Koliko stoji godina dana nečijeg života, koju je taj netko neopravdano proveo iza rešetaka služeći kaznu za nešto što nije počinio?

Go down

Koliko stoji godina dana nečijeg života, koju je taj netko neopravdano proveo iza rešetaka služeći kaznu za nešto što nije počinio?  Empty Koliko stoji godina dana nečijeg života, koju je taj netko neopravdano proveo iza rešetaka služeći kaznu za nešto što nije počinio?

Postaj by Neu on pon lip 11, 2012 4:55 pm

Nedužan u zatvoru
Traži 330.000 kuna odštete, država mu nudi 40.800!

Koliko stoji godina dana nečijeg života, koju je taj netko neopravdano proveo iza rešetaka služeći kaznu za nešto što nije počinio? Odgovor na to pitanje nedavno je dalo Ministarstvo pravosuđa – 40.800 kuna. To je iznos koji je država kao svojevrsnu odštetu ponudila Željku Nimcu.

Željko Nimac je vojni umirovljenik, koji je u zatvoru proveo godinu dana, izdržavajući kaznu za razbojstva koja nije počinio. Pedesettrogodišnjak, koji je preko odvjetnika Milenka Umičevića i Ljiljane Planinić podnio spomenuti zahtjev za odštetu, tražeći 330.000 kuna, odbio je ponudu države, odlučivši pravdu ipak istjerati u sudskom postupku.

Sud vjerovao zaposlenicama pošte

Nimčeva priča, ili bolje rečeno kalvarija, počela je 2002. kada je uhićen zbog sumnje da je orobio dvije pošte. Teretilo ga se da je 21. kolovoza 2002. orobio poslovnicu pošte u Odranskoj, a zatim 5. rujna 2002. i poslovnicu na Drvinju. Nimac je od početka tvrdio da nije počinio to za što ga se sumnjiči, tvrdeći da je u vrijeme razbojstva bio na sasvim drugom mjestu.

Iako je imao svjedoke, koji su njegove tvrdnje potvrdili, na sudu mu to nije pomoglo. Sud je umjesto Nimčevim alibi-svjedocima, više vjerovao djelatnicama pošte koje su tvrdile da su ga prepoznale kao počinitelja. Osuđen je na dvije i pol godine zatvora, piše Večernji list.

Zanemarili nalaz vještaka

Njegov odvjetnik Umičević žalio se na presudu upozoravajući na nalaze vještaka koji su Nimca isključili kao mogućeg počinitelja. Vještaci su do tog zaključka došli analizom snimki nadzornih kamera prema kojima su utvrdili da je počinitelj visok između 170 i 180 cm, dok je Nimac visok 186 cm. Stoga su tvrdili da uza sva moguća odstupanja Nimac ne može biti počinitelj. No takvu argumentaciju branitelja Vrhovni sud nije prihvatio, povisivši Nimcu kaznu na tri i pol godine.

U međuvremenu Nimac, i dalje tvrdeći da je nevin, 2008. godine odlazi na izdržavanje kazne, a njegov odvjetnik ne odustaje od pravne bitke. Piše raznim sudskim instancama upozoravajući na pravne nelogičnosti te traži obnovu postupka.

Novo suđenje bilo je u siječnju 2010., a tijekom tog postupka Nimac je konačno čuo ono što je čekao osam dugih godina – nije kriv. Jer vještaci su ponovili nalaz s prvog suđenja, a fotogeometrijska vještačenja potvrdila su da Nimac ni visinom ni oblikom glave nikako nije mogao biti počinitelj.

Danas.hr

_________________
Upoznao sam neke čudne, predivne ljude među kojima i sebe – nekoga koga mnogi nikada ne upoznaju.Charles Bukowski
Neu
Neu
CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Registriran/a : 19.12.2008
Broj postova : 86925
Reputacija Reputacija : 4928
Godina imam : 31
Započeo/la tema :
Koliko stoji godina dana nečijeg života, koju je taj netko neopravdano proveo iza rešetaka služeći kaznu za nešto što nije počinio?  Empty999 / 999999 / 999Koliko stoji godina dana nečijeg života, koju je taj netko neopravdano proveo iza rešetaka služeći kaznu za nešto što nije počinio?  Empty

[Vrh] Go down

Koliko stoji godina dana nečijeg života, koju je taj netko neopravdano proveo iza rešetaka služeći kaznu za nešto što nije počinio?  Empty Re: Koliko stoji godina dana nečijeg života, koju je taj netko neopravdano proveo iza rešetaka služeći kaznu za nešto što nije počinio?

Postaj by zbracun on pon lip 11, 2012 5:32 pm

Izgubljeni prihodi se još nekako i mogu nadoknadit, ali ova cifra je sramotna. Ali, tko će nadoknadit pečat zatvorenika koji će ga dalje obilježavati u cijelom svijetu? Zauvijek izgubljen duševni mir koji je zatvor uništio? Tko će i kako nadoknaditi tako nešto i još više njegovoj familiji? Posljedice će itekako osjećati njegovi potomci.
Taj sistem u pravosuđu, gdje se ne uzimaju u obzir niti nalazi sudskih vještaka sam i ja iskusio, i od onda, a to je bilo davno, sam potpuno razočaran u našu pravnu državu. Pravda uopće ne postoji kod nas, samo pravo koje provodi kako ko hoće, uglavnom tako da nema nikakve veze sa pravdom, upravo suprotno. Neko bi rekao, naše pravo i sve službe vezane uz to su u službi zločina, i onda je potpuno normalno da u tim krugovima ne postoji, a niti može postojati pravda.
To nam je naša borba dala...
zbracun
zbracun
Jako aktivni forumaš
Jako aktivni forumaš

Registriran/a : 29.12.2011
Broj postova : 2526
Reputacija Reputacija : 662
Godina imam : 65
Započeo/la tema :
Koliko stoji godina dana nečijeg života, koju je taj netko neopravdano proveo iza rešetaka služeći kaznu za nešto što nije počinio?  Empty3 / 9993 / 999Koliko stoji godina dana nečijeg života, koju je taj netko neopravdano proveo iza rešetaka služeći kaznu za nešto što nije počinio?  Empty

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.