Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Plućne bolesti

4 posters

Go down

Plućne bolesti Empty Plućne bolesti

Postaj by Neu sub sij 09, 2010 3:22 pm

Niži ljudi imaju više plućnih bolesti

Pušenje je glavni uzročnik kronične opstruktivne plućne bolesti no među pušačima ili nepušačima veće šanse da obole imaju nešto niže osobe čija su pluća uglavnom slabija od viših vršnjaka.
Ljudi koji dobiju kroničnu bolest pluća najčešće su nešto niži od ostataka populacije, ustanovili su to znanstvenici sa Sveučilišta Nottingham proučavajući podatke više od milijun osoba starijih od 35.

KOPB - bolest koja krade dah (18.11.2009.)
Zaključili su da su ljudi oboljeli od kronična opstruktivne plućne bolesti (KOPB) u prosjeku niži za 1,12 cm od prosjeka. U Journal of Epidemiology and Community Health objašnjavaju da je ovaj nedostatak visine vjerojatno 'marker' da su ovi pojedinci potekli iz siromašnijih zajednica. Znanstvenici smatraju da su osobe koje dolaze iz siromašnijih sredina vjerojatnije imali majku koja je pušila, imali slabiju prehranu u ranim godinama života što utječe na rast i razvoj pluća te vjerojatnije živjeli u domu u kojem se puši i sami bili pušači.

Povijesne studije već su ukazivale na snažnu vezu između visine odraslih osoba i rizika od razvoja KOPB-a no znanstvenici su željeli vidjeti je li ova veza ostala i nakon poboljšanja životnih uvjeta.

Veza između visine i plućne bolesti bila je najjača kod ljudi u dobnoj grupi od 35 do 49 godina, a s godinama se postepeno smanjuje.

Ljudi oboljeli od KOPB-a imaju trajne ožiljke na plućnom tkivu koje je uglavnom uzrokovano pušenjem no dodatni faktori rizika poput visine povećavaju rizik za razvoj bolesti.

Izvor:net.hr

Imate li vi plućnu bolest? kako se osjećate u plućima?

CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Registriran/a : 19.12.2008
Broj postova : 86925
Reputacija Reputacija : 4929
Godina imam : 35
Započeo/la tema :
Plućne bolesti Empty999 / 999999 / 999Plućne bolesti Empty

[Vrh] Go down

Plućne bolesti Empty Re: Plućne bolesti

Postaj by Neukrotivi pastuh sub sij 09, 2010 3:25 pm

Nemam problema sa plućima ali puno kašljem hmm
Neukrotivi pastuh
Neukrotivi pastuh
Diplomat foruma
Diplomat foruma

Registriran/a : 23.08.2009
Broj postova : 7641
Reputacija Reputacija : 281
Godina imam : 55
Započeo/la tema :
Plućne bolesti Empty72 / 99972 / 999Plućne bolesti Empty

[Vrh] Go down

Postaj by eva kant sub sij 09, 2010 3:27 pm

moj tata ima tu bolest, ali nije nizak muškarac i moja nona nije nikad pušila.

Domaćica foruma Eva
(Organizatorica Foto natječaja)
Domaćica  foruma Eva   (Organizatorica Foto natječaja)

Registriran/a : 09.06.2009
Broj postova : 18713
Reputacija Reputacija : 1519
Godina imam : 24
Započeo/la tema :
Plućne bolesti Empty92 / 99992 / 999Plućne bolesti Empty

[Vrh] Go down

Postaj by diabolik. sub sij 09, 2010 4:02 pm

U Klenovniku kraj Varaždina je jedna od najpoznatijih bolnica za plućne bolesti i u predprošlome broju regionalnih novina ima jednan zanimljiv članak o toj bolnici, osoblju, pacijentima itd.
Između ostalog, jedan pacijent se žali kako je obolio od raka pluća i sam svjedoči da ga je prekomjerno pušenje ( dvije kutije dnevno) dovelo do toga da je pacijent te bolnice i da će najvjerojatnije završiti na nebu prije nego mu treba.
Par redaka ispod se opisuje slučaj pacijenta koji u životu nije popušio više od desetak cigareta i koji dijeli istu sudbinu sa gore navedenim okorjelim pušačem.
Pa sad budite vi ljudovi moji spametni. Laughing
diabolik.
diabolik.
Manga foruma
Manga foruma

Registriran/a : 23.12.2008
Broj postova : 6086
Reputacija Reputacija : 553
Godina imam : 59
Započeo/la tema :
Plućne bolesti Empty74 / 99974 / 999Plućne bolesti Empty

[Vrh] Go down