15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a

Go down

15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty 15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a

Postaj by Gost on pon sij 17, 2011 12:20 pm

1. Nemojte na sve kliknuti dvaput. Lekcija broj jedan za korisnike Windowsa: Duplim klikom otvarate stvari različite stvari. No duplim klikom ne otvarate linkove na internet pretraživačima, stišćete potvrde za instalaciju ili većinu drugih stvari, a ako to refleksno činite može vam se dogoditi da proletite pokraj nečega važnog ili napravite istu stvar dvaput. Ako ne trebate ovaj podsjetnik velike su šanse da znate nekoga tko ga treba.

2. Upotrebljavajte kose crte i obrnute kose crte u odgovarajućim situacijama. Vrijeme je da razjasnimo : / je kosa crta, a \ je obrnuta kosa crta. Obrnute kose crte služe za označavanje mjesta u datotekama u Windowsima (C:\Program Files\Windows Office), dok se kose crte upotrebljavaju za pisanje adrese na internetu (http://liderpress.hr/Default.aspx).

3. Snimite točnu poruku kod greške na računalu. Kada se vaše računalo 'sruši' obično će vas probati obavijestiti u čemu je bio problem; iako pomoću niza znakova i znamenki koje nećete razumjeti. Morate zapisati tu poruku u potpunosti kako bi kasnije mogli provjeriti na Googleu te saznati u čemu je bio problem ili dati serviseru. Ako vaše računalo nije ponudilo poruku o grešci, provjerite da li se nalazi u Control panelu pod 'View archived messages' ili 'View problems to report'.

4. Vratite izbrisane datoteke iz mrtvih. Kada datoteku obrišete s računala zapravo ju ne brišete iz memorije. Umjesto toga jednostavno uklanjate informaciju o pohrani koja govori računalu gdje se ta datoteka nalazi, čime mu govorite da je slobodno tretirati taj dio diska kao prazan prostor u koji može zapisati nešto drugo. Ako ste slučajno nešto izbrisali, programi za vraćanje podataka kao što je Recuva vam može pomoći da ponovno dođete do tih datoteka pod uvjetom da niste već nešto drugo presnimili preko njih.

5. Ne ostavljajte osobne podatke na disku starog računala. Prije nego što reciklirate ili prodate staro računalo morate se pobrinuti da zaštitite osjetljive podatke tako da u potpunosti uništite stari hard drive (memoriju) pomoću programa kao što su Darik’s Boot i Nuke.5. Ako samo pobrišete podatke prije nego se rješite starog računala netko bi mogao upotrijebiti programe za vraćanje podataka kako bi povratio vaše osjetljive podatke.

6. Obratite pažnju što instalirate. Želite li potpuno beskorisnu alatnu traku na internet pretraživaču? Ne? Onda isključite tu opciju prije nego instalirate nadopune raznih programa. Mnogo korisnih programa nudi opciju instaliranja alatnih traka i drugih dodataka, a neki od njih su toliko nametljivi u naumu da budu od pomoći da kod njihove instalacije morate posebno isključiti tu opciju ako ih ne želite instalirati. Ti dodaci dolaze uz programe zato što proizvođači zarađuju novac od toga, a ne zato što su od posebne koristi. Zato obratite pozornost prije nego što kliknete instaliraj; na taj način nećete izmjeniti vaš web pretraživač ili instalirati aplikacije koje vam ne trebaju.

7. Čuvajte se virusa koji žive u Offfice dokumentima. Iskusni korisnici MS Officea mogu iskoristiti prednost ugrađenog Visual Basica za podršku aplikacijama kako bi stvorili makro naredbe za kompleksne zadatke. Međutim, programeri sa lošim namjerama mogu iskoristiti te iste alate kako bi dizajnirali viruse koji bi moglli otežati posao vas ili vaših kolega. Za neiskusnije korisnike koji to ne koriste nema mjesta strahu jer je Office automatski postavljen da onemogući makro naredbe i obavještava vas kada ih dokument koji čitate sadrži.

8. Budite skeptični prema aplikacijama za “čišćenje”. Aplikacije koje tvrde da poboljšavaju performanse vašeg računala i čiste ono što im smeta (npr. razni Registry cleaneri) će općenito napraviti više štete nego koristi (ako uopće išta i naprave). Kako bi očistili vaš sistem jednostavno pokrenite Disk Cleanup koji dolazi sa svakim Windowsima, te koji neće upropastiti vaše računalo. Nalazi se u System Tools izborniku.

9. Deinstalirajte stare aplikacije. Ako redovito skidate i instalirate nove aplikacije s interneta, trebali bi steći naviku odbacivanja dijela svoje kolekcije s vremena na vrijeme. Da bi to napravili otvorite Programs and Features u Control panelu, pregledajte listu i deinstalirajte aplikacije koje više ne trebate. Možda ćete morati provjeriti i datoteku C:/Program Files/ kako bi našli neke dodatne aplikacije koje ne koristite. Što manje programa imate na računalu manje su mogućnosti da se pojave problemi.

10 . Nemojte dopustiti da prolijevanje pića uništi vaš laptop. Ako zadržite prisebnost kada prolijete piće po laptopu mogli bi spriječiti da vaši podaci nestanu ili da se uništi matična ploča. Umjesto da paničarite, brzo, ali promišljeno isključite laptop iz struje i izvadite bateriju - nemojte čekati da se Windowsi ugase. Idući korak je da odspojite sve uređaje sa laptopa. Nakon toga nagnite laptop i pokušajte da tekućina iscuri u smjeru u kojem je prolivena, no budite oprezni, ne želite ga nagnuti na način da omogućite tekućini da prodre dublje. Ako vidite tekućinu na površini laptopa obrišite ju ručnikom. U ovom trenutku bi bilo vrijeme da odnesete laptop serviseru, osim ako ste spremni sami rastaviti laptop i očistiti ga elektronskim čistačem.

11. Umanjite User Account Control ili upravljanje korisničkim računima. I Windows 7 i Vista sadrže sigurnosnu funkciju koja se zove User Account Control, koja potamni ekran i ponudi vam da potvrdite svaku instalaciju programa ili promjenu postavki računala. Iako ova funkcija može biti korisna u hvatanju lukavih programa koji probaju instalirati ili promijeniti nešto bez vašeg znanja, također može biti vrlo iritantna. Korisnici Viste bi trebali nabaviti program TweakUAC koji će smanjiti iritantnost, a neće isključiti funkciju u potpunosti. Ako koristite Windows 7, početne postavke nisu previše loše, ali preporučujemo da promijenite postavke upravljanja korisničkim računima na način da vam ekran ne potamni prilikom upozorenja. To možete napraviti u postavkama User Account Controla.

12. Nemojte raditi logirani na računu administratora. Mnogi korisnici računala su navikli obavljati svakodnevni posao logirani pomoću računa administratora, osobito u Windowsima XP. Ovaj način rada vas pošteđuje promjene korisničkog računa prilikom instalacije programa ili promjena na računalu, ali vas isto tako čini podložnim virusima i drugim zlonamjernim programima. Zbog toga jednostavno nemojte to raditi i koristite korisnički račun koji nema dopuštenja administratora za svakodnevne poslove.

13. Postavite Control panel da prikazuje ikone. Prikazivanje kategorija u Control panelu može biti korisno ako vas plaši mnoštvo različitih opcija, ali također može otežati nalaženje potrebnih postavki. Sve što trebate napraviti je u Windows Visti kliknuti gumb Classic view, koji se nalazi s lijeve strane, kada se nalazite u Control panelu ili, ako koristite Windows 7 pomoću View izbornika izabrati opciju da prikazuje velike ikone (Large icons). Podešavanjem ovih postavki imati ćete pristup svim opcijama postavki u Control panelu.

14. Očistite system tray. Programi se često smještaju u system trayu (to je niz ikona koje prikazuju otvorene programe u donjem desnom kutu Windowsa) i ostaju otvoreni, a da toga niste ni svjesni. Na taj način mogu usporiti rad vašeg računala trošeći nepotrebnu radnu memoriju. Uzmite vremena ponekad da ga očistite i organizirate. Vaš RAM će vam zahvaliti.

15. Podesite postavke potrošnje energije. Ako koristite laptop biti će vam vrlo korisno znati prilagoditi postavke za potrošnju energije kako vaše računalo ne bi uzaludno trošilo bateriju kada vam je potrebno sačuvati je, da se ne uspori kada želite najbolje moguće performanse te da se ne prebaci u način pripravnosti u nezgodnom trenutku. Otvorite Power options u Control panelu i izaberite jednu od predkonfiguriranih postavki za ono što vam je trenutačno potrebno ili konfigurirajte detaljno sami svoje preferencije. Kako bi promijenili napredne postavke kliknite Change plan settings i nakon toga Change advanced settings. Ovdje možete promijeniti specifične opcije rada vaše baterije, grafičke kartice, i ostalog.
net.hr
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty Re: 15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a

Postaj by Iron Man on pon sij 17, 2011 2:07 pm

zlocesti-ivek je napisao/la:

10 . Nemojte dopustiti da prolijevanje pića uništi vaš laptop. Ako zadržite prisebnost kada prolijete piće po laptopu mogli bi spriječiti da vaši podaci nestanu ili da se uništi matična ploča. Umjesto da paničarite, brzo, ali promišljeno isključite laptop iz struje i izvadite bateriju - nemojte čekati da se Windowsi ugase. Idući korak je da odspojite sve uređaje sa laptopa. Nakon toga nagnite laptop i pokušajte da tekućina iscuri u smjeru u kojem je prolivena, no budite oprezni, ne želite ga nagnuti na način da omogućite tekućini da prodre dublje. Ako vidite tekućinu na površini laptopa obrišite ju ručnikom. U ovom trenutku bi bilo vrijeme da odnesete laptop serviseru, osim ako ste spremni sami rastaviti laptop i očistiti ga elektronskim čistačem.


Ovo nisam znao, već sam jedan laptop bacio radi prolijevanja pića Very Happy

_________________
Najnovije vijesti |  Pakao poglavara Kiyua

Sva pravila CroFriends foruma|Istekao rok trajanja kartona|Knjiga pohvala CroFriends foruma i forumaša| Knjiga žalbe|Mišljenje forumaša o kartonima i banovima| Upute za forumaše |CroFriends Team|
Iron Man
Iron Man
Moderator foruma Ajron
(CloneBuster, Pipica, Sitni)
Moderator foruma Ajron   (CloneBuster, Pipica, Sitni)

Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova : 16211
Reputacija Reputacija : 1608
Godina imam : 30
Započeo/la tema :
15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty336 / 999336 / 99915 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty

[Vrh] Go down

15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty Re: 15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a

Postaj by Neu on čet sij 27, 2011 9:07 pm

Ja prva na skoro sve dva puta klikam

_________________
Upoznao sam neke čudne, predivne ljude među kojima i sebe – nekoga koga mnogi nikada ne upoznaju.Charles Bukowski
Neu
Neu
CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Registriran/a : 19.12.2008
Broj postova : 86925
Reputacija Reputacija : 4928
Godina imam : 30
Započeo/la tema :
15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty999 / 999999 / 99915 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty

[Vrh] Go down

15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty Re: 15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a

Postaj by Gost on čet sij 27, 2011 10:37 pm

ja na ništa ne klikam dva puta,
to mi ide na jetru
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty Re: 15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a

Postaj by Neu on čet sij 27, 2011 10:54 pm

Ja kad kliknem jednom, neće mi otvorit

_________________
Upoznao sam neke čudne, predivne ljude među kojima i sebe – nekoga koga mnogi nikada ne upoznaju.Charles Bukowski
Neu
Neu
CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Registriran/a : 19.12.2008
Broj postova : 86925
Reputacija Reputacija : 4928
Godina imam : 30
Započeo/la tema :
15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty999 / 999999 / 99915 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty

[Vrh] Go down

15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty Re: 15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a

Postaj by Gost on čet sij 27, 2011 11:01 pm

moraš si, ako hoćeš tako, u kontrol panelu naštimat da se mape otvaraju
jednim klikom.
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty Re: 15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a

Postaj by Neu on čet sij 27, 2011 11:10 pm

ne znam ti ja to

_________________
Upoznao sam neke čudne, predivne ljude među kojima i sebe – nekoga koga mnogi nikada ne upoznaju.Charles Bukowski
Neu
Neu
CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Registriran/a : 19.12.2008
Broj postova : 86925
Reputacija Reputacija : 4928
Godina imam : 30
Započeo/la tema :
15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty999 / 999999 / 99915 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty

[Vrh] Go down

15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty Re: 15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a

Postaj by Gost on čet sij 27, 2011 11:13 pm

Bude ti Gabrijel objasnio :jastukić:
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty Re: 15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a

Postaj by Stevo Largo on čet sij 27, 2011 11:19 pm

jebeš to.. nekad slučajno kliknem pa da mi se još taj program ili folder otvori pa sto problema 15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a 66628
Stevo Largo
Stevo Largo
Obožavatelj foruma
Obožavatelj foruma

Registriran/a : 15.02.2010
Broj postova : 4115
Reputacija Reputacija : 371
Godina imam : 26
Započeo/la tema :
15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty20 / 99920 / 99915 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty

[Vrh] Go down

15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty Re: 15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a

Postaj by Gost on čet sij 27, 2011 11:21 pm

Stevo Largo je napisao/la:jebeš to.. nekad slučajno kliknem pa da mi se još taj program ili folder otvori pa sto problema 15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a 66628
Ma imaš pravo, ono neko uleti u sobu a ti slučajno otvoriš mozillu sa naslovnicom na beeg.com kao
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty Re: 15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a

Postaj by Stevo Largo on čet sij 27, 2011 11:21 pm

baš sam na tak nešta mislio 15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a 398466
Stevo Largo
Stevo Largo
Obožavatelj foruma
Obožavatelj foruma

Registriran/a : 15.02.2010
Broj postova : 4115
Reputacija Reputacija : 371
Godina imam : 26
Započeo/la tema :
15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty20 / 99920 / 99915 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty

[Vrh] Go down

15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty Re: 15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a

Postaj by Gost on čet sij 27, 2011 11:23 pm

start-kontrolna ploča-

15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Mape
Anonymous
Gost
Gost


[Vrh] Go down

15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a Empty Re: 15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.