Otrovne biljke - otrovno bilje
2 posters
Stranica 1 / 1.
U šumama se mogu pronaći biljke čiji su dijelovi, najčešće plodovi, otrovni! Većina njih ima oštar, gorak ili odbojan okus. Međutim, ima i onih koji ga nemaju i ti su najopasniji (npr. velebilje, kozlac i bljušt).
Koliko god je dobro ljubiteljima prirode poznavati korisne i jestive plodove, možda još i više je potrebno poznavati otrovne i nejestive plodove prirode s obzirom da oni mogu ugroziti zdravlje i život.
Otrovnost plodova povezana je s prisutnim količinama alkaloida, saponozida, antrakinona i drugih tvari. Neki su plodovi otrovni u nezrelom stanju, dok su u zrelom ili manje otrovni ili jestivi. Postoje i plodovi koji su jestivi, ali imaju otrovne sjemenke (tisa, sremza, crvena bazga). Postoje i oni koji su otrovni samo u sirovom stanju jer im se kod povišene temperature toksične tvari raspadaju (npr. crna bazga, jarebika, šibikovina). Postoje i jestivi sočni plodovi, kao npr. šumske jagode, koje mogu izazvati alergične reakcije kod posebno osjetljivih osoba. Štetne reakcije otrovnih plodova također ovise i o količini pojedinih plodova. Trovanja su najčešća kod djece, uglavnom zbog privlačnih žarkocrvenih ili crnih boja plodova.
BRŠLJAN (HEDERA HELIX)
[You must be registered and logged in to see this image.]
Bršljan je višegodišnja drvenasta zimzelena biljka, koja se penje uz drveće, kamenje, zidove i druge različite podloge, za koje se pričvršćuje naknadno razvijenim prijanjajućim (adventivnim) korijenima, koji ne uzimaju hranu od živog stabla već im ono služi kao oslonac stabljike. Svi dijelovi bršljana su gorkog okusa i otrovni.
Izvor: medvednica.info
Kako razlikovati otrovne biljke od neotrovnih?
Znate li neko otrovno bilje, ako da, napišite njegovo ime i stavite sliku.
Broj postova : 86925
Reputacija : 4929
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
Re: Otrovne biljke - otrovno bilje
Da poznajem i kuham, pa nije dobro da mi se netko zamjeri
tanuki- Domaćin foruma Tanuki
(Gastronom, fotograf, polemičar) - Registriran/a : 07.01.2009
Broj postova : 27688
Reputacija : 1996
Započeo/la tema :
Re: Otrovne biljke - otrovno bilje
Koje poznaješ? Gdje si ih našao? Imaš slike?
Broj postova : 86925
Reputacija : 4929
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
Similar topics
» Ljekovito bilje - ljekovite biljke
» Samoniklo jestivo bilje - jestive biljke iz prirode
» Čajno bilje - biljke od kojih možemo praviti čaj
» Začinsko bilje
» Alkaloidne Biljke (halucinacije)
» Samoniklo jestivo bilje - jestive biljke iz prirode
» Čajno bilje - biljke od kojih možemo praviti čaj