Da se ne zaboravi- Jeste li znali-rasprava o ratu
+19
fosforica
Neukrotivi pastuh
WEYLAND-YUTANI
BAGIRA
diabolik.
eva kant
Blue Bane
evitaa
tanuki
Prop
m
pustinja
Hell
jasim
Neu
Stevo Largo
scorpio57
gio_deluxe
Biker
23 posters
Stranica 4 / 40.
Stranica 4 / 40. • 1, 2, 3, 4, 5 ... 22 ... 40
Re: Da se ne zaboravi- Jeste li znali-rasprava o ratu
Sporazum koji je u prosincu 1994. godine otvorio autocestu Zagreb-Okučani-Lipovac pružio je povod za pokretanje napadne operacije HV za oslobođenje zapadne Slavonije. Budući da je sporazumom bilo omogućeno da se u zajedničkom prometu po cesti, prvi put poslije 1991. godine, sretnu Srbi iz RSK i Hrvati, 28. travnja 1995. godine došlo je i do ozbiljnog incidenta u kojem je jedan Hrvat, nakon svađe na benzinskoj crpki, ubio Srbina iz Okučana. Rođaci i prijatelji ubijenoga postavili su zasjedu na autocesti i zapucali na automobile u prolazu, ubivši troje ljudi. Autocesta je potom zatvorena u atmosferi opće napetosti.
Jedan od ubijenih je bio moj brat koji je dolazio iz Njemačke mome sinu
na Prvu Pričest-Znam da je jedan od ubojica bio Milan Blagojević.
Jedan od ubijenih je bio moj brat koji je dolazio iz Njemačke mome sinu
na Prvu Pričest-Znam da je jedan od ubojica bio Milan Blagojević.
scorpio57- Dipl.ing.foruma
- Registriran/a : 06.01.2010
Broj postova : 9559
Reputacija : 520
Godina imam : 67
Započeo/la tema :
Saucesce za brata............
jasim- Aktivni forumaš
- Registriran/a : 20.02.2010
Broj postova : 1285
Reputacija : 35
Godina imam : 40
Započeo/la tema :
jasim je napisao/la:pustinja je napisao/la:
Vukovar je na teritoriju RH a ne BIH , pa te ja pitam tko je tu agresor
Agresor je onaj ko je zapoceo sukob a koliko ja znam pogibijom Srpskog civila je sve i pocelo.
ja nicije zlocine ne odobravam,to da smo nacisto ali ne mozes mi pricati da su samo srbi cinili zlocine....
Bilo je zločina i sa Hrvatske strane ali ni za usporediti šta su činili domaći pobunjeni srbi i četnici(domaći)
i uvezeni iz srbije.Malo pogledaj te masakre civila u Voćinu,Lovasu,Vukovaru-to rade zvijeri a ne ljudi.
Započeo/la tema :
jasim je napisao/la:Saucesce za brata............
Ne samo zato već radi tisuće nevinih oprostit mogu ali zaboraviti NE
ipak hvala na saučešću
Započeo/la tema :
scorpio57 je napisao/la:jasim je napisao/la:pustinja je napisao/la:
Vukovar je na teritoriju RH a ne BIH , pa te ja pitam tko je tu agresor
Agresor je onaj ko je zapoceo sukob a koliko ja znam pogibijom Srpskog civila je sve i pocelo.
ja nicije zlocine ne odobravam,to da smo nacisto ali ne mozes mi pricati da su samo srbi cinili zlocine....
Bilo je zločina i sa Hrvatske strane ali ni za usporediti šta su činili domaći pobunjeni srbi i četnici(domaći)
i uvezeni iz srbije.Malo pogledaj te masakre civila u Voćinu,Lovasu,Vukovaru-to rade zvijeri a ne ljudi.
Vidi,koliko ja znam najvise je Srba stradalo u tom ratu pa ne znam na osnovu cega si doneo takav zakljucak....?
jasim- Aktivni forumaš
Započeo/la tema :
Prema podacima iz 1999., u Domovinskom ratu samo na hrvatskoj strani poginulo je 12.000, a kao »nestalih« registrirano je još dodatnih 1.149 osoba. Ranjene je 37.000 osoba, a od toga broja 9.816 bilo je civila. Oštećeno je i uništeno 183.526 stambenih zgrada. Po podacim vlade iz druge polovice 2009. godine trenutačno se još uvijek 1827 osoba raznih nacionalnosti vode kao nestali [18]
Posebnu brutalnost pobunjenici i agresor su iskazali u protjerivanju i zločinima protiv civilnoga stanovništva, što se u svjetskoj javnosti počelo nazivati etničkim čišćenjem. Zbog strategije etničkoga čišćenja Hrvatska je 1991. bila suočena s velikim brojem prognanika, ljudi koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove na okupiranim područjima. Prvi progoni započeli su već u proljeće 1991. iz kninskoga područja. Izbijanjem otvorene agresije u ljeto 1991. uslijedili su masovni progoni iz hrvatskog Podunavlja, s Banovine, Korduna, iz Like i sjeverne Dalmacije. Vrhunac prognaničke krize bio je u studenome 1991. nakon pada Vukovara. Stanovništvo (uglavnom žene i djeca) napuštalo je sva područja u neposrednoj blizini bojišnice pa je na kraju 1991. u Hrvatskoj bilo 550.000 prognanika te još 150.000 izbjeglica u inozemstvu. Nakon povratka stanovništva u mjesta uz bojišnicu te njihova ponovnog popisa, broj prognanika smanjio se na oko 250.000. Budući da se nijedan prognanik nije uspio vratiti na okupirano područje, njihov boravak u progonstvu bio je dugotrajan, a povratak moguć tek nakon oslobađanja. Hrvatska vlada vodila je brigu o prognanicima su stavom socijalne skrbi, a od prosinca 1991. posredstvom Ureda za prognanike i izbjeglice. Ured je od sredine 1992. preuzeo skrb i o bosanskohercegovačkim izbjeglicama. Uz značajnu humanitarnu pomoć iz inozemstva, troškove zbrinjavanja prognanika i izbjeglica najvećim su dijelom ipak snosili hrvatska država i građani.
Tijekom rata, Amnesty International procjenjuje da je oko 300.000 Srba napustilo Hrvatsku.[19] Do 2008., procjenuje se da se oko 125.000 Srba vratilo natrag.
Veliku štete i gubitke u ljudstvu i imovini su pretrpile i lojalne hrvatske manjine, čiji su domovi se našli na područjima izravno ugroženim ratnim djelovanjima. Od najbrojnijih, to se posebice odnosi na Čehe u Moslavini, Slovake u Srijemu, Mađare u Baranji, Rusine u Srijemu, Ukrajince u Posavini, Talijane u Moslavini. Velik broj stradalih pripadnika hrvatskih manjina treba tražiti i među osobama koje su se izjasnili kao Hrvati: slučaj je da se brojni pripadnici hrvatskih manjina izjašnjavaju kao Hrvati, ali također u svom životu nikad nisu zatajili svoje nacionalno podrijetlo.
Prema međunarodno prihvaćenim klasifikacijama ratnih šteta izravne štete odnose se na troškove za vođenje obrambenog rata, na ratne rashode, na štete prema naseljima i zaštićenim objektima, štete nastale počinjenim zločinima prema stanovništvu, štete zbog kršenja zabrane uporabe pojedinih oružja, štete zbog kršenja prava sudionika u ratu, štete zbog uništavanja i iskorištavanja nacionalnoga bogatstva i gospodarstvenih izvora, štete počinjene pljačkom i uništenjem imovine. Počinjene su neizravne ili sekundarne štete, primjerice gubitak nacionalnoga dohotka i umanjenje društvenoga proizvoda, prisvajanje imovine hrvatskih tvrtki, štete na ime obnove gospodarstva, štete zbog duševne patnje stanovništva, demografski gubitci.
Posebnu brutalnost pobunjenici i agresor su iskazali u protjerivanju i zločinima protiv civilnoga stanovništva, što se u svjetskoj javnosti počelo nazivati etničkim čišćenjem. Zbog strategije etničkoga čišćenja Hrvatska je 1991. bila suočena s velikim brojem prognanika, ljudi koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove na okupiranim područjima. Prvi progoni započeli su već u proljeće 1991. iz kninskoga područja. Izbijanjem otvorene agresije u ljeto 1991. uslijedili su masovni progoni iz hrvatskog Podunavlja, s Banovine, Korduna, iz Like i sjeverne Dalmacije. Vrhunac prognaničke krize bio je u studenome 1991. nakon pada Vukovara. Stanovništvo (uglavnom žene i djeca) napuštalo je sva područja u neposrednoj blizini bojišnice pa je na kraju 1991. u Hrvatskoj bilo 550.000 prognanika te još 150.000 izbjeglica u inozemstvu. Nakon povratka stanovništva u mjesta uz bojišnicu te njihova ponovnog popisa, broj prognanika smanjio se na oko 250.000. Budući da se nijedan prognanik nije uspio vratiti na okupirano područje, njihov boravak u progonstvu bio je dugotrajan, a povratak moguć tek nakon oslobađanja. Hrvatska vlada vodila je brigu o prognanicima su stavom socijalne skrbi, a od prosinca 1991. posredstvom Ureda za prognanike i izbjeglice. Ured je od sredine 1992. preuzeo skrb i o bosanskohercegovačkim izbjeglicama. Uz značajnu humanitarnu pomoć iz inozemstva, troškove zbrinjavanja prognanika i izbjeglica najvećim su dijelom ipak snosili hrvatska država i građani.
Tijekom rata, Amnesty International procjenjuje da je oko 300.000 Srba napustilo Hrvatsku.[19] Do 2008., procjenuje se da se oko 125.000 Srba vratilo natrag.
Veliku štete i gubitke u ljudstvu i imovini su pretrpile i lojalne hrvatske manjine, čiji su domovi se našli na područjima izravno ugroženim ratnim djelovanjima. Od najbrojnijih, to se posebice odnosi na Čehe u Moslavini, Slovake u Srijemu, Mađare u Baranji, Rusine u Srijemu, Ukrajince u Posavini, Talijane u Moslavini. Velik broj stradalih pripadnika hrvatskih manjina treba tražiti i među osobama koje su se izjasnili kao Hrvati: slučaj je da se brojni pripadnici hrvatskih manjina izjašnjavaju kao Hrvati, ali također u svom životu nikad nisu zatajili svoje nacionalno podrijetlo.
Prema međunarodno prihvaćenim klasifikacijama ratnih šteta izravne štete odnose se na troškove za vođenje obrambenog rata, na ratne rashode, na štete prema naseljima i zaštićenim objektima, štete nastale počinjenim zločinima prema stanovništvu, štete zbog kršenja zabrane uporabe pojedinih oružja, štete zbog kršenja prava sudionika u ratu, štete zbog uništavanja i iskorištavanja nacionalnoga bogatstva i gospodarstvenih izvora, štete počinjene pljačkom i uništenjem imovine. Počinjene su neizravne ili sekundarne štete, primjerice gubitak nacionalnoga dohotka i umanjenje društvenoga proizvoda, prisvajanje imovine hrvatskih tvrtki, štete na ime obnove gospodarstva, štete zbog duševne patnje stanovništva, demografski gubitci.
Zadnja promjena: scorpio57; pet oľu 26, 2010 7:23 pm; ukupno mijenjano 1 put.
Započeo/la tema :
Teška li je...
Pa de se malo prisjetimo
JOŠ JEDNA OD VERITASOVIH PODVALA
MILE SOLEŠ IZ LIPOVCA, JEDAN OD "MRTVIH" SRBA S "VERITASOVOG" POPISA NESTALIH I POGINULIH U AKCIJI "OLUJA"
Čuo sam ja da sam zaklan
Već sedam godina Mile Soleš bi trebao biti mrtav. Trebao bi biti ubijen iz zasjede koju mu je postavila hrvatska vojska. Ubojstvo se navodno odigralo na malom mostu kojim se iz Rakovice skreće u desetak kilometara udaljeni zaselak Lipovac gdje živi Mile Soleš. Mile Soleš je navodno ubijen kao srpski civil, onemoćali starac nad kojim su se iz prikrajka preko nišana iživljavali hrvatski vojnici. Njegovo je ime, kao mrtvog civila, Srbina iz Rakovice, likvidiranog 1. listopada 1995. godine, uvršteno na popis brošure "Veritasa". Na 135. stranici piše: "Mile Soleša, rođen 1932. godine u Mašlini, Opštini Slunj, nestao/poginuo 1. listopada '95. godine u Rakovici".
Brošura "Srpska Krajina, kolovoz '95. - Egzodus" odavno je u rukama ključnih osoba Haškog suda a "Veritas" i njegov predsjednik Savo Štrbac partneri su zamjenika glavne tužiteljice Grahama Blewitta. Iako su istraživanja HHO-a i našeg lista pokazala koliko su njihovi podaci nevjerodostojni zbog očitog napumpavanja brojki i prikazivanja živih Srba mrtvima, Savo Štrbac je i dalje osoba od povjerenja, ali sada navodno umanjenog, vodećih persona te institucije. A Mile Soleš je za haške istražitelje ubijen čovjek.
- Živ sam ja i zdrav. Kakvi ubijen! I ide mi, polako starački. To lažu oni pravoslavci preko da sam otišao na nebo. Čuo sam ja da sam zaklan, da je to pušteno i na nekoj srpskoj televiziji. Kao, ubiše nam našeg Soleša! A vidi me: zdrav, uspravan k'o puška. Malo me muči visoki tlak i pluća, re'ko mi to doktor u Karlovcu, ali dobro sam, dobro. Eto, Rendulići mi pomažu, Pere i Marija, dobri ljudi, Hrvati. I još par dobrih obitelji, daju mi za pojesti, obuku me, daju što njima ne treba a meni treba. Ja pravoslavac Srbin zahvaljujem njima katolicima Hrvatima. Hvala im za sve, kaže Mile Soleš, starac od 77 godina koji iz nekog svog razloga, samo njemu poznatog, ponuđenu cigaretu pali benzinskim, a ne plinskim upaljačem. I tako oduvijek, iz nekog svog kaprica.
Pa de se malo prisjetimo
JOŠ JEDNA OD VERITASOVIH PODVALA
MILE SOLEŠ IZ LIPOVCA, JEDAN OD "MRTVIH" SRBA S "VERITASOVOG" POPISA NESTALIH I POGINULIH U AKCIJI "OLUJA"
Čuo sam ja da sam zaklan
Već sedam godina Mile Soleš bi trebao biti mrtav. Trebao bi biti ubijen iz zasjede koju mu je postavila hrvatska vojska. Ubojstvo se navodno odigralo na malom mostu kojim se iz Rakovice skreće u desetak kilometara udaljeni zaselak Lipovac gdje živi Mile Soleš. Mile Soleš je navodno ubijen kao srpski civil, onemoćali starac nad kojim su se iz prikrajka preko nišana iživljavali hrvatski vojnici. Njegovo je ime, kao mrtvog civila, Srbina iz Rakovice, likvidiranog 1. listopada 1995. godine, uvršteno na popis brošure "Veritasa". Na 135. stranici piše: "Mile Soleša, rođen 1932. godine u Mašlini, Opštini Slunj, nestao/poginuo 1. listopada '95. godine u Rakovici".
Brošura "Srpska Krajina, kolovoz '95. - Egzodus" odavno je u rukama ključnih osoba Haškog suda a "Veritas" i njegov predsjednik Savo Štrbac partneri su zamjenika glavne tužiteljice Grahama Blewitta. Iako su istraživanja HHO-a i našeg lista pokazala koliko su njihovi podaci nevjerodostojni zbog očitog napumpavanja brojki i prikazivanja živih Srba mrtvima, Savo Štrbac je i dalje osoba od povjerenja, ali sada navodno umanjenog, vodećih persona te institucije. A Mile Soleš je za haške istražitelje ubijen čovjek.
- Živ sam ja i zdrav. Kakvi ubijen! I ide mi, polako starački. To lažu oni pravoslavci preko da sam otišao na nebo. Čuo sam ja da sam zaklan, da je to pušteno i na nekoj srpskoj televiziji. Kao, ubiše nam našeg Soleša! A vidi me: zdrav, uspravan k'o puška. Malo me muči visoki tlak i pluća, re'ko mi to doktor u Karlovcu, ali dobro sam, dobro. Eto, Rendulići mi pomažu, Pere i Marija, dobri ljudi, Hrvati. I još par dobrih obitelji, daju mi za pojesti, obuku me, daju što njima ne treba a meni treba. Ja pravoslavac Srbin zahvaljujem njima katolicima Hrvatima. Hvala im za sve, kaže Mile Soleš, starac od 77 godina koji iz nekog svog razloga, samo njemu poznatog, ponuđenu cigaretu pali benzinskim, a ne plinskim upaljačem. I tako oduvijek, iz nekog svog kaprica.
Započeo/la tema :
Po mojim spoznajama oko 10 000 srba računajući i one koji su
napadali Vukovar,a ti mi pronađi drugačiji podatak
napadali Vukovar,a ti mi pronađi drugačiji podatak
Započeo/la tema :
10 000 je nestalo samo iz kolone tokom Oluje od kojih je vecina nadjena po masovnim grobnicama......
Plus oko 4 000 koji su zavedeni kao poginuli....
Znaci samo u Oluji oko 14 000,a gde je ceo rat......
I onda od mene trezis objektivnost ..
jasim- Aktivni forumaš
Započeo/la tema :
Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Žarko Puhovski izjavio je danas u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba kako je neprimjereno dijeliti nestale osobe po etničkom podrijetlu. Čini mi se potpuno neprimjerenim po etničkom podrijetlu dijeliti nestale osobe, jer pored 1131 osobe koje Hrvatska službeno traži nestalo je još oko 900 hrvatskih građana, pretežito srpske nacionalnosti i uglavnom u ljeto 1995., rekao je Puhovski. Smatra da je krajnje vrijeme da se ustroji jedinstveni popis nestalih osoba podrijetlom iz Hrvatske kojima se, rekao je, između ljeta 1991. i ljeta 1995. zameo svaki trag.
(hina)
kakvih 14 000 čovječe pa nisu oni samo bježali kroz Hrvatsku
(hina)
Započeo/la tema :
jasim je napisao/la:10 000 je nestalo samo iz kolone tokom Oluje od kojih je vecina nadjena po masovnim grobnicama......
daj to argumentiraj nemoj po pričama,ja ovdje iznosim ono
što je dokazano a ne rekla-kazala
Da zaboravio sam ,spomenio si da je prvi ubijeni u Hrvatskoj
bio pravoslavac(srbin)nije toćno,pomiješao si Hrvatsku i Bi H
ono napisano da je Hrvat u svađi ubio pravoslavca(srbina) na
motelu prije BLJESKA je toćno ali znaj da je taj pravoslavac(srbin)
u tzv.sao krajini ubio njegove roditelje neznam toćno ili nekoga
njegovoga bližnjeg
Započeo/la tema :
marko je napisao/la:ma gledaj moja familija potječe iz zadarskog zaleđa ....
jednog malog skromnog kamenog sela ......
i za vrijeme okupacije je nas , mojih prezimenjaka , rođaka 12 poklano za večerom .... dokumentirano ...
i još uvijek se natežu hoče li onoga izručiti ili ne ...........
a kaj sada da ja delam da konstantno napadam , da kolektivno okrivljujem sve srbe ...
ili da kad odem u zd porazbijam sve aute na koje naiđem jer imaju srbske tablice ...
ili da neke moje vršnjake konstantno vrijeđam , a nisu imali ništa sa time ...
ne kužim ... znaš koliko ih ima da dojudu u karin na ljetovanje , koliko ih se vozi po benkovcu a da imaju srpku zastavu na šajbi ...
lijepo je to što si napravio onu temu i neke stvari se nesmiju zabraviti ali i sam se deklariraš ko katolik , vjernik .....
di je oprost .....
pa daj ....
onda si napisao da svima koji nekim pomirljivim tonom pričaju , jebeš majku ...
pa hvala ti dragi škorp ....
meni je jako bedasto živjeti u nekim devedesetima ili nedaj bože drugom svetskom ratu ....
kažem nesmijese zaboraviti što je bilo ....
ali niti amnestirati počinitelje zločina ma koje oni vjere , nacije bili .....
ali niti nekoga jebavati konstantno zato što je balija , ustaša , četnik ....
ne znam .....
Scorpi, jel o ovom postu riječ?
Pa dao sam podršku ovom postu i rep+, jer mi se sviđaju mnogobrojne stvari izrečene u njemu, ponajviše ovo što sam boldao...
Tu je više riječ o općenitim stvarima i tim repom se nisam svrstavao na nečiju stranu....
Prop- Domaćin foruma Prop
(Filmofil, provokator, švaler) - Registriran/a : 09.03.2009
Broj postova : 28432
Reputacija : 2403
Godina imam : 38
Započeo/la tema :
marko je napisao/la:isto četnik .........
Marko napisao pogledaj 4 str.
Započeo/la tema :
scorpio57 je napisao/la:Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Žarko Puhovski izjavio je danas u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba kako je neprimjereno dijeliti nestale osobe po etničkom podrijetlu. Čini mi se potpuno neprimjerenim po etničkom podrijetlu dijeliti nestale osobe, jer pored 1131 osobe koje Hrvatska službeno traži nestalo je još oko 900 hrvatskih građana, pretežito srpske nacionalnosti i uglavnom u ljeto 1995., rekao je Puhovski. Smatra da je krajnje vrijeme da se ustroji jedinstveni popis nestalih osoba podrijetlom iz Hrvatske kojima se, rekao je, između ljeta 1991. i ljeta 1995. zameo svaki trag.
(hina)
U akciji hrvatske vojske „Oluja“ nestalo je 1.805 osoba, a Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava tvrdi da je tokom te operacije poginulo oko 700 civila. Taj odbor je u više navrata optužio hrvatske snage da su tokom operacije „Oluja“ počinile zločine nad srpskim stanovništvom. Spaljeno je preko 20.000 srpskih kuća, dok su ostale opljačkane i razorene.
Dokumentaciono-informativni centar „Veritas“ u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba, od čega 1.205 civila, među njima 522 žene i 12 dece.
Saberi koliko je to .....
jasim- Aktivni forumaš
Započeo/la tema :
scorpio57 je napisao/la:jasim je napisao/la:10 000 je nestalo samo iz kolone tokom Oluje od kojih je vecina nadjena po masovnim grobnicama......
daj to argumentiraj nemoj po pričama,ja ovdje iznosim ono
što je dokazano a ne rekla-kazala
Da zaboravio sam ,spomenio si da je prvi ubijeni u Hrvatskoj
bio pravoslavac(srbin)nije toćno,pomiješao si Hrvatsku i Bi H
ono napisano da je Hrvat u svađi ubio pravoslavca(srbina) na
motelu prije BLJESKA je toćno ali znaj da je taj pravoslavac(srbin)
u tzv.sao krajini ubio njegove roditelje neznam toćno ili nekoga
njegovoga bližnjeg
Ema Bonino, Evropski komesar za izbeglice, konstatovala je da je oko 10.000 Srba nestalo iz kolone izbeglica koja je bežala pred hrvatskim napadom na Krajinu. Mnogi od njih su završili u masovnim grobnicama.
Napetost je pojačana, kada pada prva civilna žrtva u Hrvatskoj. Dok se vraćao sa prvomajskog uranka Srbina Stevana Inića, rođenog 1928. godine, ubija Hrvat Đuro Gelenčir, član HDZ-ovih paravojnih formacija.
Nisam ja nista pomesao,dobro znam o cemu pricam...
jasim- Aktivni forumaš
Započeo/la tema :
Zbog ratnog zločina
počinjenog u Tordincima 1991. godine, Županijsko državno odvjetništvo u
Vukovaru podnijelo je, krajem tjedna, istražnom sucu Županijskog suda u
Vukovaru istražni zahtjev protiv 65-godišnjeg državljanina Srbije, Bore
Ivanovića, pukovnika bivše JNA.
Sumnjiči ga se da je 24.
listopada 1991. u Boboti, na sastanku sa zapovjednicima postrojbi
Teritorijalne obrane sela Markušica, Ostrovo, Mlaka, Ada, Podrinje,
Bobota i Tenja, naredio da tenkovska satnija JNA, pripadnici postrojbi
teritorijalnih obrana i dobrovoljci iz Srbije 25. listopada 1991.
napadnu i okupiraju mjesto Tordinci nedaleko Vinkovaca.
U
istražnom zahtjevu se navodi kako su tijekom okupacije, u obiteljskim
kućama u Tordincima ubijena dvadeset i dva mještanina Tordinaca, čija
su tijela zatim zakopana u jamu iskopanu ispred katoličke crkve, dok je
11 Tordinčana odvedeno iz svojih kuća, fizički zlostavljano, a zatim
prevezeno u logor Begejci u Srbiji.
(Hina)
počinjenog u Tordincima 1991. godine, Županijsko državno odvjetništvo u
Vukovaru podnijelo je, krajem tjedna, istražnom sucu Županijskog suda u
Vukovaru istražni zahtjev protiv 65-godišnjeg državljanina Srbije, Bore
Ivanovića, pukovnika bivše JNA.
Sumnjiči ga se da je 24.
listopada 1991. u Boboti, na sastanku sa zapovjednicima postrojbi
Teritorijalne obrane sela Markušica, Ostrovo, Mlaka, Ada, Podrinje,
Bobota i Tenja, naredio da tenkovska satnija JNA, pripadnici postrojbi
teritorijalnih obrana i dobrovoljci iz Srbije 25. listopada 1991.
napadnu i okupiraju mjesto Tordinci nedaleko Vinkovaca.
U
istražnom zahtjevu se navodi kako su tijekom okupacije, u obiteljskim
kućama u Tordincima ubijena dvadeset i dva mještanina Tordinaca, čija
su tijela zatim zakopana u jamu iskopanu ispred katoličke crkve, dok je
11 Tordinčana odvedeno iz svojih kuća, fizički zlostavljano, a zatim
prevezeno u logor Begejci u Srbiji.
(Hina)
Započeo/la tema :
Započeo/la tema :
Štrbac: Uhapšen srpski izbeglica - zamena identiteta
Prema saznanima "Veritasa", srpski izbeglica iz Hrvatske Mile Bosnić, koga je pre dva dana uhapsila britanska policija, nije čovek protiv koga je Biro interpola u Zagrebu raspisao poternicu, izjavio je predsednik te nevladine organizacije Savo Štrbac
Mile Bosnić, sin Milivoja (55) rodom od Vukovara, uhapšen je 25. marta uveče u Gločesteru, stotinak kilometara od Londona, po međunarodnoj poternici zbog navodno počinjenog dela zločina protiv civilnog stanovništva, izjavio je Tanjugu Štrbac.
Bosnić je uhapšen u stanu u kome živi kao azilant sa suprugom, dvoje odrasle dece i troje unučadi.
Nakon hapšenja odveden je u pritvor, a juče kasno posle podne je priveden sudiji u Londonu, koji mu je, nakon saslušanja, odredio ekstradicioni pritvor, objasnio je Štrbac.
Prema saznanjima Veritasa , krivični postupak protiv osobe sa istim imenom Mile Bosnić vodi se pred Županijskim sudom u Karlovcu od 20.. juna 2003. godine i još je u fazi istrage.
Prema hrvatskoj optužnici, uhapšenom Bosniću se stavlja na teret da je početkom 90-ih godina na području opštine Slunj, kao visoki funkcioner SDS-a i SAO Krajine, naredio da se prema civilnom stavnišstvu hrvatske nacionalnosti nečovečno postupa ubijanjem, protivpravnim pritvaranje i proterivanjem, te oduzimanjem i uništavanjem imovine, a sve u cilju stvaranja Velike Srbije , objasnio je Štrbac.
Porodica uhapšenog Bosnića, sa kojom je Veritas u kontaktu, uverena je da je u pitanju zamena identiteta, pošto on, kažu, nije bio nikakav funkcioner ni u SDS-u ni u Krajini.
Prema tvrdnjama njegove poridice, on nije nikada boravio niti ratovao na području Slunja, a kako je i Veritasu poznato, na tom području je živeo čovek sa istim imenom, prezimenom i imenom oca, koji je bio funkcioner SDS-a i Krajine, a danas živi u Srbiji.
Mile Bosnić je u Englesku otišao 1999. godine sa hrvatskim pasošem i, kako je kazao Štrbac, odmah zatražio azil, a postupak za dobijanje je još u toku.
Štrbac je podsetio da se prilikom hapšenja Srba već događala zamena identiteta, a najpoznatija je bila kada je pre nekoliko godina javnost bila obaveštena da je uhapšen general Srpske Vojske Krajine Mile Novaković, a zapravo je na području Makedonije bila uhapšena druga osoba sa istim imenom.
Ovo je treće hapšenje Srba iz Hrvatske u Velikoj Britaniji po poternici Biroa interpola u Zagrebu, podsetio je Štrbac.
U novembru 2002. godine uhapšen je Damir Pravica (53), koji je Hrvatskoj izručen 20. novembra 2008. godine. Pošto je Pravica u odsustvu pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora za krivicno delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, sada je postupak, na njegov zahtev, u fazi obnavljanja.
U Londonu je u junu 2006. godine uhapšen Milan Španović (46), koji je u odsustvu osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora. Španović je izručen Hrvatskoj 20. avgusta 2009. godine, a nakon obnovljenog postupka, već u oktobru iste godine nepravosnažno je osuđen na tri godine, koliko je proveo u ekstradicionom pritvoru u Britaniji, a potom u pritvoru u Hrvatskoj do izricanja kazne.
Prema evidenciji Veritasa , Mile Bosnić je 92. Srbin koji je u inostranstvu uhapšen po poternicama hrvatskog pravosuđa.
Od svih uhapšenih 28 je izručeno Hrvatskoj, a protiv 13 je postupak obustavljen ili su oslobođeni optužbi, četvorica čekaju ponovljena suđenja, osmorica su osuđena pravosnažno, a trojica nepravosnažno.
Iako je hrvatska delegacija na Međunarodnoj konferenciji o nasleđu Haškog tribunala 23. i 24. februara ove godine priznala da je Hrvatska preširoko optuživala Srbe za ratne zločine i tvrdila da hrvatsko tužilaštvo koriguje ove optužnice i smanjuje njihov broj, u praksi je sve po starom, rekao je Štrbac, istakavši da je sezona lova na Srbe stalno otvorena, bez vremenskog i prostornog ograničenja .
Na tim takozvanim poternicama je bilo i ljudi koji su optuzivani za razne zlocine iako su u to vreme imali po 6-10 godina,pa onda ljudi koji nisu medju zivima jos od pre rata,zatim ljudi koji nikada nisu ni bili na ratistu ili su ziveli u inostranstvu ali jednostavno se neko setio njihovih imena pa kad nema kise dobar je i grad.
Prema saznanima "Veritasa", srpski izbeglica iz Hrvatske Mile Bosnić, koga je pre dva dana uhapsila britanska policija, nije čovek protiv koga je Biro interpola u Zagrebu raspisao poternicu, izjavio je predsednik te nevladine organizacije Savo Štrbac
Mile Bosnić, sin Milivoja (55) rodom od Vukovara, uhapšen je 25. marta uveče u Gločesteru, stotinak kilometara od Londona, po međunarodnoj poternici zbog navodno počinjenog dela zločina protiv civilnog stanovništva, izjavio je Tanjugu Štrbac.
Bosnić je uhapšen u stanu u kome živi kao azilant sa suprugom, dvoje odrasle dece i troje unučadi.
Nakon hapšenja odveden je u pritvor, a juče kasno posle podne je priveden sudiji u Londonu, koji mu je, nakon saslušanja, odredio ekstradicioni pritvor, objasnio je Štrbac.
Prema saznanjima Veritasa , krivični postupak protiv osobe sa istim imenom Mile Bosnić vodi se pred Županijskim sudom u Karlovcu od 20.. juna 2003. godine i još je u fazi istrage.
Prema hrvatskoj optužnici, uhapšenom Bosniću se stavlja na teret da je početkom 90-ih godina na području opštine Slunj, kao visoki funkcioner SDS-a i SAO Krajine, naredio da se prema civilnom stavnišstvu hrvatske nacionalnosti nečovečno postupa ubijanjem, protivpravnim pritvaranje i proterivanjem, te oduzimanjem i uništavanjem imovine, a sve u cilju stvaranja Velike Srbije , objasnio je Štrbac.
Porodica uhapšenog Bosnića, sa kojom je Veritas u kontaktu, uverena je da je u pitanju zamena identiteta, pošto on, kažu, nije bio nikakav funkcioner ni u SDS-u ni u Krajini.
Prema tvrdnjama njegove poridice, on nije nikada boravio niti ratovao na području Slunja, a kako je i Veritasu poznato, na tom području je živeo čovek sa istim imenom, prezimenom i imenom oca, koji je bio funkcioner SDS-a i Krajine, a danas živi u Srbiji.
Mile Bosnić je u Englesku otišao 1999. godine sa hrvatskim pasošem i, kako je kazao Štrbac, odmah zatražio azil, a postupak za dobijanje je još u toku.
Štrbac je podsetio da se prilikom hapšenja Srba već događala zamena identiteta, a najpoznatija je bila kada je pre nekoliko godina javnost bila obaveštena da je uhapšen general Srpske Vojske Krajine Mile Novaković, a zapravo je na području Makedonije bila uhapšena druga osoba sa istim imenom.
Ovo je treće hapšenje Srba iz Hrvatske u Velikoj Britaniji po poternici Biroa interpola u Zagrebu, podsetio je Štrbac.
U novembru 2002. godine uhapšen je Damir Pravica (53), koji je Hrvatskoj izručen 20. novembra 2008. godine. Pošto je Pravica u odsustvu pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora za krivicno delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, sada je postupak, na njegov zahtev, u fazi obnavljanja.
U Londonu je u junu 2006. godine uhapšen Milan Španović (46), koji je u odsustvu osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora. Španović je izručen Hrvatskoj 20. avgusta 2009. godine, a nakon obnovljenog postupka, već u oktobru iste godine nepravosnažno je osuđen na tri godine, koliko je proveo u ekstradicionom pritvoru u Britaniji, a potom u pritvoru u Hrvatskoj do izricanja kazne.
Prema evidenciji Veritasa , Mile Bosnić je 92. Srbin koji je u inostranstvu uhapšen po poternicama hrvatskog pravosuđa.
Od svih uhapšenih 28 je izručeno Hrvatskoj, a protiv 13 je postupak obustavljen ili su oslobođeni optužbi, četvorica čekaju ponovljena suđenja, osmorica su osuđena pravosnažno, a trojica nepravosnažno.
Iako je hrvatska delegacija na Međunarodnoj konferenciji o nasleđu Haškog tribunala 23. i 24. februara ove godine priznala da je Hrvatska preširoko optuživala Srbe za ratne zločine i tvrdila da hrvatsko tužilaštvo koriguje ove optužnice i smanjuje njihov broj, u praksi je sve po starom, rekao je Štrbac, istakavši da je sezona lova na Srbe stalno otvorena, bez vremenskog i prostornog ograničenja .
Na tim takozvanim poternicama je bilo i ljudi koji su optuzivani za razne zlocine iako su u to vreme imali po 6-10 godina,pa onda ljudi koji nisu medju zivima jos od pre rata,zatim ljudi koji nikada nisu ni bili na ratistu ili su ziveli u inostranstvu ali jednostavno se neko setio njihovih imena pa kad nema kise dobar je i grad.
jasim- Aktivni forumaš
Započeo/la tema :
pa otprilike tako i piše,no vidit ćemo da li je to pravi.No zaboravljaš i slučajeve
jedan sam naveo na ovoj temi gdje je čovjek živ i zdrav a Srbija teretila Hrvatsku
za njegovo ubojstvo,nisam unio cijeli tekst ali čovje kaže da je doživio mnogo neugodnosti i proglašen antisrbinom.
jedan sam naveo na ovoj temi gdje je čovjek živ i zdrav a Srbija teretila Hrvatsku
za njegovo ubojstvo,nisam unio cijeli tekst ali čovje kaže da je doživio mnogo neugodnosti i proglašen antisrbinom.
Započeo/la tema :
Kad bi se Srbija bavila takvim stvarima kakvim se bavi Hr pola hrvata bi bilo po zatvorima.
Na spiskovima koje je Hr postavila za svoje zrtve ima mnogo Srba pa sta sa tim ?Da ne pricam za Makedonce,Madjare,Rome,Rusine,Muslimane.........
Na spiskovima koje je Hr postavila za svoje zrtve ima mnogo Srba pa sta sa tim ?Da ne pricam za Makedonce,Madjare,Rome,Rusine,Muslimane.........
jasim- Aktivni forumaš
Započeo/la tema :
Čovjek i sam priznaje laž a koliko takvih tek ima
pustinja- Jako aktivni forumaš
- Registriran/a : 27.01.2010
Broj postova : 2596
Reputacija : 386
Započeo/la tema :
Napisi mi nesto o Glavasu kad si tako pametan
Koliko je svedoka Hrvata pobio i koliko njih je pod policijskom zastitom zbog pretnji a samo su rekli istinu ...
Samo nesto kenjas
Koliko je svedoka Hrvata pobio i koliko njih je pod policijskom zastitom zbog pretnji a samo su rekli istinu ...
Samo nesto kenjas
jasim- Aktivni forumaš
Započeo/la tema :
Započeo/la tema :
Mi dželati pomračenih umova samo pratimo kako nas to neki tamo narod neki crnogorci napadaju i žele ujediniti Srbiju, RSK i RS u jednu jedinstvenu državu.
Započeo/la tema :
Lice na Glavasa ali ni 10% nisu okrvavili ruke kao on.
Glavas ubija Hrvate a vi ga velicate
Eeeeh TUGO
Glavas ubija Hrvate a vi ga velicate
Eeeeh TUGO
jasim- Aktivni forumaš
Započeo/la tema :
Stranica 4 / 40. • 1, 2, 3, 4, 5 ... 22 ... 40
Similar topics
» Da se ne zaboravi- Jeste li znali-rasprava o ratu // DIO 2 //
» Jeste li znali? Zanimljivosti o automobilima...
» Jeste li znali da mješavina meda i cimeta liječi mnoge bolesti
» Žene u Domovinskom ratu
» Istina o prošlom ratu!
» Jeste li znali? Zanimljivosti o automobilima...
» Jeste li znali da mješavina meda i cimeta liječi mnoge bolesti
» Žene u Domovinskom ratu
» Istina o prošlom ratu!
Stranica 4 / 40.