Piva - sve o pivu i klub pivopija - omiljeno pivo
+54
Neu
nikolina
rider331
Balonero
zbracun
Krsto
AryMan
Poppersica
m
Hunnerkongen
ne_zna_se
FloraMy
Iron Man
Stevo Largo
Turrican
scorpio57
Dorian Gray
shakti
The Guardian
Premy
wjewerica
frozenka
Neukrotivi pastuh
Kokiša
Amyicha
4 od 1
Optimyst
Capricornus
kawasaki
Haxxo
more29
Mr.Cooly
diabolik.
FALKON 2
eva kant
fosforica
tomtomy
Prop
Mass
Sinister
Hell
mrkyblu
Deep Line
Purgy
Shtiriputanac
Love
WEYLAND-YUTANI
THUNDER_DINIX
House
bittersweet
goc
Hitman
Sasuke
58 posters
:: Život i stil :: Gastronomija, alkoholna pića, kulinarstvo, vegeterijanstvo, nutricionizam :: Alkohol, sokovi, kave, čajevi
Stranica 23 / 27.
Stranica 23 / 27. • 1 ... 13 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27
Re: Piva - sve o pivu i klub pivopija - omiljeno pivo
tanuki je napisao/la:jedino dobro pivo u hrvata je ličko pivo, preferiram kasačko (mješavina crne i bijele pive)
Tako kažeš ti. Međutim, stranci iz tradicionalnih pivskih zemalja (Česi, Nijemci, Englezi) kažu da su njima jako dobra piva Karlovačko, Kaltenberg i Velebitsko.
Meni osobno (kad pijem pivo) najviše odgovara Kaltenberg, i u zadnje vrijeme Staropramen...
tanuki je napisao/la:
sve ostale pive u europi se danas rade od kukuruzne krupice, a ne od ječma!
Ne seri. Takvu glupost možeš provalit samo ti.
tanuki je napisao/la: nekada sam volio karlovačku, ali danas je ne mogu razlikovati od ožujske ili staro pramen!
prije par godina je osječka pivovara imala fantastično pivo eseker, koje na žalost više ne proizvodi i na tržiše je među prvima izbacila napitak radler,(mislim da se zvao moto ili tako nekako) ali očio da osiječka pivovara ima komu u komercijali!
Neloš je onaj Zlatni pan... Neki moji prijatelji pivopije kažu da je to najbolje domaće pivo. Meni osobno nije, ja sam nekako skloniji Kaltenbergu, ali to je vjerovatno više stvar navike. Nisam neki pivopija pa naradije pijem ono na koje sam naviknut.
damfisk- Inžinjer foruma
- Registriran/a : 01.01.2009
Broj postova : 8250
Reputacija : 696
Godina imam : 47
Započeo/la tema :
marko je napisao/la: hah haaa idi u dupe ..
hajniken , šteta što nema od o,5 ....
neg su sve malene .........
Ima hajneken od 0.5 litre
Mass- Faca foruma
- Registriran/a : 11.01.2009
Broj postova : 12410
Reputacija : 1473
Godina imam : 36
Započeo/la tema :
može biti da ja serem, a kada si ti već toik vulgaran onda barem napiši koje se to pivo osim velebitskog ne radi od kukuruzne krupice?Ne seri. Takvu glupost možeš provalit samo ti.
s obirom na obaveznu zakonsku deklaraciju piše i sastav, mada vidim da su to proizvođaći počeli eskivirati, pa ili više ne spominju kukuruznu krupiu ili pišu kojekakve nebuloze poput recimo- neslađena žita !
tanuki- Domaćin foruma Tanuki
(Gastronom, fotograf, polemičar) - Registriran/a : 07.01.2009
Broj postova : 27688
Reputacija : 1996
Započeo/la tema :
Napisao si da se sva piva u Evropi rade od kukuruzne krupice. A ta tvrdnja je bedastoća nevjerovatnih proporcija.
damfisk- Inžinjer foruma
Započeo/la tema :
a jel si ti rođen pod bukvom,damfisk je napisao/la:Napisao si da se sva piva u Evropi rade od kukuruzne krupice. A ta tvrdnja je bedastoća nevjerovatnih proporcija.
ne sva ali večina,
u mađarskoj rekao bih sva,
u hrvatskoj jedino velebitsko ne, ali ako oni pređu na mas produkciju i pakiranje u dvolitrenke, onda će sigurno biti od kukuruzne krupice!
Započeo/la tema :
Ti si ovo napisao, a ne ja:
Ako ti misliš jedno a pišeš drugo pa na koncu ispadne da sereš, to je isključivo tvoj problem.
Nadalje, osnovna sirovina za proizvodnju piva (uz vodu, naravno) je slad, a slad se dobija od žitarice. Može bit ječam, može bit pšenica, može bit i kukuruz, može bit i različita mješavina žitarica, ali u većini piva riječ je ječmenom sladu.
Kukuruz kao baza za slad se najmanje koristi u pivarskoj industriji.
tanuki je napisao/la:
sve ostale pive u europi se danas rade od kukuruzne krupice, a ne od ječma!
Ako ti misliš jedno a pišeš drugo pa na koncu ispadne da sereš, to je isključivo tvoj problem.
Nadalje, osnovna sirovina za proizvodnju piva (uz vodu, naravno) je slad, a slad se dobija od žitarice. Može bit ječam, može bit pšenica, može bit i kukuruz, može bit i različita mješavina žitarica, ali u većini piva riječ je ječmenom sladu.
damfisk- Inžinjer foruma
Započeo/la tema :
marko je napisao/la: hah haaa idi u dupe ..
hajniken , šteta što nema od o,5 ....
neg su sve malene .........
Mass je napisao/la:Ima hajneken od 0.5 litre
jako teško češ ga nači u birtijama .... ili o,3 ili je o,25 ....
m- Faca foruma
- Registriran/a : 03.03.2009
Broj postova : 12875
Reputacija : 1114
Godina imam : 42
Započeo/la tema :
[/quote]Nadalje, osnovna sirovina za proizvodnju piva (uz vodu, naravno) je slad, a slad se dobija od žitarice. Može bit ječam, može bit pšenica, može bit i kukuruz, može bit i različita mješavina žitarica, ali u većini piva riječ je ječmenom sladu.
to je bilo točno unazad 5 godina, pročitaj deklaracije na recimo karlovačkom, ožuskom il osječkom, nažalost primječujem da sada lažu pa više ne stavljaju potpuni sastav
na lewenbrau piše pod sadrži samo ječmeni slad i alkohol 4,7% ,
na laškom jr dodano voda, nezaslađena žita (ma što god to značilo) i hmelj, obe pive proizvedene i punjene u zagrebačkim pivovarama, pa pretpostavljam da potpuni sastav ne piše više ni na ožujskim pivama,
prije par godina proveo sam istraživanje i ustanovio da je sa bazom kukuruzne krupice deklarirano i karlovačko, osječko, pan, tuborg i istarsko pivo.
iznenadila me nepotpuna deklaracija na pomenutim pivama,kad mi se pri ruci našlo pivo lowenbrau, mislim da je vrijeme za jedan dopis društvu za zaštiti potrošaća
Započeo/la tema :
Evo, primjerice, jučer sam baš pogledao etiketu na boci Kaltenberg piva, i lijepo piše:
Voda, ječmeni slad, hmelj
nigdje nikakve "kukuruzne krupice", niti kukuruza u bilo kakvom obliku
Voda, ječmeni slad, hmelj
nigdje nikakve "kukuruzne krupice", niti kukuruza u bilo kakvom obliku
damfisk- Inžinjer foruma
Započeo/la tema :
ok, više ne piše, ali činjenica je da pivo nije što je nekad bilo :lol:
priznajem velebitsko, ali samo uz treš klopu poput roštilja!
dobro vino je ipak zakon, a pivo je za mase :lol:
i da što me posebno iznenađuje da za razliku od prije 2 godine više nigdje ne piše kukuruzna krupica, pa mi se i samom čini da sam to samo sanjao :lol:
ali bilo bi interesantno pogledati recimo račune jedne pivovare i dali kupuje kukuruz :lol:
priznajem velebitsko, ali samo uz treš klopu poput roštilja!
dobro vino je ipak zakon, a pivo je za mase :lol:
i da što me posebno iznenađuje da za razliku od prije 2 godine više nigdje ne piše kukuruzna krupica, pa mi se i samom čini da sam to samo sanjao :lol:
ali bilo bi interesantno pogledati recimo račune jedne pivovare i dali kupuje kukuruz :lol:
Započeo/la tema :
Koristi se i kukuruz. To je jako rijetko.
http://www.gric-gric.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1579:jos-o-pivama&catid=65:pivo&Itemid=105
Ali to je neslađen sirovina.
Uostalom nikada nisam ni na jedno pivo naletio da piše da koriste kukuruz.
http://www.gric-gric.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1579:jos-o-pivama&catid=65:pivo&Itemid=105
Naime, pivo se proizvodi od pivske sladovine koja je vodeni ekstrakt pivskog slada, neslađenih sirovina i hmelja. Ovisno o tvrdoći vode, kvaliteti i vrsti slada (isklijanom i osušenom zrnu ječma ili pšenice) te neslađenih sirovina (ječam, kukuruz , riža, pšenica) i hmelja (gorke i aromatične sorte), primijenjenom tehnološkom postupku dobivanja pivske sladovine, vrsti kvasca (kvasci gornjeg i donjeg vrenja, „divlji kvasci”) postupku vrenja sladovine, doviranja, dozrijevanja i dorade mladog piva moguće je dobiti mnogo različitih tipova i vrsti piva s tisuću okusa i mirisa. Podjela piva na tipove i vrste nije proizvoljna nego definirana strogim pravilnicima o kvaliteti piva, koji su proizašli iz pivarske prakse.
Ali to je neslađen sirovina.
Uostalom nikada nisam ni na jedno pivo naletio da piše da koriste kukuruz.
Gost- Gost
vidiš zrine vrlo interesantno više ni na jednoj pivi ne piše da sadrži kukuruznu krupicu, a prije par godina pisalo je na svima, dali sam ja to samo sanjao ili netko laže
Započeo/la tema :
Možda su ti kemijskom napisali kukuruzne krupice.
Gost- Gost
Boli me kurac šta piše.. Pivo ko piva, većin su slična, neki MALO bolji, neki malo lošiji, a nije ni da sam neki pivopija tako da mi je svejedno šta stavljaju u njega
Mass- Faca foruma
Započeo/la tema :
Ja još uvijek, nakon puuuuno godina imam u ustima okus domaće pivice. I taj miris. Nezamjenjivo. Da mi je naći te stare recepte, ali čini mi se da je to bilo sve usmena predaja, a na papiru ništa. Moj tetak je radio vrhunsku pivu, baš za gušt. Nije to bilo nešto nedefinirano kao današnje tvorničke pive, nego se osjetio i miris i okus sastojaka, onako nekako harmonično.
zbracun- Jako aktivni forumaš
- Registriran/a : 29.12.2011
Broj postova : 2526
Reputacija : 662
Godina imam : 69
Započeo/la tema :
Jednom sam imao prilike probati domaće pivo. Vukovarsko pivo je dosta slično tom domaćem.
Evo malo šta kažu o njemu na stranici.
Sumnjam da je Vukovarsko rasprostranjeno po Hrvatskoj, pa ne znam hoćeš li imati priliku probati ga, ali ako naletiš na njega probaj ga
Evo malo šta kažu o njemu na stranici.
Vukovarsko pivo sadrži samo prirodnu višestruko filtriranu vodu arteških bunara Slavonije, ječmeni slad, hmelj i pivski kvasac.
Prirodna domaća piva su ukusnija jer sadrže više vitamina B i H i ne sadržavaju dodatne kemijske sastojke niti konzervanse.
Konzerviranjem i pasterizacijom piva produžava se njihovo trajanje, ali se trajno uništavaju B i H vitamini, koji pivu daju kvalitetu i punoću okusa.
Domaća piva, kakvo je i Vukovarsko, nisu konzervirana niti pasterizirana, te sadrže velike količine B i H vitamina koji im daju veličanstven okus i potpunu prirodnost.
Zbog svoje prirodnosti, skraćen je rok trajanja, te ovakvo pivo ima rok trajanja od 30 dana.
Sumnjam da je Vukovarsko rasprostranjeno po Hrvatskoj, pa ne znam hoćeš li imati priliku probati ga, ali ako naletiš na njega probaj ga
Mass- Faca foruma
Započeo/la tema :
Dobra informacija. Baš me zanima kak to izgleda. Ja se inače snabdjevam u Zagrebu i Sisku, pa ću tam malo pogledat .
zbracun- Jako aktivni forumaš
- Registriran/a : 29.12.2011
Broj postova : 2526
Reputacija : 662
Godina imam : 69
Započeo/la tema :
Inače naša "domaća" piva nemaju onu osnovu informaciju - jesu li visokofermentirana ili niskofermentirana...
Istinabog, neka navode da su "lager" (šta bi značilo da su niskofermentirana) ali mislim da bi bilo puno bolje kad bi na etiketi izričito naveli o čemu je riječ
Istinabog, neka navode da su "lager" (šta bi značilo da su niskofermentirana) ali mislim da bi bilo puno bolje kad bi na etiketi izričito naveli o čemu je riječ
damfisk- Inžinjer foruma
Započeo/la tema :
PIVO TEKUĆA HRANAzbracun je napisao/la:Ja još uvijek, nakon puuuuno godina imam u ustima okus domaće pivice. I taj miris. Nezamjenjivo. Da mi je naći te stare recepte, ali čini mi se da je to bilo sve usmena predaja, a na papiru ništa. Moj tetak je radio vrhunsku pivu, baš za gušt. Nije to bilo nešto nedefinirano kao današnje tvorničke pive, nego se osjetio i miris i okus sastojaka, onako nekako harmonično.
autori: prof.dr Vladimir Marić
Zlatan NadvornikZnanstveno-stručna biblioteka Zagreb
izdana 1995 g.
ISBN 953-6449-01-3
knjiga koja sadrži kompletnu tehnologiju o izradi pive od industrijske do kućne tehnologije, (12 recepata-svijetle- tamne pive, pivo od jabuka, đumbira, koprive limuna)
takođe sadrži i recepte za kulinarsku iuporabu piva, kao i niz savjeta o skladištenju ispravnom načinu točenja
svakako obvezatna literatura za svakog pivoljupca!
Započeo/la tema :
Ja sam probao Vukovarsko kad sam bio u Vukovaru prije dvije godine... I uopće nije loše, dapače... Šteta šta ga se ne prodaje po ostatku zemlje, mislim da bi imalo dobru prođu. Definitivno je ukusnije od, primjerice, Karlovačkog ili Ožujskog
damfisk- Inžinjer foruma
Započeo/la tema :
teško je distribuirati pivo koje nije pasterizirano, a samo ne pasterizirano pivo može imati potpunu punoču okusa!damfisk je napisao/la:Ja sam probao Vukovarsko kad sam bio u Vukovaru prije dvije godine... I uopće nije loše, dapače... Šteta šta ga se ne prodaje po ostatku zemlje, mislim da bi imalo dobru prođu. Definitivno je ukusnije od, primjerice, Karlovačkog ili Ožujskog
velebitska pivovara kadkada svojim vjernim kupcima dostavi neku količinu nepasteriziranog piva, i naravno, tu se odmah obavještavaju pivoljupci koji to pivo potroše u roku odmah!
ista priča kao sa nepasteriziranim mlijekom, okusi su drastično različiti!
prije 10- 15 g u hrvatskoj se pojavio poduzetnički trend malih pivovara po uzoru na češku, ali sve je neslavno propalo, zbog nepostojanja mentaliteta redovne konzumacije pive u okviru porodice i manjka higijene u točionicama koje su distribuirale nepasterizirano pivo! meni je poznato pet malih pivovara koje su propale!
volio bih čuti iskustva zbracuna, sa pivnicom medvedgrad, jer nekad sam bio tamo redovan gost zbog vrhunsog piva i gastronomske ponude ( trebalo se čekati i po sat vremena na slobodno mjesto), ali prvo je opala kvliteta gastronomske ponude, pa usluge, mada je pivo i dalje bilo dobro, u pivnici medvedgrad nisam bio već pet g, ali prijedlog za zbracuna da ih posjeti i provjeri dali je pivo još uvijek dobro?
bez obzira na neslaganja, vjerujem njegovom slikovitom opisu domaće pive i da je šmeker, pa ako mi da potvrdni odgovor i ako još postoji ta pivnica rado ću mu nadoknaditi taj trošak i platiti mu crnu kraljicu ili mrkog medvjeda
Započeo/la tema :
damfisk je napisao/la:Šteta šta ga se ne prodaje po ostatku zemlje, mislim da bi imalo dobru prođu.
Vjerojatno razlog leži u tome što ima kratak rok trajanja
Mass- Faca foruma
Započeo/la tema :
nisam probao , bum ,bum kad navatim ....
m- Faca foruma
Započeo/la tema :
Jel se pocelo Hajdučko prodavat.
Ako valja ko i Hajduk zadnjih godina, onda bolje da se ne pije.
Ako valja ko i Hajduk zadnjih godina, onda bolje da se ne pije.
Purgy- Domaćin foruma Purgy
(Paint slikar i bacač stihova) - Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova : 14047
Reputacija : 1669
Godina imam : 15
Započeo/la tema :
ček ,ček , ona reklama koju sam videl tijekom prenosa ..
je za pivo !?
je za pivo !?
m- Faca foruma
Započeo/la tema :
Stranica 23 / 27. • 1 ... 13 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27
Similar topics
» Radler pivo
» Hladno Pivo
» Iskreni prosjaci - za kruh i osobne potrebe + žicaroši i nametnici -za pivo i pljuge
» Auto-moto časopis?
» Gazirani sokovi
» Hladno Pivo
» Iskreni prosjaci - za kruh i osobne potrebe + žicaroši i nametnici -za pivo i pljuge
» Auto-moto časopis?
» Gazirani sokovi
:: Život i stil :: Gastronomija, alkoholna pića, kulinarstvo, vegeterijanstvo, nutricionizam :: Alkohol, sokovi, kave, čajevi
Stranica 23 / 27.