Kopiranje druge osobe
+13
Prop
Lenica
Amyicha
Tava Karabatić
Serena Williams
Lady with hat
sunce
Iron Man
Hunnerkongen
zbracun
Petra Sanader
Neu
17 posters
Stranica 3 / 5.
Stranica 3 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Kopiranje druge osobe
Ni prva ni zadnja.
Petra Sanader- Trajno baniran/a
- Registriran/a : 19.02.2010
Broj postova : 1131
Reputacija : 430
Započeo/la tema :
Samo ti odgovori, sve je usko povezano uz temu.
Broj postova : 86925
Reputacija : 4929
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
Da ne citiram Gabrijela i Sunce - slažem se s onim što su napisali.
Površno se shvaća pojam "kopiranja". Dijete već u vrlo ranom djetinjstvu kopira (i upija) sve ono što se događa oko njega (zato roditelji trebaju biti dobri uzori). To ne znači da će ono biti kopija svojih roditelja jer će usput kopirati i sve iz svoje okoline i tako će oblikovati sebe kao osobu.
Ne kopiram tuđi stil odijevanja i ne kopiram tuđa mišljenja. No postoji nešto što skoro uvijek nesvjesno kopiram, a to je jezik. Provedem dva dana u Srbiji - pričam srpski. Provedem dan s bratićem iz Zagreba i pokupim njegov naglasak Ne mogu utjecati na to. Kad dosta vremena provedem s istom osobom, uhvatim nekad sebe da radim npr. istu grimasu kao ta osoba, ali opet nesvjesno. Tako sam jedno vrijeme prevrtala očima, a da to uopće nisam znala dok mi nisu rekli... Nije to ništa što je dugo ostalo.
Već godinama pišem recenzije (glazbene, filmske, književne) i počela sam tako što sam pročitala hrpu tuđih recenzija kako bih usvojila formu i različite stilove pisanja. Trebalo mi je dosta hrabrosti da počnem jer sam se bojala da je netko već napisao sve ono što sam ja vidjela u nekom albumu, filmu, knjizi... A onda shvatiš da će uvijek postojati ljudi koji će se složiti s tvojim mišljenjem i oni koji se neće složiti. Ako je netko već napisao isto što i ja, to ne znači automatski da je moj rad plagijat. Ako se složim s nečijim mišljenjem, znači li to da sam kopija?
S druge strane, kopirati nečiji stil pisanja je užasno teško. Kada pišem, nastojim da svaki moj rad bude različit, tek toliko da ne budem dosadna ponavljajući uvijek jedno te isto. Ali opet, mislim da svi koji me čitaju mogu sve te stilove prepoznati kao moje čak i ako ispod njih ne piše moje ime i prezime.
Površno se shvaća pojam "kopiranja". Dijete već u vrlo ranom djetinjstvu kopira (i upija) sve ono što se događa oko njega (zato roditelji trebaju biti dobri uzori). To ne znači da će ono biti kopija svojih roditelja jer će usput kopirati i sve iz svoje okoline i tako će oblikovati sebe kao osobu.
Ne kopiram tuđi stil odijevanja i ne kopiram tuđa mišljenja. No postoji nešto što skoro uvijek nesvjesno kopiram, a to je jezik. Provedem dva dana u Srbiji - pričam srpski. Provedem dan s bratićem iz Zagreba i pokupim njegov naglasak Ne mogu utjecati na to. Kad dosta vremena provedem s istom osobom, uhvatim nekad sebe da radim npr. istu grimasu kao ta osoba, ali opet nesvjesno. Tako sam jedno vrijeme prevrtala očima, a da to uopće nisam znala dok mi nisu rekli... Nije to ništa što je dugo ostalo.
Na ovo se moram osvrnuti.Petra Sanader je napisao/la:kopira neciji stil pisanja recenzije na filmu
Već godinama pišem recenzije (glazbene, filmske, književne) i počela sam tako što sam pročitala hrpu tuđih recenzija kako bih usvojila formu i različite stilove pisanja. Trebalo mi je dosta hrabrosti da počnem jer sam se bojala da je netko već napisao sve ono što sam ja vidjela u nekom albumu, filmu, knjizi... A onda shvatiš da će uvijek postojati ljudi koji će se složiti s tvojim mišljenjem i oni koji se neće složiti. Ako je netko već napisao isto što i ja, to ne znači automatski da je moj rad plagijat. Ako se složim s nečijim mišljenjem, znači li to da sam kopija?
S druge strane, kopirati nečiji stil pisanja je užasno teško. Kada pišem, nastojim da svaki moj rad bude različit, tek toliko da ne budem dosadna ponavljajući uvijek jedno te isto. Ali opet, mislim da svi koji me čitaju mogu sve te stilove prepoznati kao moje čak i ako ispod njih ne piše moje ime i prezime.
Nisam shvatila što si ovim htjela reći? Kako se inače uči kuhati ako ne kopiranjem? Naravno da sam kopirala svoju mamu u kuhanju, kopirala sam i sve one koji su ostavljali svoje recepte u knjigama i na internetu. Tek kad sam usvojila osnove, počela sam eksperimentirati. I što sad, ako stavim na forum recept koji sam dobila od svoje bake, odmah sam kopija?ili recepata na kulinarstvu.
Slobodno prozovi, očito ne znaju svi na koga si točno mislila.Neu je napisao/la:moram bit pristojna, ne mogu prozivati.
- Registriran/a : 01.01.1970
Započeo/la tema :
Mene niko ne kopira,niti bih to volela.Uživam u svojoj individualnosti...
Lady with hat- Junior
- Registriran/a : 16.07.2012
Broj postova : 681
Reputacija : 97
Godina imam : 27
Započeo/la tema :
evo, Margy je opisala malo detaljnije ono što sam u globalu ja pokušao reći.Neu je napisao/la:Samo ti odgovori, sve je usko povezano uz temu.
Gost- Gost
Baniran mi je nick ali dosla sam zatraziti permu pa cu ti usput odgovoriti.Margarita_Bulgakova je napisao/la:
Na ovo se moram osvrnuti.
Nisam shvatila što si ovim htjela reći? Kako se inače uči kuhati ako ne kopiranjem? Naravno da sam kopirala svoju mamu u kuhanju, kopirala sam i sve one koji su ostavljali svoje recepte u knjigama i na internetu. Tek kad sam usvojila osnove, počela sam eksperimentirati. I što sad, ako stavim na forum recept koji sam dobila od svoje bake, odmah sam kopija?
Ne znaci da si plagijator ako se slazes s necijim misljenjem.
Mislila sam bas ono sto sam napisala - o situaciji kad neko namerno kopira tvoj stil pisanja recenzije (koji je recimo prepoznatljiv).
Jedno su ordinarni recepti koje skidamo s neta, a sasvim drugo postovi/recepti pojedinih forumasa koji su autorska dela pisana prepoznatljivim stilom. "Skinuti" stil takvog autora znaci namerno plagirati.
I jednu i drugu situaciju imala sam nedavno na forumima.
Serena Williams- Trajno baniran/a
- Registriran/a : 02.05.2013
Broj postova : 16
Reputacija : 3
Godina imam : 37
Započeo/la tema :
Neda mi se više odgovarati ovdje jer ionak nebi shvatili.
Hunnerkongen- Ufurani forumaš
- Registriran/a : 07.09.2009
Broj postova : 3835
Reputacija : 533
Godina imam : 37
Započeo/la tema :
Neke se moze kopirati neke ne.
Tava Karabatić- Trajno baniran/a
- Registriran/a : 03.05.2013
Broj postova : 30
Reputacija : 0
Godina imam : 34
Započeo/la tema :
ne volim kada me netko kopira. ne zato šta se bojim da će onda biti bolji od mene već daj budi orginalan. glupo je vidjeti par osoba koje se isto ponašaju isto oblače i slično
Amyicha- Domaćica foruma Amy
(Pozerica, fan od Britney) - Registriran/a : 23.08.2009
Broj postova : 19365
Reputacija : 910
Godina imam : 30
Započeo/la tema :
kopiranje ponekad nije lose, pogotovo ako se radi o vrlini a ne nekoje mani, pomaze da izgradimo sebe vise ili da naucimo o nekom polju za koje dosad nismo imali toliko interesa.
ali ne u mjeri da gubimo svoj vlastiti identitet.
ali ne u mjeri da gubimo svoj vlastiti identitet.
Lenica- Jako aktivni forumaš
- Registriran/a : 29.12.2011
Broj postova : 2780
Reputacija : 110
Godina imam : 47
Započeo/la tema :
Najradije bi poslala u materinu one koji ne znaju sami pa moraju kopirat druge i stil drugih.
Grozni ste! Nađite si nešto svoje!
Fuj! Fuj!
Grozni ste! Nađite si nešto svoje!
Fuj! Fuj!
Započeo/la tema :
Na svijetu na kojem ima preko 7 miljardi ljudi pretpostavljam da kopija ima ko u priči...
Prop- Domaćin foruma Prop
(Filmofil, provokator, švaler) - Registriran/a : 09.03.2009
Broj postova : 28432
Reputacija : 2403
Godina imam : 38
Započeo/la tema :
Da, ali na jednom forumu gdje nas je relativno manji broj, kopija je NEPOŽELJNA!
Bljak! Fuj!
Bljak! Fuj!
Započeo/la tema :
Petra se kopira dobro
(CloneBuster, Pipica, Sitni) - Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova : 16211
Reputacija : 1608
Započeo/la tema :
Petra ne kopira nikog, ona je svoja.
Započeo/la tema :
Pa dobro, prestani kopirati purgija onda...
Započeo/la tema :
Ne kopiram ja.Prop je napisao/la:Pa dobro, prestani kopirati purgija onda...
Nego mene netko kopira.
A meni to jako smeta.
Započeo/la tema :
a meni to imponira
tanuki- Domaćin foruma Tanuki
(Gastronom, fotograf, polemičar) - Registriran/a : 07.01.2009
Broj postova : 27688
Reputacija : 1996
Započeo/la tema :
Neu je napisao/la:Petra ne kopira nikog, ona je svoja.
Znam da je svoja, nego mislim na duple acc
(CloneBuster, Pipica, Sitni) - Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova : 16211
Reputacija : 1608
Započeo/la tema :
Neu je napisao/la:Ne kopiram ja.
Nego mene netko kopira.
A meni to jako smeta.
Smišna si...
Započeo/la tema :
Neu je napisao/la:Nego mene netko kopira.
Spusti se na zemlju
- Registriran/a : 01.01.1970
Započeo/la tema :
Neu je napisao/la:Ne kopiram ja.
Nego mene netko kopira.
A meni to jako smeta.
A tko to tebe kopira ?
Mislim da tebe nemoguće nadmašit....
Gost- Gost
Margarita_Bulgakova je napisao/la:Spusti se na zemlju