Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ruder Boskovic

2 posters

Go down

Ruder Boskovic Empty Ruder Boskovic

Postaj by evitaa pet stu 08, 2013 12:44 pm

Josip Ruđer Bošković  je poznati hrvatski znanstvenik, koji se bavio matematikom, astronomijom, fizikom, filozofijom i geodezijom. Porijeklom je iz Dubrovnika, gdje je rođen 18.05.1711. godine, a umro je u Milanu 13.02.1787.

Ruder Boskovic Nrj0

ŠKOLOVANJE  

Bošković je rođen u Dubrovniku kao sedmo dijete majke Paule Bettera (iz bogate talijanske obitelji) i oca Nikole Boškovića, trgovca. Osnovno obrazovanje je stekao u Dubrovniku, a s 15 godina odlazi u Rim, gdje stupa u isusovački Collegium Romanum. 1732. je završio filozofiju, a nedugo potom i teologiju. Po završenom studiju teologije zaređen je u svećenika te je stupio u isusovački red.
Profesorom matematike postaje 1740. godine.

Ruđer Bošković se bavio mnogim matematičkim problemima, beskonačno malim veličinama, logaritmima negativnih brojeva, problemom tijela maksimalne atrakcije itd. U svojoj knjizi Elementa matheseos universae (Rim, 1754. godine) daje znatan broj teorema iz trigonometrije, prvi izvodi četiri osnovne diferencijalne formule sferne trigonometrije, kao i oskulatorni krug.

U raspravi De aestu maris (1747. godine), prvi među matematičarima govori o neeuklidskoj geometriji, u kojoj se s krivuljama radi isto kao i s pravcima, te predlaže geometriju s tri i više prostornih i jednom vremenskom veličinom, koja se danas i upotrebljava.
DOPRINOSI U ZNANOSTI

Astronomija  
Bavio se i astronomijom i objavio pet knjiga pod nazivom Opera pertinentia ad opticam et astronomiam (1785. godine) U njima izlaže svoju teoriju o aberaciji svjetlosti, te kao i Einstein smatra brzinu svjetlosti konstantnom. Po njemu je sve relativno, kako prostor, tako i vrijeme. Mjerila nisu konstantne duljine i smanjuju se u pravcu kretanja. Kao metodu za pronalaženje skretanja svjetlosne zrake pri prolazu kroz razne sredine, preporuča pokuse s dva dalekozora od kojih je jedan ispunjen vodom. Ispitujući krivulju refrakcije, prvi određuje visinu troposfere. Iz tri opažanja Sunčevih pjega određuje rotaciju Sunca i njegov promjer, izvodi jednadžbu šestog stupnja za kretanje kometa, koju su kasnije prihvatili Olbers, Langrange, Opolcer i Wilkens. Zamišlja zvijezde kao veća ili manja sunca.

Njegova atomistika predvidjela je zvijezde sa vrlo gustom i vrlo razrijeđenom materijom, divove i patuljke, koji su otkriveni tek u 20. stoljeću. Zvjezdarnica u Breri blizu Milana, za koju je izradio planove, bila je najmodernija u to doba. Osnovao je praktičnu astronomiju, prvi ukazao na potrebu ispitivanja grešaka mjernih instrumenata i dao formulu za ispravke grešaka.
Vaznija djela :

De maculis solaribus iz 1736. godine (O Sunčevim pjegama)
De circulis oscillatoribus iz 1740. godine (O oskulatornom krugu)
De viribus vivis iz 1745. godine (O živoj sili)
De cometis iz 1746. godine (O kometima)
De lumine iz 1748. godine (O svjetlosti)  

nastavak Ruder Boskovic

Izvor:AmiocSvi ste culi za Rudera Boskovica , skole , institute koji nose njegovo ime

no, da li zapravo znate tko je bio Ruder Boskovic ?
evitaa
evitaa
Simpica pipica
Simpica pipica

Registriran/a : 26.08.2009
Broj postova : 15250
Reputacija Reputacija : 1499
Godina imam : 49
Započeo/la tema :
Ruder Boskovic Empty0 / 9990 / 999Ruder Boskovic Empty

[Vrh] Go down

Ruder Boskovic Empty Re: Ruder Boskovic

Postaj by insorcer sri stu 13, 2013 2:36 am

Rudjer


insorcer
Trajno baniran/a

Registriran/a : 23.10.2013
Broj postova : 1
Reputacija Reputacija : 0
Godina imam : 49
Započeo/la tema :
Ruder Boskovic Empty0 / 9990 / 999Ruder Boskovic Empty

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.