Kamo je nestao DUH BOŽIĆA?
+7
zbracun
Prop
igor malteze
nikolina
britania
eva kant
tanuki
11 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Kamo je nestao DUH BOŽIĆA?
Kamo je nestao DUH BOŽIĆA? Gdje se skriva on? Zašto šuti?
Ne znam kako vi, ali ja uopće nemam osjećaj da se bliži Božić. U gradu je jedva pa i okićeno, sve je nekako prazno, pusto, sivo. Ljudi se više ne sele Božiću kao prije.
Ne znam kako vi, ali ja uopće nemam osjećaj da se bliži Božić. U gradu je jedva pa i okićeno, sve je nekako prazno, pusto, sivo. Ljudi se više ne sele Božiću kao prije.
Broj postova : 86925
Reputacija : 4929
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
Re: Kamo je nestao DUH BOŽIĆA?
u novčaniku Neu, gdje je oduvjek i bio
tanuki- Domaćin foruma Tanuki
(Gastronom, fotograf, polemičar) - Registriran/a : 07.01.2009
Broj postova : 27688
Reputacija : 1996
Započeo/la tema :
Istina.
Ljudi imaju sve manje novca i postaju nervozni prije blagdana jer nemaju za ono što bi htjeli.
Ljudi imaju sve manje novca i postaju nervozni prije blagdana jer nemaju za ono što bi htjeli.
Započeo/la tema :
duh božića nije u svjetlima i novčaniku..njega treba pronaći u sebi..pronaći mir, zbližiti se sa voljenima i oprostiti drugima. ljudi su pravi duh božića pretvorili u shopping i poklone, i zato ja već dva dana jurcam po trgovinama kako ne bih razočarala nećake i nećakinje, i djecu prijatelja, jer oni očekuju poklone..
Broj postova : 18713
Reputacija : 1519
Godina imam : 24
Započeo/la tema :
e pa eva to baš i ne ide preko noći, ti vjerojatno ne doživljavaš nikakve promjene tamo gdje živiš, ali u hrvatskoj je to i više nego očigledno!eva kant je napisao/la:duh božića nije u svjetlima i novčaniku..njega treba pronaći u sebi..pronaći mir, zbližiti se sa voljenima i oprostiti drugima. ljudi su pravi duh božića pretvorili u shopping i poklone, i zato ja već dva dana jurcam po trgovinama kako ne bih razočarala nećake i nećakinje, i djecu prijatelja, jer oni očekuju poklone..
i što to treba oprostiti drugima Eva ?
nedostatak komunikacije i svađu kojoj je uzrok i vlastita netolerancija?
ja nemam nikome ništa za oprostiti i ne tražim da itko meni nešto oprašta!
ako je duh božića ovo što si ti napisala u petnajstak dana u godini onda je to poprilično tužno ;
Započeo/la tema :
nije uopće tužno, to je vrijeme kada treba postati svjestan toga, iako bi to trebalo prakticirati stalno..
Započeo/la tema :
pa po čemu je onda taj božić toliko poseban, da bi se to toliko trebalo isticati baš u vrijeme zimskog solsticija, kršćanskog praznika koji je ukraden umjesto kroz cijelu godinu?eva kant je napisao/la:nije uopće tužno, to je vrijeme kada treba postati svjestan toga, iako bi to trebalo prakticirati stalno..
dali je ljubav nešto što se treba prikazati darovima, kao što to u praksi upravo nudi ta krščanska potrošaćka kultura ili se vrijeme i ljubav može pokloniti i na drugi način?
Započeo/la tema :
slažem se da nije ali ako nema nekih lampica i ukrasa, kako da znamo da se bliži božić?eva kant je napisao/la:duh božića nije u svjetlima i novčaniku..njega treba pronaći u sebi..pronaći mir, zbližiti se sa voljenima i oprostiti drugima. ljudi su pravi duh božića pretvorili u shopping i poklone, i zato ja već dva dana jurcam po trgovinama kako ne bih razočarala nećake i nećakinje, i djecu prijatelja, jer oni očekuju poklone..
Započeo/la tema :
a zbog čega bi božić trebao biti toliko poseban, osim da navede puk na kupnju, opuštanje, feštu, žderačinu i krkanciju!!Neu je napisao/la:
slažem se da nije ali ako nema nekih lampica i ukrasa, kako da znamo da se bliži božić?
veliki petak, jeli?
po tradiciji obvezno riba, pa se već šarani iz ribnjaka šalju po trgovinama diljem hrvatske ili bakalar, riba sjevernih mora, nikada u tradiciji hrvata pa će neki jedamput godišnje probati taj famozni bakalar na bijelo, ali većina će jedva doćekati šunkicu i prasića, sa hrskavim ušekima i repićem!
i more kolača uz naravno pucanje petardi!
i to je taj DUH BOŽIĆA
"vašar taštine" u kojim nema eva tog tvog duha:
njega treba pronaći u sebi..pronaći mir, zbližiti se sa voljenima i oprostiti drugima.
Započeo/la tema :
tanuki je napisao/la:
pa po čemu je onda taj božić toliko poseban, da bi se to toliko trebalo isticati baš u vrijeme zimskog solsticija, kršćanskog praznika koji je ukraden umjesto kroz cijelu godinu?
dali je ljubav nešto što se treba prikazati darovima, kao što to u praksi upravo nudi ta krščanska potrošaćka kultura ili se vrijeme i ljubav može pokloniti i na drugi način?
zato jer simbolizira isusovo rođenje, a isusa bi se trebalo doživljavati kao dobrotu, svjetlost nadu, spas..sve što ljudima u hladnim, tmurnim danima treba.
ne, ljubav se ne iskazuje kroz darove, darovanje bi trebalo biti simbolično, ali eto pretvorili smo se u konzumersko društvo pa pokloni nisu više samo simbolični.
Započeo/la tema :
tanuki je napisao/la:
po tradiciji obvezno riba, pa se već šarani iz ribnjaka šalju po trgovinama diljem hrvatske ili bakalar, riba sjevernih mora, nikada u tradiciji hrvata pa će neki jedamput godišnje probati taj famozni bakalar na bijelo, ali većina će jedva doćekati šunkicu i prasića, sa hrskavim ušekima i repićem!
kako to misliš da bakalar nikada nije bio u tradiciji hrvata? ja otkad znam za sebe, znam i za bakalar..moji su to uvijek kuhali..
Započeo/la tema :
ne, od samog starta taj je blagdan izmišljen!eva kant je napisao/la:
zato jer simbolizira isusovo rođenje, a isusa bi se trebalo doživljavati kao dobrotu, svjetlost nadu, spas..sve što ljudima u hladnim, tmurnim danima treba.
ne, ljubav se ne iskazuje kroz darove, darovanje bi trebalo biti simbolično, ali eto pretvorili smo se u konzumersko društvo pa pokloni nisu više samo simbolični.
upravo da se zamagle oći masama!
kakvo rođenje isusa ?
zar ti nije ni malo čudno što se isusovo rođenje poklapa približno sa zimskim solsticijem ili sa paganskim praznicima rođenja sunca?
isusa treba doživljavati kao dobrotu, svjetlost nadu, spas.,
ma nema veze što su to sve fraze u rukama crkve i politike, sada bi kompletna hrvatska u duhu božića trebala biti euforična i nadati se u dobrotu, svjetlost, nadu i spas!
ali eto veliki broj hrvata je otišla u debeli minus, pa taj duh božića neće moči otplačivati iduće godine, jer taj "DUH BOŽIĆA" nisu uspjeli otplatiti ni iz prethodne godine!
isusa treba doživljavati kao dobrotu, svjetlost nadu, spas.,
tko ga još danas može doživljavati za božić, ako ne može potrošiti 1000 eu za " DUH BOŽIĆA "
sigurno da to mogu 200 obitelji u hrvatskoj , jer to i je tuđmanovo nasljeđe!
Započeo/la tema :
pa jasno da je izmišljen datum..zato i kažem da simbolizira isusovo rođenje..kužiš, radi se o simbolici.
pa daj čitaj šta pišem..stvarno si funkcionalno nepismen..
Započeo/la tema :
funkcionalno možda,eva kant je napisao/la:pa jasno da je izmišljen datum..zato i kažem da simbolizira isusovo rođenje..kužiš, radi se o simbolici.
ali zašto 15 dana ljubavi,a sve ostalo u kurcu
zbog duha božića?
ja sam možda funkcionalno nepismen,a li ti ne kužiš ni kurca od onog što ja pišem!
dobrotu, svjetlost nadu, spas!
za koga eva?
u godini u jednom mjesecu gdje se prikazuju loši filmovi bazirani na emocijama dobrote, svjetlosti nade i spasa!
možeš li ti i jedinu frazu od tih pomenutih objasniti?
zašto baš krajem jednog mjeseca imamo taj duh, koji ako će mo baš iskreno i nema veze s ničim napisanim!
što je to dobrota u božićnom duhu;
dobrota, ajde možda ako se sjetimo nekih koje smo zanemarili još mogu prihvatiti,
ali što je to svjetlost eva?
dali svaki dan kada nas obasja sunce ili kada pritisnemo prekidač?
nada koja je ostala u pandorinoj kutiji ili spas?
spas od čega eva
Započeo/la tema :
u savršenom svijetu bi božićni duh prevladavao cijeu godinu, no, ne živimo u savršenom svijetu, pa bar ovih par dana možemo dati sve od sebe, dati dobrotu ljudima oko sebe
kad pružiš dobrotu kao da zasja sunce i meni i drugome, pa od tud svijetlost i nada u bolje npr. odnose
a spas vjernicima na ispovijedi
kad pružiš dobrotu kao da zasja sunce i meni i drugome, pa od tud svijetlost i nada u bolje npr. odnose
a spas vjernicima na ispovijedi
britania- Upravo mi ošla nevinost
- Registriran/a : 19.11.2011
Broj postova : 477
Reputacija : 40
Godina imam : 51
Započeo/la tema :
tanuki ne bi bio tanuki da ne komplicira....
obožavam Božić ,najlijepši blagdan...
još me nije napustio dobar duh Božića,možda zbog toga što su mi klinci mali pa se vesele njemu i stano pričaju šta i kako kititi i praviti...
a pokloni su ne izbježni,kada sam klicima rekla da ove godine nema poklona ispod bora iz zajebancije,mlađa meni "pa šta onada bezveze kitimo bor"
tako da bez poklona ne ide...
sve se svelo na darivanje i potrošnju,ali štaš preživit ćemo to
obožavam Božić ,najlijepši blagdan...
još me nije napustio dobar duh Božića,možda zbog toga što su mi klinci mali pa se vesele njemu i stano pričaju šta i kako kititi i praviti...
a pokloni su ne izbježni,kada sam klicima rekla da ove godine nema poklona ispod bora iz zajebancije,mlađa meni "pa šta onada bezveze kitimo bor"
tako da bez poklona ne ide...
sve se svelo na darivanje i potrošnju,ali štaš preživit ćemo to
nikolina- Obožavatelj foruma
- Registriran/a : 30.06.2012
Broj postova : 4639
Reputacija : 482
Godina imam : 41
Započeo/la tema :
...naravno jebeš božić.. bitni su pokloni ispod jelke...izmišljen blagdan kapitalista da bi potaknuli potrošnju te zaradu...božić nije nikada kroz povjest krščanstva toliko slavljen za razliku od uskrsa koji je istinski vjerski blagdan..
igor malteze- Aktivni forumaš
- Registriran/a : 28.11.2013
Broj postova : 1413
Reputacija : 74
Godina imam : 50
Započeo/la tema :
tak ispada,ali tako smo svi naučeni...
prva ja od malena se ispod bora bili pokoni samo nije djed mraz donašao,već anđeo i tako sam svoju djecu ućila i naravno šta se desi čekaš Božić radi polona,a ne radi samog rođenja Isusa...ali dobro još su mali pa nema veze,....
prva ja od malena se ispod bora bili pokoni samo nije djed mraz donašao,već anđeo i tako sam svoju djecu ućila i naravno šta se desi čekaš Božić radi polona,a ne radi samog rođenja Isusa...ali dobro još su mali pa nema veze,....
nikolina- Obožavatelj foruma
- Registriran/a : 30.06.2012
Broj postova : 4639
Reputacija : 482
Godina imam : 41
Započeo/la tema :
tanuki je napisao/la:
funkcionalno možda,
ali zašto 15 dana ljubavi,a sve ostalo u kurcu
zbog duha božića?
ja sam možda funkcionalno nepismen,a li ti ne kužiš ni kurca od onog što ja pišem!
dobrotu, svjetlost nadu, spas!
za koga eva?
u godini u jednom mjesecu gdje se prikazuju loši filmovi bazirani na emocijama dobrote, svjetlosti nade i spasa!
možeš li ti i jedinu frazu od tih pomenutih objasniti?
zašto baš krajem jednog mjeseca imamo taj duh, koji ako će mo baš iskreno i nema veze s ničim napisanim!
što je to dobrota u božićnom duhu;
dobrota, ajde možda ako se sjetimo nekih koje smo zanemarili još mogu prihvatiti,
ali što je to svjetlost eva?
dali svaki dan kada nas obasja sunce ili kada pritisnemo prekidač?
nada koja je ostala u pandorinoj kutiji ili spas?
spas od čega eva
već sam ti na sve ovo odgovorila u prijašnjim upisima, ali čini se da ti niti ne želiš shvatiti, pa se onda ni ja više neću truditi ponavljati.
Započeo/la tema :
Kad čujem Zvončiće polovicom studenog on u meni samo umre. Tako je to.
Prop- Domaćin foruma Prop
(Filmofil, provokator, švaler) - Registriran/a : 09.03.2009
Broj postova : 28432
Reputacija : 2403
Godina imam : 38
Započeo/la tema :
Neznam kuda i zašto je nestao, ali činjenica je da nešto fali. Potrošačko društvo i slično? Da su zapravo pokloni bitni? Nisam siguran. Dovoljno je da se sjetim mog djetinjstva kad je Božićni duh bio u zadovoljstvu kićenja bora, kad je zbog Božića svugdje vladalo pozitivno zračenje, radost, veselje, kad smo svima željeli dobro, nismo bili zavidni i nismo mrzili druge. Bor se je uz kuglice kitio i šećernim bombonima umotanim u obojeni papir, i to je bio najveći poklon, kad smo mogli skidati te bombone i jesti ih. Znači, nisu toliko bile bitne financje, a nisu ni danas. Danas je krivo upravo negativno zračenje iz pokvarenih ljudi, kakvi smo postali. Veselimo se samo tuđoj muki, a ne tuđoj radosti. Kako će onda i biti Božićnog duha, kad nam je važnije tuđe zlo, nego dobro?
Da, i upravo okićene kuće i ulice još mogu malo vratiti tog duha, da se sjetimo da i to postoji.
Da, i upravo okićene kuće i ulice još mogu malo vratiti tog duha, da se sjetimo da i to postoji.
zbracun- Jako aktivni forumaš
- Registriran/a : 29.12.2011
Broj postova : 2526
Reputacija : 662
Godina imam : 69
Započeo/la tema :
zbracun
.. a tko nas tjera da kupujemo poklone? tko je taj grinč koji nam otima božić i neda nam božićni duh u kićenju bora?
..pa sami si to radimo.... ti u svojoj kući možeš kako hoćeš, kititi bor bombonima
.. a tko nas tjera da kupujemo poklone? tko je taj grinč koji nam otima božić i neda nam božićni duh u kićenju bora?
..pa sami si to radimo.... ti u svojoj kući možeš kako hoćeš, kititi bor bombonima
britania- Upravo mi ošla nevinost
- Registriran/a : 19.11.2011
Broj postova : 477
Reputacija : 40
Godina imam : 51
Započeo/la tema :
Nikad me nije pucao taj "božićni" đir... super mi je bilo jedino kad su uveli Božić i sv. Stipana kao neradne dane pa nisam trebao ić u školu
Meni je Nova Godina uvijek bila napetija, tu je uvijek bilo veselje, tulum, zabava, ekipa, familija... svi se skupe, svi su dobre volje...
A Božić mi je bio onako... potpuno nebitan... samo još jedan dan, neš' ti
Meni je Nova Godina uvijek bila napetija, tu je uvijek bilo veselje, tulum, zabava, ekipa, familija... svi se skupe, svi su dobre volje...
A Božić mi je bio onako... potpuno nebitan... samo još jedan dan, neš' ti
damfisk- Inžinjer foruma
- Registriran/a : 01.01.2009
Broj postova : 8250
Reputacija : 696
Godina imam : 47
Započeo/la tema :
+ još ću pomisliti da si normalan
Započeo/la tema :
U mojoj kući ove godine duh božića se osjetio. pustila sam božićne pjesme, došla mi je rodbina, mali bratić i estrična pjevali su božićne pjesme i recitirali...
neprocijenjivo.
i naravno sve je bilo okićeno i božićne lampice treperile su u pozadini
neprocijenjivo.
i naravno sve je bilo okićeno i božićne lampice treperile su u pozadini
Započeo/la tema :
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Stranica 1 / 2.