Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

KTM (official topic)

Go down

KTM (official topic) Empty KTM (official topic)

Postaj by Gost on pet vel 19, 2010 11:53 pm

KTM (official topic) Ktm990superduker10g
KTM (official topic) 9707d1199910744newbikes
KTM (official topic) 122081108z2008ktmsuperd

Slabiji poznavatelji motocikala i neiskusnije oko promatrača na prvi pogled vjerojatno neće primijetiti neke bitne razlike između novog i starog modela, obzirom da se druga generacija Super Dukea 990 vizualno gotovo u potpunosti oslanja na upečatljivu siluetu svog prethodnika. Za neke pretjerane preinake i eksperimentiranje u pogledu estetike nije ni bilo potrebe jer kako kaže stara narodna: "konja koji pobjeđuje nije pametno mijenjati". Sukladno tome, dizajn oštrih rubova i moderne linije i dalje ostaju zaštitni znak ovog austrijskog nakeda, kao i minimalizirane oplate od plastike otporne na vanjska oštećenja, što je rješenje preuzeto sa terenskih modela matične kuće. Nikakve izmjene nisu izvršene ni na ergonomiji motocikla koja je kao i kod prethodnog modela u potpunosti pogođena. U stvari, položaj vozača je i dalje pravi napadački, poluuspravan, sa širokim upravljačem koji u svim situacijama ulijeva povjerenje i sigurnost i osigurava munjevite reakcije motocikla, te sportskim, ali udobnim i dobro odmjerenim udaljenostima između oslonaca za noge, sjedala i upravljača. Najjednostavnije rečeno, to je položaj koji će podjednako zadovoljiti u laganoj šetnji kao i prilikom agresivne vožnje ili sportske primjene. U stvari, sve dorade koje su izvršene na novom modelu odnose se samo na mala i suptilna poboljšanja koja pojedinačno ne djeluju previše značajno, ali zato čine bolju cjelinu koja sveukupno ipak pruža puno bolji paket.
Sukladno tome, nova generacija Superdukea 990 više djeluje kao evolucija starog modela nego kao novi proizvod. No, nemojte se zavaravati, promjena možda nema mnogo, ali su zato bitne i izvršene samo s jednom namjerom: da ga učine još boljim i iskoristivijim u svakodnevnoj primjeni. Lagani i kompaktni LC8 agregat s cilindrima postavljenim pod kutom od 75 stupnjeva, koji je već opjevan u mnogobrojnim testovima različitih modela koje pokreće, u svom naked izdanju i dalje zadržava vrijednost zapremine od 999 ccm, vrijednosti promjera i hoda od 101 x 62,4 mm i odnos kompresije od 11,5:1. Ipak, ono što je skriveno od pogleda i što se izvana ne može uočiti su detaljno prerađene glave cilindara, koje su dobile redizajnirane usisne i ispušne kanale kako bi se osigurao bolji protok goriva te ispušnih plinova. Novoj podešenosti glava cilindara i parametrima koje ostvaruju u potpunosti je prilagođena i nova mapa paljenja, kao i reprogramirana elektronika motocikla. Izmijenjen je i Keihinov sustav ubrizgavanja i sada je opremljen dvama leptirastim tijelima na svakoj usisnoj cijevi, pri čemu primarno kontrolira vozač, a sekundarno centrala. Inače, otvaranje i zatvaranje sekundarnog leptirastog tijela je nužno za održavanje idealne brzine usisnog zraka, linearniji odgovor na komandu gasa, povećanje efikasnosti sagorijevanja i povećanje momenta na nižim režimima rada motora. Nove izvedbe je i kompletan mehanizam elektropokretača, koji bi trebao osigurati živahnije paljenje, kao i limitator povratnog momenta. Sustav ublaživača povratnog momenta sada radi još fluidnije i potpuno umiruje stražnji kraj prilikom mijenjanja brzina na niže. Osim toga, unutarnji odnosi mjenjača su bliži i omogućavaju konkretnija ubrzanja u vožnji.
Iako smo očekivali da će opisane promjene utjecati i na ukupne performanse vozila, to se nije desilo. Po riječima KTM-ovih tehničara dosadašnje vrijednosti su više nego zadovoljavajuće za ovakav tip vozila, a ono na čemu se najviše radilo kod novog modela je njihova maksimalna iskoristivost. Sukladno tome, Superduke 990 i u svojoj novoj izvedbi raspolaže ukupnom snagom od 120 KS koja se oslobađa na 9.000 okr/min i okretnim momentom od 9,8 kgm pri 7.000 okr/min.Realno gledajući, motor bi vjerojatno bio i snažniji nego na prethodnom modelu, ali je prigušen kako bi mogao zadovoljiti stroge Euro 3 norme. Inače, norme o ispušnim plinovima su glavni krivac i za povećanje ukupne mase motocikla za 2 kg (sada iznosi 186 kg): to je posljedica težeg ispušnog sustava koji je opremljen trostaznim katalizatorom i sekundarnim sustavom za ubacivanje svježeg zraka u ispušne kolektore. Poput opisanih tehničkih izmjena koje su zahvatile pogonski agregat, i modifikacije izvedene na ciklistici su dosta oskudne. Iako se na prvi pogled možda ne radi o revolucionarnim rješenjima, one u primjeni ipak pružaju vidljivo kvalitetnije ciklističke osobine. U stvari, po riječima KTM-ovih tehničara, novi model i dalje zadržava svoje reaktivne vozne osobine preuzete sa starijeg modela, ali sada uz povećani stupanj stabilnosti i sigurnosti u vožnji. Kako bi to ostvarili, u KTM-u su doradili poznati okvir rešetkaste konstrukcije, kao i upravljački sklop motocikla. Kao prvo, kut upravljača više nije postavljen pod nagibom od 66,5 stupnjeva, nego je smanjen na 66,1 stupnjeva, što je uz isti predtrag rezultiralo povećanjem međuosovinskog razmaka za 12 mm, sa 1.438 mm na 1.450 mm. Dorađen je i ovjes i on se i dalje oslanja na WP komponente koje se sastoje od prednje upside-down vilice promjera 48 mm, hoda 135 mm, i stražnjeg PDS monoamortizera, hoda 160 mm, podesive po svim parametrima. Ipak novi model ima nešto tvrđe opruge, a prerađeni su i svi unutarnji dijelovi zaduženi za regulaciju kompresije.
Vrlo upečatljivo djeluje i kompletan prednji kočioni sustav, koji se u skladu sa modnim trendovima sada oslanja na kočiona kliješta s radijalnim prihvatom, koja djeluju na četiri kočione pločice. Dimenzije prednjih diskova i dalje zadržavaju vrijednost od 320 mm, kao i stražnji od 220 mm, na koje djeluju kočione čeljusti sa dva klipa. Što se kozmetike tiče, motocikl je vrlo sličan svom prethodniku, iako već na prvi pogled djeluje nekako modernije i mišićavije. Agresivniji dojam zasluga je redizajniranih detalja koji počinju s prednjim blatobranom oštrih linija i naglašeno sportskih ambicija. Prednji kraj upotpunjuje i kompaktnija vjetrobranska maska izvedena iz nekoliko dijelova, a odlikuje se boljom aerodinamikom i boljom zaštitom od vjetra zahvaljujući dobro profiliranom i funkcionalnom vjetrobranu. Nove izvedbe je i multifunkcionalna instrument ploča, čija arhitektura nam je već poznata s modela SM 690. Kao i na manjem modelu, upravljačka ploča se sastoji od digitalnog brzinomjera, analognog obrtomjera i najvažnijih kontrolnih žaruljica za sustav ubrizgavanja goriva, dugo i kratko svijetlo, neutralni položaj i rezervu goriva. Lagani face-lifting primjetan je i na spremniku goriva, koji se sada odlikuje naglašenijim rubovima i nešto većim dimenzijama, obzirom da mu je zapremina povećana s 15 l na 18,5 l. Na kraju možemo spomenuti još samo nove pokazivače pravca s bijelim staklom, koji su preuzeti s modela Adventure 990, kao i novo stop svijetlo, čime završavaju sve razlike između prethodnika i nasljednika, obzirom da je ostatak motocikla vizualno isti. Snage ima sasvim dovoljno, više nego što većina vozača u normalnoj primjeni može iskoristiti, pa ako tako gledamo na stvari, ta linearnost vjerojatno i nije loša stvar, naročito na zatvorenim prometnicama, gdje polugu gasa morate dozirati s milimetarskom preciznošću.
Na visokim okretajima gotovo nema razlike u odnosu na prethodnika, jer kompaktni V-2 nezadrživo grabi od najnižih režima rada sve do crvenog polja.Široki raspon snage i okretnog momenta u primjeni znači da nije potrebno niti prečesto posezati za polugom mjenjača da bi se iz agregata izvukla željena snaga. Kako je ovdje ipak riječ o nakedu, neku značajniju zaštitu od vjetra ne možemo niti očekivati, ali zahvaljujući malom usmjerivaču zraka koji se nalazi na vjetrobranskom staklu adekvatna zaštita je osigurana sve do brzina od 150 km/h. Vrlo kvalitetnim se pokazao i ovjes, koji - iako opremljen tvrđim oprugama - nije ostavljao dojam pretjerane krutosti i bez problema upija sve neravnine i oštećenja na kolniku. Isto tako, bez obzira na podlogu ili način primjene niti u jednom trenutku nismo primjetili nikakva poskakivanja ili tupe povratne udarce koje su inače zaštitni znak tvrdo podešenih motocikala. U stvari, jedina mana koju možemo pripisati novom Superdukeu 990 je nespretno smještena bočna nožica, koja zahtjeva posebnu tehniku i malo više živaca, kako bi se uspješno postavila u otvoreni položaj.Već je i prva generacija Superdukea 990 postavila nova mjerila u klasi maksi nakeda u pogledu ciklistike i voznih osobina, dok novi model radi još značajniji iskorak i zacrtanu letvicu podiže na veću visinu. I dok su oni sitničaviji starom modelu mogli zamjeriti pokoju "mušicu", jer one inače prate gotovo sve premijerne proizvode, novom je modelu, osim cijene, gotovo nemoguće naći neku značajniju lošu stranu. Možda nije više toliko nervozan i brutalan kao prije, ali je zato daleko elastičniji, sigurniji i prije svega primjereniji cestovnoj vožnji. No, sve to ipak nije išlo nauštrb performansi, a ovakav koktel buntovnog karaktera, iskoristive snage i izbalansirane ciklistike osim kod KTM-ovog streetfightera teško ćete dobiti od nekog konkurentnog modela.


Zadnja promjena: zrine89; uto oľu 30, 2010 11:02 am; ukupno mijenjano 3 put/a.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

KTM (official topic) Empty Re: KTM (official topic)

Postaj by Neu on uto oľu 16, 2010 4:09 pm

KTM (official topic) 07_KTM_990SuperDuke_5

_________________
Upoznao sam neke čudne, predivne ljude među kojima i sebe – nekoga koga mnogi nikada ne upoznaju.Charles Bukowski
Neu
Neu
CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Registriran/a : 19.12.2008
Broj postova : 86925
Reputacija Reputacija : 4928
Godina imam : 31
Započeo/la tema :
KTM (official topic) Empty999 / 999999 / 999KTM (official topic) Empty

[Vrh] Go down

KTM (official topic) Empty Re: KTM (official topic)

Postaj by Gost on uto oľu 30, 2010 11:06 am

KTM (official topic) Ktm3ic5
KTM (official topic) Ktmsmr950aa2007051024x7
KTM (official topic) Motogirldjevojkesexywal

radi radi
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

KTM (official topic) Empty Re: KTM (official topic)

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.