U kojem formatu spremate slike?
5 posters
:: Kultura i Zabava :: Umjetnost, fotografija, kazalište :: Fotografija forum: fotografija, fotoaparati i kamere
Stranica 1 / 1.
Prednosti JPEG-a
Većina programa prikazuje, otvara i sprema JPEG format. JPEG je zbog malih veličina datoteke izvrstan za slanje elektroničkom poštom. Budući da možete određivati razinu kompresije pri spremanju u JPEG oblik, možete kontrolirati veličinu datoteke i kvalitetu slike.
Nedostaci JPEG-a
JPEG automatski komprimira slike prilikom spremanja, čime se neznatno smanjuje vizualna kvaliteta slike. Ako koristite visoku razinu kompresije, kvaliteta slike može biti niska.
Prednosti TIFF-a
Pri spremanju u TIFF format ne gubi se na kvaliteti slike.
Nedostaci TIFF-a
Neki programi, uključujući i većinu web-preglednika, ne mogu prikazivati slike u TIFF formatu.TIFF slike mogu biti vrlo velike (nekoliko puta veće od iste slike spremljene u JPEG formatu). Kao rezultat toga TIFF slike zauzimaju puno više mjesta na tvrdom disku od JPEG slika. Sve osim najmanjih TIFF slika prevelike su za slanje e‑poštom.
Što je s GIF, BMP, PNG, RAW i ostalim vrstama datoteka?
Najčešće nećete imati potrebu koristiti datoteke koje nisu u JPEG ili TIFF formatu. Format bitmape (.bmp) stariji je standard koji stvara nepotrebno velike datoteke. Takve slike zauzimaju mnogo prostora na tvrdome disku i teško ih je slati e‑poštom. GIF i PNG obično se koriste na web-stranicama, no tome jednako dobro može poslužiti i JPEG. S druge strane, RAW datoteke, koje stvaraju mnogi digitalni fotoaparati, visokokvalitetna su alternativa JPEG-u. Mnogi profesionalni fotografi odabiru rad s RAW datotekama budući da se s njima dobivaju slike najveće kvalitete.
Gubi li se vizualna kvaliteta slike spremanjem u JPEG oblik?
JPEG slike nesavršena su kopija izvorne slike koju vidite u tražilu fotoaparata. Ako ste, međutim, sliku snimili uz postavke fotoaparata namještene za najveću kvalitetu, teško ćete vidjeti neku razliku. Pri svakom ponovnom spremanju slike u JPEG formatu vizualna se kvaliteta ponešto smanjuje, kao primjerice kod fotokopiranja fotokopije. Koliko se gubi na kvaliteti ovisi o tome koliko je slika komprimirana. Smanjenje kvalitete najčešće nije vidljivo, no ako ste na slici izvršili više izmjena i svaki je put spremili pri srednjoj razini kvalitete, s vremenom ćete možda zamijetiti gubitak oštrine ili točnosti boja. Za najbolju vizualnu kvalitetu spremajte JPEG slike pri najvećoj razini kvalitete ili radite s TIFF oblikom.
Prednosti JPEG-a
Većina programa prikazuje, otvara i sprema JPEG format. JPEG je zbog malih veličina datoteke izvrstan za slanje elektroničkom poštom. Budući da možete određivati razinu kompresije pri spremanju u JPEG oblik, možete kontrolirati veličinu datoteke i kvalitetu slike.
Nedostaci JPEG-a
JPEG automatski komprimira slike prilikom spremanja, čime se neznatno smanjuje vizualna kvaliteta slike. Ako koristite visoku razinu kompresije, kvaliteta slike može biti niska.
Prednosti TIFF-a
Pri spremanju u TIFF format ne gubi se na kvaliteti slike.
Nedostaci TIFF-a
Neki programi, uključujući i većinu web-preglednika, ne mogu prikazivati slike u TIFF formatu.TIFF slike mogu biti vrlo velike (nekoliko puta veće od iste slike spremljene u JPEG formatu). Kao rezultat toga TIFF slike zauzimaju puno više mjesta na tvrdom disku od JPEG slika. Sve osim najmanjih TIFF slika prevelike su za slanje e‑poštom.
Što je s GIF, BMP, PNG, RAW i ostalim vrstama datoteka?
Najčešće nećete imati potrebu koristiti datoteke koje nisu u JPEG ili TIFF formatu. Format bitmape (.bmp) stariji je standard koji stvara nepotrebno velike datoteke. Takve slike zauzimaju mnogo prostora na tvrdome disku i teško ih je slati e‑poštom. GIF i PNG obično se koriste na web-stranicama, no tome jednako dobro može poslužiti i JPEG. S druge strane, RAW datoteke, koje stvaraju mnogi digitalni fotoaparati, visokokvalitetna su alternativa JPEG-u. Mnogi profesionalni fotografi odabiru rad s RAW datotekama budući da se s njima dobivaju slike najveće kvalitete.
Gubi li se vizualna kvaliteta slike spremanjem u JPEG oblik?
JPEG slike nesavršena su kopija izvorne slike koju vidite u tražilu fotoaparata. Ako ste, međutim, sliku snimili uz postavke fotoaparata namještene za najveću kvalitetu, teško ćete vidjeti neku razliku. Pri svakom ponovnom spremanju slike u JPEG formatu vizualna se kvaliteta ponešto smanjuje, kao primjerice kod fotokopiranja fotokopije. Koliko se gubi na kvaliteti ovisi o tome koliko je slika komprimirana. Smanjenje kvalitete najčešće nije vidljivo, no ako ste na slici izvršili više izmjena i svaki je put spremili pri srednjoj razini kvalitete, s vremenom ćete možda zamijetiti gubitak oštrine ili točnosti boja. Za najbolju vizualnu kvalitetu spremajte JPEG slike pri najvećoj razini kvalitete ili radite s TIFF oblikom.
scorpio57- Dipl.ing.foruma
- Registriran/a : 06.01.2010
Broj postova : 9559
Reputacija : 520
Godina imam : 67
Započeo/la tema :
Re: U kojem formatu spremate slike?
Prije sam svaku sliku sejvala u JPG formatu, no sada uvijek u PNG.
Broj postova : 86925
Reputacija : 4929
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
definiraj spremate slike...spremanje nakon cega ili u kojem formatu fotkam ili?
zagi988- Junior
- Registriran/a : 24.08.2009
Broj postova : 570
Reputacija : 173
Godina imam : 30
Započeo/la tema :
oboje
Broj postova : 86925
Reputacija : 4929
Započeo/la tema :
nakon editiranja ih spremam u JPG jer mi je to dovoljno za forume
inace sve fotke slikam u RAW i cuvam ih u RAW a po potrebi pretvaram u JPG
inace sve fotke slikam u RAW i cuvam ih u RAW a po potrebi pretvaram u JPG
zagi988- Junior
- Registriran/a : 24.08.2009
Broj postova : 570
Reputacija : 173
Godina imam : 30
Započeo/la tema :
Većinom JPG
(CloneBuster, Pipica, Sitni) - Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova : 16211
Reputacija : 1608
Započeo/la tema :
JPEG i RAW.
cortom- Nevina dušica
- Registriran/a : 29.11.2013
Broj postova : 63
Reputacija : 41
Godina imam : 50
Započeo/la tema :
JPEG,jer mi u njemu aparat i snima....
Da imam DSLR, dobre bi bile u TIFFu a ostale u JPEGu
Da imam DSLR, dobre bi bile u TIFFu a ostale u JPEGu
Gost- Gost
Similar topics
» Na kojem ste zadnjem koncertu bili
» U kojem izdanju skidate filmove?
» U kojem automobilu se najbolje sexat?
» U kojem filmu bi ste se htjeli naći i koju ulogu bi glumili?
» Koji internet tarifni model imate i na kojem ste operateru?
» U kojem izdanju skidate filmove?
» U kojem automobilu se najbolje sexat?
» U kojem filmu bi ste se htjeli naći i koju ulogu bi glumili?
» Koji internet tarifni model imate i na kojem ste operateru?
:: Kultura i Zabava :: Umjetnost, fotografija, kazalište :: Fotografija forum: fotografija, fotoaparati i kamere
Stranica 1 / 1.