Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zasto je covjek "homo religiosus"?

Go down

Zasto je covjek "homo religiosus"? Empty Zasto je covjek "homo religiosus"?

Postaj by Mihael12 ned ruj 28, 2014 10:30 am

Svi se mi pitamo, odakle dolazi religija. Znanost ima svoje hipoteze, a obicni ljudi svoje. Cinjenica je pak jedno, a to je: religija je sastavni dio ljudskog zivota. Ne postoje narodi u povjesti covjecanstva, koji su prezivjeli bez religije.
Znanost, a posebno njezin evolucionisticki dio je misljenja, da religija donosi prednost u prezivljavanju ljudi. Moze se diskutirati o ovoj tezi, ali ona je ispravna. Religiozna drustva imaju vecu ratu reprodukcije od onih, koja su protkana ateistickom idejom.

Medjutim, ja sam misljenja, da je religija dio naseg identiteta. Covjek je jednostavno "homo religiosus". Niti jedna vrsta zivotinje nije uspjela razviti religiju. To je znak, da je religija nesto posebno. Ovo misljenje mi izgleda i racionalno i logicno, jer religija je u stvari kultura. Kad zapocinje religija u ljudskoj povjesti, tada je rodjendan nase kulture.

Medjutim, ljudska spoznaja svjedoci, da je vjera u Boga dar Bozji, i nije priucljivo "znanje". Zato i religiozno organizirana drustva, koja nisu teisticka, kao izvorni Buddhizam, imaju svoju vjeru, ali ne u Boga. Ta drustva vjeruju u neku vrstu "Nirvane", "praznila" ili energetskog stanja, jer je Buddha zabranio svako filozofiranje o stanju "unio mystica". Zato je potrebno uvjek luciti religiju od vjere, jer su to dva pojma koja se niti mogu, niti smiju koristiti kao sinonimi.

Pa ipak zelim primjetiti, da su osobna spoznaja o Bogu, i Bozja Objava, dva razlicita podrucja na kojima se bazira nasa religija. Objava potvrdjuje nasu osobnu spoznaju i cini nas religioznim bicem. Religija i vjera cine ljudski identitet, pa je svaki bijeg pred Autoritetom i bijeg od vlastitog identiteta. Religija i vjera u Boga cini nas boljim ljudima i omogucuje nam da mozemo voditi nas zivot tako, da on dobije smisao i cilj. Smisao zivota je ostvarivanje uspjesnog zivota

Jedan primjer iz Hrvatske:
Vjerujem čvrsto u Boga jer me čini boljim nego što jesam, meni nikakvo drugo čudo ne treba
“Potrebno je znati prihvatiti Božja čuda u našim životima, a ona su svakodnevna”, rekao je popularni glazbenik
“Kada vidim svoju narav, koja je prgava, i kada vidim ‘materijal od kojeg sam napravljen’, shvaćam da Bog radi čudo svaki dan sa mnom. Bog je od mene nikakvoga napravio nekoga tko funkcionira s ljudima i tko je druželjubiv. Upoznao sam ljude koji su bili puno, da tako kažem, agresivniji od mene, pa su se kroz vjeru naučili trpljenju i strpljenju. Vidiš kako je Bog svugdje prisutan i kako od nas radi bolje ljude nego što jesmo. Meni nikakva druga čuda ne trebaju, to mi je dovoljno za vjeru”, rekao je glazbenik Zlatan Stipišić Gibonni odgovarajući zašto vjeruje u Boga.
http://www.bitno.net/svjedocanstva/vjerujem-cvrsto-u-boga-jer-cini-boljim-nego-sto-jesam-meni-nikakvo-drugo-cudo-ne-treba/

Imate li i vi svoj odgovor: zasto je covjek religiozno bice?


Mihael12
Privremeno baniran/a

Registriran/a : 11.05.2013
Broj postova : 503
Reputacija Reputacija : 42
Započeo/la tema :
Zasto je covjek "homo religiosus"? Empty0 / 9990 / 999Zasto je covjek "homo religiosus"? Empty

[Vrh] Go down

Zasto je covjek "homo religiosus"? Empty Re: Zasto je covjek "homo religiosus"?

Postaj by Mihael12 ned ruj 28, 2014 10:32 am

Sva human-etoloska i etnoloska ispitivanja diljem svijeta su pokazala, da svi narodi i plemena imaju svoju religiju.

Mihael12
Privremeno baniran/a

Registriran/a : 11.05.2013
Broj postova : 503
Reputacija Reputacija : 42
Započeo/la tema :
Zasto je covjek "homo religiosus"? Empty0 / 9990 / 999Zasto je covjek "homo religiosus"? Empty

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.