Zabranite ilegalne fotokopije udžbenika!
+6
pustinja
Amyicha
Prop
Teo
THUNDER_DINIX
Neu
10 posters
Stranica 1 / 1.
Zabranite ilegalne fotokopije udžbenika!
Upravo kada je prevladao dojam da se novim zakonom o udžbenicima i udžbeničkim standardom napokon uvelo reda na tržište udžbenika, skupina malih nakladnika zatražila je uoči početka nove školske godine promjenu zakonske regulative.
Naime, u utorak je održan simpozij 'Udžbenici u Hrvatskoj - investicija za budućnost ili povratak u prošlost', u organizaciji Grupacije specijaliziranih nakladnika školskih udžbenika pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.
U Grupaciji tako smatraju da sadašnja zakonska rješenja onemogućavaju ravnopravnu utakmicu, a jedna od posljedica je masovno i organizirano kopiranje udžbenika, koje nanosi velike financijske štete nakladnicima i državnom proračunu. Upozoravaju na poplavu fotokopiranih udžbenika, kao i pojavu da, zbog nedostatka specijaliziranih udžbenika (posebice za strukovne srednje škole), fotokopirnice organizirano opskrbljuju cijele razrede ilegalnim kopijama.
"Nastavnici i ravnatelji prešutno dopuštaju korištenje ovakvih kopija u nastavi, iako znaju da je riječ o kršenju zakona", tvrde nakladnici okupljeni u Grupaciji.
'Zakonski Frankenstein'
Rok Kvaternik, predsjednik uprave za istočnu Europu i Tursku njemačkog izdavača Ernst Klett Publishers, ocijenio je da mi u Hrvatskoj imamo "zakonskog Frankensteina". "Sustav ne sliči ičemu. Umjesto slobodne tržišne utakmice, imate tri nakladnika udžbenika s 86 posto tržišnog udjela, što je čisti monopol. Država je ta koja bi trebala omogućiti slobodnu konkurenciju i uvesti reformu za sljedećih deset godina, umjesto dosadašnjih devet zakonskih promjena u deset godina", kazao je Kvaternik.
Voditelj Grupacije Robert Šipek specijaliziranih nakladnika školskih udžbenika iznio je pak četiri prijedloga koja bi odgovarala malim nakladnicima i, kako tvrdi, unaprijedila sustav, prenosi Vjesnik.
Ukinuo bi se zakonsku granica kojom udžbenici s manje od 10 posto tržišnog udjela ispadaju iz uporabe u školama. Drugo, stvorio bi dugoročni i stabilni sustav koji bi doveo do jeftinijih udžbenika (iako Šipek kontradiktorno tvrdi i kako "udžbenici danas nisu preskupi"). Treći prijedlog je da država zabrani školama fotokopiranje udžbenika i presnimavanje CD-a s udžbeničkim materijalima, a četvrti promjena udžbeničkog standarda, s obzirom na to da novi prijedlog ukida radne udžbenike, što je po njima korak unatrag jer navodi djecu na prepisivanje iz udžbenika.
Grupacija se protivi i zakonskoj praksi prema kojoj se u jednoj školi nastavnici moraju odlučiti za isti udžbenik. To, po Šipekovu mišljenju, nije sloboda tržišta, ali ni sloboda nastavnika, jer se neki moraju prikloniti odabiru ostalih.
Izvor: net.hr
Što kažete na ovo? Za ili protiv?
Naime, u utorak je održan simpozij 'Udžbenici u Hrvatskoj - investicija za budućnost ili povratak u prošlost', u organizaciji Grupacije specijaliziranih nakladnika školskih udžbenika pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.
U Grupaciji tako smatraju da sadašnja zakonska rješenja onemogućavaju ravnopravnu utakmicu, a jedna od posljedica je masovno i organizirano kopiranje udžbenika, koje nanosi velike financijske štete nakladnicima i državnom proračunu. Upozoravaju na poplavu fotokopiranih udžbenika, kao i pojavu da, zbog nedostatka specijaliziranih udžbenika (posebice za strukovne srednje škole), fotokopirnice organizirano opskrbljuju cijele razrede ilegalnim kopijama.
"Nastavnici i ravnatelji prešutno dopuštaju korištenje ovakvih kopija u nastavi, iako znaju da je riječ o kršenju zakona", tvrde nakladnici okupljeni u Grupaciji.
'Zakonski Frankenstein'
Rok Kvaternik, predsjednik uprave za istočnu Europu i Tursku njemačkog izdavača Ernst Klett Publishers, ocijenio je da mi u Hrvatskoj imamo "zakonskog Frankensteina". "Sustav ne sliči ičemu. Umjesto slobodne tržišne utakmice, imate tri nakladnika udžbenika s 86 posto tržišnog udjela, što je čisti monopol. Država je ta koja bi trebala omogućiti slobodnu konkurenciju i uvesti reformu za sljedećih deset godina, umjesto dosadašnjih devet zakonskih promjena u deset godina", kazao je Kvaternik.
Voditelj Grupacije Robert Šipek specijaliziranih nakladnika školskih udžbenika iznio je pak četiri prijedloga koja bi odgovarala malim nakladnicima i, kako tvrdi, unaprijedila sustav, prenosi Vjesnik.
Ukinuo bi se zakonsku granica kojom udžbenici s manje od 10 posto tržišnog udjela ispadaju iz uporabe u školama. Drugo, stvorio bi dugoročni i stabilni sustav koji bi doveo do jeftinijih udžbenika (iako Šipek kontradiktorno tvrdi i kako "udžbenici danas nisu preskupi"). Treći prijedlog je da država zabrani školama fotokopiranje udžbenika i presnimavanje CD-a s udžbeničkim materijalima, a četvrti promjena udžbeničkog standarda, s obzirom na to da novi prijedlog ukida radne udžbenike, što je po njima korak unatrag jer navodi djecu na prepisivanje iz udžbenika.
Grupacija se protivi i zakonskoj praksi prema kojoj se u jednoj školi nastavnici moraju odlučiti za isti udžbenik. To, po Šipekovu mišljenju, nije sloboda tržišta, ali ni sloboda nastavnika, jer se neki moraju prikloniti odabiru ostalih.
Broj postova : 86925
Reputacija : 4929
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
Re: Zabranite ilegalne fotokopije udžbenika!
nek zabrane originale ionak samo pljackaju. svake godine nova izdanja koja moras kupit, jer staro je nevazece, a te od prije nikom nemos prodat, mos ih jedino u kantu bacit
Broj postova : 35853
Reputacija : 3228
Godina imam : 34
Započeo/la tema :
Doslovno, prije bi skenirala kod kuće knjigu već kupila original s kojim kasnije ne mogu doslovno ni guzu obrisat.
Započeo/la tema :
pa da, kopiju mi bar nije zao bacit
Započeo/la tema :
A i više nego 3 puta je jeftinija.
Započeo/la tema :
i meni
Započeo/la tema :
svake četvrte godine izlaze nova izdanja tako da u te četiri godine staro vrijedi svejedno mi je glupo i u tom periodu davati nova izdanja iz nekih predmeta primjerice matematike 1+1 uvjek će biti 2 isto tako vrijedi i za knjige iz fizike i kemijeTHUNDER_DINIX je napisao/la:nek zabrane originale ionak samo pljackaju. svake godine nova izdanja koja moras kupit, jer staro je nevazece, a te od prije nikom nemos prodat, mos ih jedino u kantu bacit
Bolje da se država pobrine da udžbenici budu besplatni kao u drugim zemljama u kojim se kupuju samo knjige za fakultet
Teo- Diplomat foruma
- Registriran/a : 17.12.2010
Broj postova : 7200
Reputacija : 1201
Godina imam : 47
Započeo/la tema :
Ja volim imati originale nekih stručnih i školskih knjiga, uvik mogu dobro doći, neka ih pri ruci...
Prop- Domaćin foruma Prop
(Filmofil, provokator, švaler) - Registriran/a : 09.03.2009
Broj postova : 28432
Reputacija : 2403
Godina imam : 38
Započeo/la tema :
glupost živa. koda svi imaju toliko novaca za knjige -.-' neki nemaju za kruh a oni se zajebavaju
Amyicha- Domaćica foruma Amy
(Pozerica, fan od Britney) - Registriran/a : 23.08.2009
Broj postova : 19365
Reputacija : 910
Godina imam : 30
Započeo/la tema :
Čim spuste cijene knjiga na normalu ja radije imam original knjigu, ovak dok je interneta i PDF-a kao i skenera nema razloga kupovat knjige, a kad se uđe u EU i ukine nulta stopa PDV-a na knjige , mlijeko i druge sitnice tek će nas onda derat sa cijenama
pustinja- Jako aktivni forumaš
- Registriran/a : 27.01.2010
Broj postova : 2596
Reputacija : 386
Započeo/la tema :
ekonomski gledajući, kopiranje i na naj ekonomičnioj fotokopirki bi trebalo biti skuplje od cijene orginala-
dok tiskari dobijaju 1o kn za udžbenik, koji se u knjižarama prodaje za 50 do 200 kn, očito je da nešto ne štima u našaj ekonomiji!
ne zarađuju ni autori ni tiskari-
čiji je onda ekstra profit?
naravno onih koji najviše zarađuju i kokodaču, na čijoj strani je zakon!
jer kopiranje je kao lopovluk
lolopovluk je u formi zakona, koji pokušava iscrpsti sve, još postojeće resurse!
ako ja uz većernji kupim knjigu za 29 kn, potpuno je jasno da je zbog ugovora ta knjiga tiskana potpuno besplatno, a autor dobio simbolićnu naknadu!
i to je ok-
ja sigurno neću kopirati knjigu za 29 kn-
ali zašto je u školskoj knjizi drugačije,
zašto su te knjige višestruko skuplje,
a uglavnom crno- b, siromašne fotkama i ilustracijama , tiskane na jeftinijem papiru,
jasno je,
mafija, korupcija....
ne možeš odoliti, a ne kupiti knjigu za 20- 5o kn koja u knjižarama ima deseterostruko veću cijenu
dok tiskari dobijaju 1o kn za udžbenik, koji se u knjižarama prodaje za 50 do 200 kn, očito je da nešto ne štima u našaj ekonomiji!
jer kopiranje je kao lopovluk
lolopovluk je u formi zakona, koji pokušava iscrpsti sve, još postojeće resurse!
ako ja uz većernji kupim knjigu za 29 kn, potpuno je jasno da je zbog ugovora ta knjiga tiskana potpuno besplatno, a autor dobio simbolićnu naknadu!
i to je ok-
ja sigurno neću kopirati knjigu za 29 kn-
ali zašto je u školskoj knjizi drugačije,
zašto su te knjige višestruko skuplje,
a uglavnom crno- b, siromašne fotkama i ilustracijama , tiskane na jeftinijem papiru,
jasno je,
mafija, korupcija....
zato ja ostavim 500 kn kad god uđem u antikvarijat-pustinja je napisao/la:Čim spuste cijene knjiga na normalu ja radije imam original knjigu, ovak dok je interneta i PDF-a kao i skenera nema razloga kupovat knjige, a kad se uđe u EU i ukine nulta stopa PDV-a na knjige , mlijeko i druge sitnice tek će nas onda derat sa cijenama
ne možeš odoliti, a ne kupiti knjigu za 20- 5o kn koja u knjižarama ima deseterostruko veću cijenu
tanuki- Domaćin foruma Tanuki
(Gastronom, fotograf, polemičar) - Registriran/a : 07.01.2009
Broj postova : 27688
Reputacija : 1996
Započeo/la tema :
Neu je napisao/la:Upravo kada je prevladao dojam da se novim zakonom o udžbenicima i udžbeničkim standardom napokon uvelo reda na tržište udžbenika, skupina malih nakladnika zatražila je uoči početka nove školske godine promjenu zakonske regulative.
'Zakonski Frankenstein'
Iskreno , u srednjoj skoli nikada nisam imao knjigu ,a i da sam imao para nikada ju nebi kupio
Previse para
svake godine druga izdanja
uz sav ostali pribor kaj bi skolarac trebao imati bome troskovi se penju na par tisuca
a i pisci tih knjiga su zali boze
Gost- Gost
kada sam ja bila u srednjoj skoli 2 ili 3 knjige smo morali bas kupiti (jedna je kostala oko 100 kuna). iz vjeronauka sam imala pune kockice jedinica samo zato kaj nisam imala knjigu a nisam ju iz inata htjela kupiti jer je to totalna glupost zato kaj neki nisu imali novaca... na kraju sam bila i kod ravnatelja na razgovoru ali sam se kao pedsjednica razreda uspijela izboriti da se nemora imati original knjiga jer neki nemaju novaca
jena- Nevina dušica
- Registriran/a : 03.02.2012
Broj postova : 32
Reputacija : 4
Započeo/la tema :
tanuki je napisao/la:ekonomski gledajući, kopiranje i na naj ekonomičnioj fotokopirki bi trebalo biti skuplje od cijene orginala-
Kopija je 50 lipa po stranici, dakle, fotokopirana knjiga je duplo jeftinija od originala. Sad zamisli koliko košta boja za fotokopirni aparat, koliko on može stranica iskopirati s jednim punjenjem pa cijena fotokopija, isplati se knjižarama i to jako dobro.
Hunnerkongen- Ufurani forumaš
- Registriran/a : 07.09.2009
Broj postova : 3835
Reputacija : 533
Godina imam : 37
Započeo/la tema :
Ma trebali bi napraviti slijedeće, svi učenici s najboljim ocjenama koji su završili taj razred/godinu/semstar trebali bi pisati seminare iz pojedinih gradiva i onda to podijeliti učenicima/studentima slijedećih generacijama iza njih bilo u .pdf ili u papirnatom izdanju. Bar danas više manje skoro pa svi imaju nekakve PC-ije ili mobaće koji čitaju .pdf office. A ovim boljim učenicima koji su složili seminare njih osloboditi od usmenih ispita ili na neki drugi način ih nagraditi.
Ovim bi načinom potukli sve knjižare i tzv. pisce koji nemaju blage veze napisati knjigu !
Monopol oko prodaje knjiga bi se raspao ko kula od karata !
Ovim bi načinom potukli sve knjižare i tzv. pisce koji nemaju blage veze napisati knjigu !
SAS- Junior
- Registriran/a : 17.12.2011
Broj postova : 739
Reputacija : 154
Započeo/la tema :
SAS je napisao/la:Ma trebali bi napraviti slijedeće, svi učenici s najboljim ocjenama koji su završili taj razred/godinu/semstar trebali bi pisati seminare iz pojedinih gradiva i onda to podijeliti učenicima/studentima slijedećih generacijama iza njih bilo u .pdf ili u papirnatom izdanju. Bar danas više manje skoro pa svi imaju nekakve PC-ije ili mobaće koji čitaju .pdf office. A ovim boljim učenicima koji su složili seminare njih osloboditi od usmenih ispita ili na neki drugi način ih nagraditi.
Ma iovako ionako ce uskoro tableti zamjeniti knjige, satovi ce biti odrzani na platnu kao projekcija itd, a kaj se tice knjiga ? Pa dobri romani i takve stvari ce se uvijek prodavati u originalu, a skolske knjige su iovako ionako pisane zali boze i nista vise
Gost- Gost
spaljo je napisao/la:
Ma iovako ionako ce uskoro tableti zamjeniti knjige, satovi ce biti odrzani na platnu kao projekcija itd, a kaj se tice knjiga ? Pa dobri romani i takve stvari ce se uvijek prodavati u originalu, a skolske knjige su iovako ionako pisane zali boze i nista vise
Da to je polako krenulo s ovim pradavanjima na platnu i onda dobe od profesora taj dokument gradiva i onda si doma na kompu mogu pogledati i učiti i po volji printati.
No to je zasad na faksevima, a u srednjoj i u osnovnoj još nije krenulo s takvim radom i sad se naravno čeka i čeka da se nekaj dogodi.
SAS- Junior
- Registriran/a : 17.12.2011
Broj postova : 739
Reputacija : 154
Započeo/la tema :
Stranica 1 / 1.