Piva - sve o pivu i klub pivopija - omiljeno pivo
+54
Neu
nikolina
rider331
Balonero
zbracun
Krsto
AryMan
Poppersica
m
Hunnerkongen
ne_zna_se
FloraMy
Iron Man
Stevo Largo
Turrican
scorpio57
Dorian Gray
shakti
The Guardian
Premy
wjewerica
frozenka
Neukrotivi pastuh
Kokiša
Amyicha
4 od 1
Optimyst
Capricornus
kawasaki
Haxxo
more29
Mr.Cooly
diabolik.
FALKON 2
eva kant
fosforica
tomtomy
Prop
Mass
Sinister
Hell
mrkyblu
Deep Line
Purgy
Shtiriputanac
Love
WEYLAND-YUTANI
THUNDER_DINIX
House
bittersweet
goc
Hitman
Sasuke
58 posters
:: Život i stil :: Gastronomija, alkoholna pića, kulinarstvo, vegeterijanstvo, nutricionizam :: Alkohol, sokovi, kave, čajevi
Stranica 22 / 27.
Stranica 22 / 27. • 1 ... 12 ... 21, 22, 23 ... 27
Re: Piva - sve o pivu i klub pivopija - omiljeno pivo
ne_zna_se je napisao/la:Hm,jos dok sam trosio tu vrstu napitka (znaci prije 10g) bilo mi je potpuno svejedno koje je vrste piva ako ima dovoljno alkohola u sebi.
Mislim da u Hr i nema bas previse onih koji doista uzivaju u ispijanju jedne ili dvije pive,nije to nasa tradicija. Mozda se i varam, ne izlazim bas precesto u civilizaciju u zadnje vrijeme i mozda se nesto i promjenilo,hm.
A je nam tradicija,boli glava,nalijat se ko bruce-lee,zavrsit u ispumpavanju,eventualno pogazit nekog,razlupat tati auto i tak kaj sve vec ide s time.
Nemogu skuziti zakaj neki narodi/ljudi mogu gustati u par piva bez da naprave derenek oko sebe.Kaj nebi mogli nekad nesto dobro pokupiti od drugih,kaj moramo samo lose stvari prisvojiti?
FloraMy- Nevina dušica
- Registriran/a : 19.05.2012
Broj postova : 120
Reputacija : 14
Godina imam : 50
Započeo/la tema :
Ja pijem pivicu dnevno, staropramen mi je super zadnje vrijeme, fino pivo i gotovo...
Prop- Domaćin foruma Prop
(Filmofil, provokator, švaler) - Registriran/a : 09.03.2009
Broj postova : 28432
Reputacija : 2403
Godina imam : 38
Započeo/la tema :
Samo gemišti, od pive glava boli.
Hunnerkongen- Ufurani forumaš
- Registriran/a : 07.09.2009
Broj postova : 3835
Reputacija : 533
Godina imam : 37
Započeo/la tema :
Kad sam ja to rekao, onda si rekao da pojma nemam!
Purgy- Domaćin foruma Purgy
(Paint slikar i bacač stihova) - Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova : 14047
Reputacija : 1669
Godina imam : 15
Započeo/la tema :
Hunnerkongen je napisao/la:Samo gemišti, od pive glava boli.
gemist? od toga tek boli glava,bolje da pijes cisto vino
FloraMy- Nevina dušica
Započeo/la tema :
To ovisi o kvaliteti vina već...
Započeo/la tema :
Započeo/la tema :
Prop je napisao/la:To ovisi o kvaliteti vina već...
to se podrazumijeva,sama pomisao da pijem nesto od cega bi mi moglo biti muka mi se gadi,ak da radije jednu casu neceg finog,nego 5l neke tekucine od koje osim sta ides na wc svake 3min,te boli glava,postajes agresivan i samo nebo zna kakve sve spodobe te napadnu.
FloraMy- Nevina dušica
Započeo/la tema :
Pa sta je lose u tome ako tati razbijes auto,mora nekad i novi kupitiFloraMy je napisao/la:
A je nam tradicija,boli glava,nalijat se ko bruce-lee,zavrsit u ispumpavanju,eventualno pogazit nekog,razlupat tati auto i tak kaj sve vec ide s time.
Nemogu skuziti zakaj neki narodi/ljudi mogu gustati u par piva bez da naprave derenek oko sebe.Kaj nebi mogli nekad nesto dobro pokupiti od drugih,kaj moramo samo lose stvari prisvojiti?
A zasto bi mi nesto kupili od drugih, zar nemamo i svojih tradicija koje ne cuvamo dovoljno..
Gle,imas ljude nemirna duha poput tebe koji svasta nesto moraju isprobati,vidjeti i osjetiti,ali vecina ljudi se ipak drzi svojih svakodnevnih isprobanih navika.
Sto neznaci da ce se mozda jednom ipak i promjeniti kad se sitvacija sa krizom smiri....
ne_zna_se- Upravo mi ošla nevinost
- Registriran/a : 06.03.2011
Broj postova : 309
Reputacija : 75
Godina imam : 54
Započeo/la tema :
govoriš o lanjskom snijegu
Hunnerkongen- Ufurani forumaš
- Registriran/a : 07.09.2009
Broj postova : 3835
Reputacija : 533
Godina imam : 37
Započeo/la tema :
a zasto svoje tradicije ne cuvamo dobro?! zasto je to tako? ko ili sto je razlog tome?
FloraMy- Nevina dušica
Započeo/la tema :
Imamo pametnija posla, treba prvo skrpiti kraj s krajem a onda se misliti o tradiciji.
ne_zna_se- Upravo mi ošla nevinost
- Registriran/a : 06.03.2011
Broj postova : 309
Reputacija : 75
Godina imam : 54
Započeo/la tema :
ali ja i dalje ne znam kako je pocela proizvodnja pive u hr?
FloraMy- Nevina dušica
Započeo/la tema :
Iako se Hrvati vole podičiti mediteranskim duhom i vinskom kulturom, činjenica je da je naša zemlja među većim regionalnim proizvođačima i potrošačima piva. Godišnje se u našoj zemlji proizvede oko 3,5 milijuna hektolitara piva. Potrošnja piva doživjela je vrhunac 2007. kada je svaki Hrvat popio prosječno 86,3 litara ovog pića.
Osnovni pokazatelji gospodarskih efekata pivarskog sektora u Hrvatskoj: u pivovarama je izravno zaposleno 2.300 radnika. Još 2.700 radnika zaposleno je na proizvodnji robe i u uslugama za hrvatske pivovare. Daljnja radna mjesta otvorena su u ugostiteljstvu i trgovini radi prodaje piva – 17.840 u ugostiteljstvu i 875 u trgovini.
Pivovare s najvećom proizvodnjom piva u Hrvatskoj su Zagrebačka pivovara i Karlovačka pivovara. Zagrebačka pivovara je u vlasništvu jedne od vodećih europskih pivarskih kompanija i vodeća je hrvatska pivovara po proizvodnom kapacitetu. S 1,7 milijuna hektolitara, ova pivovara ima 44,9 posto tržišnog udjela, a proizvodi i vodeći hrvatski pivski brend. Karlovačka pivovara od 2003. godine akvizicija je druge velike europske pivarske kompanije, po kapacitetu je druga hrvatska pivovara, a po izvozu prva. Karlovačka pivovara ima kapacitet od 1,3 milijuna hektolitara, godine 2002. imala je tržišni udjel od 19,2 posto, a kada je riječ o količini prodanog piva, to iznosi 820.000 hektolitara. Iste te 2002. godine u ovoj pivovari bilo je zaposleno 595 radnika. Ostale hrvatske pivovare su Buzet (kapacitet 2001. godine iznosio je 121.000 hektolitara), Daruvarska (153.000 hektolitara godišnje), Jadranska (332.000 hektolitara), Osijek (327.000 hl) i Panonska pivovara (396.000 hektolitara).
Osnovni pokazatelji gospodarskih efekata pivarskog sektora u Hrvatskoj: u pivovarama je izravno zaposleno 2.300 radnika. Još 2.700 radnika zaposleno je na proizvodnji robe i u uslugama za hrvatske pivovare. Daljnja radna mjesta otvorena su u ugostiteljstvu i trgovini radi prodaje piva – 17.840 u ugostiteljstvu i 875 u trgovini.
Pivovare s najvećom proizvodnjom piva u Hrvatskoj su Zagrebačka pivovara i Karlovačka pivovara. Zagrebačka pivovara je u vlasništvu jedne od vodećih europskih pivarskih kompanija i vodeća je hrvatska pivovara po proizvodnom kapacitetu. S 1,7 milijuna hektolitara, ova pivovara ima 44,9 posto tržišnog udjela, a proizvodi i vodeći hrvatski pivski brend. Karlovačka pivovara od 2003. godine akvizicija je druge velike europske pivarske kompanije, po kapacitetu je druga hrvatska pivovara, a po izvozu prva. Karlovačka pivovara ima kapacitet od 1,3 milijuna hektolitara, godine 2002. imala je tržišni udjel od 19,2 posto, a kada je riječ o količini prodanog piva, to iznosi 820.000 hektolitara. Iste te 2002. godine u ovoj pivovari bilo je zaposleno 595 radnika. Ostale hrvatske pivovare su Buzet (kapacitet 2001. godine iznosio je 121.000 hektolitara), Daruvarska (153.000 hektolitara godišnje), Jadranska (332.000 hektolitara), Osijek (327.000 hl) i Panonska pivovara (396.000 hektolitara).
Broj postova : 86925
Reputacija : 4929
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
joj neu pa bas si srce idem uskoro u belgiju u pivovaru,bas cu pitati koliko je tamo proizvodnja,tamo su sve malo pivovare i zato ih ima toliko puno i zato imaju toliko vrsta pive.
FloraMy- Nevina dušica
Započeo/la tema :
FloraMy je napisao/la:ali ja i dalje ne znam kako je pocela proizvodnja pive u hr?
Čini mi se da su prvi u Hrvata s pivom počeli petljati neki fratri.
diabolik.- Manga foruma
- Registriran/a : 23.12.2008
Broj postova : 6086
Reputacija : 553
Godina imam : 59
Započeo/la tema :
e,to diabolik,ali me zanimaju detalji
FloraMy- Nevina dušica
Započeo/la tema :
FloraMy je napisao/la:e,to diabolik,ali me zanimaju detalji
Robert Skenderović iz zagrebačkoga instituta za povijest opisuje okolnosti pod kojima je pivo stiglo u hrvatsku te se udomaćilo. Sve do 18. stoljeća Hrvatska je bila zamlja izrazite vinske i vinogradarske tradicije. Iako nije bilo posve nepoznato, pivo se pilo rijetko.
Konzumiranje piva u Hrvatskoj danas je sasvim udomaćeno, ali je to piće sve do 18. stoljeća imalo slabu popularnost u našim krajevima. Ipak, pivo je u Hrvatskoj bilo odavno poznato. Prema danas poznatim činjenicama pivo su pili još stari Sumerani i Egipćani. Egipćani su vještinu pravljeânja piva prenijeli Grcima, a oni su s pivom upoznali Rimljane. Međutim, ni Grci a ni Rimljani nisu bili oduševljeni pivom pa je u njihovoj prehrambenoj kulturi vino i dalje ostalo glavno piće. Izgleda da je upravo preko tih civilizacija pivo stiglo i u Hrvatsku. Trgovački putevi iz Grčke i Bliskog istoka prema središnjoj Europi prolazili su uz hrvatsku obalu već u 4. stoljeću prije Krista, kada su i osnovane prve grčke kolonije na Hvaru, Korčuli i Visu. Stoga možemo pretpostaviti da je u tom razdoblju pivo stiglo i u Hrvatsku. O konzumiranju piva u Hrvatskoj tijekom postojanja Rimskog Carstva i u doba velike seobe naroda nema nikakvih podataka. U to vrijeme u Hrvatskoj je cvalo vinogradarstvo i proizvodnja vina, pa je vino samostalno stolovalo na hrvatskim trpezama. Ostala pića, pa ni pivo, nisu tada bila konkurencija vinu.
Vinsku tradiciju naslijedilo je i hrvatsko srednjovjekovlje. I u srednjem vijeku diljem Hrvatske spominje se u mnogobrojnim dokumentima uzgoj vinove loze i proizvodnja vina. Vino je bilo svakodnevni prehrambeni artikl, pa su se i u ugovorima o sklapanju posla određivale dnevne količine hrane i vina koje je poslodavac bio dužan osigurati svojim radnicima. Pivo je i dalje bilo poznato, ali neljubljeno piće. Tek jedan spomen pivara u Zagrebu iz 14. stoljeća potvrđuje da se i u to doba u Hrvatskoj proizvodilo i konzumiralo pivo, ali su razmjeri te proizvodnje i potrošnje sasvim sigurno bili zanemarivo mali
diabolik.- Manga foruma
- Registriran/a : 23.12.2008
Broj postova : 6086
Reputacija : 553
Godina imam : 59
Započeo/la tema :
e,bas dobar clanak.
FloraMy- Nevina dušica
Započeo/la tema :
erdinger mi je jako fino pivo ali i skupo
Započeo/la tema :
Neu je napisao/la:erdinger mi je jako fino pivo ali i skupo
njemacka bijela piva,nisam probala jos
FloraMy- Nevina dušica
Započeo/la tema :
AryMan- Inžinjer foruma
- Registriran/a : 23.11.2009
Broj postova : 8624
Reputacija : 1652
Godina imam : 33
Započeo/la tema :
Staro pramen je dosta dobro pivo, poglavito kad je ledeno ladno. Fino je.
Započeo/la tema :
jedino dobro pivo u hrvata je ličko pivo, preferiram kasačko (mješavina crne i bijele pive)
sve ostale pive u europi se danas rade od kukuruzne krupice, a ne od ječma!
nekada sam volio karlovačku, ali danas je ne mogu razlikovati od ožujske ili staro pramen!
prije par godina je osječka pivovara imala fantastično pivo eseker, koje na žalost više ne proizvodi i na tržiše je među prvima izbacila napitak radler,(mislim da se zvao moto ili tako nekako) ali očio da osiječka pivovara ima komu u komercijali!
sve ostale pive u europi se danas rade od kukuruzne krupice, a ne od ječma!
nekada sam volio karlovačku, ali danas je ne mogu razlikovati od ožujske ili staro pramen!
prije par godina je osječka pivovara imala fantastično pivo eseker, koje na žalost više ne proizvodi i na tržiše je među prvima izbacila napitak radler,(mislim da se zvao moto ili tako nekako) ali očio da osiječka pivovara ima komu u komercijali!
tanuki- Domaćin foruma Tanuki
(Gastronom, fotograf, polemičar) - Registriran/a : 07.01.2009
Broj postova : 27688
Reputacija : 1996
Započeo/la tema :
hah haaa idi u dupe ..
hajniken , šteta što nema od o,5 ....
neg su sve malene .........
hajniken , šteta što nema od o,5 ....
neg su sve malene .........
m- Faca foruma
- Registriran/a : 03.03.2009
Broj postova : 12875
Reputacija : 1114
Godina imam : 42
Započeo/la tema :
Stranica 22 / 27. • 1 ... 12 ... 21, 22, 23 ... 27
Similar topics
» Radler pivo
» Hladno Pivo
» Iskreni prosjaci - za kruh i osobne potrebe + žicaroši i nametnici -za pivo i pljuge
» Auto-moto časopis?
» Gazirani sokovi
» Hladno Pivo
» Iskreni prosjaci - za kruh i osobne potrebe + žicaroši i nametnici -za pivo i pljuge
» Auto-moto časopis?
» Gazirani sokovi
:: Život i stil :: Gastronomija, alkoholna pića, kulinarstvo, vegeterijanstvo, nutricionizam :: Alkohol, sokovi, kave, čajevi
Stranica 22 / 27.