Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Riječi dijalekata koje se rijetko koriste

+4
THUNDER_DINIX
Purgy
eva kant
Teo
8 posters

Go down

Riječi dijalekata koje se rijetko koriste Empty Riječi dijalekata koje se rijetko koriste

Postaj by Teo pet oľu 09, 2012 9:42 am

Ovdje pišite riječi dijalekata koji se rijetko mogu čuti u vašem govoru odnosno riječ s kojom ste se prvi put susreli

Ovu temu sam svrstao u ovaj pdf. jer se tiče jezika što je blisko književnosti.
Teo
Teo
Diplomat foruma
Diplomat foruma

Registriran/a : 17.12.2010
Broj postova : 7200
Reputacija Reputacija : 1201
Godina imam : 47
Započeo/la tema :
Riječi dijalekata koje se rijetko koriste Empty0 / 9990 / 999Riječi dijalekata koje se rijetko koriste Empty

[Vrh] Go down

Riječi dijalekata koje se rijetko koriste Empty Re: Riječi dijalekata koje se rijetko koriste

Postaj by eva kant pet oľu 09, 2012 2:46 pm

riječ cilinkuši koristi se u jugozapadnoj istri, a ja sam je čula prvi put tek prije par godina, a inače znači komarci. inače se kod mene za komarce kaže mušati.

Domaćica foruma Eva
(Organizatorica Foto natječaja)
Domaćica  foruma Eva   (Organizatorica Foto natječaja)

Registriran/a : 09.06.2009
Broj postova : 18713
Reputacija Reputacija : 1519
Godina imam : 24
Započeo/la tema :
Riječi dijalekata koje se rijetko koriste Empty92 / 99992 / 999Riječi dijalekata koje se rijetko koriste Empty

[Vrh] Go down

Riječi dijalekata koje se rijetko koriste Empty Re: Riječi dijalekata koje se rijetko koriste

Postaj by Teo sub oľu 10, 2012 7:33 am

prč- tako vele za jaraca u Gorsokm kotaru tamo sam prvi put čuo još ko dijete
puklat- tako vele za grbav isto u Gorskom kotaru no slično vele i u ostalim kajkavskim područjima
drkati - ta riječ me je nasmijala kad sam čuo prije par godina no u nekim djelovima Međimurja tako vele za trčati
Teo
Teo
Diplomat foruma
Diplomat foruma

Započeo/la tema :
Riječi dijalekata koje se rijetko koriste Empty0 / 9990 / 999Riječi dijalekata koje se rijetko koriste Empty

[Vrh] Go down

Postaj by Teo pet oľu 16, 2012 7:00 pm

majušica - cvijet đurđica ili đurđevak
Teo
Teo
Diplomat foruma
Diplomat foruma

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by Purgy pet oľu 16, 2012 7:10 pm

Kaj= Što

Nažalost.
Purgy
Purgy
Domaćin foruma Purgy
(Paint slikar i bacač stihova)
Domaćin foruma Purgy   (Paint slikar i bacač stihova)

Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova : 14047
Reputacija Reputacija : 1669
Godina imam : 15
Započeo/la tema :
Riječi dijalekata koje se rijetko koriste Empty142 / 999142 / 999Riječi dijalekata koje se rijetko koriste Empty

[Vrh] Go down

Postaj by THUNDER_DINIX sub oľu 17, 2012 11:50 am

što je nazalost?

Moderator foruma Dinix
(Filmofil, kolekcionar)
Moderator foruma Dinix   (Filmofil, kolekcionar)

Registriran/a : 21.12.2008
Broj postova : 35853
Reputacija Reputacija : 3228
Godina imam : 34
Započeo/la tema :
Riječi dijalekata koje se rijetko koriste Empty889 / 999889 / 999Riječi dijalekata koje se rijetko koriste Empty

[Vrh] Go down

Postaj by Teo sri oľu 21, 2012 5:59 am

Purgy je napisao/la:Kaj= Što

Nažalost.
Kaj - nije tako rijetka riječ u dijalektu i svi zanju što znači, i zbog čega nažalost?
Teo
Teo
Diplomat foruma
Diplomat foruma

Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by MargaritaBulgakova sri oľu 26, 2014 9:44 pm

Naišla sam na jedan zanimljiv članak, mislim da bi ovoj temi najbolje odgovarao. Članak je o dijalektalnim nazivima za jedan kuhinjski pribor, a rezultati istraživanja predstavljeni su i na karti Hrvatske.

Karta hrvatskih naziva za šeflju, paljak, kaciol, grabljaču, kutlaču, odnosno zaimaču!

Riječi dijalekata koje se rijetko koriste 112ajxu

Članak (s većom fotografijom): http://www.teskalingvistika.com/karta-hrvatskih-naziva-za-seflja-paljak-kaciol-grabljaca-kutlaca-zaimaca/

Koji naziv vi najčešće koristite? Je li vam poznata i većina drugih naziva?

Mi kući koristimo naziv grabilica. Nazive palj i kaciola (i njihove izvedenice) vjerojatno ne bih povezala s predmetom na koji se odnose.
MargaritaBulgakova
MargaritaBulgakova
Upravo mi ošla nevinost
Upravo mi ošla nevinost

Registriran/a : 16.01.2014
Broj postova : 411
Reputacija Reputacija : 60
Godina imam : 36
Započeo/la tema :
Riječi dijalekata koje se rijetko koriste Empty7 / 9997 / 999Riječi dijalekata koje se rijetko koriste Empty

[Vrh] Go down

Postaj by Chulpan sri oľu 26, 2014 9:47 pm

Zaimaca mi zvuci bosanski.

Doma kazemo kutlaca.

Chulpan
Trajno baniran/a

Registriran/a : 02.06.2013
Broj postova : 5273
Reputacija Reputacija : 89
Godina imam : 43
Započeo/la tema :

[Vrh] Go down

Postaj by Iron Man sri oľu 26, 2014 9:49 pm

Ja koristim kutlača iako znam par drugih naziva također

Sva pravila CroFriends foruma|Istekao rok trajanja kartona|Knjiga pohvala CroFriends foruma i forumaša| Knjiga žalbe|Mišljenje forumaša o kartonima i banovima| Upute za forumaše |CroFriends Team|
Iron Man
Iron Man
Moderator foruma Ajron
(CloneBuster, Pipica, Sitni)
Moderator foruma Ajron   (CloneBuster, Pipica, Sitni)

Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova : 16211
Reputacija Reputacija : 1608
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
Riječi dijalekata koje se rijetko koriste Empty336 / 999336 / 999Riječi dijalekata koje se rijetko koriste Empty

[Vrh] Go down

Postaj by eva kant sri oľu 26, 2014 9:52 pm

a ja kaciola..Very Happy

Domaćica foruma Eva
(Organizatorica Foto natječaja)
Domaćica  foruma Eva   (Organizatorica Foto natječaja)

Registriran/a : 09.06.2009
Broj postova : 18713
Reputacija Reputacija : 1519
Godina imam : 24
Započeo/la tema :
Riječi dijalekata koje se rijetko koriste Empty92 / 99992 / 999Riječi dijalekata koje se rijetko koriste Empty

[Vrh] Go down

Postaj by Neu čet lis 23, 2014 8:39 pm

T-portal donosi zabavni intervju s poznatim blogerom Kristijanom Mirićem Quarkom, o njegovoj knjizi Informatičar starog kova. Dotaknuo se i teme stranih riječi za informatičke pojmove. "Ne upadaju strane riči nama u jezik, nego Hrvati klasično izmišljaju toplu vodu i bavu se p.....ijama. Pristaša san teze da ako neku rič nismo izmislili (koja je vezana uz neki pojam ili stvar koju također nismo izmislili) da je najbolje da je ni ne izmišljamo, jer mi možemo izmisliti samo neko nenormalno sranje tipa očvrsje ili predočnik. Ja nikad ne koristin hrvatske informatičke riči jer se osjećan glupo, a i ne želin širiti okolo gluposti. Pa da mi je znati koja budala je izmislila predočnik ili svrstba. Recimo, svak razumi rečenicu 'Suboton se opijen po defaultu', a ko razumi čisti hrvatski jezik 'Ne radi mi živoris na predočniku, da li je kriva ustrojna napudba ili mi je ugašena neka dretva'", kaže Mirić.monitor.hr

CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Registriran/a : 19.12.2008
Broj postova : 86925
Reputacija Reputacija : 4929
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
Riječi dijalekata koje se rijetko koriste Empty999 / 999999 / 999Riječi dijalekata koje se rijetko koriste Empty

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics