Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Baseball

+2
fernando torres
tanuki
6 posters

Go down

Baseball Empty Baseball

Postaj by tanuki pon sij 19, 2009 10:26 am

Često gledam na američkim filmovima taj sport, pokušao sam razumjeti i pravila, ali sa polovičnim uspjehom- sve mi djeluje prilićno stupidno poput američkog nogometa ili nogometa!- šta vi mislite o tom?
tanuki
tanuki
Domaćin foruma Tanuki
(Gastronom, fotograf, polemičar)
Domaćin foruma Tanuki  (Gastronom, fotograf, polemičar)

Registriran/a : 07.01.2009
Broj postova : 27688
Reputacija Reputacija : 1996
Započeo/la tema :
Baseball Empty700 / 999700 / 999Baseball Empty

[Vrh] Go down

Baseball Empty Re: Baseball

Postaj by fernando torres pon sij 19, 2009 10:41 am

taj sport je amerima jedan od najvažnijih, uz košarku u hokej.... a ja o pravilima nemam pojima, sjećam se da su jednom pisala pravila u jednom tjedniku jedne kladionice(neću reklamirati).... to sam pročitao jer me baš zanimalo, ali nisam baš previše toga razmel... a i ono kaj sam skužil sam već zaboravil...
fernando torres
fernando torres
Junior
Junior

Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova : 984
Reputacija Reputacija : 19
Godina imam : 30
Započeo/la tema :
Baseball Empty57 / 99957 / 999Baseball Empty

[Vrh] Go down

Baseball Empty Re: Baseball

Postaj by Hitman pon sij 19, 2009 10:58 am

nisu teška pravila (ako hoćeš stavim ih ovdje na forum)
Hitman
Hitman
Manga foruma
Manga foruma

Registriran/a : 01.01.2009
Broj postova : 6573
Reputacija Reputacija : 63
Godina imam : 2020
Započeo/la tema :
Baseball Empty257 / 999257 / 999Baseball Empty

[Vrh] Go down

Baseball Empty Re: Baseball

Postaj by fernando torres pon sij 19, 2009 11:05 am

stavi.... kaj opće pitaš...
fernando torres
fernando torres
Junior
Junior

Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova : 984
Reputacija Reputacija : 19
Godina imam : 30
Započeo/la tema :
Baseball Empty57 / 99957 / 999Baseball Empty

[Vrh] Go down

Baseball Empty Re: Baseball

Postaj by Hitman pon sij 19, 2009 11:27 am

Nema ih previše Very HappyPRAVILA BASEBALLA

Baseball je igra izmedu dvije momcadi sa po devet igraca koje vodi menadzer, a igra se na ogradenom igralištu pod nadzorom jednog ili više sudaca. Cilj obje momcadi je pobjeda, a pobjednik je ona momcad koja na kraju utakmice osvoji više RUNova (bodova).

Bodove može osvajati samo momcad koja se nalazi u fazi napada, dok momcad koja se nalazi u obrani nastoji izbacivanjem trojice napadaca doci u fazu napada.

Igralište ima oblik lepeze u cijem vrhu se nalazi home base (kucna baza). Infield je dio igrališta koji ima oblik kvadrata u cijim se vrhovima nalaze baze: Home Baze (kucna baza), First Base (prva baza), Second Base (druga baza) i Third Base (baza). Udaljenost izmedu baza iznosi 27,45 m. Pitcher's Mound je brdašce koje se nalazi u sredini infielda.

Na njemu se nalazi Pitcher's Plate (tanka pravokutna ploca od gume) koji je od vrha kucne baze udaljen 18,30 m.

Outfield je dio igrališta izmedu foul linija, a foul linije su produžeci stranica infielda izmedu kucne i prve baze, odnosno kuce i trece baze.

Infield i outfield ukljucujuci i foul linije, cine Fair Territory (fair teritorija), dok je ostalo podrucje Foul Territory (foul teritorija).

Iza kucne baze nalazi se Backstop (zaštitna mreža

Utakmica ima 9 inninga. Inning (Izmjena) je dio utakmice u kojem obje momcadi sudjeluju u fazi obrane i napada. U prvoj je polovici inninga domaca momcad u obrani, a gostujuca u napadu, dok je u drugoj polovici obrnuto.

Momcad se nalazi u u Fazi Obrane kada su svi njezini igraci s baseball rukavicama rasporedeni u igralištu po svojim pozicijama.

Cilj momcadi u Obrani je da izbacivanjem trojice napadaca dode u fazu napada jer se bodovi (runs) osvajaju samo u napadu.

Cilj momcadi u Napadu je da osvajanjem prve, druge, trece i kucne baze, dakle optrcavanjem sve cetiri baze osvoji Run (bod).

Momcad se nalazi u Fazi Napada kada njezini igraci jedan za drugim po unaprijed utvrdenom redoslijedu ( Line Up-u) izlaze na udaranje, dok ostali igraci svoj red cekaju na klupi. Nakon što dode na red svih devet igraca, ponovo pocinju od prvog u line up-u.

Napad Kao što smo vec rekli, momcad koja je u napadu nastoji osvajanjem sve cetiri baze osvojiti bod. U tome ju pokušavaju sprijeciti igraci momcadi koja je u obrani.

Napadaci pocinju napad tako da prvi igrac koji je na redu po line up-u uzima baseball palicu i izlazi na udaranje (na pocetku utakmice to je onaj napadac koji je prvi po line up-u, a u kasnijim ininzima to je onaj napadac koji je u line up-u prvi iza igraca koji je u prethodnom inningu završio izlazak na palicu ). U tom trenutku on je batter (udarac) i pokušava osvojiti prvu bazu.

Batter (Udarac) je napadac koji s palicom zauzima svoju poziciju u batter's box-u. Jedan izlazak na palicu naziva se at bat, te svaki udarac za vrijeme jedne utakmice izlazi više puta na palicu. Izlazak udaraca na palicu (at bat) završava:

njegovim izbacivanjem (OUT) kada udarac postane trkac.
Udarac postaje runner (trkac) i osvaja prvu bazu bez mogucnosti da bude izbacen kada:

sudac dosudi cetiri loše loptice (four balls)
ga dotakne bacena loptica koju nije pokušao udariti (HIT BY PITCH), osim kada
je loptica dotakla udaraca u strike zoni (tada je to samo strike), ili
udarac nije pokušao izbjeci lopticu (tada je to ball tj. loša loptica)
ga ometa catcher ili bilo koji drugi igrac protivnicke momcadi,
lopta udarena u fair teritoriju dotakne suca ili trkaca u polju prije nego dotakne bilo kojeg obrambenog igraca.
Udarac postaje runner (trkac) kada:

udari fair ball
catcher protivnicke momcadi ne uhvati treci stirke, osim kad je trkac na prvoj bazi s manje od dva out
udari lopticu preko ograde u fair teritoriju tj. udari HOME RUN,
Runner (trkac) je napadac koji osvajanjem sve cetiri baze nastoji osvojiti bod za svoju momcad. Uloga trkaca završava:

njegovim izbacivanjem (OUT),
osvajanjem boda,
izbacivanjem treceg napadaca (udaraca ili trkaca)- trkac je ostao na bazi, ali ce u slijedecem inningu njegova momcad zapoceti napada s praznim bazama.
Trkac može osvojiti baze na slijedece nacine:

na dobar udarac svog suigraca,
tako da 'ukrade bazu' tj. da u pogodnom trenutku osvoji slijedecu bazu koristeci nepažnju obrambenih igraca ili da jednostavno bude brži od obrane (u ovom slucaju obrana može izbaciti trkaca jedino ako obrambeni igrac dok trkac nema kontakt s bazom dotakne trkaca lopticom ili rukavicom u kojoj je loptica),
kada napreduje za jednu bazu bez mogucnosti da bude izbacen jer je prisiljen osloboditi bazu za udaraca koji je postao trkac u situaciji kada udarac postaje trkac i osvaja prvu bazu bez mogucnosti da bude izbacen) (Na jednoj bazi može biti samo jedan trkac ; npr. ako udarac na four balls (cetiri loše bacene loptice) dobije prvu bazu, trkac s prve baze pomice se na drugu bazu),
Kada sudac dosudi BALK (npr. kada pitcher napravi bilo koji pokret kao da ce baciti udaracu, a ne baci loptu, zatim kada pitcher 'fintira' bacanje na prvu bazu bez da baci lopticu, zatim kada pitcher baci lopticu prema udaracu bez da je iskoracio prema kucnoj bazi, te u još 10 ostalih situacija).
Obrambeni igraci u svakom slucaju pokušavaju da udarac , nakon što postane trkac, osvoji što manje baza.

Obrana Momcad u obrani nastoji izbacivanjem trojice napadaca (udaraca ili trkaca) doci u fazu napada u kojoj ce moci osvajati bodove. U obrani se ne osvajaju bodovi. Momcad ima devet igraca, pa ih je i devet u obrani prema tocno odredenim pozicijama. Oni su takoder u line up-u prema kojem ce izlaziti na udaranje kada dodu u napad. Uspjeh obrane ponajviše ovisi o pitcheru.

Pitcher je igrac obrane koji baca loptice udaracima. O brzini i preciznosti njegovih bacanja, izmjeni vrsta loptica koje baca i izmjeni lokacije loptica (npr. vanjska i niska, unutarnja i visoka...), ovisi uspjeh udaraca. Svaka momcad mora imati barem pet pitchera. Pitcher baca loptice catcheru koji zbog opasnosti okrznutih loptica ili loptica bacenih u zemlju mora nositi zaštitnu opremu koja se sastoji od štitnika za noge, prsluka, štitnika za vrat, maske i kacige. Catcher daje znakove pitcheru i vodi momcad u obrani. Ostali igraci u obrani dijele se na infieldere i outfieldere.

Infielder je igrac u infieldu (osim pitchera i catchera još su cetiri infieldera: igrac prve baze (first baseman ili 1B), igrac druge baze (second baseman ili 2B), igrac trece baze (third baseman ili 3B) i medubazni igrac (shortstop ili SS)).

Outfielder je igrac u outfieldu (trojica: lijevi vanjski (left fielder ili LF), srednji vanjski (center fielder ili CF) i desni vanjski (right fielder ili RF)). Dozvoljeno je da igraci u obrani mijenjaju pozicije i do nekoliko puta iako ce to najviše biti jednom za vrijeme jedne utakmice, jer su igraci pripremljeni za odredene pozicije. Momcad u obrani nastoji izbacivanjem tri protivnicka napadaca doci u fazu napada u kojoj ce moci osvajati bodove. Igraci u obrani su rasporedeni po svojim pozicijama u igralištu i imaju baseball rukavice koje im olakšavaju hvatanje loptice. Batter (udarac) je izbacen kada:

je njegova fly loptica (loptica u zraku), bilo u fair bilo u foul teritoriji, uhvacena od strane obrambenog igraca,
je catcher ulovio treci strike,
catcher nije ulovio treci strike, a trkac je na prvoj bazi s manje od dva out,
ga u pokušaju da udari treci strike dotakne loptica (inace je to samo prvi ili drugi strike),
lopticu udarenu u fair teritoriju dotakne prije obrambenog igraca,
nakon što je loptica udarena, njegova palica po drugi put dotakne lopticu u fair teritoriji,
nakon treceg strike-a kojeg nije ulovio catcher bude dotaknut lopticom (ili rukavicom u kojoj je loptica) ili je loptica bacena na prvu bazu prije nego ju on dotakne,
nakon udarca loptice u fair teritoriju bude dotaknut lopticom (ili rukavicom u kojoj je loptica) ili je loptica bacena na prvu bazu prije nego ju on dotakne,
namjerno ometa obrambenog igraca u hvatanju ili bacanju loptice,
Runner (trkac) je izbacen kada:

trci više od 1 m od linije izmedu baza u pokušaju da izbjegne izbacivanje doticanjem od strane obrambenog igraca osim kada.
pokušava izbjeci igraca u obrani koji hvata lopticu kako ga ne bi omeo, ili
nakon što dotakne prvu bazu napusti liniju ocito u pokušaju napredovanja prema slijedecoj bazi,
namjerno dotakne lopticu u polju ili ometa obrambenog igraca u hvatanju loptice,
je dotaknut lopticom (ili rukavicom u kojoj je loptica) dok nema kontakt s bazom,
se ne vrati na bazu prije loptice koja je ulovljena u zraku (v. FLY BALL),
ako on ili slijedeca baza , u situaciji kada mora napredovati (v. FORCE PLAY) kako bi oslobodio bazu za udaraca ili trkaca koji dolazi iza njega, budu dotaknuti prije osvajanja te baze, se dva trkaca nadu na istoj bazi (ako dva trkaca doticu istu bazu izbacen je kasniji trkac),
ga dotakne loptica udarena u fair teritoriju prije nego je dotakla ili prošla infieldera,
Suci su službene osobe lige zadužene za vodenje utakmica u skladu sa službenim baseball pravilima. Za odigravanje utakmice dovoljan je i samo jedan sudac, iako ih u pravilu bude više. Glavni sudac ('PLATE UMPIRE') – nalazi se iza catchera
Hitman
Hitman
Manga foruma
Manga foruma

Registriran/a : 01.01.2009
Broj postova : 6573
Reputacija Reputacija : 63
Godina imam : 2020
Započeo/la tema :
Baseball Empty257 / 999257 / 999Baseball Empty

[Vrh] Go down

Baseball Empty Re: Baseball

Postaj by tanuki pon sij 19, 2009 4:47 pm

Iskreno, počeo sam čitati, ali odustao sam nakon petog reda!-I da se usredotoćim, nevidim smisao! Jedinio smisao je da mogu navesti rang listu glupih sportova , a rukomet je među jednima u vrhu! zšto sudci imaju pravo ocjenjivati pasivni napad,!
tanuki
tanuki
Domaćin foruma Tanuki
(Gastronom, fotograf, polemičar)
Domaćin foruma Tanuki  (Gastronom, fotograf, polemičar)

Registriran/a : 07.01.2009
Broj postova : 27688
Reputacija Reputacija : 1996
Započeo/la tema :
Baseball Empty700 / 999700 / 999Baseball Empty

[Vrh] Go down

Baseball Empty Re: Baseball

Postaj by fernando torres uto sij 20, 2009 2:11 pm

postoje pravila kad se sudi pasivni naapd... sad mi se neda pisat i objašnjavat, a i neću u offtopic, ali kad igraš nekoliko godina to ti postane osjećaj....
fernando torres
fernando torres
Junior
Junior

Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova : 984
Reputacija Reputacija : 19
Godina imam : 30
Započeo/la tema :
Baseball Empty57 / 99957 / 999Baseball Empty

[Vrh] Go down

Baseball Empty Re: Baseball

Postaj by tanuki sri sij 21, 2009 11:11 am

^^ -zašto ne postoji timing za napad kao u nekim drugim sportovima, i zašto neke utakmice izgledaju poput tučnjave, a druge su normalne?- to su glavni razlozi zbog čeg mi rukomet nije omiljen! ( da sam ga igrao, prića bi bila drugačija)
tanuki
tanuki
Domaćin foruma Tanuki
(Gastronom, fotograf, polemičar)
Domaćin foruma Tanuki  (Gastronom, fotograf, polemičar)

Registriran/a : 07.01.2009
Broj postova : 27688
Reputacija Reputacija : 1996
Započeo/la tema :
Baseball Empty700 / 999700 / 999Baseball Empty

[Vrh] Go down

Baseball Empty Re: Baseball

Postaj by Neu čet pro 22, 2011 9:12 pm

Nije mi loš to sport, mislim nije mi zanimljiv i ne pratim ga ali u filmu volim pogledat, treba znat i to igrat, vjerujem da nije lako.

_________________
Upoznao sam neke čudne, predivne ljude među kojima i sebe – nekoga koga mnogi nikada ne upoznaju.Charles Bukowski
Neu
Neu
CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Registriran/a : 19.12.2008
Broj postova : 86925
Reputacija Reputacija : 4928
Godina imam : 32
Započeo/la tema :
Baseball Empty999 / 999999 / 999Baseball Empty

[Vrh] Go down

Baseball Empty Re: Baseball

Postaj by Prop pon pro 26, 2011 9:00 pm

Jebeš sport kojeg igraju likovi sa pivskom trbušinom Baseball 350979
Prop
Prop
Domaćin foruma Prop
(Filmofil, provokator, švaler)
Domaćin foruma Prop  (Filmofil, provokator, švaler)

Registriran/a : 09.03.2009
Broj postova : 28432
Reputacija Reputacija : 2403
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
Baseball Empty108 / 999108 / 999Baseball Empty

[Vrh] Go down

Baseball Empty Re: Baseball

Postaj by Purgy pon pro 26, 2011 9:55 pm

Jebeš sport koji ne razumem.
Purgy
Purgy
Domaćin foruma Purgy
(Paint slikar i bacač stihova)
Domaćin foruma Purgy  (Paint slikar i bacač stihova)

Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova : 14047
Reputacija Reputacija : 1669
Godina imam : 12
Započeo/la tema :
Baseball Empty142 / 999142 / 999Baseball Empty

[Vrh] Go down

Baseball Empty Re: Baseball

Postaj by Prop pon pro 26, 2011 10:03 pm

Što se ima razumit, ovaj baca loptu, ovaj je oće pogodi i to je to...
Prop
Prop
Domaćin foruma Prop
(Filmofil, provokator, švaler)
Domaćin foruma Prop  (Filmofil, provokator, švaler)

Registriran/a : 09.03.2009
Broj postova : 28432
Reputacija Reputacija : 2403
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
Baseball Empty108 / 999108 / 999Baseball Empty

[Vrh] Go down

Baseball Empty Re: Baseball

Postaj by Purgy pon pro 26, 2011 10:07 pm

A kaj trče ko sumanuti bezveze?
Purgy
Purgy
Domaćin foruma Purgy
(Paint slikar i bacač stihova)
Domaćin foruma Purgy  (Paint slikar i bacač stihova)

Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova : 14047
Reputacija Reputacija : 1669
Godina imam : 12
Započeo/la tema :
Baseball Empty142 / 999142 / 999Baseball Empty

[Vrh] Go down

Baseball Empty Re: Baseball

Postaj by Prop pon pro 26, 2011 10:10 pm

Osvajaju baze. Kad optrče svi igrači krug osvajaš bod.
A ovi s palicom su defanzivci, oni samo brane položaj momčadi!
Il' je obratno, nisam više siguran Baseball 589485 Baseball 589485 Baseball 589485
Prop
Prop
Domaćin foruma Prop
(Filmofil, provokator, švaler)
Domaćin foruma Prop  (Filmofil, provokator, švaler)

Registriran/a : 09.03.2009
Broj postova : 28432
Reputacija Reputacija : 2403
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
Baseball Empty108 / 999108 / 999Baseball Empty

[Vrh] Go down

Baseball Empty Re: Baseball

Postaj by Purgy pon pro 26, 2011 10:11 pm

O jbt pravila.

Jedini sport sa palicom je hokej.
misa
Purgy
Purgy
Domaćin foruma Purgy
(Paint slikar i bacač stihova)
Domaćin foruma Purgy  (Paint slikar i bacač stihova)

Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova : 14047
Reputacija Reputacija : 1669
Godina imam : 12
Započeo/la tema :
Baseball Empty142 / 999142 / 999Baseball Empty

[Vrh] Go down

Baseball Empty Re: Baseball

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.