo ned srp 24, 2011 11:24 am

Nije obratno uredu svejedno koji je spol stariji a tko mlađi u mom primjeru.
Ne kužim vas kad je tema o pedofiliji onda svi se zgražaju a sada je neki podržavaju a da toga nisu svjesni.

Teo
Teo
Diplomat foruma
Diplomat foruma

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by The Guardian ned srp 24, 2011 11:27 am

Teo je napisao/la:

Ako joj se to svidja, nek radi sta hoce, a i ljepo ti je Prop objasnio u postu ispod tvoga, sve je to stvar kucnog odgoja, ali ocito tebe pucaju nekakve gadne trame iz djetinjstva, pa to bas i ne kuzis.
The Guardian
The Guardian
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by The Guardian ned srp 24, 2011 11:34 am

Prop je napisao/la:
Vatikan U Srbiji legalan seks s maloljetnicima 398466 U Srbiji legalan seks s maloljetnicima 398466 U Srbiji legalan seks s maloljetnicima 398466 U Srbiji legalan seks s maloljetnicima 398466

Moram priznati da me malo iznenadilo da su bas oni stavili najnizu granicu u Europi

Prop je napisao/la:

Inače, vidim da je ode Teu problem u seksu između 30ogodišnjaka i 14ogodišnjakinje? Obratno je, valjda, u redu. Nikome nije gadljivo kad se dečkić od 14 uvati žene od 30. Svi smo mi maštali o pokojoj profesorici/susjedi/tako to....

Opet, ako smo dobro odgojili dijete, valjda bu i ono znalo kad je pametno stupati u seksualne odnose?

Ah, toliko reklama i dilema....

Ja se uvijek mogu sjetiti jedne cure koja je bila jedno 8-9 godina starija od mene, ali moram priznati da mi je stvarno uljepsala jedno ljeto, a i naucila me nekim stvarima....

A definitivno je stvar odgoja sta ce necija djeca raditi....
The Guardian
The Guardian
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by Teo ned srp 24, 2011 8:28 pm

Teo je napisao/la:

Ako joj se to svidja, nek radi sta hoce, a i ljepo ti je Prop objasnio u postu ispod tvoga, sve je to stvar kucnog odgoja, ali ocito tebe pucaju nekakve gadne trame iz djetinjstva, pa to bas i ne kuzis.

Nemam ti ja traume iz djetinjstva imao sam sretno djetinjstvo smajlić
Teo
Teo
Diplomat foruma
Diplomat foruma

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by Gost ned srp 24, 2011 9:47 pm

Prop je napisao/la:

Nažalost Prop, da te razočaram. Znam curu i poznam tu curu koja ima 19 godina a tip 34 god. I u vezi su kiša kiša
Jako jadno i glupo. Ljubav se vrti oko novca očito... kiša
Anonymous
Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Prop ned srp 24, 2011 10:42 pm

Teo je napisao/la:
Nije obratno uredu svejedno koji je spol stariji a tko mlađi u mom primjeru.
Ne kužim vas kad je tema o pedofiliji onda svi se zgražaju a sada je neki podržavaju a da toga nisu svjesni.

Razlikuj pedofiliju i neodgovorno ponašanje...
Ove prve bi ja zatuka bez problema...
Ovo drugo je ozbiljan problem modernog društva.

Moram priznati da me malo iznenadilo da su bas oni stavili najnizu granicu u Europi

Meni zvuči sasvim logično...

zrine89 je napisao/la:
Prop je napisao/la:

Nažalost Prop, da te razočaram. Znam curu i poznam tu curu koja ima 19 godina a tip 34 god. I u vezi su U Srbiji legalan seks s maloljetnicima 272762 U Srbiji legalan seks s maloljetnicima 272762
Jako jadno i glupo. Ljubav se vrti oko novca očito... U Srbiji legalan seks s maloljetnicima 272762

Oni se vole, samo si ti ljubomoran što ona nije s tobom...
Prop
Prop
Domaćin foruma Prop

Započeo/la tema :
U Srbiji legalan seks s maloljetnicima Empty108 / 999108 / 999U Srbiji legalan seks s maloljetnicima Empty

[Vrh] Go down

Postaj by The Guardian ned srp 24, 2011 10:48 pm

zrine89 je napisao/la:[

Nažalost Prop, da te razočaram. Znam curu i poznam tu curu koja ima 19 godina a tip 34 god. I u vezi su kiša kiša
Jako jadno i glupo. Ljubav se vrti oko novca očito... kiša

i ja bi jednu od 19 punu para...
The Guardian
The Guardian
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by Gost ned srp 24, 2011 11:08 pm

Ali ovdje je stvar obrnuta Laughing Laughing
Ona je s njim zbog para... kao
Anonymous
Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by tanuki ned srp 24, 2011 11:43 pm

ja teo ne vidim, gdje ti vidiš problem-
jabuka se jede kada je zrela- a kada je jabuka zrela, to ne propisuju ljudski, već prirodni zakoni isto važi i za ljude, moral je druga kategorija,
imati seksualni odnos, znaći biti seksualno zreo i biti sposoban zaćeti dijete, dakle odgovornost je presudni faktor,a odgovornost se ne stiče godinama zakonski, već odgojem!
tanuki
tanuki
Domaćin foruma Tanuki
(Gastronom, fotograf, polemičar)
Domaćin  foruma Tanuki   (Gastronom, fotograf, polemičar)

Registriran/a : 07.01.2009
Broj postova : 27688
Reputacija Reputacija : 1996
Započeo/la tema :
U Srbiji legalan seks s maloljetnicima Empty700 / 999700 / 999U Srbiji legalan seks s maloljetnicima Empty

[Vrh] Go down

Postaj by Teo pon srp 25, 2011 4:54 am

tanuki je napisao/la:

ja teo ne vidim, gdje ti vidiš problem-
jabuka se jede kada je zrela- a kada je jabuka zrela, to ne propisuju ljudski, već prirodni zakoni isto važi i za ljude, moral je druga kategorija,
imati seksualni odnos, znaći biti seksualno zreo i biti sposoban zaćeti dijete, dakle odgovornost je presudni faktor,a odgovornost se ne stiče godinama zakonski, već odgojem!

mislim da sam dovoljno rekao u svojim predhodnim postovima za mene je i dalje neprihvatljivo da maloljetnici svoje seksualne odnose ekspimentiraju s punoljetnim i zrelim osobama.
Teo
Teo
Diplomat foruma
Diplomat foruma

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by Prop pon srp 25, 2011 8:22 am

Al' ti je prihvatljivo da to rade s drugim maloljetnicima?
Prop
Prop
Domaćin foruma Prop

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 1 / 3. 1, 2, 3  Next

[Vrh]

- Similar topics